Tuesday, August 31, 2010

Pestime BerBuKa Kt LuaR...

Ni kesah ujong minggu lepas sebenarnya. Hari ahad, cam biasa, Speckybee keje.Tapi haritu dia panggil helper utk kemaskan rumah aku.Maklomlaa nk balik Malaysia dah.So, suruh kemaskan dapur, dan store room.Kalo korang jeling2 paku kt belah kanan tu, kan ada widget countdown aku nk balik kampung.Ngehehehe! So, skang ni aku dalam mood bz packing barang dan settlekan keja2 rumah yg sepatutnya lah. Dah ada helper datang kemaskan umah, bahagia la skit rasanya kan.Boleh tumpukan bab memasak je. Tapi tiba2 ada perkara yg lebih membahagiakan aku. Gas abes!! Yeeehaaaa! Baekk punya timing tong gas oii..So, gantung kuali haritu occay. Makan kt luar.Yabeddabeddu!!

saksikan wajah2 bahagia seorang surirumah yg boleh cuti masak pada hari itu...ngehehee!




Uyin tgh sibuk tgk ikan kt kolam tepi tu.


First,diorang serve bubur lambuk (kanji) dengan buah tamar..ni mmg free utk iftar.

Muslim kt Sri Lanka ni bagus la aku rasa.Dorang berbuka ringan2 je..Kurma, dengan kanji tu je.Pestu pegi solat.Bagus kan? Kt meja sebelah ada 1 family muslim yg berbuka jugak.Mula2 dia sengih2 tgk ktorg.Aku pon sesengih balik.Bila dah time waktu berbuka, waiter hantarlah makanan2 yg kami order tadi.

ini adalah menu berbuka ktorg, mutton beriani,garlic nan,chicken chetinut, tandori chicken, samosa ape entah.


Takat menu yg aku sebut kt atas tadi tu, xbape nk bernafsu sgt pon.biasa2 je.

Terkejut badak org tu tgk aku dgn Speckybee makan.Nafsu rimau betol! Licin plak tu.Keh3x.Rilex laaa bai..ko blom pegi Malaysia lagi.Kalo ko pegi Malaysia mesti ko kejang tgk ktorg makan. Air je, dah 4-5 jug, warna warni lak tu. Tu belom kuih muih, segala bubur manis, badak berendam, gajah berendam, nasi daging, ayam panggang, satay, murtabak dan segala tok nenek makanan.


Heheh! Oh, bahagianyaaaaaaa!!! lagi 7 hari. TUJUH HARI!!!! Betapa indahnya berbuka kt Malaysiaaaaaaaaa!!!Oh, lupa, selamat menyambut hari kebangsaan ye!

31 comments:

Zezebel said...

Salam kenal dan selamat berpuasa.
Banyaknye lauk. Hehehehe...
lagi 7 hari nak balik Malaysia yek.
Mesti rasa seronok kan?

aNiS tHe BumbleBee said...

zezebel~ngehehe!salam kenal..byk eh..tp tu lauk biasa2 yg mmg kalau mkn kt luar,itu jelah yg order pun.xde pilihan lain kt sini.yeah!lg 7 hari..menghitung hari je lah ni. :D

Che Armster said...

huhuhhu.. tamau suruh org kg pacak bunga manggar kat balai ketibaan ke nanti? :P selamat menyambut merdeka dari ofis =_="

tengkorakemas said...

org kat sana tak tengok lagi org kat malaysia boleh makan garlic nan 3keping he3,

selamat menyambut kemerdekaan :D

p/s:tengkorak emas hanya gelaran, dalam hati ada taman ^___^

Mario said...

selamat kembali ketanahair...

aNiS tHe BumbleBee said...

Che Armster~hahaha! tu melampau tul.kalah org balik aji aieh..kekeke!

Uruchimaru @ kf said...

semoge slmt sampai ke bumi bertuah malaysia!

ezzati said...

waaa..nak balik malaysia ke??syokla dpt raya sini :) ..meh raya umah aku skali

abah_izz said...

