Friday, August 27, 2010

SiRi JeLajah Sri Lanka~NuWaRaEliYa Part 2

Anda sukakan cabaran??? Jom ke Sri Lanka!!!
cewah,da macam iklan perlancongan lak.

Wokeh,setelah lama berehat2 dari membuat entry jelajah sri lanka,ni aku sambung balik.Aritu aku cerita aku pegi Nuwaraeliya,taman2 bunga kan? Boleh klik sini kalo lupa. Skang ni aku nk cerita part yg adventures skit.Bab mendaki world's end dan menikmati keindahan Baker's Falls.Sebagai informasi, laluan ke World's End adalah sepanjang 9km dan jangkamasanya adalah 3jam.Itupun kalau ko jalan tak benti2, dan steady je larr kan.kalo ko 5minit semput, 5minit kemudian pengsan, maybelaa sehari suntuk baru ko habiskan trail tu.muahahaha!

Entry kali ni penuh dengan gambar2 sebab aku nk kongsikan keindahan semasa mendaki di NuwaraEliya.

Ni town Nuwaraeliya.Lebih kurang pukul 6.30 pagi waktu ni.Tp sini mmg cepat cerah pun.Aku suka gak tgk town dia,tgk building.Tapi ini bukan tmpat bershopping.Xde mende pon.Kampung aku lagi best nk soping2.


Muka2 yg sangat ceria sebelum memulakan ekspidisi.Ujong2 masing2 gambo muka kelat pasal penat nk mampos.haha!Cam biasa, aku laa satu2nya pompuan yg terlibat dlm ekspidisi daki mendaki nih.haiih..boring!


Kt sini ada checkpoint.Kena bgtau bape org yg masuk dlm tu ape suma.In case ade org yg tak balik2,sesat atau apa, jadi gerakkan mencari akan dijalankan.


Berada di ketinggian 2000m dari aras laut.Inilah puncak World's End.Sehari sebelum ktorg smpai, ada sorang pompuan mati jatuh dari tempat ni.Dia nk tgk amende tah kt bawah tu.Aku xberani jenguk.Aku takut time aku gatal jenguk2,angin tolak aku.Naya je.Aku rasa,kalo nk tgk bebetul kt bawah tu,kena baring dulu kot..Punyalaa tinggi.Sakit perut bila aku pandang ke bawah.


Tak sporting tol Uyin.Omputeh nak amek gambo pon melalak.buek malu yo!


Sedap angin kat sini.kalo bentang tikar,aku da tido dah ni.Ni kt puncak.Tu yg memasing talipon family kt Malaysia,bgtau dh smpai puncak world's end.Rasa cam dah tawan Everest pon ade gak.mueheheh!


Antara kenangan terindah kami 3beranak.Harap2 bila Uyin besar nnti dia tau lah yg kami bawak dia pegi jenjalan merata tempat.bertuah ko uyin,kecik2 dah mendaki world's end.


Masa ni masing2 dah kelat.Ni perjalanan nk turun plak.Oleh kerana aku satu2nya pompuan kt situ,kenalah buat2 tunjuk kegagahan aku.Nanti abis busuk nama semua pompuan, contohnya, "apelah ko ni, lembik cam pompuan!" and, aku xske org ckp gitu eh.Yg beranakkan lelaki konon gagah tu pon pompuan tau!


Subhanallah...indahnya ciptaanMu Ya Allah...sungai2 kt sini semua nampak berkabus2.Sejuk gile airnya.Duduk kt sini,xpayah cuci muka ke apa.Mmg fresh dan natural.Mekap pon xyah pakai pun.Muka terasa lembab dan segar sepanjang masa.ngehehehe!


Sampai di Baker's Falls.Duduk kt tepi ni pun, titisan air terjun tu dah terasa.Lembab la jugak baju ktorg kena tempias.Sejuk ya amat2.Tp trailnya mmg mencabar.Licin dan kaki ko mmg kena kuat nk agak2 tempat untuk berpijak.Licin bukan apa,sebab byk akar2 pokok yg berselirat kt situ.pestu basah plak.Mmg bahaya kalau tak hati2.


Subhanallah..keindahan Baker's Falls.Tade sapa berani mandi sbb jalan ke bawah yg curam dan mmg konfem sejuk weh.Tp aku cam dok terbayang2 kononnya kalo aku jadi cam citer Pocahontas tu kan.pepagi lepak kt waterfall ni,mandi manda,basuh baju.Lepak dengan rimau,buaya ke bagai kan..erk!


