Tuesday, December 25, 2012

BARuu


Hi,
Gua dh bersalin.
@35weeks.
Anak gua,opkoslah comel mcm gua.
Nanti gua upload gamba.
Gua bz skit skang.
Maklomlah...anak dh tiga..
Hewhew!

Friday, December 14, 2012

6



Hari ni ulangtahun perkahwinan kami berdua yg ke 6.

Apehal intro mcm pestime tulis blog?kahhhkah!

Well, pagi2 dlm pesbuk,wah, ramai yg share tarikh islam harini 1/2/34..tarikh cantek! Ye,tarikh arini sgt cantek. Tapi aku yg tak cantek2, mood adalah mandom gila. Dari semalam sampai ke pagi ni hujan, dgn Speckybee takde pegi kursus kat bangi. Sampai skang ni aku tak mandi2 lagi.Kehkeh! Bz melayan budak2 and buat chores yg tah bila tah nk habis.

Berbalik kepada 6tahun tempoh perkahwinan yg dibina, 6 tahun ni adalah 6 tahun yang termanis dalam hidup aku. Termanis sepanjang 6 tahun tu, bukan xde yang pahit, (tak logik sgtla hidup tanpa ada pengalaman pahit) tapi yg pahit2 tu dah dipositifkan jadi manis. Bak kata Ukays, pahit akan manis akhirnya.

Fasa 5 tahun pertama kehidupan kami, aku ambil keputusan untuk tinggalkan kerjaya dan bina keluarga. Aku tak sure itu langkah bijak ke tak, tapi oleh kerana aku suka perasan bijak, maka aku katakan itu adalah satu langkah bijak.kahkah! Kami bakal memiliki 3 puteri (sorang sedang geduk2 dlm perut mahu keluar) yang indah buat masa ni.

Fasa kedua perkahwinan kami, adalah penumpuan untuk kerjaya dan futher study, in shaa allah. Maka dengan itu, proses pembinaan keluarga bakal diberhentikan buat seketika dgn bantuan doa kepada Allah dan implanon.Kihkih. Nak besarkan 3org anak dara bukannya senang, bak kata org tua2, jaga lembu sekandang lagi senang dari jaga sorang anak dara, inikan pulak 3 kandang lembu. Sila bayangkan.Tsk!Tsk!

Bila dengar talk2 dari pakar motivasi, 5tahun pertama adalah yg paling mencabar sbb untuk mencari titik penyesuaian antara laki bini dari 2 dunia dan perangai yg berbeza. Cabaran untuk fasa kedua dan seterusnya pulak adalah untuk maintain. Tang maintain ni la hazab skit. Alangkan badan pun susah nk maintain, inikan pulak bab2 emosi mainan perasaan.

Time ni, saham lelaki adalah tinggi. Sbb dia ada kerjaya yg kukuh, maka ramai lah (perempuan) yg ingin masuk dlm hidup dgn harapan untuk cuci kaki saja. Tapi ko mana tau, ko nk masuk umah cuci kaki ataupun ko kena cuci rumah tu?Kahkah! Hanya laki bini saja yang tau tahap kewangan keluarga. Sbb tu ada lelaki yg  xberapa berduit tapi nak menggatal jugak hidupnya jadi hazab lepas jumpa perempuan yg bercita2 jadi pencuci kaki (apakah terma ini??).

Pada aku, it's up to you. Lelaki bijak dia akan fikir apa yg dia dh miliki, lelaki kurang bijak pula akan berangan tentang apa yg dia bakal miliki (yg tah tentu ke tidak!) But, being me, i dont even care. Baik aku jaga diri sendiri, dan naikkan saham aku diri aku. Saham apakah? Apa2 aje lah, kecantikan diri ke, kerjaya ke, atau pun kerohanian diri yang kental. Part lelaki, aku malas nk sibuk2. Pandai lah dia jaga diri dia, hati dia. Yang penting tahap penerimaan aku nih yg penting. Kalau tetiba balik umah (nauzubillah), Speckybee pegang tangan aku, cium dahi aku, lepas tu dia ckp, dia nk kawen lagi, apa patut aku buat? Terajang telornya kah? atau maki hamun dia kah? Atau blah naik keta, bawak laju2 langgar pokok dgn harapan aku mati cepat dan xpayah lalui semua tu? Well, kt situlah kebergantungan pengalaman hidup dan kematangan fikiran bila aku dah sampai tahap umur mcm ni.

Buat masa ni, sebagai homemaker, aku adalah juga masa2 senggang untuk pembangunan rohani aku. Aku dapat byk bezakan perangai time aku muda2 dulu, time asyik kerja dan xcukup masa, dgn sekarang ni. Seriously, aku 50% lebih sabar dan cool. Aku tak sure sbb faktor umur, persekitaran atau usaha pembangunan rohani aku kah penyebabnya, tapi aku mmg sedar aku byk berubah dari dulu. Maka, aku berkeputusan, aku hanya perlu tingkatkan saham diri dan berdoa untuk untuk tidak jadi perkara buruk pada keluarga kami. Kalau si lelaki rasa, perempuan di luar adalah lebih baik dari isteri sendiri di rumah (you wish) maka silakan berfikir dan berfikir lagi. Kalau rasa otak dah tak mampu fikir sbb digenangi imajinasi2 yg melampaui batas, renung2kan bank statement dan hutang2 yang ada. Segeralah ambil air sembahyang dan solat sunat taubat.Kehkeh! Tapi kalau rasa sgt mampu gila2 dan berlaku adil, dipersilakan teruskan niat itu sbb dalam Islam xde melarang pun. Pandai2lah kau timbangkan diri kau.

Buat masa ni, aku dgn Speckybee masih lagi di alam percintaan. Aku harapkan alam percintaan ni sampai bila2, sampai both of us kerepot dan bertemu di alam lain. Aku selalu doakan yang terbaik untuk dia, dan aku tau dia pun doakan aku. Harap2 benteng kekuatan tu bertahanlah. Dia dapat tengok pengorbanan aku untuk dia, mengandungkan, mempertaruh nyawa lahirkan anak2 dia, jaga anak2 dia. Dia pun byk berkorban kerja siang malam, itu ini melayan keperluan keluarga. Semoga pengorbanan2 tu jadi buah penampar di pipi masing2 bila tiba2 terfikir nak menggatal/test power dgn org lain.

Dia tanya aku, Aaron aziz dgn Fuaad aziz sapa lagi hensem? Sampai hari ni dia tunggu2 jawapan dari aku. Mari aku jawabkan. Saya sangat suka tgk muka Aaron aziz, bukan Aaron Aziz saja, malah Beto Kushairi jugak.Kehkeh! Tapi kedua2 org tu tak dapat buat aku cair, tak dapat buat aku fetish atau apa2 sajalah yang mengusik emosi aku kecuali kamu, ya kamu wahai Encik Fuaad Aziz! Walaupun kamu xbuat apa2 godaan terhadap saya, sy tetap teringat2 kamu setiap masa. Kamu adalah abah kepada anak2 saya yang comel dan bijak, kamu adalah penjaga atau hero saya yang paling hebat!

Kamu tau tak, masa sy terserempak Aaron Aziz dekat Shell Damansara tempoh hari, saya tak rasa pun nk pegi bergambar ke atau gedik2 tegur dia, bukan sebab saya nk terkencing sgt2 atau berebut nk masuk tandas, tapi sebab saya ternampak kamu lebih sexy pulak time pegang nozzle isi minyak tu dari si Aaron Aziz yg pakai topi hitam dlm keta sport dia.Sumpah! Eh,jangan pulak kamu tuduh saya suka tengok bangla pegang nozzle pulak. Cuma bila kamu yg pegang je lah,hoi! (jadahnye gua nk stim tgk bangla pegang nozzle plakk!) Sebab saya teringat, waktu lepas SPM, kamu pernah keja jadi tukang isi minyak, semata2 nak beli henpon,(masa tu,henpon adalah kategori luxury item) takut2 bila kita terpaksa duduk uni jauh2 nanti kamu xdapat dengar suara saya setiap hari. Dan,kamu harusnya tahu, hati saya hanya untuk kamu lepas saya sign surat nikah pada tarikh ini, 6 tahun yang lalu. Jadi tak perlulah kamu nk tanya soal hati dan kasih sayang saya.  Kalau tak sayang, yg menendang dalam perut saya ini apa? Walaupun saya tau, nyawa saya bakal digadaikan lagi. Saya cintakan kamu dan saya harap kamu dapat terus bimbing saya menjadi hamba kecintaan Allah dan rasul. Itu yg saya harapkan :D

Thursday, November 29, 2012

Dugaan...lagi.

Ohoiii...anak malaysia..byk sungguh dugaan time mengandungkan kamu.Semoga kamu jadi anak yg solehah besar nanti. Bape kali nak anta mak masuk spital? Mungkin cita2 kamu dari dalam perut nk jadi doctor agaknya??

Sorry pada kwn2 yg bertanya.Ramai sangat yg sms,wassap,fb,pm semua, xlarat aku nk jawab sorang2. Maka aku buat entry menjelaskan keadaan aku skang. Tima kasih byk2 sbb sudi tanya khabar aku. Terharuuuu.... Sobbbsss!

Okey,aku citer ikut flow,supaya korang tau apa dah jadi kt aku sepanjang minggu lepas. Aku pun boleh trace balik besok2 bila2 aku rindu nk baca pasal pregnancy anak malaysia nih.

21hb Nov 2012
Kami sekeluarga akan balik kedah hari ni. Untuk walimatul urus adik ipar aku. Yg komander masuk TV pasal special force tu..kekekeke! Adelah excited gila2 sebab nk tgk geng2 sword-bearer la kan.Pestu sbb nak makan durian puas2 kt kampung dgn lauk pauk kenduri.Oh,heaven bila terbayang2. Speckybee kerja hari ni. Pukul 6.30ptg baru balik. Hari ni aku tak masak.Sbb dapur dah siap kemas. Pagi dalam kul 10 gitu aku bawak budak2 ni jalan kaki kt kedai depan tu utk beli lunch ktorg.Hazab jugaklah bawak 2-2 budak2 yg huru hara tu.Bam2 kejap jalan,kejap nk berdukung. Balik tu, aku ada start sakit2 skit.

6.30ptg
Speckybee balik.Ktorg semua dah siap tunggu dia je.Angkut barang2 masuk keta, terus gerak.Speckybee dgn baju2 keje dia drive. Drive punya drive,aku heran apesal JPO ada kt sebelah kiri aku. Ya,ampun. Salah jalan. Buang karan sejam.Ceh. Pestu teruskan perjalanan pegi Kem Sg Udang,Melaka. Sampai dalam kul 10 lebih sbb benti utk solat,pegi toilet pung-pang2. Ambik adik ipar aku (the pengantin) dan segala pedang sakti apa semua untuk majlis kawen dia.Singgah makan kejap sebab masing2 kebuluran bernanah perut dah. Pukul 1pagi, gerak ke UM ambik adik ipar aku sorang lagi.

