Friday, December 13, 2013

7 yg penuh warna warni

Esok ulangtahun perkahwinan kami ke 7. Anak sulung pun dh nak masuk darjah 1.Perasaan bercampur baur. Happy sebab anak sulung dh besar, down skit sbb aku makin tua meregon..hukhuk! rasa pelik pun ada gak mcmana laa aku blh hidup dgn manusia degil ni selama 7 tahun, padahal  7tahun tempoh kami kenal sebelum kawin, 364days out of 365days every year tu, mmg keja bergaduh kung kang2x. Bergaduh pasai politik malaysia, bergaduh pasai bola sepak, bergaduh pasal skincare, bergaduh pasai baju, bergaduh pasai nk makan kt mana. Aku pulak bangsa bergaduh terajang kerusi meja.Tak mainlah bergaduh mcm pompuan, tarik2 rambut, nangis2. 
Nindia anak sulung kami nk masuk darjah 1 dah....Mengaji rajin2 nak oi...

Proses bertunang, 6bulan. Kulu kilir buat preparation kt shah alam sorang2. Aku paksa budak2 opis aku buat hantaran aku.kahkah. Baju pun,tempah yg plain,pestu aku tampallah apa2 yg patut bg nmpak lawa.Masa bertunang,meriah. Family sebelah speckybee mai ramai2.Tapi dia xmai la..dia pi panjat slope kt LPT nu.Keja, cari duit, nk menikah. Skang ni, budak2 bertunang aku tgk lg grand dr kenduri kawin aku. ada pelamin bagai, siap posing gatai2 2-2 org.rilex dik..rilex..

Kad kawin aku...pi buat kt Klang.Kedai printing india, sbb pakej dia murah skit.Buleh bubuh gambaq.Aku boring la buat kad kawen pestu potostat. Aku kan penah keja kedai printing. Mana mau.Mesti nak yg grand skit.haha. Sekali keluaq doa,mempelai jadi 'mempetai'. Petai punya kedai. Dh semalaman aku tak tidoq kena perbetui balik kt tu dgn marker pen.Yg benang silver tu, aku paksa adik aku yg dduk UPSI tu mai ikat.kahkah.Semua org kena paksa rela.

Kad kawen "mempetai". CIS! CIS!





Menikah 14/12.Kenduri umah aku 16/12.Kenduri rumah Speckybee 17/12.Buleh pulak esok tu kakak Speckybee nk beranak.Kihkih...apa lagi, kami extend la lg cuti kami, nk tgk anak buah sulung. Berkat daripada anak buah sulung,hasilnya, aku xdan nk pi honeymoon betoi2 kt genting,sbb dh preggy. So, batalkanlah sbb takut kang terkeluaq plak baby time naik solero shot.

Honeymoon kami, sehari saja. Pi langkawi. Dah mak yg suruh pi. Tak tau nk buat apa. Duduk tepi pantai 2-2 org, isap rokok perisa stoberi.Teringin. Saja aku nk tunjuk kt Speckybee, sebenaqnya aku terel gak isap rokok wak kuaq asap ikut hidung. Last2 tersedak.Cis. Duduk tepi pantai tu bukan apa,saja dengan harapan pegawai agamai mai nak tangkap basah kami, pestu kami dgn bangganya bgtau, kami dh kawen la wei.kahkah.bangang apakah laaa.

Awai2 kawin, aku rasa biasa2 ja. Sebab dh kenai dia dr sekolah lagi. Dh la tak bercinta mcm org lain. Bercinta stail sepak2 meja sambil bergaduh. Aku dgn baran aku, dia dengan degil dia.What do you expect? Jangan harap la nk p duduk bercinta kt taman2 bunga mcm org lain. Nk ckp sayang2 lagi mampuslah. Ni smpai sekarang 7tahun kawin pun tak terkeluar lagi perkataan "abang" dr mulut aku panggil dia. Geli tekak weh.

Mengandungkan anak2 Speckybee ni, mmg jadi ujian hebat lah untuk aku. Bukan calang2 punya org aku mengandungkan nih. Nasik xboleh makan, jalan merangkak, mlm tidur duduk, tu benda2 biasa yg jadi bila aku mengandung kt 3-3 org anak dia.

Tapi bila dh keluaq, Ya Allah...comeinyaa anak2 dia..keluaq dari perut aku plak tu. Hilang dah sakit 9bulan dok teriak2 tu. Aku mengandung 3-3 org teruk, tp Allah bg bersalin agak mudah. Tp yg lawaknya, proses bersalin paling sakit aku rasa ms Najlaa. Lepas baby keluaq, aku buleh menangis kuat2 kt Speckybee, "TAK MAU DAHHHH! Dua sudah laaa anak kita!! Tak mauuuu dahhh!!!" Tak dan setahun keluaq pulak si Nasuha. Kihkih!

7tahun ni, masih lagi proses pelajaran bg kami berdua. Kenal hati budi masing2. Time bercinta, kenai, bukan tak kenai, tapi ada benda yg kecik2 yg kita tak tau. Bila dah kawin, baru tau..ooo..dia mcm ni...Belajar, ooo dia suka ni, dia tak suka ni..dia suka aku buat ni, aku tak suka dia buat ni.

Family kami biasa2 ja..mcm org lain jugak. Dah 7tahun ni, alhamdulillah..masih sederhana...yg mana mampu, kami beli, yg tak mampu, buat tak tau. Nk kejaq apa..Janji anak2 besaq elok, rumah ceria gelak ketawa kami laki bini, anak beranak sudah lah. 

Speckybee orgnya mudah..kalau kena cara la. Aku pun simple ja. Tak dak nk demand high2. Skill masak aku pun la ni dh semakin ok, kena dengan tekak dia. Kira dh stabil la skit family kecik kami ni.. Tapi, panjang lagi nk tempuh ni..kalau umur panjang lah. Dalam tempoh ni, rasanya kami dah semakin matang. Pandai dah calm down, relax..perangai buruk aku terajang2 meja tu, dh pupus 5tahun lepas. 

Terima kasih Speckybee..sbb sabaq. Dia ni sebenarnya, manusia yg kurang sabaq jugak dulu. Peronghoih org kedah kata. (word tu dia yg ajaq aku.) Tapi oleh kerana dpt bini yg lagi teruk kurang sabaq, dia jadi semakin penyabaq. Bagus2...tu hikmah dia.. So, bila dia cool, aku pun belajaq jadi cool. Bila aku marah, dia tanya, breakfast tebuan ka pagi tadi? Ok, terus aku gelak tak jadi marah. 

Dia jugak la pak lawak aku. Aku komplen kt kwn aku, aku xrasa nk gelak tgk maharaja lawak. Kwn aku kata, sbb hg ada org yg blh buat lagi lawak dari tu. Mmgla hg rasa lawak maharaja lawak biasa2 ja. Hum, betoi ka. aku pun xtau. Aku igt sense aku hilang kt rancangan tv. Kdg2, Speckybee tak buat lawak pun. Tapi, tah, bahasa kedah dia tu yg buat jadi lawak. Pernah aku sampai semput2 gelak kt dia. Aku syak, dia ni la punca lelah aku masa kecik2 aku mai balik.cis.

Apapun, aku nk bgtau, mmg Allah dh jodohkan kami. Aku tau aku nk kena menikah dgn dia masa aku form 5 kursus pengawas sekolah lagi. Masa tu dia tengah mengorat aku, tapi aku meluaaaaatttt kt dia.Sbb dia ala2 ustaz skit. Stgi xbuleh buat tu, tak buleh buat ni.urgh! Ice breaking program ptg tu, utk tentukan kumpulan. Aku ckp depan cermin. "Ya, Allah..aku ni,bukan ada sapa berkenan nk buat marka. Perangai pun tak elok. Aku tak mau bercinta dgn ramai2 org. Kalau buleh, biaqla sorang saja.Yg sabaq dgn aku. Kalau yg dok mengorat aku ni jodoh aku, tunjukkan lah. Bagi la dia duduk dlm group aku supaya aku buleh kenai hati budi dia." Ha tu dia doa aku masa umoq sweet 17 dulu.

Aku cabut kertas, ada lagu "bunyi gitar". Pestu kawan2 lain pun cabut gak,sapa yg dpt lagu sama kena pi duduk group tu. Speckybee cabut, dia nyanyi "bila larut malam".Aku frust gak skit.Sbb..sapa lagi nk ngorat aku woi?? Tp lepas tu, cikgu tgk kertas dia, cikgu marah dia, hoi, nyanyi ikut kertas la! Dia pun nyanyi, "bunyi gitar". Aku rasa nk melompat! So, aku confident, mmg dia ni la jodoh aku. Gaduh pi lah 364 hari setiap tahun pun, dh tertulis di Luh Mahfuz bahawasanya NOORHANIS MOHD TANIUS akan jadi bini kepada MUHAMAD FUAAD AZIZ. Nak kata apa. 7tahun sblm menikah, ada perasaan meluat2 gak. 7tahun lepas menikah, jadi sayang gilaaa! 14tahun yg pelik!

Boleh dikatakan, aku betul2 bercinta dgn dia selepas nikahla kut. Tengok dia kerja kuat, jaga aku, sayang anak2..apa yg aku nak, dia cuba adakan..kami tak kaya, tapi alhamdulillah..cukup serba serbi. Lagipun, lepas kawin, kami duduk merantau jauh nun di Sri Lanka..bukan ada sapa2. Aku nk cari pasai pun xberani la.nk lari pi mana, keliling semua laut.haha. 

Dia pun maybe tengok aku teruk2, mengandung anak2 dia,menyusu anak2 dia, jaga anak2 dia seminit tak pernah berenggang..duduk sorang2 kt umah, tunggu dia sampai ke malam, masak, makan,tidoq, mandi sama2, mungkin la timbul sayang lagi campoq kesian kut. Sama2 la kami baru nk paham erti kasih sayang yg sebenar.cewah. Apapun, semua tu hikmah Allah... Kalau kami tak susah, tak tercampak jauh dari family, aku maybe tetap dgn perangai mengada2, baran segala. Kami mungkin tak nampak pengorbanan dan kesusahan masing2..Sikit2 mengadu kt mak, sikit2 mintak tlg org. Itulah kut manisnya masa hidup susah merantau kt sri lanka dulu. Mcm aku ckp tadi, semua ni proses pelajaran kami.Yg mana baik, insyallah kami terapkan dlm hidup anak2 kami. 


Allahuakbar....anak2 la sebenaqnya pengikat kasih kami..tgk muka anak baru reti nk sabaq2.
Terima kasih anak2 mak...

