Saturday, August 14, 2010

SeRaNgaN TeNTeRa JePuN

.
Fulamak wehh..3hari aku tak hapdet blog.Puasa betul nih.Korang tau apa jadi?? Punyalah aku berkobar2 tunggu nak puasa, tiba2 angkatan tentera Jepun menyerang.Hinss! Siap ada efek2 mild athma attack.Asal malam je, aku sesak nafas.Tapi xpelah.Nak buat mcmana, dah tuhan mmg bagi can aku makan time bulan posa, terima jelah kan.Syukurlah..at least aku tau, aku tak menopause lagi,ye tak?huhu..Tapi yang tak bapa bestnya, bila check jadual tentera jepun aku, raya nanti aku tak boleh jugak join solat hari raya..dah 4kali dah ni. Dahla tiap2 kali pagi raya mmg muka aku kt Guar Cempedak nun.Takde can langsung aku nak solat raya kt surau kampung tu.Cess.

Meh aku nk cita camne aku berposa kt sini [walopon aku tak posa pon..lalala].First sahur, Speckybee request nasi goreng, aku buat la nasi goreng kampung.Bukak posa, teringin pulak tekak aku nk makan murtabak.Tapi apakan daya, mana ada jual weh.Aku buat jelah murtabak megi. Wah,jadilah jugak.Dengan aku menambah2 mcm2 bahan dalam tu..Lagi best dari pegi beli kt bazar kot.Kalo kita order murtabak daging, yang dapatnya murtabak bawang.Hangin tak??Main dish, aku buat seafood pasta.

Posa kedua, nasi ayam sudeh...dengan desert pengat ubi. Simple2 je ah.Besok kang, nak beli baju raya, susah pulak nk cari size.Dah la balik Malaysia hujung2 puasa.Sempat ke tidak entah nak beli baju raya. Tapi selalunya sempat je kot.Pasal aku round pasar malam je cari baju raya.Huhu.Time tu, harga baju 100 lebih pon boleh jadi 70hinggit je.Best woooh!Pasal boleh beli 2-3pasang.Heheh!

Ni puasa hari ke tiga kt Sri Lanka.Nak masak apa, tak tau.Speckybee tu tekak dia lain mcm sikit time bulan2 puasa nih.Manja lebih.Memang bulan puasa ni mmg bulan memanjakan tekak en.suami kot.Tp baguslah jugak.Boleh la aku terai2 kuih muih dalam buku masakan tu.tihi.Kalau tak,jangan harap laa.Pandang je lah kut.

Korang masak apa arini?Jom la kita share2...sian kat aku sensorang kt sini.Kalo ade pompuan lain,boleh lah buat sesi tukar2 makanan.Ni, aku tukar-tukar makanan dengan laki aku je lah...ko pass pinggan tu kat aku, aku pass pinggan tu kat ko.Boring gilak!

notabulukaki~buat masa ni,aku tade gamba makanan.Camera aku kan rosak.Kalo nk tunggu henpon kamera si Speckybee, jgn harap lah.Sampai2 umah org dah azan.Mana sempat nk ambik gamba bagai. Maybe kena pakai X-Ray la kot tgk makanan dlm perut ktorg.Muahahahaa!

8 comments:

Amri Rani said...

Mula2 tengok tajuk tu....ingatkan Blog Sejarah....
rupanya tipah tertipu jugak..
semua ada hikmah yg ALLAH sj tau...
apa2 pun selamat BerRAMADHAN...

|| NaFiRaa || said...

muehehhe.. meh leh joint club.. club bulih makan di bulan pose~muahahaha..

ai x dapat ar nak kongsi resipi juadah berbuka sebab ai masak nasi jek bulan pose nih.. lauk sume beli.. muehehe.. x sempat nak masak.. jalan jam bulan pose.. muahahaha..ALASAN!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

amrirani~kehkehkeh!blog sejarah ler sgt..sejarah idup sendiri jelah kut.tihi.time kacih..selamat berpuasa utk kamu gak ye..

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~hihi!wokeh!i lantik u jadik president.i jadi ajk makanan eh..eh..hihi!

bestnye kalau boleh membeli kt sini tau..letih jugak memasak di bulan posa ni..(walopon xpuasa)tihi!

ainiayu said...

hahahaha...kita kan pompuan...akk pn tk dpt sambut posa tp sib baik la firstday je....insyaallah raya nnt dpt la semayang raya....hehehe...tp yg tk best mlm2 akhir posa tk leh pulun wat amal ibadat....huhuhu....sedih wooo....

byk nya anis masak...rajinnyerrrr....akk masak nasik & lauk je...kuih2 suma beli....klu nk ikut selera suma jenuh akk dok bertapa kt dapoq dr pagi kut....ops....buat2 lupa...kt sana nk beli kt mana noooo....hahahaha.....

Kancilbiru said...

ala camera pun time2 ni la nak rosak...baru nak tgk gambar cuci mata...hehehe

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~hihi..tulaa..nk buat cmna.tp xposa pun,bukan kita mkn pun..takat minum2 air gitu ja la..habuan tenaga nk buat keja umah.kihkih!

haha!tulaa..kalo sini ada PARAM,mmg harus laa bersih ja dapo tu.xdak hari nk masak.haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~tulaa...saja la dia nk rosak time2 ni..nk suh raya dgn kamera baru la kut.kekeke!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...