Thursday, September 27, 2012

Serangan asma ketika mengandung..dan..OMG! 'Kelahiran' semalam!!!

Aku ada 2 benda nak cerita berkenaan pembawakan pregnancy aku kali ni. Xpa, aku start dengan asma dulu. Minggu ni 3kali aku kena attack. Orang yang tak pernah kena,xkan tau macamana rasanya sakit asma ni. Mai sini aku describe. Bayangkan, kau tertelan jarum, sebatang ke, atau berbatang2 jarum. Lepas tu, time kau bernafas, jarum tu bergerak sekali menyucuk paru2 macam mencari jalan keluar. Kau sakit, tapi xboleh menjerit, bijik mata bergenang2 air mata sbb pedih gila paru2. Bila ada org memekak tak tentu pasal, rasa mcm nak bg penerajang sebijik dua. Ha..mcm tulah rasanya. Nak2 time dekat perubahan cuaca, time tengah nak hujan tu. Punyalah hazab mintak nyawa.

So,semalam, barulah nak hujan kt tempat aku ni.Tengah2 mlm tu aku dh dpt detect dah.Start batuk2, hap!hap!hap! Tapi malas nk kejutkan Speckybee.Kesian pulak dia nk bangun tetengah malam.Aku lari turun bawah minum air panas, sapu2 minyak panas urut2 dada. Maybe aku tak cukup rehat kut,sbb minggu ni lah budak2 demam, pestu cuaca panas gila,plus pulak sehari sebelum tu blackout satu hari. Pagi dalam pukul 7, makin teruk pulak aku rasa.Speckybee bg minum air panas, then urut2 belakang aku. Dia ada kursus pulak hari ni. Malaslah aku nak ajak dia pegi jumpa doc. Pasal aku rasa mcm aku boleh control lagi asma aku ni. Masa aku kecik2 dulu mmg aku ada asma. Tapi dah makin hilang sejak masuk skolah menengah. Sekarang ni baru aku ingat balik, asal kt rumah aku mmg xde air sejuk dlm fridge atau ais.Barula aku ingat balik, kenapa aku sampai masuk U tido pakai stokin. Pasal ni lah! Speckybee selalu komplen kalau datang umah aku, xde air sejuk dlm fridge ke, ais ke.Aku just jawab, padan muka.Macamana hazab dia nk minum air sejuk kt umah mak aku, mcm tulah aku hazab mencari air suam kt rumah mak dia. Wahaha! Fair and square!

So,aku relakanlah Speckybee pegi course hari ni dan Uyin pegi skolah. Ingat nak curi masa rehat kejap sbb smlm tak dapat tido, harap2 asma ni hilang. Lepas tidokan Najlaa, aku duduk2 atas couch sambil search pasal asma semasa mengandung, dan aku jumpa artikel Dr.Zubaidi yg aku rasa worth utk dikongsikan. So, here it is : http://drzubaidi.com/blog/?p=2222

Memang tak boleh pandang ringan bab ni sebab effect nyawa ibu dan baby sekali. Aku ada sepupu Cerebral palsy yang disebabkan mak sedara aku kena attack athma masa nak deliver. Oksigen tak sampai ke otak baby.Nauzubillah..Dugaan.

Ok, tu bab 1.Bab 2 ni...err..mcmana aku nk start ah. Okey aku start dgn bagi warning dulu. Bagi sapa2 yang penggeli, atau mmg xboleh tengok benda2 menggelikan, please! please! please! Sila tekan butang X. Aku ulangi, TEKAN BUTANG X. Aku nak kongsikan benda ni sebab aku rasa audience aku semua dewasa dan matang dan mungkin ada sesiapa yang berpengalaman boleh share dari sudut medical.Anggap mcm kauorang tengah tonton Nat.Geographic kalau boleh.  Kalau rasa2 mcm  ada kepala otak tongong, tak boleh nk terima dan rasa mcm xda faedah aku share benda ni, dengan segala hormatnya anda boleh belah. Aku rasa aku patut share benda ni sebab mcm nak mati aku google, info yang aku nak tak ada ataupun tak menepati soalan aku.

So, mari kita mulakan. Kita patah balik time aku duduk2 dekat couch tu. Lepas tu tiba2 ada panggilan alam. Alam yang besar. Maka aku pun melangkah gagah menuju ke toilet. Selesai. Happy. Dah siap bersihkan semua, tiba...tiba... Hoi, aku nk start dah ni.Warning skali lagi, sapa2 yg taknak tau, boleh belah sekarang. Ada benda panjang yang keluar.Aku tarik. Aku ingat taugeh, tapi bila masa pulak aku makan taugeh. Aku tarik lagi..dan lagi...dan lagi....