22hb Nov 2012
3.00 pagi- sampai UM.Pestu antar the pengantin pegi umah kawan dia sekali dgn barang2 kawen dia. Kami bergerak menuju ke utara. Speckybee dah start berhalunisasi. Letih ya amat2. Baru balik keja kan. Aku xberani drive sbb aku dah start rasa sakit2. Lagipun bijik mata aku mlm2 adalah rabun ayam. haha. Maka,berhenti rehat.Speckybee tido,aku main word search.Pestu dia bangun mandi, sambung drive balik. Pestu ada benti kt mana lagi tah. Kt area Perak. Sbb dia dah xlarat sangat dah. Tido. Aku xberani tido.Takut kang tak terjaga satu hal,pestu contraction aku makin teruk. Janganlaa dibuatnya bersalin kt tengah2 hiway niii... Breakfast kejap,bagi segar2 skit,then teruskan perjalanan ke Kedah.

11pagi.
Gila kau 17jam perjalanan. Sampai umah MIL aku.Dorang tgh bz pack2 doorgift. Aku tak dapat tido sgt sbb budak2 ni kan dah segar bugar.Pegi lepak masukkan doorgift dlm beg2.Sembang2 lebih kurang,masuk bilik lurus2kan badan. Sakit datang sekejap2.Rasa mengantuk gila2 tapi dah sakit,haruslah menggelupur atas katil.

Malam sampai ke pagi
Mmg haru biru.Org tgh sebok2 buat keje kawen,aku menggelupur sorang2 atas katil. Aku pasti sgt servik dah terbukak skit.Umah MIL xde toilet duduk, so aku boleh rasalah kan OS tu. Patutnya pagi besok, semua pegi Penang untuk majlis akad nikah kt umah pengantin pompuan. Tapi oleh kerana sakit yang menjadi2, aku,Speckybee dgn si bam2 je tak pegi. Uyin aku pass kt dorang ikut.

23hb Nov 2012
10pagi
Pegi Pusat Bersalin Mahsuri kt Jitra. Siap bawak segala brg baby.Takut kang terbersalin. Doc kt Mahsuri check, OS dah bukak 2cm, kedudukan baby adalah breech,tali pusat ke bawah,tutup laluan, berat baby baru 1.6kg.Kemungkinan operation akan dijalankan.Kalau ketuban pecah time ni,takut2 tali pusat tu yg kuar dulu. Dia tak boleh terima kt klinik tu, so dia refer aku pegi Hosp. Alor Star terus. Sebab PMC dgn KMC pun xde ventilator machine, kalau pegi pun, mmg dorang akan tolak jugak ke GH Alor Star.Air mata aku start menderu2 dalam keta. Sebab mengenangkan baby yg baru 1.6kg tu,pestu nk kena duduk dlm inkubator, mcmana aku nk susukan apa semua. Kalau ada apa2 komplikasi lagi, mcmana?

Sampai GH,terus masuk wad bersalin, dorang check VE,jantung baby, tahap contraction semua.Check kalau2 aku ada UTI, maybe sebab tu ada contraction awal. Tapi urine aku semua clear. Threatened Prem Labour. Aku kena masuk wad CMR stand for control,monitor room ke apa tah kalo tak silap. Duduklah aku sorang2 dlm bilik tu. CMR tu kira wad utk kes kritikal yg akan dimonitor sekerap mungkin. Sblm tu, nurse bg aku makan Tocolysis,tp nama manja Toco je sudeh, ubat utk stopkan contraction, dan kena cucuk Dexa, untuk matangkan paru2 baby. Nurse tu ckp, suntikan dexa adalah suntikan yg super duper sakit. Sapa yg kena,mmg kuar air mata laa..Aku agak menggelabahla jugak. Sambil2 tu aku google pasal benda tu.Mmg semua review kata dexa tu sakit. Huwaaa! Takut. Ni laa pestime aku kena. Tapi bila cucuk, tah, tolerable je sakit dia aku rasa.Ada 2 sbb la kut aku xrs sakit sgt. Maybe sebab aku berbontot J.Lo, tak pun maybe sebab aku dari kecik asik kena cucuk pasal cancer aku dulu2,tahap Dexa tu umpama pedas sambal belacan je lah aku rasa. Hihi. Dexa, satu set, ada 2suntikan, diberi selang 12jam. So,merasala 2-2 tu. OT dgn ventilator machine dah ready. Doc ckp, kemungkinan aku di operate esok atau lusa, bergantung pada keadaan baby dgn contraction aku. Ya, Allah, permudahkan lah.

4.30ptg
Yeay! Waktu melawat tiba. Speckybee dtg, MIL aku dtg, parent aku, mak su aku pun dtg. Hihi. Duduk kt Sultanah Bahiyah ni, not bad lah aku rasa. Jauh la dari imaginasi aku pasal hospital gomen ni sebenarnya. Doc,nurse semua baik2. Okey je. Makan pun sedap apa. Sup ayam, ikan masak merah, sayur2. Boleh je tekak aku bedal. Bila waktu melawat dah habis, sunyi laa balik. Duduk la aku sorang2 dlm bilik tu lagi. Contraction ada pukul 6.45ptg tu skali je,pestu dah xde sampai ke pagi. Aku agak, maybe sbb aku penat sgt2, tak cukup rehat, tambah pulak dgn traveling lama2, tu yg sebabkan tu kut.

@ CMR Hosp.Sultanah Bahiyah Alor Star. View dari atas katil aku.
24hb Nov 2012
Aku siap2 tunggu dgn wangi2nya atas katil CMR dgn harapan pagi ni aku boleh pegi wad biasa,pestu tghari boleh discharge.Pestu ada 2org budak nurse trainee mintak aku isi questionnaire research dorang. Tp mcm byk je salah aku tgk.Sempat la jugak aku bg tips2 pasal research methodology. Bukan pasal aku terel pon, tapi pasal subjek tu mmg aku minat gila2 masa study dulu,maka benda tu stay dlm otak aku smpai skang.  Dah ptg tu baru aku boleh masuk wad biasa. Seb baik tghari tu kwn2 masa aku skolah teknik dulu dtg memeriahkan suasana. Riuh rendah la CMR yg sunyi sepi tu dgn hilai setan ktorg.kakaka! Hari ni kenduri rumah belah pengantin pompuan. Org pegi kenduri, aku kenduri nasik lauk ayam masak kurma tawaq hebiaq atas katil spital sorang2. Stress. Ptg Speckybee dtg kejap. Pestu nak ready2 untuk kenduri rumah MIL aku pulak. Masuk wad biasa, 1 bay ada 6 katil. Boleh tgk mcm2 org. Tak la boring sgt. Kulu kilir aku jalan dlm wad tu mcm pontianak harum sundal malam sbb boring. Sume org aku kt situ,semua aku tau kes2 diorang. Sumer tunggu nk kena operate masing2. Yg dah dapat baby pun ada. Pestu yg menyembur darah dari perut pas operate pon ada. Bapak ngeri! 
Kwn2 time skolah teknik,Haliza & Huda. Tima kasih byk2 sudi menceriakan bilik aku.Kihkih!

Malam
Ya ampunnnn..!! Sumpah aku tak boleh tido malam tu. Kejap sorang ni menjerit sakit nk bersalin. Kejap kang baby org katil sebelah aku melalak. Kejap kang nurse dtg check2 aku.Padanla org kata duduk spital lagi stress. Mmg pun.

25hb Nov 2012
Keadaan wad kelas 3 Hosp.Sultanah Bahiyah. Okey je pun.Ada kawan tanya aku,asal tak ambik wad 1st class. Aku rasa mcm xpayah sbb aku nk balik jugak2.lagipun aku mmg tak tau langsung prosedur kt wad hospital gomen.Inilah pestimenya.So,xpayah.Lepak tgk org kt sini aku rasa bagus sbb dpt byk pengalaman.

Harini kenduri belah MIL aku. Harapan aku nk tgk sword-bearer mmg dah tipis bawang dah. Kul 9lebih pakar dtg check, aku mintak balik, mati2 doc tak kasi. Aku punya tahap stress nk balik sampai tak mampu nk ckp melayu dah dgn doc. Byk benda yg aku pikir dlm kepala otak aku:

1. Dah 2 malam aku duduk spital, tak de contraction.It's just Braxton Hicks. Aku rasa, aku dah ok, cuma perlu bedrest je. Aku percaya sgt2 kt baby aku dia akan pusing balik ke engage position bila sampai waktunya. Ni sebab dia kecik lagi,maka position dia tak tetap.

2.Speckybee punya cuti sampai besok je. Sampai bila dia nk kena ambik cuti sbb tak tau sampai bila aku kena tahan wad. Kang kalo dia pegi Johor, aku mcmana, budak2 ni mcmana? Bila pulak Speckybee boleh balik tgk aku?

3.Aku tak sanggup nk tgk baby aku yg kecik tu duduk dlm incubator kalau doc nk kuarkan jugak dia dlm masa terdekat.Mcmana aku nk ulang alik pegi hospital susukan dia semua. Bagi aku, tempat paling selamat untuk dia buat sekarang,adalah dlm rahim aku. Aku harap dia dapat bertahanlah 2-3minggu lagi kurang2 untuk dapatkan berat yang elok. 2hari dlm CMR, aku mintak doc buat test kalau2 aku ada infection akibat OS yg 2cm tu. Alhamdulillah, xda. So, lega skit.

Doc scan kedudukan baby before buat decision aku boleh balik ke tak. Dan,yes, baby aku sgt baik dan dgr kata..kedudukan xla engage, tp oblique, insyallah xlama lg engage. Maka, keluarlah aku dari wad ptg tu atas risiko tanggung sendiri. Doc mintak aku pegi mana2 hospital yg dekat kalau apa2 jadi.Aku senyum,janji dgn doc,jangan risau. Time tghari, kwn2 adik aku yg keja farmasi kt spital tu dtg melawat.Cam biasa,riuh rendahkan wad jugak lagi.Huha-huha!  Ptg, parent aku dtg ambik, lepak hotel kejap. Kebetulan mmg mak aku ada function kt alor star esok pagi tu, maka, rilexlah aku kt hotel tu. Malam, selesai kenduri, baru Speckybee jemput aku balik rumah MIL. Pack brg siap2 untuk gerak balik Johor.

26hb Nov 2012
Pagi ni bz untuk kendara la pulak kan. Simpan pinggan2, runtuhkan khemah semua. Tghari baru gerak balik umah parent aku balik. Punyalah aku nk makan durian. Mak aku mmg dah siap2 belikan durian untuk aku, b4 aku sampai kedah lagi, letak dlm fridge. Tapi dah 3hari agaknya, durian dah jadi tempoyak. Kecewa. Sobbsss! Mlm tido umah parent aku, pagi gerak balik JB ikut jalan Gerik. Durian, tetap tak dapat makan, sbb lepas pegi lunch kt tasik raban, perut kenyang nak gila, tgk durian tepi jalan pun xlalu dah.