Terima kasih cinta.Tunggu sampai 7tahun untuk saya pakai baju kurung dgn sarung kaki. Sy janji akan move on lagi utk jadi yg lebih baik. Tahun depan kita dah nak masuk 32tahun. Dah tak banyak masa lagi yang tinggal. Sy harap untuk kita bertemu sekeluarga di syurga. Sy mahu allah pandang ahli keluarga kita dgn rahmahNya. Terima kasih sebab ajar saya mcm2, tolong selesaikan masalah bodo2 saya, tolong angkat saya yg berat yarobi ni masuk bilik tidoq padahal portable aircond yg berat 38kilo tu dia angkat sampai ketaq2 lutut, sudi harung dugaan sama2, tak kedekut bg sy dgn anak2 mkn mcm2,buat lawak, nyanyi, masak laksa sedap, ish...mcm2 laa la benda best yg bg sy jatuh cinta ratuih2 kali.

Last but not least, wa sayang sama lu!

*kalau ditakdirkan aku tiba2 berjubah,berpudah pun,jgn risau, kwn2. Gua rock tetap rock. Tp kita rock rilex2 sudaaa...

Video simple ni aku buat smbil mkn megi tghari tadi. Kira ringkasan kisah hidup sajalah..untuk kenang-kenangan..Nk buat yg gempak2 mcm dulu, aku mana ada byk masa melengung dpn lappy nih. Anak pun dh 3.Byk lagi keja aku.kihkih. Dia tau aku syg dia sudahlah. Bukan aaron aziz mahupun harun salim bachik.cuma dia. :D


Friday, November 29, 2013

Nak beli barang UK dgn harga sale?


Barang No.1 : PHILIPS AIRFRYER

Benda ni, guna untuk menggoreng,membakar atau nk masak apa2 tanpa menggunakan minyak. Haa..jaga kesihatan kekdahya...Jimat jugak duit tak payah nk beli minyak lagi. Sangat2 sesuai utk yg ingin menjaga kolestrol dalam badan..bestttt!
Bentuk dia comel kan? 

Ni cara kerja dia..tak payah nk kalih2kan,tak payah risau nk hangit.cukup time, tarik je..sonanggg!

Ni antara makanan yg boleh dimasak.Jgn risau, buku resepi disertakan sekali. Bolehla feeling2 nigella kitchen.ewah!

Harga? okey...tarik napass...Harga biasa kt Msia, RM1199..buleh gugel. Tapi..oleh kerana anisshop hanya berminat nk jual barang2 yg sales saja kt UK, so, kita bagi murah murah!

RM 749. Haa Kauuu! Murah kan? Jap, ada lagi, termasuk postage oiii...



Barang No.2: TEFAL BISTRO NON STICK 5Pieces PAN SET-RED



Barang No.3: TEFAL BISTRO NON STICK 9Pieces PAN SET-BLACK




Dua barang kt atas tu, xpayah diperkenalkan lagi kut...Ni kalau dapat, sambil masak sambil kembang hidung..biarla goreng telur mata je pun.keh3x!

Harga: RM390- RM 395.. best tak??


Barang No.4: CUPCAKE MAKER

Wuwuwu! Comel gilakssss! Kan? Kan?

Dah tak payah gelabah cupcake nk hangit dlm oven ke hapa ke, tuang2 bahan bancuhan dlm tu, tadaaaaa! siappp!

Ni hari raya, nk buat bahulu pon boley ni...bestttt! ada 3 pilihan warna..warna omei omei. PINK,PURPLE, WHITE.

Harga: Termorahh dipasaran. RM 190 including postage baq hang.




So, marilah beli!

HIHIHIHI!

Wednesday, November 6, 2013

Telekung Cardigan yg super duper best!!

Masyarakat Malaysia, Indonesia mmg kalau nk solat sgt tertib..pakai telekung. Kalau pergi kt negara jauh2 skit, mmg xdapek laa nk jumpa telekung solat. Depa sana pakai pakaian biasa ja. Tapi yg tak bestnya, telekung dh jadi mcm benda wajib pulak. Ada yg sampai xmau solat sebab xbawak telekung? Haaa? Sanggup tinggal solat semata2 tak bawak telekung. Alasan apakah itu?Kemon la..xbest laa camni.Tak cool langsung kalau tinggal solat.Solat tu kan tiang agama.Takda tiang,habihlaa runtuh segala2nya..No..no.never do that.Tak cool langsung!

Kalau tak tinggal solat pun, solat di hujung2 waktu, sebab nk mencari surau lah pulak.Pestu dah lambat, terkocoh2 solat, xtau solat berkualiti ke tidak.Sobbs.

Selalu org2 yg macam aku,yg kuar pakai jeans,blouse,baju kurung,tudung empat segi biasa2 je..rasa xberapa nk selesa kalau nk tunai solat macam tu je. Sebab dh mmg jd customary kita,nk solat,mesti nk bertelekung.Kalau tak,mcm..eh,nampak ke tak aurat, eh..eh..tah hapa2 setan dok cucuk2 time solat tu.

Masa aku kt SL,mmg susah la sgt2 nk cari surau kt shopping complex mcm kt Msia ni.Mmg xwujud la pun. Nk solat,pegi masjidlah. Nasib baik ada masjid gak.Kalau pegi kt negara2 yg masjid pun julung2 je nampak, camno?macam aku,selalu sangat travel. Nk kena usung mcm2.Brg anak lagi,brg aku lg.

Masa panjat Adam's Peak, masa mendaki bukit kt Nuwara eliya, masa tu aku wish sgt, ada pakaian yg buat aku konfiden utk aku solat. Waktu tu aku solat pakai shirt,jeans,stoking.Solat atas tanah je.Ok mmg ok, tapi dah nama pun melayu, mesti nk bertelekung gak kalau nk solat.

Ni masa nk mendaki adam's peak.

Ni masa kt Nuwara Eliya nk mendaki world's end.

Boleh refer kisah2 pengembaraan kami yg ni di :

Bila aku jumpa telekung cardigan ni, aku rasa mcm waahhhh!! ini yg aku cari2 selama ni. Sebelum ni,kalau pegi memana, mesti solat terlambat, dh nk ujung waktu baru dpt jumpa surau. Dh jumpa surau, telekung plak, astagaaaa berkepam sampai pening kepala baunya. Ni mmg realiti yg rakyat perempuan kt Malaysia hadapi. Org lelaki senang la, sup sap2 ambik wudhuk, solat, zassss....

Aku ckp dlm hati, kan best, aku pon boleh zasss camtu. So, skang alhamdulillah...dh boleh zassss... Nak lepak kt taman memana pun okey..azan je kt henpon, dh boleh ambil wudhu', solat. Tak payah kecoh nk cari surau, xpayah kecoh nk usung beg2 telekung, boleh solat dgn penuh tenang dan di awal waktu. Aku paling benci bila org lelaki pandang aku, eeeiii..lembab laa kalau bawak pompuan. Byk songeh. Huh!

Untuk pengetahuan korang, aku daki adam's peak dgn bukit kt nuwaraeliya tu, aku sensorang je makhluk wanita paling comei kt situ. So,aku sedaya upaya xmau tunjuk yg aku ni lemah.Sebab aku rasa mcm aku jadi wakil kepada wanita2 yg lain.Hihi..aku la rasa..depa tah xrasa apa pun kot.haha.

Sempena maal Hijrah.aku nak ajak diri aku, dan hampa semua berhijrah to be a better muslimah. Solat di awal waktu, walau di mana kita berada. Dalam flight pun rasa selesa pakai baju ni,sambil solat menghormati waktu. Pendek kata, cardingan ni mmg best dan menepati apa yg aku nak selama ni.


 Nampak? Dari cardigan yg lawa dan stylo, boleh transform jadi telekung, bebeh! Love it!

 Ada banyak warna pilihan..pilih yg mana suka.

Ni limited Edition.. Cardigan bercorak. Sapa cepat dia dpt. Bukan senang nk cari cardigan labuh yg bercorak mcm ni, siap boleh transform jadi telekung lagi. Fuh.

Yg ni pulak..telekung berlengan..Sangat puas hati, xpayah risau kain telekung terselak ke, atau nk pegi melontar pun sgt mudah kalau pakai telekung ni. Best! best!


 Yg ni, satu set telekung Lycra high quality. Sangat sejuk, selesa dipakai. Nak berlama2 dlm telekung kt umah, mengaji ke, wirid ke pun best. Biasa aku kt umah, pakai telekung biasa tu, agak panas skit.Nak berlama2 sgt, anak nk menyusu la apa la..aku menyusukan dia dalam telekung, dia menggelupo, tak selesa sbb panas dlm tu. Kalau pakai yg ni, nyamannn je rasa..sambil menyusu anak sambil mengaji, wirid, selesa sangat. Dapat la berlama2 skit.

Kt mana nk dapatkan? Boleh pegi website kedai aku: anisshop.com.my.  Aku ejen berdaftar untuk semua jenis telekung yg best ni kt Malaysia.Harga aku,mmg harga minima yg supplier tetapkan.Takkan jumpa lebih rendah dari ni. Yg belum register as customer boleh register, then add brg to shopping cart, check out. Kalau xberapa faham sgt cmno nk beli, boleh refer kt bahagian bawah website, bahagian 'HOW TO ORDER'. Kalau xtau, boleh je antar request kt aku, atau whatsapps je aku. Alah, tapi korang ni mmg kaki shopping online. Sah2 la reti kann...kekeke!

Jom,kita HIJRAH!

p/s: nk tnya anything psl shaklee,no prob.whatsapps @0197123243.Bulani ni promo vivix.super duper best jugak!

Thursday, October 17, 2013

Shaklee bagus sgt ke?

Haha.. ulasan tajuk ni bakal mengundang kontroversi di kalangan ahli2 shaklee sendiri, dan juga yg jual produk2 lain.

Well..seperti yg kwn2 aku sedia maklum, aku agak outspoken. Aku ni ahli Shaklee, tapi ada benda yg tak kena kt mata aku, aku tibai serupa ja.

Dengar sini, Noorhanis Tanius nak bercakap.

Potential customers aku ada yg pm dan whatsapps, tanya aku, berkesan ke Shaklee?

Aku mcm nk tergelak. Aku rasa org2 malaysia makin malas berfikir, ataupun suka take easy benda2 yg dia patut concern.

Mula2 kita kena paham. Shaklee ni salah satu pilihan supplement antara supplement yg berlambak2 di pasaran dan farmasi. Semua produk supplement dalam dunia ni lebih kurang ja fungsinya. Brand je lah yg bezakan harga, dan adalah serba skit penambahan bahan yg membuatkan harga berbeza2. Shaklee ni pulak MLM, (multilevel marketing). So, sapa yg jual,bolehlah dapat skit2 bonus daripada hasil promoting barang tu. Kt farmasi, hg beli, hg bayaq, hg dapat supplement tu saja lah.