Dah brape lama tak balik Mesia ni?...siap countdown lagi..he3..sabaq2..tak jauh Baling tu...kalau baling dekat-dekatla....wakkaka..

aNiS tHe BumbleBee said...

tengkorakemas~kah3x.tu antara kebolehan mengkagumkan oleh rakyat malaysia.


haah,yelah kan.tengkorak pun ader perasaan..kihkihkih.

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~rilex dulu..awal lagi ni...hehhee!

aNiS tHe BumbleBee said...

Uruchimaru~maceh...moga2 selamat la perjalanan nnti kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~kekeke!aku ni propa je lebey.padahal tiap2 tahun balik je raye.ko raya mana zati?KL ke kelantan?

aNiS tHe BumbleBee said...

abah izz~hihihi!6bulan tak balik.gaya mcm 4tahun tak balik2 kan.kah3x.tp ni tempoh tak balik paling lama kut.slalu 3-4bulan skali mesti balik.


cer try baling tgk,smpai tak?kekeke!

Suhana Shahril said...

UUuuu mak aiihhh..banyak bebenar makanannya..dasat aaa..
Kalo Ana cukup takat nasi beriani tuh...muak makan byk2
Wei..balik m'sia ka..best aa...berapa hari kat m'sia?

|| NaFiRaa || said...

muahaha.. nafsu orang puasa.. tu makanan kat sri langka.. kalo kat malaysia nanti lagiiii besar ye dak.. hahaha..

MERDEKA!!

Atiqah said...

maunye dorg x terbeliak biji mata tgk org malaysia mkn.kat umah tiqah, lauk kalo sejenis je tok tiqah ckp x de lauk..die nk tgk lauk penuh 1 meja, kuih 2 3 jenis, nk de nasi putih, nasi minyak, nasi jagung..perghh org luar dtg mmg leh tersembul la bijik mata tgk kmi mkn..

Kancilbiru said...

bukan takat bai tu terkejut, aku pun sama...amboi budak kecik tu takkan puasa kot...aku rasa mak pak dia ja yg posa, makan penuh satu meja...hehehe standard org malaysia la..mesti nak makan nasik kan..

sahromnasrudin said...

salam ziarah..kat sri lanka pun ada ayam bakar ke??? huhuhuhuh

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,

Sedap gak masakan orang Sri Langka yee, macam masakan kat M'sia juga,
Berapa hari balik bercuti Anis..?

hamzah ian said...

oyeah...

hamzah ian said...

oyeah...

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~hehehe!byk eh?beriyani tu order 1 je.yg ni kira menu2 boring sbb itu jelah yg selalu order pun.xde pilihan kt sini.

hehe..balik..xsurelah,maybe sebulan kut.tiket balik ke sini lom beli agi.:D

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~hahahaa!kalo kt malaysia,makan xpakai meja dah kut.bentang je kt lantai.biar penuh 1 umah dgn makanan je.kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

tiqah~keh3x.baru la berbuka kt malaysia namanya kan..nikmat sungguh Allah bagi..

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~hahaha! aku rasa tu kira masih dalam menu menahan nafsu lagi kut.kalau balik malaysia,xmain dah roti2 nan ni.kambing golek je terus.ekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~adaa...tu tandori ciken tu..mmg org sini punya makanan la kan.hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

lipislady~ha!mmg pun.byk resepi dorang lebih kurang cam makanan melayu kita.maybe sbb dorang pon ada melayu gak kut.contohnya cam acar,pestu ada cam nasi lemak.byk gak yg sama.

aNiS tHe BumbleBee said...

hamzah~gile kuasa tul ko ye mezah.smpai 2kali komen.lapar nau ler tu.kakaka!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

wahahaha...

enjoy makan tak hingat !

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~hahaha! ni baru ada peluang xyah masak.harus order ikut napsu la jugak.hihi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...