Alhamdulillah..Sampai JB dlm kul 9mlm,beli bungkus je makanan.Tido.Maka, tak jadilah anak aku  org kedah. In sha Allah jadi org JB.Harap2 dia steady dlm perut aku dan kuar dgn sihatnya.Sekarang ni,keadaan aku still the same.OS still 2cm,cuma aku banyakkan bedrest skang ni sementara tunggu baby besar skit.Aku pun dah xtau nk sumbat apa lagi kt tekak aku supaya baby cepat2 lah membesar dgn jayanya.Sabtu ni, nk pegi jumpa gynae aku kt CA.Harap2 baby dapat bertahan.Pleaselah..





Tapikan, betullah org kata. Setiap dugaan tu ada hikmahnya. Sebenarnya,start from 17/11/2012 aku dah ajar budak berdua ni tido bilik sebelah. Alhamdulillah, berjalan lancar. Si bam bangun kejap,raba2 kakak dia dlm gelap, pestu tido balik.Aku plak yg xleh tido,kejap2 pegi bilik sebelah tgk budak berdua ni.Rindu sungguh.

Bila balik kedah, then tiba2 aku kena masuk wad, Speckybee ambik alih tugas aku.Si bam Najlaa taknak kt sesapa pun.Asyiklah kt bawah ketiak Speckybee je.Mlm pon sondol2 ketiak Speckybee cari nenen.Kakaka! Tapi,alhamdulillah, dia mcm dah berdikari skit aku tgk. Bila aku kuar wad,mula2 tu dia merajuk gila2 dgn aku.Langsung xmau cakap dgn aku.keke!

Speckybee, kesian jugak aku kt dia.Dh macam duda anak dua,kulu kilir dgn anak. Baju yg patut aku pakai masa hari kenduri tu pun tak berusik.Dia langsung tak ambik gambar time kenduri.Sedih aku xde katanya. Aku pun paham lah perasaan tu mcmana.Sebab aku pun penah jadi ibu tinggal dulu, berbulan2 lagi. Dia komplen,susah si bam ni asyik nk menempek kt dia je.Tak dpt nk buat keja sgt. At least,skang ni dia fahamlah bila aku ckp,aku penat kt umah dgn budak2,nk buat keje umah lagi.Mcm tulah aku tetiap hari.

Bila salah sorang xde di sisi,mcm burung yg patah sayap.Masa tu kita akan teringat2kan spouse kita. Moga perasaan mcm tu menyemarakkan lagi kasih sayang kami berdua. Itulah hikmahnya. Bulan 12 ni, kalau umur masing2 panjang, usia perkahwinan kami akan masuk 6 tahun.Kira dah masuk fasa kedua alam perkahwinan. Buat masa ni, kami berdua maintain lagi jiwa remaja.Kehkeh.I lebiu,u lebmi.

Lagu fav Speckybee...

Aku tahu tuhan akan jagakan dia dan anak2 kami kalau apa2 jadi kt aku nanti..

Monday, November 12, 2012

Bahagia

Malam ni kak long balas dendam.Tetiap malam kaki adik yg duduk kt kepala kak long.Kihkih!

Tuesday, November 6, 2012

Sang Arjuna atau Si Suri?

Eh,betoi tah pasangan arjuna tu suri?Ah, lantak lah. Hantam sajalah labu.kekeke!

Sabtu baru ni dah scan lagi. Eh,mmg tiap2 bulan scan pon.Kakakaka! Tapi kali ni, 80% confirm gender baby dah.

Mcm yang aku agak, baby Malaysia pertama kami adalah...Si suri! Lagi! Kihkih! Niat untuk menutup kedai adalah tipis sekali.Tp doc ckp,benda ni xconfirm sgt. Sebab ada yg kdg2 tu scan girl,tapi yg kuarnye boy.  Mcm kes sepupu aku lah.Tetiba buaian pink,baju pink.Kehkehkeh! Tapi aku rasa, ini adalah girl, sbb cara2 tu sama je mcm Si Najlaa. Masa preggy Najlaa,org kata boy,sbb time aku preggy tu,lain sgt dari preggy Si Uyin. Paling2 suka makan seafood. Tp kuarnya, girl jugak.Kihkih!

Maka,pening jugaklah kepala aku nk letak apa laa nama baby ni. Ktorg laki bini dah janji,kalo girl, nk letak huruf N kt depan. Kt blakang mmg tetap dah 'Hannani',kesayanganku. Kalo boy lah baru nk letak F ke ataupun hurup apa2 je lah.

Smlm baru lah nk warm up2 beli barang2 keperluan bersalin dgn baby skit.Brg aku yg byk.Brg baby skit ja pun.Kaler pun main hantam beli.Sesuka hati. Sebab aku bukan bangsa nk ikut sgt tema2 ni. Barang2 Najlaa dulu, dgn baik hatinya pi sedekah semua kt org Sri Lanka. Termasuklah baby cot,highchair apa semua. Sekarang...nah, kenala beli baru.Beli yang perlu2 saja lah. Baby cot masuk dlm senarai wajib beli sbb sumpah aku risau budak najlaa ni terjun atas adik dia nanti.Mmg kepakaran dia lah stunt2 atas org ni. Stroller, speckybee ckp nk beli. Tapi aku tak rasa tu benda penting pun. Pasal mcm menyemak pulak. Yg tu k.i.v dulu.

Cuma skang ni masalah yg aku pikir, camna aku nk berpantang kt johor ni. Umah ni 2tingkat. Tingkat bawah xde bilik kecuali stor kecit je.Rasa mcm nak consider water heater, so that xpayahlah aku nk turun2 bawah masak air mandi apa semua. Speckybee mcm intend to get a handy air conditioner. Aku plak rasa mcm tak perlu since we all dah ada air chiller. Haih. Tp xpa.Kita follow saja. Dia nk beli aircond,beli lah. Tapi everytime aku nak mandi sila masak air dan bawak ke atas.Wakakaka!

Set bersalin,humm..aku rasa tak perlu. Sebab sekarang dah duduk Malaysia! Xpayahla nk beli yg tungku kecik tu semua. No phone tukang urut pun dah dapat.So,xpayah nk tunggu sebulan baru nk berurut bagai. Lagipun barut aku dah ada 2 helai.Buat semak je banyak2.Cuma aku mcm nak beli some oils of  tanamera brand sbb tergoda masa jalan2 kat Medini Mall haritu. Jamu jami ni...biasanya aku akan makan lepas baby umo sebulan. So,xpayah beli lagi.Haha!


Teruja tak nak sambut baby ni? Mula2 tu,biasa ja.Sebab masa ketiadaan Speckybee di samping aku dulu, aku terlampau bz dgn budak2 berdua ni. Bila dah sama2 duduk johor, hidup dah stabil skit, Najlaa dah pandai macam2, keterujaan tu slow2 datang. Bila perut makin besar, baby movement makin aktif, rasa hati makin melonjak2 tunggu kelahiran baby Malaysia pertama kami ni. Tapi, terus terang aku bgtahu, aku takut nak bersalin kali ni, sebab first time kt Malaysia. Masa kt SL dulu xtakut pulak? Mungkin sebab aku byk sgt dgr cerita kwn2 di Malaysia tentang carelessness staff hospital kt Malaysia.Yg kat Sri Lanka,aku xdgr sbb aku bukannnya paham pon.kahkah!

Oh,ya! Ramai jugak antara kawan2 yg tanya,asal xde langsung gambar aku time pregyy ni? Ok, ini aku tunjuk gambar perut chomel aku.


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Kahkahkah! Aku xtau lah kenapa semenjak dua menjak ni org tua ni teringin sangat nak mengandung tah. Kalaulah boleh main pass2 je baby dlm perut ni, phewww! Senang sikit aku pegi meronggeng.

Kaseh sa-yang yang tak bertepi terhadap 'adhek'.

Sorrylah.Aku mmg takde nafsu nak ambik gambar sendiri.Tak tahu kenapa.

Friday, November 2, 2012

Nasib kauorang lah dapat emak pemalas kan...


Budak 2 orang ni baru lepas kena amuk dengan aku. Makan biskut 4segi bergula tu tapi kulur kilir dalam rumah. Kang bersemut satu rumah.

Apa kau ingat mak kau ni vacuum cleaner robotic ke nk pegi detect sampah sarap korang buat dalam umah ni? Banyak lagi keje lain.

Dah, 2-2 orang! Sila duduk tepi pintu tu.Makan bg habis baru gerak. Senang mak nak hayun serbuk2 biskut korang tu ke luar tross.Koser mak nak sapu2, mop satu rumah mencarik serbuk biskut korang tuh!

Kesianla jugak tengok...tapi nasib koranglah! Mak kau bukannya spesis rajin. Tihihi!


Wednesday, October 31, 2012

Mengandung adalah satu keajaiban...

Mood nk buat segala chores adalah ke laut hari ni. Tiap2 malam xdapat tido lena, tak selesa semua cukup. Baby dah 7bulan. Dah start sakit2 sebijik rasa mcm preggy si Najlaa dulu. Nampak gaya mcm akan keluar awal jugak mcm kakak2nya.Benda yang sama aku suka buat tiap2 kali preggy adalah mengunyah ais.Padahal kalo xpreggy,xlalu aku nak berais2 nih. Tapi adala jugak aku perasan kelaianan bagi tiap2 kandungan. Time Uyin,aku batuk sampai 9bulan. Time Najlaa, aku bengang telinga, yang ni...siap pakej kuar cacing.Kahkah!

Tapi kali ni duduk Malaysia...haruslah mengada2 lebih. Craving for cakar ayam.Sangat2! Dah lama sebenarnya. Time balik raya puasa aritu ada beli cakar ayam, tapi tah,kt mana2 campak entah. Balik johor ni baru teringat balik. Kt kedai depan umah aku tu ada jual kerepek2,tapi cakar ayam dia kata xde, next week lah dia cuba adakan. Akan tetapi...mak mertua aku dah suruh poskan dari Kedah...Om Nom Nom Nom Nom! Maka,mengunyahlah aku sambil tersengih.



Terima kasih sangat my MIL & SIL!

Semalam,time lepak2 depan TV,cam biasa,anak2 aku akan berkerumunlah kt perut aku.Cakap2 dengan baby. Hye adik baby! How are you today?Bla..bla..bla.. Aku mengadu kt Speckybee aku dah start sakit2 mcm preggy nk Najlaa aritu.Rasa mcm yg ni pun akan kuar awal jugak. Pestu Speckybee pegang2 perut, nak rasa baby tendang. Aku cakaplah, preggy ni magic kan? Walopon dah 2kali bersalin pun, aku still amaze dgn pregnancy process ni. Bila rasa baby tu gerak2..baby tu tendang2,berguling2 dlm tu.Kihkih!