Bila dh nama supplement, fungsi dia cuma membantu, pendokong saja usaha2 utama kita. Pemahaman konsep tu yg paling penting.Ok, contoh: NAK KURUS. Kita kena faham, apa penyebab faktor2 kita gemuk, tujuan kenapa kita nak berat badan yg lebih ideal, apa makanan2 penyebab pertambahan lemak di badan.Tu kita kena tau, dan buat study skit. Yg supplement, sebagai bahan pelincir, membantu kita capai matlamat nak kurus kita tu. Ni, hang makan supplement satu tong, pestu hg xbuat apa2 untuk capai matlamat nk kurus tu, mmg badan hg tetaplah menjadi tong, atau bertambah lagi.

So,kena faham, apa fungsi supplement tu. Apa bahan dalam tu yg bantu kita untuk jadi kurus. Ni aku xbercakap pasal shaklee saja. Aku bercakap supplement yg general.Sebab tu, rata2 supplement, dia ada syarat2 dia. Jgn makan tu, jgn minum ni. Padahal semua sama ja. Ikut peraturan.

Overclaim
Seriously aku tak boleh terima dgn geng2 shaklee, geng2 yg jual segala jenis mak nenek supplement atau ubat2, yg overclaim, buat iklan mcm otak tergeliat. Apa benda yg korang merepek ni?

Hanya dengan makan alfalfa, minum ESP, susu badan mencurah2 bak air terjun? Hoi, gila ke? Be realistik lah. Seriously aku rasa ada brain damage dgn org2 yg mcm ni. Nak susu banyak, mesti ada demand dan supply. Kalau kau makan alfalfa sebotol, pestu minum setong ESP setiap hari pun, ko tak nak susukan anak, ko mengeluh2 susu tak nak keluar, kau bebel anak tak nak hisap susu, puting tetek ko tenggelam, dan tah hapa2 lagi alasan yg otak aku tak boleh hadam. Tolongglaaah. Stop it. Pernah dengar, "DIMANA ADA KEMAHUAN, DISITU ADA JALAN" ?

Supplement2 yg kita makan, tak kira lah, shaklee ke, hapa ke, itu cuma pendokong usaha sahaja. Sebagai pencetus rasa. Kadang2 psikologi jugak benda ni pun.Kita tak makan, susu xkuar. Kita makan, wah, susu banyak. Wah, berkesan laa produk ni,kita kata. Betul kan? Otak kita yg set semua benda tu. Supplement, alat2 yg dijual tu adalah asbab dan pencetus sahaja. Yang paling paling penting, USAHA kita.

Ok, itu satu lah. Overclaim produk berlebih2.Jangan lupa, setiap benda dlm dunia ni, ada yg baik, ada yg tak baik. Tugas kita cari yg terbaik untuk diri sendiri.


Marketing
Lagi satu benda, cara marketing yg sangat2 annoying. Terus terang ya, aku cakap, aku nak termuntah dengan cara2 marketing murahan. Aku bagi contoh Shaklee lah, sbb skang ni dh jadi mcm viral dah pulak dlm FB. Dengan overclaim produk, dengan testimonial yg tak masuk akal, dengan ayat2 yg meloyakan. Hello? Jual Shaklee tak payah show off, tunjuk ibu jari buat tanda best depan kereta mahai,umah banglo,tabur duit atas laptop. Ada keta mahai,rumah besar, duit juta2 lam akaun, rilex2 sudah..nk share dgn ahli2 Shaklee yg lain untuk pembakar semangat ke, okey lah. Ini, dh mcm MLM murahan. Ayat2 lenguh jari nk jawab email customer, ayat2 duit bapa juta masuk dlm akaun, add friend dgn semua dlm friendlist aku, PM plak member2 aku promote produk....please laa..Aku sendiri tak pm friendlist aku. Sampaikan ramai kwn2 aku komplen, kejadah apa si polan ni dok pm2 nih? Yang paling tak boleh blah, iklan nenek2, tapi dapat laki muda, pakaian pulak tah hapa2. Byk betul2 iklan merepek2 kt malaysia skang ni. Hey, come on laaaa.

Pernah tgk iklan Volkswagen? Rilex je letak gamba bayang kereta, tagline, "The icon is back."  Simple dan tak menyakitkan hati. Tapi kita tau, barang dia mahal, berkualiti. So, nk yakinkan customer yg brg kita jual tu berkualiti, janganlah bg nampak murah sangat di mata customer.Cheapskate sgtlaa..Anda bukan tengah promote barang, anda sedang menjatuhkan bisnes anda sendiri.

Aku suka iklan2 yg ada byk informasi. Apa ingredients dlm produk tu, hightlight kenapa kita mesti pilih produk tu dari berlambak2 yg ada kt pasaran. At least, kita dpt educate org, customer akan dapat buat study, pilih produk yg dia rasa dia betul2 nak. Jangan lupa, setiap rezeki Allah tentukan. Kalau customer nk order kt kau, dia order. Kalau customer nk order kt org lain pun, apa masalahnya pulak. Dh rezeki org tu. Kita ada la bahagian masing2. Jangan berhenti usaha dah la.

Consultation
Ni lagi satu yg aku menyampah. Banyak dah kejadian berlaku. Akibat diri sendiri yg pemalas dan nak duit senang. Kau jual supplement, tapi kau tak nk study, ko tak nak tanya yg lebih pakar,kau main bedal je consult org. Ujung2 customer kau datang kt aku tanya cara pengambilan supplement tu. Aku xde masalah nk consult org, aku lagi suka, boleh menambahkan ilmu aku. Aku lagi pulun study, lagi pulun tanya org sbb nak tau. Tapi be responsible laa sikit. Kau jual makanan tambahan, kau jual supplement, org tu makan masuk dlm tekak dia, kau ambik ringan. Kalau jadi apa2 kt org tu? Kalau dia ada alegy, atau penyakit2 serius yg tak boleh tolerate dgn ingredients dlm produk kau, mcmana?Ko nak tanggungjawab kah?

Please laaa...Be realistic. Aku selalu ingatkan customer aku, potential customer aku, supplement ni sebagai pembantu. Aku suka consult customer aku, mkn real food, makan benda2 yg berkhasiat, yg kita masak sendiri. Jangan harapkan supplement semata2. Zaman sekarang ni, manusia dh macam tak boleh nk bezakan real food dengan look-alike food product. Kt susu tepung budak2 overclaim ada segala mak nenek vitamin mak jadah apa, so kalau anak2 xmo makan nasik, sayur, protien, xpa, sumbat ja susu tu. Semua ada dah dalam tu. Gila! Kalau mcm tu, semua manusia xpayah makan makanan yg ada dlm dunia ni. Hadap susu tepung tu sudah lah.Harga tak payah sembang la...kaw2 taruk punya.Mengigil aku lalu kt tempat susu tepung kt Tesco tuh.

Berbalik kepada tajuk utama entry ni, iaitu soalan Shaklee bagus sangat ke??

Jawapan aku, tidak. Shaklee, atau apa2 saja produk supplement lain adalah tidak bagus jika korang abaikan benda asas yang paling penting yg patut korang lakukan untuk mencapai matlamat korang semasa pengambilan supplement itu, dan juga cara pengambilan yg salah.

Benda simple, nk kurus, jaga cara pemakanan, bersenam.
Nak susu banyak, rajin2kan susukan anak.
Nak lawa, rajin bersihkan muka, jaga pemakanan.

Semua supplement hanya sebagai PEMBANTU,PENDOKONG, PENCETUS RASA sahaja.

Hey,anis.Tak takutka, nnti hg juai shaklee, org xmau beli dh kt hg, tak laku? Geng2 Shaklee plak stgi mai hantam hang?

Ceh,aku nk takut apa? Aku bukan hidup demi duit semata2. Aku ada banyak lagi sebab untuk hidup. Kalau org xmau beli Shaklee kt aku, aku mati kah? 

Aku akan cuba consult org sebaik2nya, yg mana ada dalam pengetahuan aku.Aku akan tanya org2 yg berkelayakan sebelum consult org.Ni benda makan woi. Bukan benda main2. Aku manusia, dan manusia takkan pernah berhenti belajar selagi hidup. Dan, oleh sebab aku manusialah, aku banyak perasa. Ada benda yg aku setuju ada benda yg aku tak setuju. Aku tulis apa yg ada dalam hati aku.

Take it, or leave it. Life is simple.

Friday, October 4, 2013

Penerimaan vaksin oleh agamawan.

Okey, mula2 kena buat disclaimer. Sebab aku tak minat baca komen2 tongong. Kita sini bincang sebagai manusia yg ada akal. Bukan monyet dok uk ik- uk ik ataih pokok.

Disclaimer: Ni aku nak cerita pengalaman aku kt Sri Lanka. Sebagai perkongsian. atau ada sapa2 yg ada pengalaman lain, pendapat lain, boleh kita share supaya sama2 dapat ilmu.Tu aku highlight word pengalaman na.. harap maklong. Selama ni kita dok kung kang2, sesama melayu, sesama Islam. Ni aku nak bawak hampa fikir luar kotak, luar dari Malaysia, ke negara yg xberapa nk famous sbb xramai rakyat Malaysia kt sana, Sri Lanka.

Aku start dengan background life aku dulu..sambil2 hampa semua boleh imagine life aku time tu...

Tahun 2007, bulan 5 aku sampai Sri Lanka..Aku duduk betul2 tepi laut yg tsunami teruk tu lah. Pestu aku pindah pi kampung dalam skit. Rumah ex-bos Speckybee. Kampung tu nama Vikumpura, town dia nama Habaraduwa. Pun tepi laut la jugak, tapi umah aku jauh ke dalam skit.

Ni kat tepi pantai bandar Galle.Masa tsunami 2004, mayat penuh bergelimpangan kt sini.

Dalam kampung tu, kami sekuarga ja lah foreigner. Kira masa tu aku mcm Victoria Beckham la, skali kuaq sidai baju2, budak2 main basikal terpekik2 kt aku, lambai2. Aku pun, kt Sri Lanka ja la buleh feeling retis pun. Balik msia, org ingat aku bibik.Ceh.

Betul2 depan rumah aku, ada satu temple Buddha. Kt dalam tu ramai la budak2 yg mengaji, kira mcm maahad tahfiz kita laa.. Sri Lanka mmg agama utama dia Buddha.Satgi hampa ingat Hindu plak. Dari segi observation aku,aktiviti keagamaan depa ni lebih kurang mcm Islam gak. Subuh, dalam pukul 5 tu, start la dung dang2 bunyi depa ketuk gendang, pestu start chanting. Pestu time maghrib pun sama chanting.Kira mcm depa ni jadi alarm clock aku pun ada gak. Oleh sebab hari2 aku dok dengaq depa chanting, sampai aku pun buleh hafal. Ada satu masa tu, ribut nauzubillah...mcm nak terbang rumah. Depa punya chanting ada tukaq skit, letak tsunami. Haa..yg tu pun aku buleh detect. Punyalaa hari2 dok dengaq kan.

Ni masa aku pi kampung staff Speckybee..depa baru dapat anak..

