Monday, October 22, 2012

Otak kiri ke otak kanan?

Tadi aku tgk MHI. Ada bincang pasal penggunaan otak kiri ke kanan. Pestu kita boleh test kita pakai otak kiri ke kanan.aku pun cubala test kan.So, ni result aku:

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 13(13)
Right Brain Dominance: 11(11)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Ni macam....dekat2 nak balance je..tapi lebih ke otak kiri skit.

aku ambik test yg mula2 tu kt sini.

Lagi satu, aku ambik quiz kt sini, ni result dia:

You are a left brain dominant student!

You probably like some order in your life and in the classroom. You are comfortable listening to lectures and taking most test types, but you might be uncomfortable with open-ended essay assignments that require you to imagine scenarios. You want class directions to be clear. A disorganized teacher or unclear assignments will drive you crazy! You are good at analyzing problems to find the right answer. You may have considered pursuing a degree in science or math. You don't like mushy love movies. You might be a Jeopardy champ one day, not because you're smarter than right brain students, but because you are able to answer questions quickly. 


Hihihi! O..salah course la ni.Aku pegi buat degree BBA,patutnya BSc,supaya result lebih sadis kekdahnya.wakaka!

Kt video ni pun boleh check
Aku nampak je 2-2 arah. Korang camna?

Berdasarkan result, otak kiri  dgn kanan aku balance je kot. Cuma,lebih skit je ke otak kiri. Tu pasal aku kena jadi surirumahtangga a.k.a domestic engineer. Otak kiri otak kanan semua kena berkerja keras! Ngeh!ngeh!ngeh!

Cer korang try?

p/s: Lepas ni aku nak ambik IQ test plak. Sebab aku tak puas hati Speckybee selalu kata dia bijak dari aku.Tapi fakta2 dari sejarah hidup kitorang berdua menunjukkan aku lagi bijak dari dia.Takat perah otak bina bangunan apalah sangat...ni tengok aku ni, pecah kepala pikir nak bina kuarga,bina rumahtangga,bina modal insan apa semua...Kah!kah!kah!

22 comments:

Sidratul Muntaha said...

aku otak kanan

afeezz said...

test itu mengatakan bahawa aku banyak menggunakan otak medula oblongata

afeezz said...

hah...

my left brain dominance : 8

my right brain dominance : 8

truely, i using my medula oblongata

Qaseh Suhaida said...

dulu masa sekolah ada buat test ni masa kelas sains...

Chik Att said...

Sat sat nak pi test ..... takut2 dua2 tak dominan ....hahaha mental crisis kah kah kah ....

Tp CA rasalah kan CA lg bijak dr abg leman ....hahaha

Nafira usof said...

naik juling mata tengok video org pusing2 tuh.. memula nampak pusing 1 arah jer.. pastu dah dekat2 nak juling baru pusing arah lain.. resulnye sekarang..fenen~ adehhhh.. @-@

saza said...

aku buat dua2, quiz..dua2 more to right brain..hehe lain kita :p

Daddy Ziyyad said...

jap, saya nak try test tu...:P

Daddy Ziyyad said...

Ohhh..saya left brain dominace...13-8 score nya..;)

nurul said...

lebih pada otak kiri. dominan ke tak lebih 4 mata je? =P

yg pompuan pusing2 tu bikin pening kepala tengoknye. dah le tgh lapo. rasa nak muntah pulak tengok dia pusing2 gitu. terus loya2.

1st round tgk byk ikut arah jam. saya tak puas hati sbb dari sekolah cek kata otak kiri. 2nd round tgk ok otak boleh pilih nak dia pusing mana. kanan ke kiri. haha dlm kata nak muntah tu beria jugak nak test bagai.

aNiS tHe BumbleBee said...

sidratul~ko mesti kreatip orgnya kan?

Nens Collection said...

rajinnyer akak buat test ni..hehe

aNiS tHe BumbleBee said...

afeez~eh,bukan medulla oblongata tu dia kawal benda2 bawah sedar ke,mcm buat test kt skola yg ketuk lutut tu?

aNiS tHe BumbleBee said...

Qaseh suhaida~wah..moden korang ye.we all tade pun ngetest2 gitew.dah tua2 ni baru nk ngetest.kihkih!

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~haruslaaa kan..bini mesti lagi pandai dari suami.wakakakaa!

Dia.. Mr.Right.
kita..Mrs.always right.

kahkah!

aNiS tHe BumbleBee said...

Ra~xpepasal kena mamah panadol plak kang kan?tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

Saza~ko ni kreatip ni..pandai bab2 seni kraftangan kut...aku...errr...kerastangan-menjahanamkan-benda adalaa...

ekekeke.

aNiS tHe BumbleBee said...

Dz~yeayy!kita sama.haipaif!haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

nurul~entahla kira camne.akak pun beza semata je.tihihi.

haaa kan..ada jugak org mcm akak.tahun lepas akak buat test pusing2 tu.akak bgtau kt spekibee akak boleh pusing2kan org tu kiri kanan,dia kata akak tipu.tak tipu kan?boleh kan pusing2kan dia kiri kanan.hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

nens~hihi!pagi tadi rasa free skit sbb si bam2 tu tido..

cc said...

aku otak kiri jugerrrr, result: 13/8

aNiS tHe BumbleBee said...

CC~hurrah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...