Speckybee cakap...ya lah..mmglah magic..kuasa Allah...meh kita imejin...bayangkan seorang budak, duduk kt dalam perut...

Sambil tu dia angkat si Najlaa masuk dlm baju dia..

 Ok, gambaran xberapa jelas...kita perjelaskan lagi...

Nah!


Ok,siap nampak muka baby lagi. Jelas terseksa baby tu duduk kt perut lelaki.Kah!kah!

Mejik kan? Sorang manusia tinggal dalam perut kita selama 9bulan. Pestu kuar, pestu pandai makan,minum susu, pestu jadi gemuk mcm tu, pestu skang dah pandai buli semua org dalam rumah ni. Haih! mejik sungguh!

Subhanallah!

Tuesday, October 23, 2012

Nurin,Bacalah Anakku dan...dyslexia?

Pernah dengar/tengok buku mengajar membaca BACALAH ANAKKU?

Pemes kan buku tu.Masa zaman adik bongsu aku kot mak aku dh belikan.Skang ni balik Malaysia, Uyin pakai buku tu kt skolah dia.

Okey,mula2 sekali aku nk bagitau, Uyin memang ada masalah membaca.Aku dapat detect masalah tu dari lepas dia masuk playschool masa umo 2tahun dan bila umo 4tahun benda tu nampak makin ketara.Aku pun dah aware dgn Dyslexia.Aku banyak study bab ni,dan cuba kesan tanda2 dia ikut perkembangan Uyin.Byk tanda yg aku dapat kesan.Sebenarnya, untuk kenalpasti dyslexia pun sgt sukar. Ada yg tahap mild dyslexia, ada juga yang bercampur dgn mild autism, hyperactive, dan mcm2 lagi pengelasan. Aku tak pasti kt mana silapnya. Masalah masa aku mengandung ke, ataupun kejadian yang menimpa kami pada Mac 2008 yg menyebabkan kami berkampung di wad neuro GH Penang,ataupun mmg kurniaan Allah pada kami untuk kami belajar sesuatu.

Kalau rajin bukak entry aku lama2 dulu,mesti familiar dgn kisah dan gambar ni.
 Kenangan di GH Penang, semasa buat EEG video test.

 Masa ni perasaan aku sebagai ibu betul2 teruji. Pipi xkering dgn air mata. Allah!

 Senyumlah sayang! Pengubat hati ibu dan abah!

Tahun 2011, kwn blogger aku, Ana, ada buat entry mengenai tu, dan anak dia disahkan dyslexia lepas melalui ujian.Time tu baru aku rasa yg aku perlu take serious hal ni. 


Lepas tu,aku discover,anak ex-officemate aku,Iwan pun ada problem yang sama.Jadi pada dia aku selalu buat rujukan. Kedua2 sahabat aku ni,dah pegi check up,dan dah disahkan anak masing2 menghadapi dyslexia. Cuma aku je berani2 takut nak pegi. Speckybee bila aku ajukan, dia kata,xpe,kita cuba dulu betulkan. So, aku terpaksa ikut, dan dalam masa yang sama ikuti perkembangan Uyin. Dalam pada tu, aku ada email pada beberapa kenalan aku yg ada medical background kt luar negara  di US dan UK,minta pandangan dan join forum2 di dlm Malaysia mahupun di luar. Dan,yes,buat masa ni,aku cuba kaedah home schooling Uyin dulu.Aku org paling rapat dgn dia.Aku tau apa masalah dia, dan aku cuba untuk ajar dia dari hati ke hati sambil panjatkan doa tak henti2 pada Allah.

Aku ada bawa Uyin pegi check up kt klinik kesihatan,tapi kau taulah, klinik kesihatan..mmphh..aku malas nk comment mentality org2 kt situ, dia suruh aku tunggu sampai budak tu masuk sekolah rendah apa dulu. Pada aku,agak terlewat. Zaman sekarang, mostly budak2 akan masuk kindy @4/5 yrs dan belajar membaca. Sekarang bukan tahun 70an tunggu darjah satu baru nk belajar membaca.So,aku buat keputusan, aku,sebagai org yang lahirkan Uyin, akan usaha bantu dia. Hati kecik aku mmg tau dia ada masalah. 

Nurin's handwriting at 4.

Kalau sapa2 masih ingat lagi, entry masa hari jadi Uyin baru ni, yg sebelum tu aku ada pukul dia.Masa tu aku rasa terlampau kecewa sangat2. Dia tetap tak boleh ikut buku bacalah anakku tu walaupun buku 1.Sebab buku tu pakai sistem,xpayah kenal huruf, cuma ingat bentuk dan hafal bunyi huruf. Memandangkan Uyin dari umo 1 tahun lebih aku dah ajar dia ABC maka, buku tu jadi tak relevan dgn dia.

Bila dah balik Malaysia,skolah sini pakai buku tu,jadi satu tekanan untuk dia.Tiba2 huruf M nak jadi mmm..dan dia langsung tak boleh nak sambung mmm.. dgn uuu.. supaya jadi MU.Mcm nk gila aku ajar dia. Aku refer pada wife Iwan,dia ckp, kt skolah khas tu,dorang mmg diajar bunyi huruf jugak. So,mcmana aku nk buat ni?Uyin akan jadi double confius dan makin teruk lagi lepas ni.

Tapi mcm biasa,bila ada Speckybee dekat dgn aku,barulah ktorg sama2 dapat solve problem. Selalunya,dari  zaman skolah lagi gandingan kami berdua adalah gandingan mantap pemecah masalah.(voley gitu?) Kalo salah sorang je yg buat,xjalan sgt.hihi!Tu pasal jodoh aku dgn dia je kot. Speckybee naik bebal dengan buku tu.Mcm nk gila sebut mmm...bhhhhh...tapi Uyin still xpaham2 jugak. So, dia balik pada yg asal. Belajar mcam kita belajar zaman dulu2. Kenal huruf, then sambung dengan huruf vokal.

BA BI BU
CA CI CU......

Tiap2 pagi,Speckybee hantar dia pegi skolah, lagu tu la hari2 Uyin kena sebut sampai lah dia ingat. Lepas tu,ktorg pakai jugak buku Bacalah Anakku tu,tapi ikut cara ktorg.

Start buku 1,agak hazab skit.Then,slow2,hari2 aku ajar dia. Balik skolah, mkn nasik, tido, main petang, lepas maghrib, aku start ajar dia. Selang2 dengan Iqra'. Sambil masak pun aku ajar dia. Hari cuti lebih skit lah masa dia belajar. Janji istiqamah. Aku xnak pressure dia. Biar dia rasa fun untuk belajar membaca.

Dan,alhamdulillah, pada hari ini, umur dia 5tahun 1bulan, dia dah boleh membaca! Bukan setakat buku 1,2,3, malah dah sampai buku 7. Satu buku sehari je dia piap! Pergi jalan mana2 dia akan berhenti dan usaha membaca kt papan2 kenyataan. 

Sekarang ni,dia dah mampu membaca, cuma kekeliruan yg dpt aku kesan kt dia adalah pada huruf b dan d, m dan w,g dan j.Itupun kadang2 dan aku akan tegur dia. 

Uyin, ibu dan abah janji, akan sama2 dengan uyin lalui kesukaran2 tu. Mcm aku ckp tadi, buat masa ni, aku akan teruskan home schooling dan pembelajaran dari hati ke hati untuk Uyin. Aku tak rasa benda ni kekurangan. Aku anggap perkara ni satu proses penghasilan salah seorang genius dari Malaysia. Biarlah dia tak genius kt mata org, tapi kt mata aku dgn Speckybee, Uyin adalah budak genius to be. Aku rancang nak belikan dia satu encyclopedia nanti sebab dia selalu sangat tanya benda2 yg aku buatkan aku terpaksa study senyap2 mlm2 buta utk bg jawapan pada keesokkan hari. Dalam malaysia, tak ramai yang jadi neurologist, aku harap, dan kalaulah dia berminat, Uyin akan jadi salah seorang neurologist yg hebat! Amin...

Sri Lankan Cricketers in Malaysia :D



2 org budak sri lanka ni kan..suka main kriket kt laman umah.Jangan pecah cermin tingkap umah jiran sudeh.. Sukan kriket xberapa femes kt Msia, tapi kegilaan dia umpama bola sepak di Malaysia kalau di Sri Lanka.Kt mana2 boleh tgk dorang main kriket.Bola sepak,nehi! Tp ktorg pernah terserempak dgn pasukan kriket Malaysia kt SL dulu.Ada match apa tah. Semoga pasukan kriket Malaysia bertambah maju la lagi di masa hadapan...tihihi!

Monday, October 22, 2012

Otak kiri ke otak kanan?

Tadi aku tgk MHI. Ada bincang pasal penggunaan otak kiri ke kanan. Pestu kita boleh test kita pakai otak kiri ke kanan.aku pun cubala test kan.So, ni result aku:

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 13(13)
Right Brain Dominance: 11(11)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Ni macam....dekat2 nak balance je..tapi lebih ke otak kiri skit.

aku ambik test yg mula2 tu kt sini.

Lagi satu, aku ambik quiz kt sini, ni result dia:

You are a left brain dominant student!

You probably like some order in your life and in the classroom. You are comfortable listening to lectures and taking most test types, but you might be uncomfortable with open-ended essay assignments that require you to imagine scenarios. You want class directions to be clear. A disorganized teacher or unclear assignments will drive you crazy! You are good at analyzing problems to find the right answer. You may have considered pursuing a degree in science or math. You don't like mushy love movies. You might be a Jeopardy champ one day, not because you're smarter than right brain students, but because you are able to answer questions quickly. 


Hihihi! O..salah course la ni.Aku pegi buat degree BBA,patutnya BSc,supaya result lebih sadis kekdahnya.wakaka!

Kt video ni pun boleh check
Aku nampak je 2-2 arah. Korang camna?

Berdasarkan result, otak kiri  dgn kanan aku balance je kot. Cuma,lebih skit je ke otak kiri. Tu pasal aku kena jadi surirumahtangga a.k.a domestic engineer. Otak kiri otak kanan semua kena berkerja keras! Ngeh!ngeh!ngeh!

Cer korang try?

p/s: Lepas ni aku nak ambik IQ test plak. Sebab aku tak puas hati Speckybee selalu kata dia bijak dari aku.Tapi fakta2 dari sejarah hidup kitorang berdua menunjukkan aku lagi bijak dari dia.Takat perah otak bina bangunan apalah sangat...ni tengok aku ni, pecah kepala pikir nak bina kuarga,bina rumahtangga,bina modal insan apa semua...Kah!kah!kah!