So,aktiviti aku pagi2, lepak depan rumah...bawak Uyin atas keta sorong...ajar dia sebut mcm2 perkataan. Kadang2 ada org kampung lalu kt situ tegur aku, sembang2 dengan aku. Jangan terkejut, tok2 nenek2 kt kampung tu ramai yg pandai cakap omputeh.Kadang2 sami keluar dari temple, lepak2 depan umah aku. Kadang2 budak2 yg belajar dalam temple tu lepak gak main dgn Uyin. Harmoni kan?haha.

Lepak kt tuk tuk owner umah aku, Tushare. Anak Tushare tu sebaya uyin, tarikh lahir pun sama, cuma Uyin bulan 9, anak dia bulan 10. Nama betoi dia aku xingat, tapi kami panggei dia Sudhu Nona (Si Putih). Haah..putih lah sangatt...

Ada satu petang tu, aku ada appointment untuk cuck Uyin. Cucuk 4bulan tak silap aku. Aku xingat sebab schedule Uyin tahun 2007 punya,lain skit dgn adik dia. Kt Sri Lanka, semua doktor2 pakar diwajibkan kerja dgn hospital kerajaan time opis hour. Lepas pukul 5, baru depa mai kerja dgn private hospital. Bagi aku, baguslah, sebab xpayah Speckybee kena ambik cuti apa sbb nk jumpa doc. Pi ja petang atau malam. Tapi no. giliran kena ambik siap2 la pagi tu. Uyin, dari dia lahir, sampaila last kami kt sana sebelum balik msia, sorang ja paed dia, nama Liyanage Upeksha, pompuan. Kalau hampa selak2 balik entry lama2 aku ada la gambar doktor tu yg bg hadiah perahu kertas kt dia tu.

Berbalik kepada petang tu, sambil tunggu driver mai ambik aku dgn Uyin kt umah, aku lepak2 la dulu kt luar. Kelebet pokok bunga ros yg baru mekar. Ada sorang tok sami mai tegur aku. Sembang2.Pestu aku habaqla aku satlagi nk pi kuar cucuk anak. Dia kata kt aku, kenapa nk cucuk? Anak ada sakit apa2 ka? Aku kata, laaa...mmg laa kena cucuk. Kan nk cegah penyakit2 yg jadi wabak besar-besaran zaman dulu, mcm polio la, measles la..Mana buleh tak cucuk.Bahaya.

Ni pokok bunga ros aku..sayang nk petik.

Dia kata, oo..kami org yg high religious ni, xbuleh cucuk. Sebab kami vegetarian. Dalam vaksin tu ada benda2 yang kami tak boleh makan/masuk dalam badan. Kira haram la bagi depa. Depa ni jaga sungguh permakanan sbb nk mengapai kitab kut..sama mcm maahad tahfiz kita kan? Okey, untuk pengetahuan yg tak tau, depa ni mmg vegetarian, dan makan telur saja. Aku kat sana, beli daging kt org muslim saja. Kalau beli daging kt supermarket, depa buat muka kt kami mcmkan tu daging b*b*. Hina gila. Sebab tu aku buleh faham perasaan chinese kt Msia cmna, kalau ada org melayu yg tak reti hormat. Suh hormat ja pun org tu sebagai manusia, bukan suh pi join BBQ daging b*b* tu. Ustaz aku kata, kita xboleh hina non muslim, mana tau satu hari, ujung nyawa dia, tiba2 dia peluk islam, sah2 dia tu suci dari dosa. Daripada kita, lahir Islam, IC tulis Islam, perangai tak Islam.Hujung2 nyawa kita, tengah buat benda tak elok. Haa tudia..

Aku pelik gila dgr tok sami ni ckp mcm tu.Ish, ada ka xmau ambik vaksin. Bukan satu dunia ka kena ambik vaksin ni untuk elak penyakit teruk2 tu? Dalam otak aku masa tu, xmungkin ada org di zaman milenium ni xmau ambik vaksin. Pelik ya amat.So,aku buat xtau ja la kata2 sami tu.

Lepas tu,ada member Speckybee mai duduk serumah dengan kami. Dia cina campur siam, asal org Perlis. Tua dah..Muda skit ja dari bapak aku. Dia tu pun vegetarian. Aku syok la gak sembang dgn dia, org tua.. bykla pengalaman dia nk kongsi dengan aku. Aku kt umah tu, jadi serba salah gak nak masak. Si Speckybee dah la hantu daging. Camno nih? Tp member Speckybee tu baguih. Dia paham, dia pun hormat kami sebagai muslim. Dia kata, xpa, you nak masak apa, masak la..kalau you masak sayur I makan, kalau I masak sayur, nanti kita semua buleh makan.

Ha..masa tu lah aku banyak belajar masak sayur dengan pelbagai cara. Contohnya, jantung pisang.Aku jantung pisang, biasa buat rebus gitu ja, xpun rajin skit, buat kerabu ka, masak lemak ka. Ni dia ajaq aku, yg panjang2 dalam jantung mcm jari budak tu, asingkan. Pestu, gaul dgn tepung, garam skit, goreng. Aku modify  bubuh serbuk cili la apa la ikut tekak aku. Uiii..sedappp... Dia kata..haaa ni ketam.Kihkih...aku kata..kesian kt hg..nk makan ketam xbuleh..makan laa jantung pisang no? Dia punya gelak.

Pestu kwn Speckybee ni pembersih orgnya. Bilik dia, dapoq, toilet aku semua dia cuci, kemas. Baguih kan? Susah nk jumpa lelaki yg rajin camtu.Kami kt sana kurang air bersih.Kt umah pun pakai air telaga ja untuk mandi dengan basuh baju. Tu pun penuh berudu atas kepala sekali mandi.Haha. Air untuk minum dengan masak, Speckybee pi tadah kt paip opis dia. Masa tu, Kampung Vikumpura tu, paip tak masuk lagi.So, umah aku penuh la dgn botol2 isi air paip. Si kwn Speckybee ni, ala2 Mc Gyver pun ada gak aku tgk. Suka mereka benda2. Dia buat tempat penapis air, tapis dengan kain putih bersih. Tah macamana dia gabung botol2 tu tah, tapi ada la rupa penapis air. Kt umah aku pun penuh dgn mcm2 benda dia modify. Tak heran la gak, sebab dia pun M&E punya org. Mmgla otak geliga bab2 mechanical ni.

Sambil2 makan tu, aku tanya la, paseipa hg xbuleh makan benda2 hidup ni? Dia kata, dalam Buddha, ada hukum karma. Nanti bila depa mati, depa akan dilahirkan semula bergantung pada amalan2 depa pada kehidupan sebelumnya. Ada yg lahir jadi kucing,jadi anjing, jadi semut, kalau nasib baik, jadila manusia. So, depa xbuleh makan/bunuh binatang sebab tu sebenaqnya manusia. Tapi mmg betul, org Buddha tak kan bunuh binatang. Si kwn Speckybee ni, baguih xbaguih, semut atas tanah, dia pi taboq makanan skit2..dia kata, dari kita buang saja2, baik kita bg semut kt luaq ni makan. Kita kt Malaysia, kalo tgh drive laju, terlanggar kucing, buat kering jaa kan... Kt sana, nehi. Driver aku, si Guna tu, aritu terlanggar anjing, menggeletar satu badan sampai ke Colombo.

So, apa yg aku nk sampaikan kt sini, bukan Islam ja yang concern bab2 halal haram. Agama lain pun ada. Cuma kita tau dengan tak tau ja. Aku dah sebab duduk kt sana, pestu mmg bergaul dgn org local sbb kt Galle kami bukan ada kelompok besar org Malaysia pun. Ada la xsampai 10 org.Aku pulak bangsa peramah,jadi, banyak la benda yg aku tau pasal depa ni.

Bila dh jadi kt Nasuha dan doktor pun sahkan benda tu adalah AEFI, baru la benda2yg lama2 tu mai balik dalam ingatan aku. Aku ingat balik, masa Uyin umur 6bulan, kami balik Malaysia sat. Pestu pi cucuk 6bulan dia. Balik dari Ipoh, waktu malam, tiba2 muka dia macam kena tarik2. Sentak2. Dia jadi sekejap2, pestu ok.. Berulang2. Aku pi klinik pakar kanak2 kt Sg Petani, doctor tu refer pi pakar neuro kt GH Penang. Aku mmg no idea masa tu.Tau menangis ja la. Ada org kata, kena sampuk. Bila buat eeg video test, xdak apa dikesan kt otak dia yg menyebabkan dia seizure. Seminggu aku kt wad neuro tu, mcm nk gila, sebab 90% ahli wad tu adalah sayur. Mmg tergedang mata ke atas ja. Last2 dah seminggu duduk kt GH tu, depa tak dapat detect kenapa Uyin jadi seizure mcm tu, kami terpaksa fly balik ke SL dah sbb dah 1mggu delay flight tix. Sampai ja SL, uyin dh stop jadi seizure tu. Aku pun tak pasti apa penyebab seizure tu. Masa tu langsung tak terfikir pun pasal AEFI, padahal baru je jab. Bila dah jadi kt Nasuha, aku baca GPF tu la baru aku mcm tersedar, ke masa tu Uyin kena AEFI tapi aku xtau? Entahlah...hanya Allah Maha Mengetahui.

Gambaq ni adala 3kali kut masuk blog aku. Ni masa dia kena EEG test. Masa ni aku yg naik gila menangis. Dia sengih je tau.

Buat masa ni, aku bukanlah anti vaksin. Aku mungkin pro choice.Aku tak akan tolak 100% medical sceince, ataupun alternatif lain. Cuma aku akan jadi lebih pemilih.  Aku dah jadi alert dengan ingredients semua benda. Kalau dulu, makanan je aku concern, aku tak terpikir pulak benda2 lain boleh harm anak2 aku.

Kiranya, kata2 tok sami depan umah aku 6tahun lalu tu,ada la jugak boleh dipertimbangkan. Depa alert lama dah rupanya ingredient dalam vaksin ni. Cerita ni tertakluk pada temple depan rumah aku ja lah..aku xtau lah temple tempat lain tok sami dia mcmana. Punyalah lama perkara ni jadi, baru tahun ni aku nk ambik tau ingredients dlm vaksin, baru tau, anak aku ada alegik sekian2 benda. Ada byk konflik rupanya vaksin ni.

Ni ada sorang mat saleh, tapi dia blajaq perubatan china, ada tulis artikel ni:

Pestu ada gak perbincangan org Buddhist kt sini:

Ni kira perbincangan di luar perspektif org Islam la..sebab slalu kalau aku bercakap dgn org Islam Malaysia, kepala dia macam, dok dlm Malaysia ja la..dia xleh pikir kt luar2 skit.Dia punya bg contoh pun macam terhad kt Malaysia, pestu UK, US tu pun sbb ramai org malaysia kt sana. Tak silap aku agama katolik pun mcm alert gak benda2 camni. Tapi aku tak sure, sbb aku xdak kawan katolik.Yang aku cerita apa yg aku tau dan pengalaman aku jala. Aku punya pengalaman pun terbatas gak. 