Oh my God! Apa benda ni panjang2 ni?????????? Mcm nak histeria aku. Aku campak atas lantai toilet, aku lari keluar. Berenti kt sinki, Basuh tangan pakai sabun cuci baju. Sebab rasa geli mcm nk mati. Rasa nk lumur2 klorox je tangan aku ni. Aku duduk kt lantai hall, aku melalak. Aku kalo xmenangis, otak aku xberapa berfungsi sangat.So, aku menangis puas2 dulu. Pestu baru aku pikir nak buat apa. Aku google, aku buzz mana2 member yg aku nampak online. Tanyakan. Sambil air mata menderu2. Aku call Speckybee tapi tak dapat. Tah gua mana dia kursus aku pun xtau. Aku sms dia pun xbalas.Kawan2 aku suruh ambil gambar. Aku cakap, mcmana nak ambik,aku nk pijak lantai toilet tu pun aku dah takut. Takut dan geli woi. Gila trauma aku.

Aku ingat nk tunggu Uyin je balik skolah ambikkan gamba.Dia tu berani la skit dari aku. Tapi lambat sangat kut nk tunggu pukul 12.Aku call adik aku yg dekat BPFK,tanyakan. Dia cakap, mengikut apa yg dia tgk kt Nat Geographic, aku kena kutip benda tu dan bawak pegi hospital, sebab doc kena identify spesis dia. Melalak la aku, sapa nk ambik benda tu.Aku tak berani woiii!

Tak lama lepas tu, Speckybee call aku, melalaklah aku lagi. Dia ckp,tunggu kejap. Dia on the way dah. Pestu dia balik, aku siap2 nak pegi hospital. Speckybee ambik gamba benda tu dan kutip masukkan dalam plastik.


So, bergeraklah kami pergi ke Columbia Asia,Nusajaya.Sblm masuk bilik doc pun asma aku attack lagi.Sebab spital tu sejuk gila.Maka dah masuk bilik doc,berceritalah aku kt Gynae aku, Dr.Rohaini apa yang telah terjadi. Mula2 dia tu scan tgk keadaan baby. Baby okey.Tergedik2 macam biasa. Lepas tu pegi bilik nebu, sedut gas. Aku tanya doc, benda tu tak godek2 ke baby aku?Doc gelak2, tapi tak menjawab soklan. Aku rasa dia tengah kagum dgn aku, dan xsangka la dapat kes mcm ni.Kahkah!

Hye! Saya tengah hidu gam.

Okey, dan gambar yang ditunggu2...Tentang 'kelahiran' semalam....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Aku warning sekali lagi. Sapa2 yang tak sanggup tengok, sila keluar.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Seriously! Aku pun trauma nk letak gamba ni.Jangan salahkan aku plak pasnih!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Okey! aku dah ckp! Itulah dia bendanya. Cacing!Besar pulak tu. Doc pun terkejut mcamana boleh jadi mcm ni. Dia ckp first time dia dengar kes org dewasa.Aku yg dah umo 30 ni pun baru laa pestime tgk cacing ni.Mau tak histeria aku!

Ni sampai skang tak hilang trauma aku lg.Doc bg ubat cacing,aku tnya selamat x utk pregnancy? Dia ckp insyallah selamat. Tp aku xberapa berani.Pharmacist pun ckp boleh,tp since ada kes kecacatan janin ms testing kt rabbit,so, kalo boleh jgnlah. So,aku decide, lepas bersalinlah aku uruskan si meliuk2 tu.Harap2 dah mati sekor ni,xde lagi la kot.Geli aku pikir2 balik dia meliuk2 dlm badan aku ni. Arrrgghhhhhhh!!!! Histeria lagiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s:terima kasih en.speckybee sebab tolong ambik gamba and kutip cacing tersebut. Nasiblah dia terkawen dgn pompuan bercacing mcm aku ni.Anggap ja laa ala2 cerita Nagina tu. Tapi aku nagina kecik laa kan.wakaka!

28 comments:

Rasmuna Mun said...

oh maiiii.....aku penah jd mcm ni tp ms babudak la, cacing panjang gila n besaq plak....geli jgn cakap laaa...hg dah ok ka??

Nens Collection said...

uwaaaa..tetiba sy rs mcm ade kt bontot sy..huhuhu..nk g klnik makan ubat cacing gak la..huhuhu..geli weh..sy masa darjah 1 kuar benda alah ni..mmg trauumaaa..huhu

|| NaFiRaa || said...

astaga~ tetiba rasa trauma jugak dah nihh!! kalo i pon mau melalak gak kt lam bilik air tuh.. huhuhu.. seriau~

Suhana Shahril said...

penah tk menda allah ni kuar dr montot adik ana..lagi panjang kot dr ni..lagi gemuks...hahaha...Insyallah, harap2 der sekor jer...sblm2 ni ada tak rs cam x lalu mkn?kalo budak2 org tua2 slalu ckp x lalu mkn tusbb ada cacing...hehehe..take care sis!