Wednesday, October 17, 2012

Eh,mcm dejavu plak.Kahkahkah!

Semalam aku siapkan baju keje Speckybee,kemeja putih. Seluar dia pun aku dah siap2 iron gantung dlm lemari.

Pestu dia pun pakailah pegi keje.Tapi dia salah ambik seluar.Seluar casual dia elok tergantung je aku tgk. Aku mcm perasan,tp aku diamkan je.Haha.

Balik keje,dia bgtau. Kawan2 dia gelakkan dia. Pasal dia pakai macam budak skolah tingkatan 5.

Wakakakakahahaha!


Aku paksa dia ambik gamba jugak2 sblm dia masuk mandi. Kalo idak, NO tarian tiang,TIDO LUAR! 

Kahkahkahakah! Teringat plak masa zaman ktorg skolah menengah dulu. Tapi skang dia jauh lebih hensem laar dari dulu. Tu pun sebab aku yg jaga dia khennnnn....Kalo pompuan lain yg jaga dia,mmmphhhhhhh!!!!! Jangan harap ko nak hensem setahap nih.Sila berterima kasih.Hahahahahahaaha!

Monday, October 15, 2012

Tak sia2 Jadi org peramah nih.Tihihi!

 Kihkih..okey memula nk bgtau pasal kisah mcmana batu tumbuk boleh pecah dua..Aku tak la seganas yg disangka.Tgk muka pun tau kan,muka tawaduk habesss..wakakakaa!

Kisahnya,hari yg berbahagia tersebut, aku masak nasi beriani dgn kuah dhal segala la kan. Sambil rebus kacang dhal tu, aku buat lempeng kelapa untuk budak2 ni. Sambil2 tu, aku potong ayam. Rumah aku buat masa ni xde lagi pisau besar yg potong2 ayam tuh.Maka,pakai pisau biasa aje.Tang tulang2 tu susahla skit kan. Maka aku ketuklah pakai batu tumbuk.Ketuk2 batu tu steady lagi. Tapi time aku nk pegi kacau2 kacang dhal rebus dan balikkan lempeng, batu tu tergolek sendiri, Kelepek! Jatuh! Korang bayangkanlah 2-2 tangan aku tgh pakai kt dapor. Takkan aku nk sambut pakai kaki. Kang, duduk ward pulak lagi aku dgn kaki berbalut.Hewhew! 

Okay,part lain plak.Weekend aritu,ari sabtu,pegi Tesco beli brg2 dapo.Pestu aku nk cari pencuci muka skali. Aku ni,bangsa, xde stick kt mana2 brand pun la. Hantam sajalahh..Agak2 time byk duit,aku pegila cari  product kaunter.Kalo gamak xberapa berduit sgt time tu,aku tibai je kt rak kedai.

Muka aku pun,alhamdulillah,stok muka org kampung.Tak byk songeh.Tapi bila dah cecah 30tahun ni,aku agak concern la skit.Kang kedut ke apa kan.Kang Speckybee komplen, cari bini muda,dah xpasal2 aku kena masuk penjara sebab bunuh org. Maka demi menjaga kemaslahatan umat, aku terpaksa jugaklah cari produk2 anti penuaan ni.

Aku pun merayau2 kt dlm tesco tu,tgk apa benda yg patut tempek kt muka aku ni supaya bercahayeee.wakawaka! Dtg sorang promoter,aku bgtaulah problem kulit aku kering,aku takut kedut bla2..Pestu dia check2 kulit aku,dia suh aku pakai garnier light saja,sbb kulit muka aku xbermasalah.

Pestu dia siap bagi segala krim mak nenek loreal pakai malam,pakai siang dgn pembaris check kulit kaler kulit kau.

Ni jer brg yg aku beli.RM5.90 sajork.

Ni brg2 aku dpt free.Aku check kaler kulit Speckybee,dah terkeluar pembaris.Mungkin number 20-30 kut..wakakakaa!!! Ampon banggg!


Hikk!Hikk(gelak gatai) tak sia2 aku beramas mesra dgn promoter tu.Dpt gak krim muka free.Wakaka!

p/s:Sapaala kata aku ni sombong tah.Muka skit punya tawaduk ni pun kata aku sombong.Eh,pegi kawen dgn mael lambong laa nk sombong2.

Friday, October 12, 2012

Sapa buleh celen saya?

Nahhhhh haiiiii!!! Sapa buleh celen?? Masak sampai batu lesung patah dua?



Haihh...dah la batu lesung skang dah mahai. Ada tak org jual batu tumbuk ni saja? ibu dia xyah? Ke.....kecederaan camni buleh pakai gam je? Cer bg pendapat.

Monday, October 8, 2012

Shoutbox.

Hadoihlaaaa.....

Aku tak pastilah readers aku perasan ke tak aku dah letak balik shoutbox aku.Mcm tak berfungsi jeeeee...
Jadahnya aku letak shoutbox,aku senirik yg tulih kt situ.Hagham xde sapa pun shout kt situ.Hoihhh!Sedih mcm ni tau.

Hari tu shoutbox aku rosak.Dgn browser aku pun buat hal.Ni aku dah cantik2kan balik update browser aku semua. Aku ni letak shoutbox dgn harapan peniaga2 online mai promote barang kt aku.Aku tengah gatal tangan nk membeli barang. Kt FB tak feel sgt lah nk shopping.

oi,sedih wei dok yeay sorang2,pestu itu ajelah kt shoutbox aku.Heh!

So,aku merayu.Ni sampai merayu2 dah wei.Kepada peniaga2 online,marilah promote brg kt aku.Brg baby ke,barang mak baby ke, makanan ke. Aku nak beli ni.

Sekian dari pembeli yg kegersangan.voley gitu?wakakaka!

Thursday, October 4, 2012

Nah,penangan anak Malaysia!

 Phewwww! Sepanjang2 dlm sejarah beranak pinak aku, inilah pestime aku warded. Dugaan sungguh nak dapat anak Malaysia sorang ni.Manja gila anak Malaysia. Masa duduk SL dulu, minum air telaga pun steady je  lagi aku.hihi. Start dari 2minggu lepas kesihatan aku on off, budak2 ni pun sama. Aku muntah2 teruk hari selasa haritu. Nak kata salah makan, macam tak logik pulak. Xde makan kt luar pun, semua aku masak sendiri je. Lagipun aku sorang je yang kena. Aku pulak xde sakit perut memulas ke apa. Cuma sakit kepala gila2, badan lembik gila.Ingat mati je la aku. Maybe aku rasa over exhausted sgt kut,sbb 2minggu lenjan badan aku ni. Tak sihat betul2, tapi dgn budak2 pun xberapa sihat, dengan kerja umah, berhari2 aku tak dpt nk tido. Datang hari selasa lepas, nah, dia bagi la badan aku cukup2. Lembik kt situ jugak.

So,check in lah aku kt Colombia Asia,Nusajaya nun. Nak review lah skit pasal hospital ni. Oleh kerana ni first time aku warded kt Malaysia, maka perbandingan aku dgn hospital Sri Lanka je lah kan. Interior, okey, cun. Kalah la Cooperative Hospital Galle tu.Mcm zaman nenek2 je. Tapi kalau Southern Hospital Galle, err..kalah la jugak. Jatuh no 2.Haha!

Bahagian registration, Columbia Asia okey.Bg je nama doc aku, terus print out, pergi station B, tunggu doc. Kalo Sri Lanka, laki aku atau driver yg pegi, pestu kena jegil2 mata, tegang urat sbb dia ckp no dah habis, lepas tu maki sedas dua, terus wujud nombor. Ya...stimulasi darah berlaku kt situ.haha!

Consultation doc, semua okey. Puas hati dengan penerangan. Cuma kt Malaysia ni,aku tak payah nk rajin sgt mcm kt SL dulu search sgt term2 medic pasal aku boleh tibai je ckp melayu.kakaka! Bahagian admittance, Columbia Asia, dapat anugerah bapak lembab. Tah hapa yg dia kelebek aku pun xtau.Aku dah setengah nyawa tunggu, yg dia tak habih2 kelebet kertas dia.

Dalam ward, aku patutnya dapat single bed room kt CA.Tapi penuh,maka, lepak double bed dulu, lepas tu dia akan tukarkan. Dah duduk situ,aku rasa best pulak double bed,sbb tak boring. Boleh tau cerita org sebelah.Kekeke! Dasar kepochi! Tak la kan..sepanjang aku duduk situ,3org bertukar2.So, aku boleh tau lah gynae dorang camna. Kt CA ada 3 gynae.Dr.Rajesh,Dr. Teh, Dr.Rohaini. Aku punya Dr.Rohaini, sbb mestilah nak yg pompuan muslim kan..dah 2org sblm ni stock tangan berbulu Sri Lanka.Wakakakaka!

Staff nurse semua, okey.Lemah gemalai kt CA.Takdelah sesetengah tu stok muka mcm kena cirit birit atau sengugut je mcm kt gomen. Kt SL pun semua okey. Sikit2 darling, skit2 darling.Dah aku mat salleh kt sana,darling laa..mau dtg puak dia sendiri, hilang segala darling marling dia kot.kekekeke!

Tapi bab kecekapan kerja, aku terpaksa akui lah, staff kt SL,untuk kedua2 hospital lagi cekap dari CA. Seriously. Part nak ambik darah, mmg awal2 staff CA kena tibai. Staff SL byk yg senior2 dan pro lah aku tgk. Staff CA,budak2 muda dan pelatih. So, mcm gelabah skit. Byk la jugak lebam2 kt tangan aku ni kes urat bersimpang siur.hihi!


Masa ni tgh masuk antibiotic.Tapi darah aku pulak yg keluar.Terpaksalah nurse tu bukak balik dan buang darah aku.Merambu2 keluar.Huuu!

Bab makanan, humm..aku order porridge kt CA.Tp rasanya sgtlaa tak sedap. Rasa MSG berlambak.Tak tau lah mmg porridge tu tak sedap ke mmg pasal aku jadi fussy sbb meloya. Dinner aku order kue tiaw soup,yg dtgnya porridge tak sedapt tu lagiii! Maka tunggulah lagi 20minit nak dapatkan balik kue tiaw sup.Ok2 je lah rasa dia.Kt SL best sbb dorang offer international food mcm pasta2 ke.Barula best.ngehehe!

Anis the menget..namamu yang teratas.kehkeh!

Tu jelah kut review aku.Nanti bila aku dah bersalin kt CA,barulah aku review bab labour room plak kann..Tunggu 3bulan je lagik.Fuhhh! fuhhh!!! Tak sabar2 aku nak beranak...Penat weh preggy2 ni.

Moral of the story, hargailah ibu anda.

Sekian, maseyyy!

Thursday, September 27, 2012

Serangan asma ketika mengandung..dan..OMG! 'Kelahiran' semalam!!!