Kesimpulannya, nk simpul apa tah lagi.. depa pun mcm kita la jugak. Ada yg sokong, ada yg dak. Semua ada alasan tersendiri lah. Keputusan kt tangan masing2. Sapa yg dh buat keputusan, tak kira la nk vax atau tak, kita hormati pandangan dia. Sambil2 tu cari lagi ilmu. Kalau gamak2 rasa ilmu xberapa nk kembang kt dada, xyah dok mai pung pang2 kt org.Tarik napas..lepas...bertenang.... ilmu yg kita ada ni, setitik pun xsmpai dari ilmu Allah..Rendahkan diri, carila lagi ilmu.

Tu ja lah kut. Ni dh pukul 4.36 pagi. Tadi pukul 6 gatai pi minum Ekspresso konon.Ni dh terkebil2 mcm burung hantu plak dah.Ok,bai. Nk tdoq dah..

Tuesday, October 1, 2013

Pembukaan website baru.. AnisShop yg lebih mahhbeless!



Setelah....setelahhh berminggu2 aku mengadap benda alah ni...penuh hazab sengsara (hazab sengsara la sbb aku makhluk buta IT.koh3x) Dah berminggu jugakla aku tido 2-3jam je sehari lepas pukul 5.30 pagi...Naik dawai dah rambut2 aku suma.

Akhirnyaaaa..syukurr...siapla jugakk website kedai aku.. Haa...opencart kawww.. senang la skit nk beli dan belah. Klik2 ja. Xpayah dok kalut nk tgk kod, xpayah kalut isi detail puluh2 kali kalau nk order..Suma ada dlm database.Sonangg gitu.

Ni sempena pembukaan ni, ada pemberian shopping voucher untuk setiap pembeli ke 10 yang bertuah. Dapat shopping voucher RM 10 utk next order. Marilah mari.

Barang banyak yg dah ada dah..cuma akan ditambah dari masa ke semasa..ikut bajet poket tokey la jugak. Hap2 la jugak nk bukak yg ni pun..Hahaha.

Blogshop lama? Blogshop lama...remain aktif lagi..cuma aku lebih update kt website baru ni lah...sebab senang customer nk shopping. Blogshop lama, aku buat utk backup laa kut2 la terlupa bayaq domain ka besok2 kan...hihihi.

Okey, marilah beramai2...nk tengok2 dulu pun xpa...register je as customer..kendian2 nk shopping kt situ senang dah.Mai...mai....



Wednesday, September 25, 2013

Sah! Nasuha memang alah kepada telur.


Minggu lepas, hari Sabtu, Si Najlaa pulak muntah2 demam. Speckybee masa tu ada volleyball tournament kt UTM. Pagi tu, dia ckp dia sakit perut dan muntah. Aku pikir2, apa benda yg dia makan smpai mcm ni. Nk kata food poisoining, dia sorang je. Mlm tu aku buat spageti. Pestu dia mkn Nips. Spageti tu mmg dia biasa mkn. Nips tu yg pertama kali bwk masuk umah ni. Speckybee tu bangsa suka beli jajan merepek2. Aku manusia paling pantang dgn jajan2. Maklumlaa...mak org spital. Org spital ni dia lain mcm skit kalo bab2 permakanan. Hygiene tak hygiene semua ada kt mak aku.Kahkah..cess..

Dlm pukul 12, Si Najlaa muntah,berguling2 sakit perut. Aku dh tak sempat tunggu si Speckybee balik umah dah. Call teksi, desup pegi klinik kt bandar tu. Desup tak desup sgt laa...pakcik tu boleh pulak buat sesat2 cmna nk kuar dr taman ni. Astaga....

Smpai klinik, check Najlaa semua, doc ckp maybe elegi kacang. Tp aku rasa mcm tak jugak, sbb raya aritu dia pulun kuah kacang dgn ketupat okey je pulak. Aku syak angin. Sebab dia mkn nips tu, mcm mkn nasik mlm tu. 

Doktor yg aku jumpa check Najlaa tu, adalah doc yg cucuk Nasuha haritu. Dia nmpak muka aku masuk, 
2-2 ckp "Haaa!"  Hihihi... Dia tanya, apa jadi dgn Nasuha pas cucuk aritu. Aku pun cerita la balik. So aku tanya, perlu tak aku bawak apa2 surat utk exempt Nasuha ni dari imunisasi lepas ni. Dia ckp, aa.. dia akan buatkan surat. Ada beberapa reader yg tanya, klinik mana, doc mana apa semua, aku rasa better hampa email aku personally kut.. Satgi aku tulis kt sini, pakat serbu ramai2 kt klinik tu, mcm tak elok plak rasa. Lagipun doctor2 kt situ semua adalah pro vax tegar. Cuma yg senior2 ni depa tau lebih terbuka skit pasal AEFI tu. Takut2 kalau tanya tak kena gaya, doctor tu jadi emosi, mula la nk tuduh kita tak mau vax anak sbb paranoid tak pasai2, ikut trend apa semua..
So..kt bawah ni recommendation letter dari doc tu.

Masa first aku jumpa doctor untuk buat AEFI report tu, dan discover yg si Nasuha ni alah pada protien, aku ada tanya senior doctor tu, mcmana dgn diet Nasuha. Kena avoid segala jenis protien ke camna? Doc cakap, dia boleh mkn protien, cuma elakkan dari bg yg half cook. Kena make sure, telur, daging, ayam semua2 tu masak betul2.

Aku ni sebenarnya...susah jugak untuk org nak influence. Aku percaya apa yg aku percaya ja. Aku ni bukan takat tak percaya adverse effect infarex hexa tu, bertambah kronik, aku xpercaya anak aku alah pada protien. Sebabnya, dlm family aku, xpernah lagi  dinasihatkan untuk pantang apa2 makanan. Semua kami balun. Dinasihatkan kurangkan makan tu ada la..Cuma aku ja la kut, xblh sgt dgn susu. Satgi dia mai melugai (mual), cerah gelap cerah gelap bijik mata aku rasa. Adik beradik Speckybee 8org tu pun setahu aku xdak pulak yg kena  elegik2 apa ni. Nak kata aku degil pun, mmg ya. Mak aku pun ckp aku degil yarobi. Yg adverse effect tu aku dah boleh terima la skang ni..cuma aku tak pasti betul kah protien dlm tu yg buat anak aku fit malam tu?

Ni muka baru lepas bedal nasi sepinggan.

Tengahari semalam aku buat test. Selepas 2minggu,Nasuha dah sihat, selera dia mai balik. Skang ni dia dah ada 6batang gigi, gabak2 pulak tu. Aku suap jugak moi (bubur nasi), tp dia slalu buat geli2 tekak nak telan. Berlagak nk makan nasik. So semalam, aku buat sup bayam, dgn scramble egg makan dgn nasik. Dia punya pulun makan sampai lencun2 baju. Tapi telur aku bg dlm 4suap ja, sbb aku nk test, betul ka dia ni alah dgn telur separuh masak ja? Scramble egg tu pun aku buat garing2 skit sbb nak make sure telur tu betul2 masak.


Everything was fine until 1a.m. Badan dia dedar2.Aku rasa semua org tau kut, malam mmg lah time terbaik microorganism nk membiak,nak berdisko ke apa ka. Sbb suhu malam membuatkan depa ni aktif.  Check tempreture dh 99.8F. Sorilah aku mmg pakai Farenheit.Sbb tm ni aku beli ms kt SL dulu. Malas nk convert2 pi celcius dah, stgi jadi topik perbincangan plak. Biasanya, mmg dari anak sulung, kalau suhu dh cecah mcm tu, aku sumbat PCM. Aku ni bukanla anti ubat spital langsung2. Aku pun hidup dlm hospital gak dari kecik. 30 tahun aku hidup mmg pusing2 hospital. Naik basikal depan casualty petang2, melilau kt tepi2 bilik mayat konon nk tgk hantu, umur 8tahun aku dh tgk sel darah merah, darah putih gerak2 kt microscope mak aku. Tapi ada sebab la aku elakkan PCM tu kalau tak terdesak.

Tak payah tunggu nk ada MD,kena tau la jugak skit2. Dah kalau kita tau anak kita alah something, ambik tau sama, yg pi cucuk bulan2 tu nama apa, ada apa dlm vax tu. Takut jadi kes mcm ni la. Pernah tgk cerita Slumdog Millionaire? Dia bukan ada degree master PHD apa pun. Tp sebab apa dia tau jawapan bg soalan2 tu? Sebab pengalaman  hidup dia laaa.. Tapi doctor tetap la jugak jadi tempat rujukan. Depa dah mmg belajar bab tu. Doktor pun perlu gak tanya org Finance camna nk invest duit depa yg byk2 tu, kena gak tanya Engineer nk buat rumah depa. Kita ni saling memerlukan. Cuma kena belajar hormat menghormati ja skit lagi. 

Berbalik kepada Nasuha, pagi ni pun badan dia still 99.8. Even dh bg PCM. So, aku mandikan dia, sponging lagi. Sapu air asam jawa atas kepala. Skang dh turun 98. Harap lepas dia rehat, bangun tidoq japgi, tempreture dia akan normal.

Jadi, kesimpulannya, mmg sah lah Nasuha alah kepada telur. Yg sumber protein selain ayam aku xberani bagi lagi. Dan, Nasuha terpaksa dikecualikan dari future immunization program.

Aku rasa nk marah pun ada gak, bila ada manusia yg kata, budak2 yang tak vax ni, kena pi duduk pulau, isolate dari manusia yg vax. Anak aku ada masalah utk divaksinkan. Macam doktor yg mula2 tu cakap, vaksin ni utk elak komplikasi, tapi kalau divaksinkan menyebabkan komplikasi lebih teruk, tak bolehlah teruskan untuk budak tu.Ini aku baru test dgn 4 suap scramble egg campur nasi. Yg ingredients dlm vaccine yg lagi macam2 tu...no wonder la budak tu sampai terkejang2.

Pada pendapat aku, yang patut kena duduk pulau, yg kena isolate dari manusia yang lain, adalah manusia2 yang  berani melawan perintah Allah. Yang non muslim, aku anggap depa belum dapat hidayah. Tak apalah. Ini yang terang2 mengaku Islam, konfiden xmau solat, xmau tutup aurat,bergalak laki pompuan. Yang tu yg kena pi duduk pulau jauh2. Sebab Allah kalau dia nk turun bala, dia turun kt semua.Aku tak la kata aku baik. Yg kenal aku, tau lah, mcmana setannya aku dulu. Tapi mai dh tua bangka ni, sendiri2 ingatlah. Kuboq dok panggil dh tu. Rasa takut kt Allah tu ada la jugak.Sebab yg suka lawan perintah Allah ni lah yg selalunya bawak penyakit. Tak pasai2 semua org kena pi cucuk HPV lah, hapa lah... Sebab apa? Sebab lawan perintah tuhan lah. Dah terang2 dalam Quran Allah bgtau;

It is He Who got out the Unbelievers among the People of the Book from their homes at the first gathering (of the forces). Little did ye think that they would get out: And they thought that their fortresses would defend them from Allah ! But the (Wrath of) Allah came to them from quarters from which they little expected (it), and cast terror into their hearts, so that they destroyed their dwellings by their own hands and the hands of the Believers. Take warning, then, O ye with eyes (to see)!

