Monday, August 16, 2010

Tutorial: Membuat Header Blog yang menarik :)

Hai...korang baru lepas sahur ke? Aku kt sini baru pukul 3pagi.Langsung tak boleh tido sebab mild asthma attack lagi.Tengok jam dah pukul 1 pagi, betterlah aku berjaga sampai sahur nnti.takut kang kalo aku tido, terbabas terus.Since ada yg tanya mcmana nk buat header mcm aku kt atas tu, so, dah ada masa free ni, baiklah aku buat tutorial skit.Yang dah terel photoshop tu, silalah pegi main jauh2 eh..Ni kira kita kongsi2 pengetahuan yg ada je lah kan...

Okey, mari kita mulakan!!

Bukak Photoshop* anda... CS bape korang ada?jangan CSI udah le...hikhik!
*edited

Klik File, New. So boleh la pilih worksheet yg bersesuaian dengan blog korang.Dan makesure, Background content adalah TRANSPARENT, okey???



Seterusnya, bermulalah kegiatan menguji creativity korang.Letak gambar,letak text, susun lawa2 mengikut citarasa korang.



Perkara paling penting adalah korang kena tau layers tu.(tengok anak panah).Setiap objek yg korang letak,adalah 1 layer.Langkah seterusnya, kita nk make up skit kasi nampak 'hidup' gambar tu.


Katakanlah aku nk bagi glowing perkataan "nisthebumblebee" tu. So,kenalpasti, text tu berada di layer mana, dan klik kanan. So, akan terjojollah 1box.Pilih blending options. Kita nak buat iceblended skit eh...

refer video kt bawah..



kt video ni aku just nk bagitau bahawa, untuk menambah effect pada object yg kita letak tu, just tick buttons, dan klik 2 kali pada styles2 yang ada. (ada org xtau bahawa setiap jenis styles tu boleh klik tau...) So, bila dah double click,korang akan nampak box yg membolehkan korang mekap objek tu. Blendlah macamana yg korang suka, tukarlah kaler yg korang suka wokey..

Lepas dah puas hati dengan hasil kerja korang, tibalah masa untuk save.


Pastikan anda pilih format PNG ye...sebab, kalau pilih JPEG, sia-sialah background transparent yg korang pilih awal2 tadi. JPEG xley baca transparent background ye tuan2 dan puan2..ngehee..

Gitulah caranya...senang bukan?? Kalau enggak paham, bolehlah bertanya.Kalau aku boleh jawab aku jawab, kalau tak aku sengih je larr kan.Sapa2 yang dah berjaya,kongsikanlah...mana tau korang dapat discover benda best2 lagi kt photoshop tu.kita kongsi2 la kan ilmu,ye dak?

notabulukaki~kemungkinan besar aku akan qada tido aku untuk malam semalam.Jadi, kalo aku tak jawab komen,tak jawab YM, tak jawab FB, itu bermakna aku tengah berada kt alam mimpi laa tu....Okey, selamat malam semua!!wawawawa!

14 comments:

Lina Rahim said...

Ni nak bukak software apa ni..tiba2 je klik file pastu klik new..minta maaf le saya tak reti IT..hehe..

aNiS tHe BumbleBee said...

Lina~kekekeke! Photoshop..photoshop..

Nia said...

wah,..boleh try ni. thanks for sharing dear!

suriati said...

cam best...nk try gak..tgokla page sy yg huduh tuu...lgsung x bermaya..tp cam susah la cik anis oiii..

aNiS tHe BumbleBee said...

nia~try...try..jangan tak try.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

suriati~try laa..senang je sebenarnya..cuma sebab tak bape familiar,tu nampak cam susah skit..

MamaAqil said...

salam anis, aku dh try, hehehe,,,jemput2ler ke blog aku utk cekidout....

MamaAqil said...

nis, cancel lar, lembab toi nak upload, nxt time lah...macam siput tut tolll ...

GaDis CoMeL said...

pakai pc ofis kak oii, nak rasa dapat warning letter,buleh gak teraiii.. hehe.

btw, nice job. ;p

aNiS tHe BumbleBee said...

mama aqil~laaa...patutla aku p tgk xda lagi..hihi..xpa..nnti upload lain key..

aNiS tHe BumbleBee said...

gadiscomel~hihihi...ala,bgtau kt bos,photoshop skill ni suma sektor guna.suh bos hantaq pi kursus.heehe..

maceh...

zuar said...

ni sopwenya..bagi yang belum ada boleh download di sini ya..bisa benar..ngak perlu tunggu lama2..kekeke

Ini belog dari malaysia ya..jgn lupa masuk.
http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/07/barang-panassoftware-adobe-photoshop.html

aNiS tHe BumbleBee said...

zuar~ni mat indon sesat mana plak laa ni...haishhh!

wanshah said...

photoshop ni memang best kak. fleksible lagi friendly. saya dah lama tak wat gambar guna format png ni. bile akak tunjuk tutorial ni, kire teringat balik la. kalau tak, saya pun dah lupa. huhuh.. thanks 4 sharing kak. :)

http://wanshah87.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...