Thursday, September 2, 2010

PeTua Orang Sri Lanka....

Petua ni aku baru tau je.Aku tak pasti korang tau ke tidak, sebab selama aku baca majalah,xde plak petua cenggini tulis dlm tu.

Problem aku duduk kt sini adalah masalah anjing. Kt sini anjing mmg sangat banyak, sama banyak dengan org dia.heh!

Bila malam, gate rumah aku akan dikunci oleh encik tukang kebun, dan dia akan lepaskan anjing yg bapak garang. (Sumpah garang weh, Speckybee sampai boleh melompat atas bumbung SUV sebab kena salak dgn anjing tu!) Yang menjadi masalah kt aku adalah anjing tu suka lepak kt depan umah kitaorg nak buat tahek kt situ. Cam kita sedia maklom, najis anjing ni adalah najis berat. Satu hal pulak nk menyamak2, ye tak?

So,slalunya aku akan suruh encik tukang kebun yg bersihkan.Last weekend, aku ada panggil 2 org helper untuk bersihkan rumah, dan kemas2 skit storeroom.Alang2 tu aku suh dia bersihkan porch skali.Dia bgtau, nak elak anjing dari duduk2 kt depan rumah kita, cara2nya adalah isi air dalam botol, letak kt tiang2 rumah.

Aku agak heran.Xde penjelasan saintifik dari 2 org makcik tersebut.Kalau dia cuba terangkan pun, sumpah aku tak paham sebab english dia sgt mengerikan. Maka, aku pun terai je lah buat, mudah2an xdelah lagi masalah tu muncul kt umah aku ni.


Ha, cenggini cara2nya..tak nampak?? Jap aku close up lagik.


Haaa,itulah dia. botol kecit je. Botol Sunquick. Sebab kt umah aku ni aku mmg haramkan minuman bergas. Tapi si Speckybee kalau balik kampung rumah dia, bukan main bahagia dia togok air tu. Aku hanya mampu jeling je lah dgn harapan masuk bilik kang aku cubit tekak dia sampai bengkak. Nak ckp apa, mak dia pon join sekaki minum air gas tu.Huekkeke!

Berkesan ke???

Hah, ni lah yang aku nk cerita ni. Kalo tak berkesan xdelah aku nk susah2 tulis dlm blog ni. Berkesan gua cakap lu!!! Harini, ada sekor anjing dari luar dtg umah aku. Dia jalan kt tepi2 yang bahagian simen tu je. Dia xberani langsung masuk dalam porch. Sampai tido2 dia kt situ, tapi mmg tak masuk jugak. Teruja plak aku dengan petua ni. Malam tadi aku pegi dinner kt luar. Balik, anjing tu ada kt situ. Tido. Langsung dia tak berani masuk.Aku nk snap gambar, tapi dia dah meluru ke arah aku. So aku melompat dengan jayanya ke tepi. Jadi xde lah gambar.Sok aku try snap gambar anjing tu eh.

Yang menjadi persoalan aku skang, apa kaitan air dalam botol tu dengan anjing ???

39 comments:

zuar said...

Anjing takut botol?????

http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/08/gambar-panas-arial-dan-luna-tersebar.html

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

aikk.. betul punya bagus ni.. ko jangan lupa nak snap picas tu..

aku baru jer dengar anjing menyalak kat belakang rumah aku ni..

bulu roma tengkuk dah naik...bila teringat bulan posa; aku rilekk... hehee..

fabulous.farah said...

ouh..ape kene mengene ek. huhuhu

Kancilbiru said...

mungkin dia nampak jin mata satu dok berenang dalam botol tu...hehehe

diriku said...

he2..xpenah dgr lg ni..

fndrocka said...

anjing kat sana takut botol kut...mungkin anjing2 tu ada kepercayaan karut thadp botol.ehek.

aNiS tHe BumbleBee said...

zuar~ko pon sure takut gak,kalo aku taruk air lam botol pestu baling kt ko,ye tak?muahahaaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~keh3x.kalo area umah ko byk anjing,cer ko terai.aku pon nk tau gak petua ni valid kt dlm sri lanka je ke atau kt sumer tempat.muehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

farah~itulah dianya.puas pikir,asal anjing tu xberani eh?isk!heran.

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~wahahaaha! gila ngeri.tu bukan takat anjing,dgn haku2 pindah umah terus kalo nmpak.huekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

diriku~ eh,mcm sy tgh bercakap kt diri sndiri pulak.tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

fndrocka ~kih3x.anjing pun pndai ade kepercayaan2 ni eh?

Encik aMin said...

aku tau sebab apa.. kan ke anjing slalu kencing kat tiang/pili bomba utk tandakan jajahan die... so, bila tetiba ada botol air, dia konfius... air tu air jajahan sape? ni port lepak aku ke?

sekadar teori... :p

aNiS tHe BumbleBee said...

incey amin~kih3x.boleh jadi ye la kut teori ko.nnti aku tnyekan propesor kt sini.hihihi!

sahromnasrudin said...

salam..mak aiii..hebat petua nie..murah je..jiran sebelah aku cina, sib bek tak bela annjing huhuhuhuh

bubblesphoto said...

wah, kagum2...

cube u tnye kat makcik2 2, mcm mane nk elak kera2 selongkar tong sampah plak...kah3

kt rumah mak i jd...penat kot kemas2, cuci simen die dtg bt hal..kena beli senapang..