Kita Nak kata apa? Nak melawan lg ka?

Update: Ni gamba pagi ni.. Temperature dah back to normal. Aku pun sempat masuk opis sat prepare invoice apa semua, sementara bg dia main2 pecah peluh skit. Nampak mcm semua under control. Tapi aku still monitor temperature dia sampai besok. Takut laa jugak..tiba2 kejung mcm mlm tu.So,lepas ni kena berhati2 terhadap makanan yg ada teloq. Nasib hg laa Nasuha.. xbuleh makan teloq.. Allah nk bg ujian..terima ja laa..





Kt bawah ni, ada benda aku nak share. Aku baca benda ni 2 tahun yg lalu. Betul2 bg keinsafan  untuk diri aku.Sampai mimpi2 lah. Selalu kalau ada kwn2 aku yg meninggal, aku selalu pikir apa yg jadi pas kita duduk dlm kubur. Baru semalam jumpa balik, tapi kt FB.Aku sharekan kt FB smlm utk kwn2 dan utk diri aku. Sini aku nk share utk reader aku. Gamak2 aku rs nk buat dosa, blh bukak balik blog aku ni baca balik. Sobbss.



APA YANG TERJADI PADA TUBUH KITA SETELAH
DIKUBURKAN ??

Sesungguhnya mayat di dalam kubur akan melalui beberapa fasa
perubahan. Berikut ini adalah fasa tersebut secara ringkas sejak
malam pertama di alam kubur sehingga 25 tahun berikutnya.
Malam Pertama
Setelah dikuburkan, pembusukan bermula pada daerah perut dan
kemaluan. Subhanallah, perut dan kemaluan adalah dua hal
terpenting yang anak cucu Adam saling bergulat dan
menjaganya di dunia. Setelah itu, jasad akan mula berubah
menjadi hijau kehitaman. Setelah berbagai solekan dan alat-alat
kecantikan semasa hayat di dunia, setelah meninggal dunia
manusia hanya akan memiliki satu warna sahaja.
Malam Kedua
Anggota-anggota tubuh yang lain seperti limpa, hati, paru-paru
dan lambung akan mula membusuk.
Hari Ketiga
Anggota-anggota tubuh mula mengeluarkan bau yang busuk.
Setelah Seminggu
Wajah dan mata mula membengkak.
Setelah 10 hari
Tetap terjadi pembusukan pada pada anggota-anggota tubuh.
Setelah 2 Minggu
Rambut mulai gugur. Lalat hijau mulai mencium bau busuk dari
jarak 5 km dan ulat-ulat pun mula menutupi seluruh tubuh.
Setelah 6 Bulan
Semua anggota telah tiada yang tinggal cuma tulang rangka
sahaja.

Setelah 25 Tahun
Rangka tubuh ini akan berubah menjadi semacam biji, dan di
dalam biji tersebut, anda akan menemukan satu tulang yang
sangat kecil disebut ‘Ajbudz Dzanab’ (tulang ekor), dari tulang
inilah kita akan dibangkitkan oleh ALLAH SWT pada hari kiamat.
Sahabat-sahabat yang dirahmati ALLAH, inilah tubuh yang
selama ini kita jaga.
Inilah tubuh yang kita berbuat maksiat kepada ALLAH
dengannya.
Oleh kerana itu, janganlah biarkan umur dan jasad kita dalam
keadaan sia-sia janji ALLAH adalah benar.
Ya ALLAH, Dzat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati
kami di atas agama-
MU. Ya ALLAH, jadikanlah kuburan kami sebagai satu taman
dari taman-taman syurga dan jangan jadikan ianya sebagai satu
lubang dari lubang-lubang api neraka.
Aaamiiin Ya Robbal Alamiiin.
Semoga bermanfaat bagi kita semua.

Kita ni xdak apa dahh kalau kita duduk dalam tu...tinggal amal yg buat atas dunia ja...doa dari anak2 yg soleh...tu jaa yg kita ada...sesungguhnya aku takut...sangat2 takut. Aku tak dak nk tunjuk baik apa ka...cuma nk peringat diri aku lagi...peringat kt kawan2...jangan terlupa...Yg aku share kt atas tadi xdak kaitan pun dgn vaksin tak vaksin. Cuma saja la..dh alang2 aku pegang laptop nk update blog, baik aku share. Mongkata nk suruh aku update hari2 tu mmg dak laa..Aku bukan blogger tegar..aku surirumah tegar..nuu bertempek2 lg keja aku dlm umah ni nk kena buat.kihkih..Sama2 kita insafi diri kita no..Nak blagak2 atas dunia ni pun nk buat apa..ujung2 kita jadi bijik saja...kan?

Wednesday, September 18, 2013

Disampuk hantu Tesco. Ini betul2.bukan cobaan.

3 hari cuti hari Malaysia haritu, tengok kt FB kawan2 ada yang balik kampung, pi bercuti, mandi pantai la, panjat bukit la, terjun bendang la..mcm2. Best pulak. Aku?? Tesco. Tak dak niat pun nk pi tesco sampai 3 hari berturut2.

Hari sabtu ja berniat ke Tesco. Sebab nk pi beli ikan buat laksa. Kan minggu lepas nk buat laksa tak jadi sebab si Nasuha kena sawan tu. So, minggu ni, nak melampiaskan napsu jugak. Tambah pulak ada member nk mai umah melawat Nasuha. Boleh jamu depa skali.

Hari Ahad, terpaksa pegi lagi Tesco. Aku la yg rasa terpaksa. Si Speckybee hingaq. Sebabnya, masa hari sabtu aku beli penyapu baru. Pestu dah siap bayaq, boleh pulak tertinggal. Hish. Penyapu pun xmahai mana. Ada offer penyapu 11ringgit jadi 5ringgit. Kehkeh..Lagipun akai aku nk masuk DIY sebab hari sabtu aritu Speckybee ja sorang masuk DIY.
Kalau Imelda Marcos match kan baju dia dgn kasut, aku match kan baju dengan kereta. Dahsyat tak? Pegi tesco je naik lambo.hewhew.

Hari Isnin. Mula2 cadang nk makan kt Singgah Selalu. Pestu aku ckp kt Speckybee, jom kita pi Jusco. Dah berapa bulan tah, sejak2 Toy R us bukak kt jusco ni, kami tak masuk2 lagi. Sebabnya malas nk berebut tempat parking kereta dgn singaporean masa ujung minggu. Hari isnin ni lah masa sesuai sebab xramai kereta2 plat S yg menyemak tu ada kt negara ni. So, nk makan kt mana? Tesco je lah. Pasal aku benci nk makan dlm Jusco. Troli xleh masuk la, apa kejadah la.Pi Tesco, ada pulak pertandingan lagu patriotik. Tapi ada pondan pulak yg buat goyang gerudi atas pentas tu. Patriotik hotak apa aku pun xpaham.

Memang betul2 kena sampuk dengan hantu Tesco. Boleh dapat anugerah pelanggan tesco yg paling setia.Kahkah.

Masalah mesin basuh aku tak selesai lagi. Hari sabtu hari tu, baru nak call bagitau, cost dalam 400. Aku mcm pikir..nak beli baru je. Kalau repair kang, rosak lagi, 400 pulak lagi. Dgn kertas warranty Speckybee bagi ilang kt umah lama dia. Pegi Jusco, lalu kt Seng Q ke seng apa tah, kira adik beradik lah, ada offer machine 16kilo 1.6k je. Asal harga 2k lebih. Aku mcm tangkap leleh dah. Tapi takut xmuat pulak place kalau letak kt tempat mesin basuh lama. Ish. Tak kisah la, memana, janji baju aku bercuci. Stress hari2 basuh baju pakai tangan. Tapi bila baju dah menggunung, last2 pegi kedai dobi. Seumur hidup aku xpenah hanta baju gi kedai dobi. Ini kira tahap paling kronik.


Tada...baju siap dibasuh, siap dilipat tersusun rapi. Gila bahagia.

Aku manusia ke 28 yg pemalaih basuh baju,lipat, iron di kawasan ini. Kuang kuang!

11hb aritu besdei Uyin. Sian dia..semua kelam kabut dengan adik dia.. Tak dapat nk buat preparation byk pun. Nasib baik barang2 goodies dh beli minggu lepas. Kek pun tempah sejurus lepas adik dia kuar wad tu.






Ni pun cikgu dia yg whatsapp. Tapi dia seronok. Dia kata, dia malu kawan2 nyanyi lagu besdei kt dia. Dah besaq anak dara aku ni...Tak pa la anak..belajaq pandai2. Tak yah dok penting sangat benda yg tak penting.       Kalau ada rezeki besok2, cheq dpt nombot 1, mak buat kenduri kt cheq na.. Mak doa kt cheq.. Tu lagi berkat dari dok merawit2 benda lain. Yang penting, cheq tau, mak sayang kt cheq. Blajaq pandai2, mengaji rajin2, jadi anak solehah. Cheq nanti esok besaq jadi tulang belakang keluarga, jadi payung kt adik2 tau.

Last but not least, Laksa Cek Puad a.k.a Speckybee.. Pekat2...isi ikan penuh, manis, masam, masin, pedaih, cukup rasa. Macamana la aku tak jatuh cinta hari2 kat dia ni.Walopon aku tak suka makan laksa, tapi kalau dia yg buat, aku mmg pulun. Mahbeles baq hanggg! Duta Malaysia  sampai request nk makan laksa dia wei. Kemaih dak? Aku ingat, kalau umoq kami panjang, dia pencen2 sok, nk bukak kedai laksa online la...kihkihkih.




Thursday, September 12, 2013

Perihal Nasuha & Aku.Waktu ini.

Aku terima banyakkkkkk pm,whatsapp, email bertanyakan perihal diri aku dan Nasuha. Semua ayat lebih kurang sama, Nasuha ok ka?Hang ok ka?La ni macamana?

Aku mula2 tu nk jawab personally satu2.Tapi dengan mcm2 keja pending aku dalam rumah ni, aku rasa, lepas ni aku pulak yg biru muka berbuih mulut. Mana nk jawab soalan, mana nk buat keja yang berlambak2 ni.Mesin basuh yg rosak aritu pun technician tu tak call lagi.Jadi aku ingat, aku buat entry lah senang skit.