Aku ada 2 benda nak cerita berkenaan pembawakan pregnancy aku kali ni. Xpa, aku start dengan asma dulu. Minggu ni 3kali aku kena attack. Orang yang tak pernah kena,xkan tau macamana rasanya sakit asma ni. Mai sini aku describe. Bayangkan, kau tertelan jarum, sebatang ke, atau berbatang2 jarum. Lepas tu, time kau bernafas, jarum tu bergerak sekali menyucuk paru2 macam mencari jalan keluar. Kau sakit, tapi xboleh menjerit, bijik mata bergenang2 air mata sbb pedih gila paru2. Bila ada org memekak tak tentu pasal, rasa mcm nak bg penerajang sebijik dua. Ha..mcm tulah rasanya. Nak2 time dekat perubahan cuaca, time tengah nak hujan tu. Punyalah hazab mintak nyawa.

So,semalam, barulah nak hujan kt tempat aku ni.Tengah2 mlm tu aku dh dpt detect dah.Start batuk2, hap!hap!hap! Tapi malas nk kejutkan Speckybee.Kesian pulak dia nk bangun tetengah malam.Aku lari turun bawah minum air panas, sapu2 minyak panas urut2 dada. Maybe aku tak cukup rehat kut,sbb minggu ni lah budak2 demam, pestu cuaca panas gila,plus pulak sehari sebelum tu blackout satu hari. Pagi dalam pukul 7, makin teruk pulak aku rasa.Speckybee bg minum air panas, then urut2 belakang aku. Dia ada kursus pulak hari ni. Malaslah aku nak ajak dia pegi jumpa doc. Pasal aku rasa mcm aku boleh control lagi asma aku ni. Masa aku kecik2 dulu mmg aku ada asma. Tapi dah makin hilang sejak masuk skolah menengah. Sekarang ni baru aku ingat balik, asal kt rumah aku mmg xde air sejuk dlm fridge atau ais.Barula aku ingat balik, kenapa aku sampai masuk U tido pakai stokin. Pasal ni lah! Speckybee selalu komplen kalau datang umah aku, xde air sejuk dlm fridge ke, ais ke.Aku just jawab, padan muka.Macamana hazab dia nk minum air sejuk kt umah mak aku, mcm tulah aku hazab mencari air suam kt rumah mak dia. Wahaha! Fair and square!

So,aku relakanlah Speckybee pegi course hari ni dan Uyin pegi skolah. Ingat nak curi masa rehat kejap sbb smlm tak dapat tido, harap2 asma ni hilang. Lepas tidokan Najlaa, aku duduk2 atas couch sambil search pasal asma semasa mengandung, dan aku jumpa artikel Dr.Zubaidi yg aku rasa worth utk dikongsikan. So, here it is : http://drzubaidi.com/blog/?p=2222

Memang tak boleh pandang ringan bab ni sebab effect nyawa ibu dan baby sekali. Aku ada sepupu Cerebral palsy yang disebabkan mak sedara aku kena attack athma masa nak deliver. Oksigen tak sampai ke otak baby.Nauzubillah..Dugaan.

Ok, tu bab 1.Bab 2 ni...err..mcmana aku nk start ah. Okey aku start dgn bagi warning dulu. Bagi sapa2 yang penggeli, atau mmg xboleh tengok benda2 menggelikan, please! please! please! Sila tekan butang X. Aku ulangi, TEKAN BUTANG X. Aku nak kongsikan benda ni sebab aku rasa audience aku semua dewasa dan matang dan mungkin ada sesiapa yang berpengalaman boleh share dari sudut medical.Anggap mcm kauorang tengah tonton Nat.Geographic kalau boleh.  Kalau rasa2 mcm  ada kepala otak tongong, tak boleh nk terima dan rasa mcm xda faedah aku share benda ni, dengan segala hormatnya anda boleh belah. Aku rasa aku patut share benda ni sebab mcm nak mati aku google, info yang aku nak tak ada ataupun tak menepati soalan aku.

So, mari kita mulakan. Kita patah balik time aku duduk2 dekat couch tu. Lepas tu tiba2 ada panggilan alam. Alam yang besar. Maka aku pun melangkah gagah menuju ke toilet. Selesai. Happy. Dah siap bersihkan semua, tiba...tiba... Hoi, aku nk start dah ni.Warning skali lagi, sapa2 yg taknak tau, boleh belah sekarang. Ada benda panjang yang keluar.Aku tarik. Aku ingat taugeh, tapi bila masa pulak aku makan taugeh. Aku tarik lagi..dan lagi...dan lagi....

Oh my God! Apa benda ni panjang2 ni?????????? Mcm nak histeria aku. Aku campak atas lantai toilet, aku lari keluar. Berenti kt sinki, Basuh tangan pakai sabun cuci baju. Sebab rasa geli mcm nk mati. Rasa nk lumur2 klorox je tangan aku ni. Aku duduk kt lantai hall, aku melalak. Aku kalo xmenangis, otak aku xberapa berfungsi sangat.So, aku menangis puas2 dulu. Pestu baru aku pikir nak buat apa. Aku google, aku buzz mana2 member yg aku nampak online. Tanyakan. Sambil air mata menderu2. Aku call Speckybee tapi tak dapat. Tah gua mana dia kursus aku pun xtau. Aku sms dia pun xbalas.Kawan2 aku suruh ambil gambar. Aku cakap, mcmana nak ambik,aku nk pijak lantai toilet tu pun aku dah takut. Takut dan geli woi. Gila trauma aku.

Aku ingat nk tunggu Uyin je balik skolah ambikkan gamba.Dia tu berani la skit dari aku. Tapi lambat sangat kut nk tunggu pukul 12.Aku call adik aku yg dekat BPFK,tanyakan. Dia cakap, mengikut apa yg dia tgk kt Nat Geographic, aku kena kutip benda tu dan bawak pegi hospital, sebab doc kena identify spesis dia. Melalak la aku, sapa nk ambik benda tu.Aku tak berani woiii!

Tak lama lepas tu, Speckybee call aku, melalaklah aku lagi. Dia ckp,tunggu kejap. Dia on the way dah. Pestu dia balik, aku siap2 nak pegi hospital. Speckybee ambik gamba benda tu dan kutip masukkan dalam plastik.


So, bergeraklah kami pergi ke Columbia Asia,Nusajaya.Sblm masuk bilik doc pun asma aku attack lagi.Sebab spital tu sejuk gila.Maka dah masuk bilik doc,berceritalah aku kt Gynae aku, Dr.Rohaini apa yang telah terjadi. Mula2 dia tu scan tgk keadaan baby. Baby okey.Tergedik2 macam biasa. Lepas tu pegi bilik nebu, sedut gas. Aku tanya doc, benda tu tak godek2 ke baby aku?Doc gelak2, tapi tak menjawab soklan. Aku rasa dia tengah kagum dgn aku, dan xsangka la dapat kes mcm ni.Kahkah!

Hye! Saya tengah hidu gam.

Okey, dan gambar yang ditunggu2...Tentang 'kelahiran' semalam....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Aku warning sekali lagi. Sapa2 yang tak sanggup tengok, sila keluar.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Seriously! Aku pun trauma nk letak gamba ni.Jangan salahkan aku plak pasnih!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Okey! aku dah ckp! Itulah dia bendanya. Cacing!Besar pulak tu. Doc pun terkejut mcamana boleh jadi mcm ni. Dia ckp first time dia dengar kes org dewasa.Aku yg dah umo 30 ni pun baru laa pestime tgk cacing ni.Mau tak histeria aku!

Ni sampai skang tak hilang trauma aku lg.Doc bg ubat cacing,aku tnya selamat x utk pregnancy? Dia ckp insyallah selamat. Tp aku xberapa berani.Pharmacist pun ckp boleh,tp since ada kes kecacatan janin ms testing kt rabbit,so, kalo boleh jgnlah. So,aku decide, lepas bersalinlah aku uruskan si meliuk2 tu.Harap2 dah mati sekor ni,xde lagi la kot.Geli aku pikir2 balik dia meliuk2 dlm badan aku ni. Arrrgghhhhhhh!!!! Histeria lagiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s:terima kasih en.speckybee sebab tolong ambik gamba and kutip cacing tersebut. Nasiblah dia terkawen dgn pompuan bercacing mcm aku ni.Anggap ja laa ala2 cerita Nagina tu. Tapi aku nagina kecik laa kan.wakaka!

Friday, September 14, 2012

Hadiah untuk budak-budak 'baik'

Kalau sapa2 yang tak perasan, 2org ni adalah anak2 aku..bukan suku sakat mahmeri ke apa.

Skang ni tiap2 pukul 5ptg terpacak, kwn2 uyin dtg umah,ajak main. Sejak2 ada basikal ni,sakan sungguh dia.Semalam dok berlari2 tak ingat dunia, kelepuk jatuh,dptla cenderamata.

Dah xpasal2 berparut anak dara aku.

Melalak2 la beliau mcmkan org hilang kaki.Aku bersih2kan sapu ubat, suruh dia rehat atas katil.Si adik gelak mengekek2 tgk k.long melalak. Mula2 syg2 pipi k.long. Lepas tu, KELEKUK! Dia ketuk kaki k..l.ong dgn botol bedak. Meraunglaaa k.long.Gila azab jd kakak ni.

 Nampak? muka penuh notty dan kepuasan lepas ketuk kaki org.

Pestu mlm, Si adik sebok kira anak tangga. Uiii,bukan main seronok.Bila org larang marah kita balik. Ujung2....

Nilah hasilnya............dahi berderemen!
Lain kali lawan cakap mak, ye nak?

Memecutlah Speckybee turun bawah ambik ais.Tapi nk buat camna. Melalak sekejap ja.Pestu boleh sengih bila org ambik gamba. Komander junior la katakan. Kami panggil dia komander sebab dia sama birthday dgn adik Speckybee yg komander tu.Kehkeh!

Yang kakak,lari menangis atas katil.Punyalah sedih sebab adik sakit. Sayang sungguh kt adik dia.

 Manja ya robi. Semua bagi muka kt dia sorang saja...

Semalam sikit2 merengek, aku pun xlena tido. Pagi bangun nk masak untuk jamuan raya ofis Speckybee.Mengantuk gila sambil masak. Harap2 okeylah semua.

Aku pun tak pasti tajuk resipi yg aku masak ni. Aku main campak2 ja. Resipi ni aku buat saja2 untuk anak2 aku lunch aritu. Budak2 ni mmg suka makan pasta2.Apa2 pasta ja lah. So, aku tibai je.Tapi alih2 sedap pulak aku rasa.So,here's the recipe. Untuk sapa2 yg mcm boring nk makan nasik,ataupun bangsa pemalaih nk pikir lauk apa nk masak arini, ataupun untuk anak2 yg xberapa ada selera nak mkn sgt, boleh try. 