Kt sini pelik skit tau..Ada tempat yg ada kabus,ada yg xde.kejap ada,kejap xde.xpaham.


Dah sampai ke hujung dah...dia mcm ni,laluan masuk ada 2cabang,satu ke world's end dulu, satu lagi ke baker's falls dulu.Tapi laluan keluar adalah point yg sama.Iaitu dekat batu yg mcm korang boleh tgk kt gamba ni.Jadi,xde harapan la korang nk ngelat cari jalan shortcut ke hape.Hadap laa 9km tu ye...

Well,jangan risau, sepanjang perjalanan trail ni,ada di sediakan tandas2 awam.Aku lupa plak nak ambik gamba tandas tu sbb penat xtau nk cakap.Overall, pendakian ke world's end memang berbaloi utk mereka yg gemarkan adventure cam aku.Rasa mcm citer lost pon ade gak ko tau?

Lagi satu benda best kt Nuwaraeliya ni, adalah ladang strawberi dan kedai produk strawberi.Sumpah best! Kt kedai tu, semua menu dia berasaskan strawberi.Pancake strawberi,aiskrim strawberi,apelagi aku pon tak ingat dah.Tp sgt best sbb strawberi yg fresh kt situ dorang buat masakan dorang.Malangnya aku ta ambik gamba sebab aku lapar mcm nk mati.(ko bayangkanlaa,ktorg tak makan tau sblm mendaki tu.dlm beg aku cuma ada biskut,air mineral dan roti keras ada bergula2 tu)

Kat bawah ni adalah gambar2 permandangan sepanjang perjalanan pulang kami dari Nuwaraeliya.

Ladang teh.Kt sini kot lokasi pengambaran citer 'kiranya ku tahu' yg rosyam noor,bety benafe berlakon tu.nnti aku talipon rosyam tanya eh..kekeke!

sedut udara kt sini.Rasa penuh dengan oksigen yg berkualiti tinggi.


aku xtau umah sapa.tp byk dokumentari pasal sri lanka yg omputeh buat ada gambar umah ni.

Ada 2 ekspedisi yg terbaru aku dah tulis dalam blog ni.Sudi2kanlah menjengah baca pengalaman aku.Penat aku tulis tau...

Adam's Peak telah berjaya kami tawan!!
Ekspidisi ke Trincomalee

Kepada mereka2 yang nk baca siri penjelajahan aku kt Sri Lanka ni,bolehlah klik page siri jelajah Sri Lanka kt atas tu.Insyallah, semoga korang terhibur baca siri2 penjelajahan aku tu.hehe!

33 comments:

liyana said...

wah bestnye... sgt gigih bwk uyin naik atas tu... hehe
tulis la lagi, suke bace.. klu nk ke sane tu tak tercapai dek akal kot.huhu

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~hehe!kene gigih gak bawak dia.nk tinggalkan kt sapo.ilang lak karang.

haha,tu ada extra 2 XPDC.kut2 lom baca agi.alah,dtg je.Airasia pun dah ade skang ni.xjauh mana pun.:)

julietchun said...

mental ngan fizikal kena betul2 kuat tuh :P

bubblesphoto said...

tipu2..uyin tak hiking..
x adil!!kah3, semangat abes u all bwk c uyin tuh..

kalau i nk hiking..conpem x lepas..setakat broga kt msia ni pon muntah2...ape tah lg world's end tuh..mau muntah darah!!

izyanty collection said...

cayalah lah siap leh bawa anak kecik g mendaki... jom join contest merdeka

|| NaFiRaa || said...

Ya Allah.. cantiknye permandangan kat situ!!! air terjun paling best.. bila tgk pic yg u bergambar tepi air terjun tu.. ai pon terasa sejuknye..kikiki..

uyin pon naik jugak..huhuhu sonoknye.. sape yang dokong?? ke gilir2 dokong..muehehe

Mario said...

memang lawa2 ek tempat dia...dan memang selamat ek nak jalan2 kat sana...aku memang ingat kat sana huru hara...keh3...fail matematik betul aku ni...

