Thursday, October 4, 2012

Nah,penangan anak Malaysia!

 Phewwww! Sepanjang2 dlm sejarah beranak pinak aku, inilah pestime aku warded. Dugaan sungguh nak dapat anak Malaysia sorang ni.Manja gila anak Malaysia. Masa duduk SL dulu, minum air telaga pun steady je  lagi aku.hihi. Start dari 2minggu lepas kesihatan aku on off, budak2 ni pun sama. Aku muntah2 teruk hari selasa haritu. Nak kata salah makan, macam tak logik pulak. Xde makan kt luar pun, semua aku masak sendiri je. Lagipun aku sorang je yang kena. Aku pulak xde sakit perut memulas ke apa. Cuma sakit kepala gila2, badan lembik gila.Ingat mati je la aku. Maybe aku rasa over exhausted sgt kut,sbb 2minggu lenjan badan aku ni. Tak sihat betul2, tapi dgn budak2 pun xberapa sihat, dengan kerja umah, berhari2 aku tak dpt nk tido. Datang hari selasa lepas, nah, dia bagi la badan aku cukup2. Lembik kt situ jugak.

So,check in lah aku kt Colombia Asia,Nusajaya nun. Nak review lah skit pasal hospital ni. Oleh kerana ni first time aku warded kt Malaysia, maka perbandingan aku dgn hospital Sri Lanka je lah kan. Interior, okey, cun. Kalah la Cooperative Hospital Galle tu.Mcm zaman nenek2 je. Tapi kalau Southern Hospital Galle, err..kalah la jugak. Jatuh no 2.Haha!

Bahagian registration, Columbia Asia okey.Bg je nama doc aku, terus print out, pergi station B, tunggu doc. Kalo Sri Lanka, laki aku atau driver yg pegi, pestu kena jegil2 mata, tegang urat sbb dia ckp no dah habis, lepas tu maki sedas dua, terus wujud nombor. Ya...stimulasi darah berlaku kt situ.haha!

Consultation doc, semua okey. Puas hati dengan penerangan. Cuma kt Malaysia ni,aku tak payah nk rajin sgt mcm kt SL dulu search sgt term2 medic pasal aku boleh tibai je ckp melayu.kakaka! Bahagian admittance, Columbia Asia, dapat anugerah bapak lembab. Tah hapa yg dia kelebek aku pun xtau.Aku dah setengah nyawa tunggu, yg dia tak habih2 kelebet kertas dia.

Dalam ward, aku patutnya dapat single bed room kt CA.Tapi penuh,maka, lepak double bed dulu, lepas tu dia akan tukarkan. Dah duduk situ,aku rasa best pulak double bed,sbb tak boring. Boleh tau cerita org sebelah.Kekeke! Dasar kepochi! Tak la kan..sepanjang aku duduk situ,3org bertukar2.So, aku boleh tau lah gynae dorang camna. Kt CA ada 3 gynae.Dr.Rajesh,Dr. Teh, Dr.Rohaini. Aku punya Dr.Rohaini, sbb mestilah nak yg pompuan muslim kan..dah 2org sblm ni stock tangan berbulu Sri Lanka.Wakakakaka!

Staff nurse semua, okey.Lemah gemalai kt CA.Takdelah sesetengah tu stok muka mcm kena cirit birit atau sengugut je mcm kt gomen. Kt SL pun semua okey. Sikit2 darling, skit2 darling.Dah aku mat salleh kt sana,darling laa..mau dtg puak dia sendiri, hilang segala darling marling dia kot.kekekeke!

Tapi bab kecekapan kerja, aku terpaksa akui lah, staff kt SL,untuk kedua2 hospital lagi cekap dari CA. Seriously. Part nak ambik darah, mmg awal2 staff CA kena tibai. Staff SL byk yg senior2 dan pro lah aku tgk. Staff CA,budak2 muda dan pelatih. So, mcm gelabah skit. Byk la jugak lebam2 kt tangan aku ni kes urat bersimpang siur.hihi!


Masa ni tgh masuk antibiotic.Tapi darah aku pulak yg keluar.Terpaksalah nurse tu bukak balik dan buang darah aku.Merambu2 keluar.Huuu!