Spageti (rebus dulu) ---ikut keperluanlah byk mana nak.
Daging burger/daging cincang dan jugak meatball untuk menambah kenikmatan mengunyah.
bawang putih,racik halus.
bawang besar,potong dadu
Tomatao,potong dadu
Cendawan Shitake,potong nipis
Lada hitam,tumbuk 
Mentega/majerin untuk tumis
Carrot dgn parsley utk garnish.
Garam dan perasa secukup rasa.

Cara dia, simple nk mati.

1.Panaskan mentega
2.Campak bawang putih,bawang besar,daging
3.Kaco2, campak tomato
4.Masuk spageti,Gaulkan
5.Tabur lada hitam & cendawan
6.Rasakan dengan garam dan perasa. Gaulkan, Tutup api.
 7.Carrot dgn parsley,nk gaul skali pun boleh, nak tabur pun boleh.Suka hati.Tekak kau jugak nk telan.
8.Tunggu apa lagi. Belasahhhhh!

 Ni aku buat pagi tadi.Suruh Speckybee sagat carrot. Punyalah besar,mcm nk jamu dinosour.Nasib baik dia laki aku. Kalo adik aku, dah lama aku sagat2 muka dia.Hinsss!

Okey,selamat mencuba. Maksud aku recipe ni lah.Bukan ketuk kaki anak kau dgn botol bedak.LOL. okey buleh blah.Haram tak lawak!

Thursday, September 13, 2012

Hormat Kerjaya Orang Lain

Skang ni kecoh2 pasal kes sorang engineer kilang yg up entry pasal tak puas hati dengan kerjaya cikgu. Senang sangat katanya, dan dapat gaji banyak.

Aku tak nak ulas pasal kes entry engineer kilang tu. Aku rasa isu ni sgt remeh. Ketidakpuasan hati dalaman yang dah lama dipendam ditambah dengan kejadian2 yang tak patut dia lihat membuatkan entry tu burst.

Pada aku,kerjaya apa pun, asalkan halal, mmg xpatut diperkecilkan. Mmglah rasa bengkak bila gomen announce gaji cikgu naik. Bertambah bengkak bila semua penjawat awam dpt kenaikanlah,bonuslah.Padahal yg private ni bayar tax sampai tinggal spenda, xde benda pun dapat. Tapi xpelah.Rezeki memasing. Kalau org nak pertikaikan kerjaya cikgu, aku rasa tak patut kut. Cikgu ni tugas dia mendidik. Bukan senang nak mendidik anak2 skang ni. Nak2 yang lagi kaya dari cikgu, yang mak bapak lagi pandai dari cikgu. Bila mak bapak dah xde rasa hormat kt cikgu, anak2 pun celah mana nk hormat cikgu dia? Apa dehal aku nk hormat2 cikgu ni? Bapak aku belajar lagi pandai dari cikgu.Lg gaji byk dr cikgu.

Aku sendiri, terus terang ckp, tak sangupppp nak jadi cikgu. Offerlah gaji 30k pun,maybela aku accept sebab gaji, tapi untuk hati aku, mmg tak jalanlah nak mengajar. Bukan sekali dua mak mertua aku tanya, tak nak jadi cikgu kee?? Dia suka sgtlah kalau menantu pompuan dia cikgu, anak2 dia jadi cikgu. Tapi aku sambil tersengih2 bangang jawab, "err..xpalah." Bukan sebab apa, jadi emak anak 2org ni punnn aku mcm nak gila. Itu anak yg keluar dari perut aku sendiri. Yang ditatang dan disayang tak ada sempadan. Inikan pulak anak org. Aku bukannya kategori perempuan keibuan yang suka layan budak2. In fact, sebelum ada anak sendiri, aku mmg xberapa suka budak2. Yang baby2 tu okeylah lagi. Ni yang budak2 banyak songeh, mengada2, tergedik2, yang datang umah org buat mcm sarkas, yang nak satu2 benda kt shopping complex pestu hentak2 kaki, berguling2. Budak2 mcm tu dpt kt aku, mmg tobat dah lepas tu budak tu bersumpah tak nak jumpa aku. Tau lah aku uruskan.

Sebab apa? sebab aku xda kesabaran tahap dewa mcm cikgu2 kt skolah. Tu memang kelemahan yang aku akui.Sebab tu aku tak kisah, bayarlah cikgu mahal2 pun xpa, sebab nak tahan sabar bukannya senang. Lagi pulak nak ajar budak2. Nak pastikan dorang score. Kalo tak score kang, kena hamun dgn pengetua. Lagi pulak kena buat kerja yang tak patut2 cikgu buat. Aku tgk adik beradik Speckybee, mak2 sedara aku sendiri, hazabnyaa laaa. Sabtu ahad pun sibuk nk kena kerja, sukan kejadah apa lah, persatuan lah, kem motivasi, itu tak campur dgn yg wajib2 buat ringkasan, tanda buku, pestu tah hapa2 lg term cikgu2 yg dorang sebut.Aku dengar pun migrain.

Kalo pegi rumah cikgu2 ni pulak,aku xla kata semua,tp kebanyakkannya la, semak samun la sikit.Baju berbakul xlipat fenomena biasa la.Yg kertas bertimbun,yg printer laptop terbongkang,kang anak pulak kecah2kan rumah, ooiii...sakit jiwa woiii...Celah mana cikgu tu nk uruskan rumahtangga dia, kerja2 kena pulak usung dari sekolah. Lagipulak, aku rasa, gaji cikgu yg korang tak puas hati tu, xdelah byk mana sgt. Kalau tak, tentu2lah semua cikgu2 ambik helper dtg buat kerja rumah dorang.

So,aku rasa, bagilah muka skit. Cikgu ni didik anak bangsa. Yang bab dia nk menega ke, dia nk mengular ke, tu biar dia jawab dgn tuhan. Dah gaji dia ciput, dia usahalah berniaga pulak. Kalau dia jalankan tanggungjawab dia dengan betul, dia dapatlah balasan yang baik dari Allah. Eleh, macamlah yg bukan cikgu xmengular, xde jual2 barang. Sama jelah.

Yang penting, ko keje engineer ke, keje perdana menteri ke, kerja surirumah ke, ajarlah anak2 hormat cikgu. Pasal cikgu ni bagi ilmu. Ilmu tu pulak nk pakai seumur hidup.Aku marah kt adik2 aku sebab kalo pegi pasar malam ke, apa ke, jumpa cikgu buat derkkk je. Aku, ko tanya lah Speckybee, balik baling, jumpa cikgu aku, semua aku tegur. Ustaz KAFA aku, ustaz Mad tu(budak2 batch aku kenalla) , tiap2 kali balik baling, konfem aku jumpa dia kt pasar malam ke, bazar ramadan ke, aku tegur jugak.Walhal dia mengajar aku masa aku darjah 4 dulu. Bukan aku nk tunjuk aku ni bagus ke apa, tapi aku kena tunjuk contoh kt anak2 aku. Aku bgtau, anak aku, ini cikgu ibu. Cikgu ibu ajar itu ini. Jumpa cikgu2 tadika anak aku pun aku tegur. Biar anak2 aku tau, aku hormat cikgu dia. Xdelah dia nk rasa merak plak depan2 cikgu dia.Nak buat lebih kurang.Kalaupun kita xpuas hati cara cikgu tu ajar anak kita, kita tegur one to one lah.Janganlah depan budak2. Maruah cikgu2 tu mcmana.Samalah mcm mak bapak korang marah korang kalau ko tengah marah anak korang. Maruah ko mcmana ko rasa masa tu?

Aku bukannla nk defend sgt cikgu2 ni. Aku pun bukanla keje cikgu. Tapi sebagai surirumah, aku paham laa.. Kadang2 aku marah jugak Speckybee pasal dia ckp, eleh, keje cikgu je pun, xpayahlah nk emosi lebih2 dalam facebook. Adala beberapa kenalan dia cikgu yg teremosi luakan perasaan kt FBkan. Memanglah dia keja engineer pun balik umah stress, itu ini pening kepala. Kerja apa tak stress oi? Duduk umah mcm aku ni pun stress laa. Tu pasal bila sapa2 bg ayat kt aku, "ko xpelah, xkeje.." aku nak bagi word, "PUNDEK" aje kt dia. Semua org rasa kerja dia laa paling stress di dunia ni. Kerja org lain senang, tapi gaji banyak. 

Sebab tu aku ckp, hormatilah kerjaya orang lain. Time org tu keje teruk,kena hamun, stress, ko tak nampak. Time org tu tengah bergedik, time hurey2, time dpt bonus, ko nampak, ko jaki. Yang time ko menggedik ko tak ingat pulak. Semua orang ada masa masing2. Time kerja, kerja, time menggedik, gedik lah. Janganlah aku bubuh gambar2 aku pegi jalan2, aku lepak2 minum kt luar, korang assume, ha, jadi surirumah bestlahh..rilex...jalan2 makan2, perabih duit laki. Takkan aku nk post gambar kt FB time aku tertonggeng2 cuci jamban, berpeluh2 masak, basuh baju,lipat baju, basuh berak anak, cuci kipas, cuci longkang segala?

*THINK*

Wednesday, September 12, 2012

Proses Penceraian

 Tajuk ala2 kontroversi skit. Tapi xyahlah terkejut. Insyallah Speckybee la suami dunia akhirat. Time zaman anak dara pun xdak org mengorat aku, inikan pulak bila aku dah tua meregon ni..Lagi laaa tak laku.Sobbbbss! 

Sebenarnya aku dalam proses nk menceraikan kedua2 anak aku ni. Yang sulung aku nak ceraikan tempat tido. Semalam umo dah masuk 5tahun. Tido bawah ketiak abah dia lagi. Nanti kuar yg lagi sorang,mana nak campak??

Nampak tak katil aku? Queen size ja muat bilik ni. Tu pun kena beli yg rendah. Kang budak2 ni tido melasak, dahh pagi2 berderemen dahi. Mana nk muat 4org berhimpit2 atas tu. Lagi 3-4bulan nk ada baby baru. Nk letak baby cot mmg xmuat dah nk masuk bilik ni. Lagi pulak,xkan sampai jadi anak dara budak Uyin tu nk tido bawah ketiak abah dia.Maka aku tengah cari jalan mcmana nk ajar dia tido sendiri kt bilik sebelah.

Penceraian kedua, adalah untuk si Najlaa. Nak ajar dia bercerai susu. Setelah hidup selama setahun 2bulan, maka masa yang dinanti2 telah tibaaaaa. Tiba2 pulak dia teringin nk minum through bottle. Time tu masa aku pegi tengok makcik yg meninggal raya first hari tu lah. Tiba2 selamba cengkerik ja sedut susu dari botol sepupu dia. So, aku decide nk try la belikan botol kt dia. Tapi since dia dah minum pakai cawan dah pun, maka aku xbeli lah botol yang berputing2 mcm baby2 tu. Aku beli stail sip cup, tapi getah punya.