Anonymous said...

pergi nuwaraeliya mmg BEST !!tapi syg kitaorg x pi worlds end tue..huhu
tapi mmg trip yg paling bestlah:)
ni yg buat x sabar nak cuci gambo lama2 balik ni..hiksss
!~abyQaira

sahromnasrudin said...

salam..hubby awak ustaz rupanya..panjang janggut dia..sejuk perut mak dia mengandungkan dia..tahniah

ezzati said...

waaa..siap bwk uyin lagi...canteklaaa weiiiiiiiiiii..tingin nak pegi..tp, horrornyaaa..npe x buat pagar kt situ..huhu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Anis,

aku dah terasa-rasa sejuknya ni.. memang bezlah..


alaaa..jelesnya aku. aku suka andventures-meres ni tapi laki aku kurenng sukalahh...huwaaaaa...

teringat lak masa bujang2 dulu..

aNiS tHe BumbleBee said...

julietchun~ha,tulah.makan pun kene kuat gak.kalo xcukup mkn,xlarat weh nk berjalan.ekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

bubblesphoto~hihihi!penat weh..aku rela naik bggunan 15tingkat utk soping dari dtg sini balik.keh3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

izyanti~haha..terpaksa..lgpun ini first & last la kut.nk dtg lagi cam xsempat lagi dah.

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~aaa.da smpai kt waterfall tu mmg puas hati.susah payah memanjat nk pegi tgk waterfall tu je.uyin abah dia yg dukung.ibu dia nk bawak badan sndiri pon xlarat.kekekeeh!

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~lawa..best la weh.yg huru hara tu sumer propa media je.semut pun boleh tukar jadi gajah kalo masuk paper.keh3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

aby~hahaha!best giler kan pegi nuwaraeliya.puas hati round 1 sri lanka dah.pheww!!

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~kah3x.buat lawak pulak.ustaz mendanyaaa..kalo gitu,kambing pun ley panggil ustaz la gak.huahuahua.

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~hahaha!sini mmg cenggitu weh.natural abis.ko lom pegi zoo dia lagi.buaya,gajah rilex je lepak sebelah ko.tade pagar2.bapak horror!

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~kekeke!ko tulis komen ni pon pepagi,mau tak sejuk.hahaha!tp mmg berbaloi la jalan kt sini.alah,suh laki ko lepak kt kedai dalam tu,ko dgn along,dgn angah naik.mueheheheh!

en_me said...

ammvoiii sonoknyerr jalan sakanns..

Hamzah Ian said...

fuhyoooo... bestnye

Nia said...

bertuah uyin dah sampai world end lagi,..aunty ni tak tau bila nak sampai...huhu

Yunus Badawi said...

Salam Anis,
terima kasih berkongsi pengalaman dan gambar2 menarik tu.

World's end tu tempat Nabi Adam mula2 turun ke dunia ke?

Tahan awak dan suami naik ke atas tu tak pakai baju tebal. Kalau saya dah menggigil huhuhu

aNiS tHe BumbleBee said...

en_me~hehe...ambil peluang tinggal kt tmpat org.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

hamzah~ best wohh!

aNiS tHe BumbleBee said...

YB~oo,bukan...yg ada tapak kaki nabi adam tu adalah Adam's Peak.ada link entry tu kt bawah tu.. :)

kalau dh hiking2 tu,xsejuk sgt..bila dh smpai kt waterfall tu baru rasa sejuk gila2.

aNiS tHe BumbleBee said...

Nia~hehe..datanglaa Nia,sementara we all ada lagi ni.. :)

Zaer!! said...

Wuahahah!! nk pegi jugak anis!! tapi badget xde la..hehe..lain kali kalau nk pegi 2 ajak zaer sekali k..;-)

aNiS tHe BumbleBee said...

Zaer~hehe..nnti ktorg pegi nuwara ni lagi,kite ajak eh..haha!

kak ina kl said...

cantik gak ek sri langka ni..oklah at least ada gak kenangan bila dah balik sini.


wah kalah akak..rajinnya kamu buat macam-macam..seronok akak tenguk..chaiyok ek

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ina~bolehlaa..kalau tak pasal perang,rasanya,sri lanka ni dah lama maju.ramai org german,belanda datang buat duit kt sini.bina chalet,hotel semua.

ehehe..ape yg rajinnye kak?biasa je lah.

makdara TERDIVA said...

huwaaa..rindu nak pjt gunung.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...