Friday, August 6, 2010

SenDuK YanG PataH..Tah...Tah..Tah..

Korang kt rumah pakai senduk jenis ape eah?? Aku, sejak 3tahun lebih duduk Sri Lanka ni, macam2 senduk aku test.Tapi semua tak kena.Pasal kuali kt sini, tak mcm kuali kt malaysia. Jenis yg besi cepat hangit tu, dgn yg non stick punya. Aku tobat dah xpakai yg cepat hangit tu pasal umah aku hampir2 terbakar pakai yg besi tu (eh,menyalahkan kuali lak!) So, beli yg non stick punya,walopon mahal nk mampos. (mahal la bg aku yg jarang beli alat2 dapo ni kot). So, bila da pakai non-stick punya,kenalah jaga cam bayi kan.Mana ley pakai senduk/sudip besi.Aku try pakai yg plastic khas utk non-stick pan punya, tapi asik terpelot jeee...nyampah aku.

Maka, aku mengorak langkah mencari senduk/sudip yg lebih relevan.So, aku beralih kepadaaaaaa......

SENDUK TEMPURUNG KELAPA!!!!!!

YEaHHHH! Kembali ke alam sekitar.
keh!keh!keh!

Bila da guna senduk ni, mmg aku puas hati sgt2. Tak kasar sgt smpai rosakkan kuali, tapi tak lembut sgt smpai terpeleot time tgh masak. Superb! Kat sini mmg byk sgt jual.Memula aku dtg sini aku ingat tu untuk hiasan, tp rupanya mmg org kt sini guna pakai sbg alatan memasak.
Memang sempoi.Aku ada 4-5 senduk ni, tp dah lama, semua dah patah2 kt bhgian yg ada paku tu.

Ini aje lah last yg tinggal.Tp alaaaa...dah sumbing pulak...
ko masak ke bersilat anis????
entah, aku pon tak pasti.
Positifnya, anggap je lah aku memang rajin masak.
Masak sampai habis patah senduk dalam umah ni ye dak???
Hahahahaha!!


Senduk ajaibku sudah patah.


Senduk ni boleh buat goreng ikan, boleh tumis gulai, boleh jugak ketuk kepala org yg byk komplen pasal makanan yg aku masak.Serba boleh!

25 comments:

liyana said...

gerun tengok sudip itu.. hehehe
ape ghope nye senduk tempurung kelapa tu? tengok sikit..hehe

aNiS tHe BumbleBee said...

kekkee...yg ni version xbape lawa, yg lawa lagi ada..ukir2 bagai..tp senduk ni mmg sempoi utk memasak.mknan pon jadi sedap (percayalah..) kakakakaka!

bubblesphoto said...

hahaha..boley bt bisness kt msia, jual sudip yg mcm kt sri langka!

aNiS tHe BumbleBee said...

bubblesphoto~ wuahahahaha! ade ke org nk beli kt malaysia tu.kalo beli pun,maybe buat gantung kt dinding je jadi hiasan kot..kekeke!

|| NaFiRaa || said...

nih mmg betol2 rajin masak nih!!! bangga jap~ muahahaha.. agak2 bape lama tahan senduk tuh???

Kancilbiru said...

ganas nyer memasak....tkpa serpih yang patah tu kalau masuk dalam masakan sedap gak...ekekeek

GaDis CoMeL said...

masak apa sampai patah senduk? kacau dodoi ka? haha.. esok2 masak pakai chok gali.. haha... tau ka chok gali tu apa? keh3x.



p/s: bm112 tu course apa? sy budak DBS. yup, degree ritu buat kat merbok.hihhi.

che mid said...

bagus banget sudip tu ya... masakan awak mesti extra sedap!! sayang tak boleh ghase he he

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~hahahaa..bukan rajin masak..tp terpaksa rajin masak..kalo tak,xmakan laa jwbnya..tak sure la,dlm setahun lebih jugak laa kut.ni nk masuk 4tahun,4senduk da patah..kekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~tu laa..sambil masak,sambil kuntau..hahaha!kalo tergigit dlm mknan,buat2 cam tergigit tulang ja la..no chemical oo senduk ni...kih kih kih

aNiS tHe BumbleBee said...

gadis comel~haha..serbaboleh oo senduk ni..nk masak apa pon bley..nk korek idong pon boley..apa chok gali?cangkoi ka?hihihi!

p/s:bm112 tu kosmetik..hahaha..DIB laa..banking..kt merbok xdak budak bank? ka budak band ja ada?tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

che mid~kekeke...sedap ke xsedap ke hantam je lah...xde pilihan makanan kt sini.mkn je lah apa yg sy masak.hihi..aa,kalau nk rasa, nnti raya, meh la beraya kt umah saya..ngee..

Hamzah Ian said...

ni sbb masak banyak sangat ni.. hehehe

Arena said...

Salam Anis,

Ko kat Sri Lanka tu surelah masak hari-hari kan sis? Sebab tulah senduk patah.. gigih memasak! hahahha

aNiS tHe BumbleBee said...

Hamzah~hahaha..hari2 wajib masak..mau tak patah..kekeeke..!

ainiayu said...

balik sini nnt beli senduk kayu...tahan lasak & serbaguna....hg nk yg nipis cam sudip,yg dlm utk cedok kuah,mcm2 bentuk ada...pilih je....

senduk tu patah byk makna tu...tatau la patah masa masak atau masa ketuk org...ngeeeee....

aNiS tHe BumbleBee said...

arena~hihihi!harusssss...kalo kt msia,konfem kuali aku pon xde kesan calar..dapor pon berkilat jee pasal aku mkn kt kedai.kekekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~hihi..ada senduk kayu kt sini.tp terbakar lak aritu(bapak ganas masak).tu pasal beli yg tempurung ni.

hahhaa!pandai kak!konfem la pasai ketuk org.org da masak,byk pulak bunyik kan..dapat laa hikmat senduk ajaib tu..kekeke!

fabulous.farah said...

memang ganas anis! haha..farah beli senduk katu bukan patah, tapi selalu terbakar sebab letak tepi api=p

aNiS tHe BumbleBee said...

farah~hahaaha...ganasss...ha,mmg pun.pestu bau hangit semacam je kalo senduk tu terbaka..kekeke!

GaDis CoMeL said...

ohhh..budak banking.lebih kurang jugak ler kos kita. hihi. mai part 5 & part 6 saja kot ada beza sikit. betui dak?

sy degree baru sambung kat merbok. tp bkn bm111 lah, lupa dah. bm111 tu code utk dip rasanya. haha.

aNiS tHe BumbleBee said...

gadis comel~ ya laa..sama jaa..hihi..bm 111 tu diploma.kalo degree bm2xx..apalaa..makcik yg tinggai uitm lama ni pon ingat.tu mesti tarak lain,otak pikiaq kenduri kawen laa tu.hahaha!dip kt mana?

ainiayu said...

hahahaha....awat?...gas abih ke yg hg wat senduk tu jd kayu api....kekekeke....

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~hahahaha...api tu lapar kot..nk jugak mkn senduk kayu tu..hihi!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

anis wei...

aku rasa macam nak kirim jelah...

menarik ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...