Mawar_berduri said...

Salam,

owh..macam tu ye petuanya ...tak pernah dengar plak..hihi...rasenya anjing tu takot kna baling ngan botol air tu kot ? hihi

GaDis CoMeL said...

nak terai.. nak terai.. lepas ni nak isi ayaq dalam botoi, pi letak dalam kebun.. tapi tiang takdak, kena la letak kat pokok, ye dak? keh3x.

Yati said...

Wallahualam... Kak Yati pun baru first time mendengor petua gini. Yang kak Yati tau, tempat anjing atau kucing membuang tu, bila dah bersihkan, curah ngan cuka supaya hilang bau nya, dengan tujuan, dia takde la pancut kat situ lagi. Tapi cara Anis ni lebih jimat rasanya, sebab guna air paip je kan... Kalau guna cuka, abis satu botol langsung takde nak guna buat jelatah.

Lizzie Yasmin said...

ooo.. boleh try nie.. tp nak letak depan ofis.. salu time nAK balik msti ada sekor 2 dok melepak kt dpt pintu ofis nie..

abah_izz said...

ha..ha3 lawak punya anjing..senang2 diperbodoh2kan..Mungkin..dia ingat 'tuan rumah' nak bagi ayaq kut..tapi bagi dalam botoi macammana dia nk minum..tu yg pikiaq punya pikiaq...sampaila tertidur kt situ..kah..kah..kahh.

|| NaFiRaa || said...

muahahahaha... nak tergelak baca komen2 kat atas.. macam2 andaian ade.. slalu dengar nak halau lalat pakai air bungkus lam plastik.. nih kira firstime dengar petua halau anjing... nasib baek simple jek petua nye~

Uruchimaru @ kf said...

wah berkesan ke? nk cube lah nnti hee..!

tapi motifnye ape iye?

makdara TERDIVA said...

anjing tu trauma kot bila tgk botol sebab pernah keturunan nenek moyang dia dulu mati kena bling dgn botol..haha!

yg akak tau 1 je petua kalau nmpk anjing ni..kita buat2 duduk ambik batu..kompom dia tak berani dekat..tp kalau dia dekat jugak, kenala siap sedia ca alip but..hehe..tp akak memang guna petua ni dr dulu smpai sekarang..memang berbaloi2lah..

eh! kat sane ade org mkn anjing x??? ngeh3x

Mario said...

lepas ni ko mintak kat dia petua taknak bagi kucing berak depan rumah pulak eh...

ainiayu said...

wah...best petua nih...masa duk estate dulu selalu ada anjing wat lintas hormat kt umah akk....nnt leh la try....tp ...pelik gak kan...apsal leh jd camtu ye...apa kaitan anjing ngan air lam botol?...hmmm...tlg wat kajian saintifik anis....mana tau leh jd produk tersohor....hahahaha....

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~seb baik la xbela.tp kdg2 tu anjing yg berkeliaran xde tuan tu yg yg slalu dtg.anjing bertuan ni,kene rantai je slalunya.

aNiS tHe BumbleBee said...

bubblesphoto~kekekek! kt sini byk gak monyet.kt blakang umah aku pon ade pertempatan dorang.dorang slalu bakar mercun nk halau monyet2 tu.

eh,nnti kang, kalo ko bakar mercun,kene tangkap polis pulak,ye dak?

aNiS tHe BumbleBee said...

mawarberduri~entah laa..tp slalunya kita baling anjing dgn batu.dgn batu dia xtakut pulak.tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~wahahahaa!ha buleh...letak kt tiap2 pokok laa kan.kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~ooo...gitu ye.hahahaa!tul gak kan.kang abis cuka kt umah kita plak sbb kena jirus kt tmpat2 tu.kih3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

lizzie~ha,terai2..kut2 menjadi ke..nnti bagitau result dia ye..hehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

abah izz~muahahaha! mcm2 laa teori hampa semua ni no...

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~oo,nk halau lalat letak air bungkus plastik eh..ha,nnti nk try.sini byk tol lalat.


p/s;err..pakai air paip ke?air sirap boley?miehehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

uruchimaru~ hah, terai2.menjadi ke tidak kt anjing2 kt malaysian nun entah.

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~oo ye ke.hahaha! tp kalo anjing tuan umah ktorg ni, mmg pakai petua ca alip but je...tade harapan dah nk tunduk2 buat2 amek batu.bapak garang mcm rimau anjing die tuh.hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~oo,yg tu sonang je.ko ukur lidi kt ekor kucing tu,selawat sket,ko letak kt tmpat yg ko nk suh dia membuang.insyallah berkesan.

aku da try dh kt kucing aku lam umah ni.berdisiplin tul kucing aku ni ha.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~haa,nnti bila anis pursue master,anis buat tesis tajuk ni no...muehehehe!

Anonymous said...

HI , U tinggal mana kat sri lanka? I pun dok sini sudah 1 tahun. Kahwin dgn army officer.. bagi lah contact no so i can contact u ... sma sama malaysian ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...