Lina Rahim said...

aku pun first time dengar kes orang dewasa ada macam ni..

Chik Att said...

emmmmm cam naaa yeahhh .. tetiba bontot CA pun rasa geli waduhhhhh

SYANI said...

Mak aii panjangnya.. kalau aku pun trauma ni ..

Lady RaRa said...

aku rasa la kan wey, cacin tu keluaq pasai dia tak tahan duk dalam badan hang. khasiat tak cukup. oksigen pun kurang. baik dia keluaq bunuh diri. lagi tak terseksa dari duduk dalam perut hang.

rasa terhina dak wey? cacing pun tak mau duk ngan hang. kahkahkah.

Diela Zaimi said...

erkkkk takutnya...serius ngeri tgk...silap2 kat dlm bdn kita sume ni mmg ada...adoiyai...apa2 pun kalo doc kata takde apa tu maknanya mmg takde apa la kot...semoga sis sihat2 selalu...

nurul said...

hoihhhhh...aku mampu tgk sekali je. pastu tak sanggup. dah la org kata sape kuat makan tapi bdn kurus maksudnya cacing dlm bdn yg gomok2. aku seriau tauk. sbb org kata aku bela cacing. wahai cacing kalo kamu mati je dlm bdn tak blh ke. pastu terus jadi najis tuan ko. tolong la.

eh...cacing tu dah mati ke? ke masih menggeliat lagi masa dah kuor tu? tak berani nak tgk lagi =(

Tihara said...

wahhh cacing ape ni besarnya...takut lah..akak pn kena beli ubt cacing jugak lah..seriau ni..tak care yea

miss said...

aku pernah keluar jg cacing itu...tp masa aku skolah rendah je...

gmbar hg x bermaya je aku tgk,,,sian hg no...

aNiS tHe BumbleBee said...

Mun~aku ok.cuma traumatic skit.hewhew!

aNiS tHe BumbleBee said...

nens~huwaa!mmg traumaaaaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~rs mcm nk pitam pun ada!!

aNiS tHe BumbleBee said...

ana~kihkih!makan tu lalu je.tp dah preggy ni,asyik alah tak abis2 lagi.tak surelah sbb cacing ke alah ke.

aNiS tHe BumbleBee said...

Lina~aku pun.tp bila search prob ni kt oversea punya websites,byk rupanya case preggy woman yg kena worm ni.

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~hihihi!berjaya menggelikan bontot org lain!! yea!

aNiS tHe BumbleBee said...

Syani~sumpahhh trauma.mengigau2 aku.huwaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

Rai~ceh,apa punya teori daa..aku rasa,cacing tu kalah dgn baby aku dlm proses merebut nutrien.baby aku kali ni mungkin lagi ganas dari yg sebelum2 ni.kakaka!

aNiS tHe BumbleBee said...

Diela~hum..mudah2an la..masa scan baby alhamdulillah okey je..hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

nurul~kahkah!aku rasa dia depend kepada jenis cacing gak.kalo stok yg besar ni,dia maybe tak sempat hancor,mati kt dalam tu,dan kuar sekor2.kalo yg kekecik tu maybela hanco kot.

aku tak pasti sbb aku lari.haha!tp lakiku ckp,cacing tu dah lama mati dlm perut sbb perut cacing tu pun dh kosong dh.

aNiS tHe BumbleBee said...

tihara~hihi..takut gila kak.tak sangka2 pulak umo 30 ni baru nk jd camnih.

aNiS tHe BumbleBee said...

as~tak bapa cukup tido time tu.letih ya amatlah.tu yg smpai semput2 tu kut.kehkeh!

Daddy Ziyyad said...

hahaha..besar gila cacing!

kat sri lanka mmg banyak cacing ka? ekekekekekeke

semoga pregnancy awak tiada apa apa komplikasi saya doakan..

aNiS tHe BumbleBee said...

DZ~hahaa!rasanya kt mana2 pun byk je cacing.Tapi maybe sbb kt SL ramai org xpakai kasut,maka habihla efek semua org yg pakai kasut jugak.kekeke!

maceh..mudah2an..janganlaa ada apa2 komplikasi kali ni..aminn...

mast@work said...

anis,

maaaakkk aaaiiihhh hahahahha ngeri tu.. takpe2.. pengalaman ni

Lizzie Yasmin said...

Cacing? Boleh lar speckybee buat umpan pancing. hahaha.. Ngeri aku tengok... Grrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...