NASUHA
Nasuha nampaknya macam semakin ok. Dah selera makan, senyum2, main2. Tapi skang selalu marah2. Moody jugak. Selalu dia yang paling cool. Nak tido xpayah nk kena dodoi, tepuk2 apa, sendiri hisap jari, sendiri golek, sendiri tido. Sebab tu aku rasa banyak keja lagi nk kena buat, sebab dia asyik nak menempek dengan aku saja lepas2 kejadian tu. Agaknya dia pun trauma kut.

Nasuha ni aku tengok macam lambat skit dev dia dari kakak2 dia. Kakak sulung dia 6-7 bulan dah meragaih (memanjat, bridging) dah. Yg dia 7bulan baru nak meniarap. Masa 6-7bulan cubaan meniarap dia semua gagal. Pipi dia kembung sangat. Tiap kali dia pusing nak meniarap, pipi dia tolak badan dia balik. Dia pun terlentang, melalak. Dia lah lahir dengan berat paling sikit dari org lain (1.98kg) dia jugak la yg paling tembun dari org lain skang ni. Bila masuk 8bulan haritu dah banyak la jugak pergerakkan dia.Sedaq2 duduk bawah meja dah.Tapi dia pesen dia la..pesen hindustan. Guling2 saja.

Oleh sebab dia baby lagi, kita nk diagnose dia lebih2 pun xbuleh. Doa sajalah tak dak effect apa2 kat dia dari kejadian hari tu.


AKU
Sekarang ni, macam biasa, kalau lepas ja kena cucuk, mesti dia susah nk tido malam. Tu mmg aku hadap dari awal2 dia lahir lagi. Yang duduk dalam fb aku tau lah. Bila dia jadi macam tu, aku sendiri pun naik penat lah. Siang aku dgn kerja2 aku, dengan kedai aku, website kedai yg baru nak upgrade apa semua tu. Malam dengan family, dengan Nasuha sampai ke pagi.

Nampak kan aku cengei (garang) kt dalam blog. Seriously, I have no idea dgn anon2 tu. Aku tengah kusut2, dengan letih, dengan macam2 masalah, mai dok buat pandai, mai dok merepek, ckp benda yg xdak kaitan dengan tajuk. Kalau rasa meluat kat aku skali pun, tunggu2 la dulu...bagi la aku bernafas sat. Hampa xdak hati perut ka? Kalau nak mai tunjuk pandai, setakat nk bgtau suh aku sponging, suh bagi PCM, tu makcik propel menyicah jambu pun tau. Tu benda basic. Aku pun dh cerita background aku mcmana dah. Awai2 lagi aku dh bagi tau aku familiar dgn benda2 tu.Aku dulu pun taik PCM, tak cukup PCM aku tibai plak ponstan.

Aku nk terapkan natural healing sebab aku rasa dah kesan kalau skit2 dok telan PCM. Aku sebelum ni keja keluaq masuk spital ja sebab sakit. Form 5, aku menderita tangan aku mengigil2 tak boleh nak control. Aku jugak kena fine needle sebab ada ketumbuhan masa tu. Jadi tolong hormati skit cara aku na. Aku buat decision lepas byk buat pembacaan dan melalui pengalaman aku. Lagipun sejarah pembuatan ubat ..er...xyah la aku cerita. Budak2 farmasi yg dok kacau ubat tu tau la..kahkah! Lepas aku stop segala mak nenek ubat2 tu baru aku rasa diri aku sihat. Jarang2 demam, jarang masuk spital. Kalau masuk pun, time aku preggy sajalah sebab alah teruk. Ah, senang cerita, hg kenal la aku dulu, selak2 skit entry aku sblm2 ni, baru mai bagi komen. Xdelah komen yg kuar dari jari hampa tu kelihatan bebal sangat.

Tapi, dalam sakit2 hati aku dengan komen2 bodo anon tu, aku kena terima kasih gak pada anon2 tersayang. Aku lepas gigil kena kes Nasuha tu, aku kan jadi down. Nak bercakap pun xberapa sangat. Aku blh ja xmau approve komen yg bodo2 tu, tapi aku rasa, bila lagi dia mai komen, aku lagi kuat. Lagi aku lawan. Baru la aku rasa otak aku berfungsi balik.

Cuma aku harap sangat lah..sangat2..bahawa komen2 tu bukannya mai dari doktor perubatan. Sumpah aku jadi paranoid nk jumpa doktor2 kt Malaysia ni kalau betullah komen2 tak cerdik tu mai dari manusia yg study medic. Aku nak ingatkan, xdak benda dalam dunia ni, akan 100% baguih. Semua ada pro and con. Sebab apa nk kena deny AEFI? Sumpah aku xpaham. Mak dgn adik aku yg baca komen2 hampa pun gelak terkekek2. Pestu mulala keluaq ayat2 dia transfusion adverse effect dia la apa benda la tah.

Dalam blog aku ni, seketui ayat pun aku xkata aku anti dgn vaksin, kejadah apa semua. Aku rasa yg mai2 komen bodo2 kt blog aku ni, ada historical problem. Dendam kesumat yang tak dapat dilampiaskan. Tiba2, aku dgn blog aku jadi mangsa. Benda yg aku cerita ni pengalaman pasal anak aku. Lepas tu, aku nk alert org ramai, bahawa AEFI tu ada, dan GPF tu wujud. Kalau ada apa2 reaction kt anak hampa, seperti yg terkandung dalam GPF, hampa buleh buat report supaya kajian dapat dijalankan. Yg so-called doctor ni, paseipa? AEFI report bukan nk saman hampa ka, nk tutup periuk nasik hampa ka. Kalau AEFI report nk tutup periuk nasik doktor2 sekalian, xdak la doktor yang faham fungsi GPF nk bagi kerjasama. Ni elok ja doc yg aku jumpa aritu.Sebab dia paham, apa itu GPF. Dia baca. Dia sendiri mengaku, dia tak berapa tau sangat contains dlm vaksin secara keseluruhan.Tu doc senior tu, tau merendah diri. Yang doc hat baru2 ni, kulit buku medic hampa pun xrelai lagi, tudiaaa, hantam serupa dengan vaksin, ubat sajalah satu2nya penyelesaian dalam dunia ni.Tok nek hampa dulu makan ka PCM2 ni apa semua?

Dalam hidup kita ada pilihan. Kita yang memilih, dah pasti dengan diri sendiri itu pilihan terbaik kita. Hang sapadia nk komen2 pilihan orang?Hang pilih nk menikah dgn spouse hg, ada aku pi komen, eeee...xeloknyaaa..hg pilih dia buat apa?Ada? Ada ka?Bila org tu dah memilih, sepatutnya hg ucap yang baik2 untuk dia. Ada pernah hg pi kenduri kawen org, orang lain ucap barakallah kt pengantin, yg hg pi ucap, bercerai sok xtau laaa... Tapi aku xtau la kalau hg pesen manusia macam tu. Tu nama dia manusia hati busuk.

Yang dok kata aku cakap kasaq, aku rasa ni xcakap kasaq pun. Aku ada 14petala peringkat lagi aku punya kasaq.Cuma sebab aku ni org kampung,cakap pun bahasa bendang, so, aku dicop bangang, cakap kasaq.Cer hampa talipon cakap omputeh dengan aku, kalau hampa xtau tu aku yg cakap, mesti hampa ingat aku pompuan putih yg berambut emas.Kehkeh.Dare to try me? Biasala..org kedah..mmg la cakap lagu ni.Tapi hampa xtau, hati kami baik. Hampa mai umah kami, kalau xdak apa pun nk jamu, kami gagah jugak cari buah2 ka, pucuk2 ka keliling rumah bg kt hampa bekai.

Aku harap, hampa belajaq2la hormat pilihan orang. Aku jadi surirumah pun pasai aku yg pilih. Dah rezeki aku xpayah dok susah2 mcm hg pi haruk piruk keja. Laki aku kata,xpa, bg dia saja keja cari nafkah. Kalau baby aku dh besaq skit,kami dah stabil dh hidup kt malaysia ni balik, aku nk keja balik ka, nk bukak kedai offline ka, dia tak kisah .Dalam keadaan ni, akulah yg patut kesian kt hg.Bukan hg yg patut kesian kt aku.

Tolong komen ikut tajuk jugak. Tajuk besaq kes ni, CERITA PASAL NASUHA DAN KESEDARAN ORANG AWAM TENTANG KEWUJUDAN AEFI DAN GPF. Tu tajuk besaq dia. Bukan tajuk, vaksin xbaguih, saya antivax maka mari ikut saya, awak pandai ke awak bodoh, pengalaman saya belajar 6tahun, 36.8c, kehebatan PCM dan tahapa2 topik yg xdak faedah keluaq. Kalau aku sembang dgn makcik propel cicah jambu tu, aku consider la jugak. Ni sembang kemaih keluaq jargon medic, ujung2 bengap berganda.

Kalau rasa xbuleh nk jadi eraser nk padam kesedihan org, jangan dok jadi pensel pi conteng lagi kesedihan org.Sini bukan tempat nk tunjuk kemaih hg, nk tunjuk lagak.Ada ilmu, kita kongsi2. Lagi hg tunjuk lagak, lagi menjunam muka hg masuk lumpur.Sapa nk hormat hg lg dah. Ni baru aku cakap. Satlagi kalau Speckybee mai naik hantu komen kt blog ni, hampa tengok nasik pun xbuleh nak telan. Aku punya bahasa ni, bahasa kedah basuh, sebab family aku, dgn aku bukan asai kedah. Satlagi mai bahasa Speckybee yg piau kedah campoq penang satgi..xtau la. Cakap baik2, jaga santun tu sama. Banyak kali dah aku pesan. Org kedah ni, baik, tapi kalau hg dok cucuk2 suis dia, daripada hg xpaham loghat kedah teruih jadi paham.Skali hg2 malam2 tidoq mengigau cakap kedah satgi.

okey? harap paham naaa..

Sekadar gambar hiasan..
Kaki nasuha saja besaq ni, xtengok kaki mak dia lagi.


Wednesday, September 11, 2013

Laporan AEFI Nasuha Hannani Part 1 (Mengambil detail vaksin)

10/9/2013.

Oleh sebab aku yakin bahawasanya Nasuha mmg mendapat adverse effect vaksin yg diterimanya, maka aku berkeputusan untuk membuat laporan AEFI.

Laporan AEFI ni bukan untuk nk menyalahkan sapa2. Laporan ini perlu dibuat untuk memberitahu pihak2 yang terlibat berkenaan vaksin yg telah diberikan.Setelah meneliti Garis Panduan Farmakovigilans  yang dikeluarkan oleh BPFK, kesan2 yang diterima Nasuha adalah sama seperti yang dinyatakan.

Ada beberapa perkara mengenai vaksin tersebut seperti jenis vaksin, nama pengeluar, no batch serta kuantiti yg diberikan perlu aku dapatkan dari klinik di tu. Jadi, lepas maghrib semalam, kami sekeluarga pergi ke klinik untuk untuk mendapatkan maklumat yg diperlukan.