 Inilah rupa si botol bertuah yang menjadi pilihan Najlaa bam2. Setelah berpuluh jenis botol dan puting dia reject. You name it, apa brand aku xbeli. Last2 masuk dlm kotak, xpun sedekah kt org ja la.

Ni dia punya rubber sip cup. Aku rasa, untuk setahun ke bawah xsesuai kut. Kang tersedak pulak. Untuk yg dah reti minum pakai cawan okey lah.

Tu sip cup lama dia. Bezanya cuma yg lama ni plastik, yg baru punya rubber. So,sedaplah sikit nk gigit2 kot.

Maka aku harap2 berjayalah aku menceraikan 2-2 budak ni untuk persediaan baby baru. Kadang2 kesian jugak. Tapi pikir2 balik sampai bila.Anak aku pulak dah la anak dara. Lambat laun nk kawen pulak nanti, aku kena lepaskan jugak. Hukkksss... Sobbbss!!
Nanti bila aku dah tua mesti rindu masa anak2 kecik kan..Peluklaa Speckybee yang tua meregon tu jugak. Tu pun kalau masing2 umo panjang laa...haih...hidup..hidup...

Tuesday, September 11, 2012

Untuk Si Cinta hati yang pertama..5 tahun yang terindah memilikimu wahai anugerah Allah!

Kehadapan anak sulung ibu dan abah...Nurin Hannani...Si Bijak yang menawan hati,

Selamat ulangtahun kelahiran yang kelima ibu ucapkan. Terima kasih sebab menjadi nur di hati ibu dan abah. Uyin lahir di tengah2 kesusahan ibu dan abah merangkak membina keluarga kita. Jauh merentasi lautan Hindi, nun di Sri Lanka sana..
Hari pertama Uyin sekolah di Johor.

Tapi melahirkan kamu, Allah permudahkan semua urusan walaupun kita berada jauh dari negara asal kita. Betapa setiap hari ibu tak sabar2 tunggu Uyin bangun untuk lihat Uyin tersenyum pada ibu dan abah. Setiap pagi selepas bangun tidur, abah akan regang2kan kaki dan tangan Uyin, cium Uyin beratus2 kali sebelum pegi kerja. Uyin akan gelak mengekek2.

Setiap hari Uyin akan tinggal menemani ibu, kadang2 sampai malam menunggu abah pulang dari kerja. Uyin seorang anak yang baik. Pandai main sorang2 kalau ibu buat kerja. Uyin juga suka mkn banyak makanan yang ibu masak sampai pipi dan badan Uyin bulat mcm nak meletup!

Nurin Hannani sayang,
Semalam ibu pukul dan cubit Uyin sebab Uyin main2 masa belajar. Ibu minta maaf sayang. Ibu rasa bersalah sangat2 dan rasa nk potong tangan ibu. Sebab tu semalam ibu masuk tidur awal. Sebelum tidur ibu menangis sampai letih. Ibu rasa sangat menyesal. Tapi kalau ibu tak pukul dan marah Uyin, Uyin akan terus main2 dan fikir tak perlu belajar. Kita bukan orang senang, sayang. Ibu dengan abah tak ada apa2 harta untuk Uyin & adik2 kalau ditakdirkan ibu dengan abah tak ada nanti. Ibu nak Uyin jadi budak pandai. Uyin mesti belajar rajin2 dan jadi pembela nasib keluarga kita nanti. Adik2 tak pandai lagi, jadi Uyinlah yang akan ajar adik nanti.

Walau susah macamanapun, ibu dengan abah akan usahakan penuhi permintaan Uyin. Tapi janjilah dengan ibu dan abah, Uyin mesti rajin2 belajar. Biarlah kita miskin harta, tapi kat dada kita mesti penuh dengan ilmu untuk diamalkan.

Bulan puasa hari tu, Uyin dapat puasa penuh sebulan. Pandai anak ibu! Abah janji untuk belikan basikal baru untuk Uyin kt Johor. Alhamdulillah, abah dapat tunaikan walaupun sampai ke Perling mencari basikal. Kasihan tak abah, sayang? Abah susah payah kerja cari duit, belikan apa yang Uyin mintak.Kalau Uyin kasihan dan sayangkan abah, janji jangan main2 masa belajar, okey? Ibu dengan abah sayang Uyin sangat2. Abah pernah cakap, walau berapapun adik2 Uyin nanti, Uyin tetap jadi kesayangan abah. Sebab Uyinlah yang hidup sama2 dengan ibu dan abah masa kami susah2 di Sri Lanka dulu.

Lagi beberapa tahun, Uyin dapat buka dan baca blog ibu ni..Ibu harap Uyin faham, kenapa ibu dan abah marah2 Uyin kalau Uyin tak dengar cakap.Sepanjang hidup kita, kita hidup merantau. Mula2 di Sri Lanka, dan kemudian di Johor. Kita tak ada sapa2 di sini. Kita mesti kuat dan berdiri sendiri. Percayalah sayang, ibu yakin anak2 ibu akan menjadi org yang kuat semangat bila besar nanti sebab kita tidak hidup dengan mengharapkan orang lain. Kita hanya ada diri kita dan Allah saja untuk mengadu.

Kalau Uyin rasa nak menangis, menangislah sayang. Ibu dengan abah sentiasa ada untuk Uyin.Bila kita menangis, kita dah lepaskan apa yang terbuku di hati. Percayalah, lepas tu kita akan semakin kuat! Selagi ibu hidup, ibu tak akan berhenti dari mendengar rintihan anak2 ibu. Jangan risau, ibu akan sentiasa ada untuk bagi semangat.Bagi ibu, anak2 ibu adalah anak yang terbaik. Ibu juga bukan siapa2 di dunia ni kalau bukan kerana anak2 ibu. Ibu bangga dengan anak2 ibu. Ibu yakin, abah pun begitu juga.

Akhir sekali, ibu doakan setiap apa yang terbaik untuk Uyin. Sekali lagi ibu minta Uyin janji dengan ibu dan abah, belajar sungguh2. Ilmu saja yang boleh selamatkan kita dunia dan akhirat. Ingat pesanan ibu sayang. Ibu tak harapkan Uyin kerja besar2 dan bagi duit untuk abah dan ibu nanti. Cukuplah ibu nak tengok, Uyin dengan adik2, tersenyum hidup bahagia dan menjadi antara insan2 kesayangan Allah. Jangan tinggal solah dan mengaji.Mintalah tuhan kasihankan kita. Rayulah hanya pada Allah, okey sayang?Bila Allah kasihan dan sayangkan kita, insyallah, bahagialah kita dunia dan akhirat. Ingat pesan ibu. Jangan lupa, ibu dan abah sayang Uyin sangat2! Wahai permata hati ibu dan abah!
Tengok, abah tetap dukung Uyin walaupun Uyin dah besar! Semua ni anak2 manja abah!

Wednesday, August 29, 2012

Syawal yang menginsafkan.

Sorry guys, di samping mengelakkan carutan keji di bulan ramadhan yg mulia, aku terpaksa tak update blog pasal hari raya we all sebab aku balik Kedah mengejut seminggu sebelum raya.

Raya tahun ni, menyaksikan 2 pemergian ahli keluarga sebelah Speckybee. Yang seminggu sebelum raya tu, atuk Speckybee meninggal. Aku pun terasa jugaklah sebab aku mmg dari kecik nan ado atuk. Kawen dgn Speckybee laaa baru tiba2 dapat atuk.

Tapi of coz lah sampai2 kedah tu, org dah kebumi kan.Mana sempat. Pukul 10malam baru sampai.Sampai2 tu org dah selesai buat tahlil dah. Rasa mcm anak derhaka dlm drama melayu,sampai2 umah tgk org ramai2 pakai kain pelikat,kopiah kuar dari umah.hee.

Kehilangan kedua, hari raya pertama. Mak mertua kakak Speckybee. Besan2 mak mertua aku memasing agak rapat pasal duduk dekat2 situ jugak. So,before this pun mmg ktorg slalu pegi ziarah arwah. Masa aku sampai rumah dia, dia ada lagi. Tapi nampaknya mcm nyawa di dada dah. Masa aku sampai, dada dia berombak2. Tak lama lepas tu, tuan rumah panggil yg hadir pegi makan bihun. Tapi aku tak pegi. Aku pegi duduk kt arwah. Tiba2 aku tengok arwah mcm makin tenat. Ada sorang tengah ajar dia mengucap. Pestu dorang panggil ramai2 sedara mara datang tengok saat2 akhir tu. Aku tengok kt dahi makcik tu bergerak2. Macam rambut ditarik2 dari atas. Ada peluh sikit2 kt dahi. Masa ni aku tak boleh control air mata yg bergenang. Ini adalah kali kedua aku tengok org sedang sakaratul maut. Tapi masa bapa mertua aku dulu, waktu tu sekejap sangat. Aku cuma dengar bunyi dengkur kuat, lepas tu diam. Rupanya dia dah xde. Yang makcik ni, aku dapat tengok tanda2 dia mcm yang dalam buku tulis. Perlahan-lahan...lepas tu...dah....pergi..

Aku bukanlah menangis pasal makcik tu meninggal. Pada aku, makcik tu dah lama sangat sakit, akhirnya, dia dijemput Allah menikmati hidup di alam kekal. Makcik tu dah selesai hidup dia atas dunia ni. Aku menangis pasal aku tengah terpikir pasal diri aku. Macamana laa aku nanti masa sakaratul maut. Macamana laa aku di mata Allah sebenarnya? Aku tengok makcik tu, malaikat tarik perlahan2 nyawa dia. Itupun aku xdapat bayang sakit yg dia tanggung. Kalau aku nanti macamana? Kalau malaikat main rentap2 je? Iskk...tak mampu dah nak bayangkan. Masa tu rasa mcm time2 tu nk duduk atas tikar semayang 24jam. No ketupat, no rendang, no!no!no! Semua no! Harap2 tuhan ampunkanlah dosa2 aku yang bertimbun2 ni.

Petang raya tu baru aku balik umah aku kt baling. Sepanjang perjalanan tu banyak benda aku fikir sebenarnya. Banyak sangat. Dan ada yang aku bincang2 dengan Speckybee. Bila Speckybee ada kt sebelah aku, aku rasa aku tak perlu risau apa2. Aku rasa mcm aku dah punyai dunia ni. Aku rasa lega. Tapi kalau lah... kalau lah tuhan ambik balik pinjaman dia ni, macamana dengan dunia aku? Berkecai2 kah?Aku tak tau. Aku tak ada jawapan. Aku malas nak fikir.Let it be.

Sampai baling, aku tibai nasik,ketupat, rendang, serunding,ikan bakar semua. Life must go on kekdahnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...