Bab makanan, humm..aku order porridge kt CA.Tp rasanya sgtlaa tak sedap. Rasa MSG berlambak.Tak tau lah mmg porridge tu tak sedap ke mmg pasal aku jadi fussy sbb meloya. Dinner aku order kue tiaw soup,yg dtgnya porridge tak sedapt tu lagiii! Maka tunggulah lagi 20minit nak dapatkan balik kue tiaw sup.Ok2 je lah rasa dia.Kt SL best sbb dorang offer international food mcm pasta2 ke.Barula best.ngehehe!

Anis the menget..namamu yang teratas.kehkeh!

Tu jelah kut review aku.Nanti bila aku dah bersalin kt CA,barulah aku review bab labour room plak kann..Tunggu 3bulan je lagik.Fuhhh! fuhhh!!! Tak sabar2 aku nak beranak...Penat weh preggy2 ni.

Moral of the story, hargailah ibu anda.

Sekian, maseyyy!

20 comments:

|| NaFiRaa || said...

Ohhh.. ingatkan gomen punye hospital jek org komplen.. private hospital pon kena jugak.. hahahaha.. bagus2..

anak2 zura, 2 2 lahir kat gomen hospital.. hospital Klang lagi.. alhamdulillah~ setakat nih mmg x de masalah besar lah jadik.. kalo problem biasa2 tuh mmg ade.. kalo nak citer mmg x cukup kotak komen nih.. tapi berbaloi lah ngan bayaran nye.. hehehehe

dah keluar wad belom nih?? moga cepat sembuh k~

Unit Bestari & ICT said...

nanti kat labour room ...sempat ka nak ambik gamboo ..


apa pun .... banyak bersabar nooo ... harap2 kali ni dapat hero pula... penyeriii munge munge kat dalam rumah tu ...

Unit Bestari & ICT said...

Alamak ... Tadi tu komen CA ... ahahah
nanti kata makhluk mana lah pulak ... hahahah lupa nak tukar admin , terpakai sekolah punya .... tgh buat keja

Chik Att

Nens Collection said...

saya pon gomen jek..tp kalo ade duit rasanyer g privated jgak..alhamdulillah, bersyukur..mane2 tempat janji selamat..;)

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

huhuhuhu

seme spital cenggitulaa.. geram!

hehe

Tihara said...

moga semuanya selamat k :)

Daddy Ziyyad said...

hahahah " stock tangan berbulu sri lanka" !

Betul, staff kat private hospital di Malaysia ramai yg inexperience...relatively young...

Skrg duduk kat JB ke?

cik_ah82 said...

satnya weh dh nk beranak.due thn dpn kn?dan la aku plan sama baya lg ank kita..hehe..sabaq la weh..kt sini klu nk mnja lebey pn xpa..family dh dekheheat.

cik_ah82 said...

satnya weh dh nk beranak.due thn dpn kn?dan la aku plan sama baya lg ank kita..hehe..sabaq la weh..kt sini klu nk mnja lebey pn xpa..family dh dekheheat.

Lina Rahim said...

bertuah anak malaysia kau ni Anis..eksyen sungguh dia sampai masuk2 wad mak dia..hik hik hik

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~kekeke!private la kena lg byk komplen.sbb kita bayo.

dah kuar wad dah..mintak2 janganlah masuk smpai nk bersalin besok.hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~wakakkaa!ingatkan sapa laa unit bestari mai komen.

kat labour room,suh spekibee la ambik gambo.kekkeke!

nampak gaya,yg nk kuar ni pun mcm munge ja jugak kekdahnya..tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

nens~tihihi..anis kt sini susah sungguh nk pegi gomen.Nk check up kt KK,mmg xdapat dah,sbb keta satu je hubby bwk gi keje.pestu nk bersalin besok,nah,kena pegi smpai JB tu.dgn jalan pun xbape familiar,mau terberanak dlm keta jugak nnti kang.

aNiS tHe BumbleBee said...

Khairul Hakimin~tula..mebi masing2 pun stress,yg sakit stress,yg tukang jaga org sakit pun stress..kikiki!

aNiS tHe BumbleBee said...

tihara~maceh kak... :D

aNiS tHe BumbleBee said...

DZ~JB tak JB sgtlaa..area nusajaya nun...tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

Cik Ah~cepat cik ahh!!kekeke!takut aku terberanak awai mcm budak2 2org ni.hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

Lina~haaa,memang!eksen dgn mengada tuu...hihihi!

pB said...

moga cepat sembuh

Kids Toys said...

I hope you'll have a speedy recovery. Take care.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...