Eh,jap2..apesal ayat blog ni jadi skema? Efek dari baca GPF byk kali larr ni...

Okey, sambung balik. Aku pi kt tempat register klinik tu.Mujurla aku ni pesen peramah. Sebelum2 ni dh pernah sembang dgn staff kt situ. Rupanya dia pun mai dari kedah jugak.Nak kata jodoh,Allah pn nak mudahkan jugak kut.So,ini memudahkan lagi proses komunikasi aku nk dapatkan detail yg diperlukan tu.Mueh..mueh.

Tunggu dlm 10min, depa panggil masuk bilik doktor. Doktor tu nampak muka mcm garang. Aku takut gak salah ckp satgi dia tibai aku dgn stethoscope dia. Tapi aku yakin, niat aku baik. Aku bukan mai nk bergaduh ke, nk pi menyalah doktor ke apa. Aku nak tanya pasal anak aku, dan nk buat report untuk AEFI. Tu la saja.

Aku mula dgn ayat ni... "doktor..saya ni ada masalah...anak saya.." bla2 aku cerita la perihal nasuha dari awai sampai habis mcm aku cerita kt blog ni..

Pestu aku dgr betul2 ulasan doktor. Mula tu aku nk rakam, tapi dh doktor tu baguih..cakap lembut2 dengan aku, rasa mcm xsopan lak aku nk rakam bagai.Mcm poyo ja. Aku jadi segan kt org yg berbudi bahasa ni.

Doc tu cakap, ya mmg betul anak aku kena adverse effect dari vaksin. Dose yg anak aku terima tu, xdak masalah. Cumanya, kemungkinan anak aku ni dia ada elergik dengan protien. Dose yg anak aku patut terima, Hep B dose 3 tu. Tapi, kan klinik tu xdak single Hep B, so doctor bagi Infanrix Hexa. Infanrix Hexa ni adalah kombinasi vaksin DTPa,Hep B,Poliovirus dengan Hib.

Yg jadi masalah skang ni, Hib tu, sebab dia contain protien. Nasuha ni kira dh 4kali la Hib tu masuk dlm badan dia. Mmg sebelum ni dia ada reaction lepas cucuk.Sapa2 yg duduk dlm fb aku sblm aku jadi pemes mcm harini tau lah, bila aku post nasuha xmau tidoq sampai 3-4hari.Menangis ja keja.Tu lepas kena cucuk la jd mcm tu. Tapi aku, biasala, bangang kan, xrasa pun benda tu AEFI. 

Jadi doktor tu setuju reaction nasuha yg febrile fit (amboih,hg saja blh tunjuk kemaih? ingat aku xreti ka febrile2 ni?) itu adalah ADVERSE EFFECT, seperti yang terkandung di dalam GPF. Febrile fit tu terjadi sebab suhu badan yang tinggi. Sebab apa suhu badan tiba2 tinggi? Sebab badan Nasuha react dengan vaksin tu. Kalau aku xpi cucuk dia hari tu, dia dok saja2, dok bergelak dengan kakak2 dia, celah mana menatam febrile fit ni nk mai?

So, doktor pun setuju bahawa Nasuha memang kena AEFI. Jadi doktor galakkan aku untuk report perkara ni supaya pihak BPFK tau bahawa ada sesetengah org akan react dgn benda ni. Dia lagi tolong cari apa nama vax segala no batch semua. Yg aku tak paham, makhluk bebal yang tak berkenaan dalam cerita ni mai komen bukan2, tanya aku tau tak criteria nk report AEFI kejadahan apakah? Report AEFI is a normal thing. Mmg dlm GPF pun dia suruh promote bagi tau kesan2 imunisasi. Jawatankuasa Dasar dan Amalan Imunisasi Kebangsaan, dok kt BPFK PJ nu, tempat keja adik aku.Memang kerja ahli jawatankuasa ni pantau semua kesan advers pelalian. Jadi sila jangan menggelabah atau menggelupoq xpasal2. 

Jadi aku tanya doktor lagi, perlukah aku ambik imunisation utk Nasuha lagi lepas ni? Doktor kata, lepas ni Nasuha akan ada MMR masa umur 12bulan, dan booster masa umur 18 bulan. Doktor tak galakkan dia ambik booster since Nasuha dah tunjukkan kesan advers. Ni ayat dia. " Kita cucuk vaksin untuk mengelakkan komplikasi, tapi jika vaksin yg kita bagi tu yang menyebabkan komplikasi, buat apa nk bagi lagi?" Haaa..ni dia kata, bukan aku kata. Imunisasi adalah pilihan. Kita tak boleh paksa2 org nk ambik vax. Kita cuma boleh galakkan saja demi kemaslahatan sejagat, takut2 jadi wabak. Struktur badan org tak sama, ada boleh terima, ada yang tak boleh. Sebab tu kita xboleh paksa org untuk vax.

Dia xbagi aku ambil booster lagi dah, sebab badan Nasuha dh keluarkan banyak immunity untuk vax yg dia  dh dpt  tu.

Pestu, dia komen pasal MMR. MMR patutnya diberi masa manusia berumur 15bulan ke atas. Dia sendiri pun xpaham kenapa KKM punya schedule umo 12 bulan sebab tahap penerimaan badan dan sistem imune manusia masih belum sedia untuk terima MMR punya vaksin. Lagipun, rubella kan ada di bagi masa time skolah. So apa guna bagi MMR masa baby umo 12bulan? Haa..tudia... 

Jadi, memang doctor suruh aku buat report AEFI tu lah. Lepas ni BPFK akan buat siasatan dan hubungi aku lebih lanjut. Dan akan dikeluarkan surat khas untuk Nasuha untuk tidak ambik vax yg berkenaan lepas ni. Tu dia kata la.. Nanti tunggu aku hantar report ni dulu kt BPFK mcmana pulak kan.

So,itulah dia.Yg dok kata aku memandai2 tu, mmg aku pandai daripada hampa pon.Wahaha! Pueh hati? Aku up entry pasal Nasuha untuk menyelamatkan anak aku, untuk bagitau kt semua org, AEFI itu adalah wujud, dan kalau jadi kt anak hampa, hampa kena buat report supaya pihak2 yang berkenaan boleh memantau, boleh tau percentage kejadian ni. Tu cara dia, org nk buat kajian. Hampa dulu xpernah buat thesis ka apa?Komen super bingai semacam.

Tadi petang, member aku kt hospital baling call. Anak dia pun kena gak.Umoq 7 bulan.Tapi doktor kata, sebab lambat cucuk tu yg jadi sawan tu.Hmm..nk tergelak pun ada jugak dengaq. Tapi oleh sebab kawan aku xtau ada GDF apa semua ni, maka report tak di buat. So, rugi sorang correspondence. 

Patutnya,keja2 publisiti ni org jawatankuasa tu yang buat. Cer hampa tgk mukasurat 3, perkara 6 dalam GPF. Depa kena kempen keperluan utk report advers effect ni kt orang ramai. Ni dah jadi satu kerja aku pulak nk promosi GPF ni. Kena mintak upah kt KKM nih. Haha.

Cer hampa baca pulak mukasurat 5, perkara 8 yg kesimpulan tu. Dia kata kejayaan aktiviti (kutip data pasai adverse effect) ni bergantung pada semua anggota kesihatan dgn org awam. Dah kalau kita xbagi kerjasama, mcmana depa nak tau masalah kita? Dok la merawit sorang2 tak tentu arah.Bila org nk buat report AEFI,hg meroyan. Hg sakit ka? Ka xcukup vaksin dalam badan?Mai sini aku nk tikam hg dgn fine needle, mau?

Jadi kesimpulannya, mission accomplish. AEFI adalah wujud, dan pada sesiapa yang rasa anak dia kena AEFI perlulah buat report demi nyawa anak anda.

Akhir sekali, khas kepada anon yg suruh aku pi study medic nam tahun, buat call bapa ratuih jam apa tu..
Awat hg ingat aku study berapa tahun? Hg bercakap serupa hg sorang ja ada degree dlm dunia ni. Gaya hg tulih tu macam nk habaq yg hang ni doctor, tapi cara ulasan komen hg tu macam makcik propel sapu sampah kawasan hospital yg suka cicah jambu dgn kuah rojak mak bee petang2. Kalau betul hg ada title doc kt depan nama hang, aku ucapkan takziah la kat patients hg. Hang jangan lupa, esok2 hg duduk dalam rumah lebar 3kaki dengan 7kaki dalam tu, tok imam baca talkin, title hg tu depa tak panggei dah.

Aku minta maaf kalau bahasa aku agak kasar dlm entry ni.Aku xdak hal dengan org yang tak sependapat dengan aku.Aku lagi suka berbahas, berbincang sebab nak tau buah fikiran org lain.Aku pun kena bash gak dgn geng antivax. Tapi aku okey ja sbb cara depa bash elok dan ada input. Tapi kalau mai komen2 tak berilmiah, xbagi benefit apa, dok menambah kusut org, hg dapat sakit la. Aku rasa hampa yg baru2 mai blog ni xkenai aku lagi. Tu, nampak dak title blog aku? What u give, u get back? Hg sepak aku, aku bagi penerajang kt hg. Nama pun bumblebee. Hg mai dgn cara tak elok sarang aku, wa sengattt sama lu, kataku seperti sofi jikan. Fair and square. Nak mai komen,setuju ke xsetuju ke, biarla beradab skit.org tgh kusut2 anak sakit, bukan nk doa,mai dok tunjuk pandai.Tuhan bubuh setempek kt anak hg baru tau.

Aku juga nak bagi tips untuk sesiapa yang nk kena jumpa doktor,nak minta kerjasama kakitangan kesihatan untuk buat report AEFI ni, cakaplah dengan penuh berhemah.  Depa pun manusia gak. Kalau kita mai terjah2, mai macam nk menyalah depa apa semua, tak elok gak.. jangan ikut perangai2 anon yg mai komen bodo2 kt blog ni. Kalau kita hormat orang, cakap baik2 dengan orang, insyallah tuhan tolong kita, orang tu pun xdak masalah nk tolong kita. Aku, siap klinik tu cop nama doc yg bg vaksin,alamat, no phone klinik apa semua.

Dah tak payah dok bergaduh dah.Nak cucuk ka, xmo cucuk ka anak hampa, biar berlandaskan ilmu. Hampa sendiri yg kena buat decision, hampa sendiri jugak yg kena tanggung implikasi dari keputusan hampa tu.

Aku harap faham la kut apa aku tulis ni.Kalau xpaham aku nk translate p ke bahasa sri lanka bagi.Aku jugak berharap, xada lagi komen2 dari si bingai yg xpaham topik entry.Low class sgt laa wei mai hantam2 xpasai2 blog org ni.Mai dari ulu banat mana?

ok? kalau ada apa2, kita buleh bincang kt ruang komen.bg org lain dpt manfaat sama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...