Tuesday, August 3, 2010

Amanah Yang BeRaT

Whooaaaaaa!!!
Alhamdulillah....selesai jugak akhirnya...
tihihi..
Sebenarnya aku bukan menggodek blog sgt pun.
Aku tgh sibuk siapkan newsletter persatuan kt sini.
Dari design,sampailah ke editing.

Aku rasa bersyukur sangat2 sebab terpilih diberi peluang untuk handle bab newsletter ni.Kalo korang nak tau, rakyat Malaysia kt Sri Lanka ni ada persatuan namanya Malaysian Association in Sri Lanka(MASL). Dari persatuan ni, rakyat Malaysia kt sini bolehlah berkenalan dan jalankan aktiviti.Lagipun bape kerat je rakyat Malaysia kt sini, maka persatuan ni ditubuhkan untuk mengeratkan lagi silaturahim sesama ahli.

Selama ni, aku jadi ahli biasa persatuan tu je.Memang dari sekolah dulu,asal ada perlantikan jawatan je, aku mesti menyorok bawah meja.Huekeke! Aku xbape gemar pegang2 jawatan ni pasal aku kategori budak nakal.Nanti jadi contoh tak baik pulak untuk budak2 lain.Aku pernah laa jadi ketua editor majalah sekolah.Tp tu peringkat sekolah beb! Ni peringkat antarabangsa.Mula2 terketar2 jugak aku sebab newsletter ni bakal dibaca oleh org2 kenamaan.Tapi bila aku pikir,banyak pengalaman dan pelajaran yg bakal aku kutip dari tugasan ni, aku lapangkan dada.Fikir ini peluang aku untuk tambah pengalaman hidup,kan?

So, dalam persatuan ni, xpepasal aku dilantik jadi Exco IT & Communication. Kah! Kah! Kah! IT laa sgt aku ni.Then,bila aku cadangkan untuk buat Newsletter untuk persatuan ni, maka tanggungjawab itu pun terpikul di atas batu jemala aku.Letih, Fed Up, Give Up semua ada masa newsletter ni diusahakan. Tapi aku kuatkan juga.Sebab aku fikir, ni adalah newsletter pertama persatuan ni.Aku laa pioneer.Bangga woh! Ada laa jugak bakti aku sebagai rakyat Malaysia, ye dak?

Macam aku cakap kt atas tadi, aku lebih kepada syukur bila dapat buat task ni sbb byk benda yg aku dapat belajar. Aku boleh asah skill Photoshop, skill penulisan dalam Bahasa Inggeris dan skill designing utk magazine. Aku dapat tgk mcmana org besar2 punya English. Cara2 diplomat punya bahasa laa senang ckp an.Aku tak copypaste dari teks ucapan yg dorang bg kt aku. Aku taip sebijik2 supaya word2 yg baru bg aku masuk kaw2 dlm kepala otak aku. Aku sangat2 berterima kasih pada yg membantu aku terutamanya geng editorial board aku dan juga Encik Naib Pengerusi.Kalau xde dorang,memang tinggal mimpi je lah kot benda alah ni.Memang kita kena berkerjasama macam Wonderpet kalau nk sesuatu menjadi kenyataan.

Aku juga banyak belajar mengenai perangai2 manusia yg aku xpernah jumpa sebelum ni.Perangai seperti ingin show off, suruh letak nama dia dlm apa2 hal pun (padahal haram xmembantu pon) dan juga perangai yg ingin dipuja dan dipuji.Kekekekeeke..Cuma nasihat aku, kasihanilah diri anda..berhentikanlah dari memperbodohkan diri sendiri di khalayak ramai. Ko xmalu, aku pulak yg malu weh.

Apapun, syukur alhamdulillah, tugasan dah selesai. Aku bangga sebab orang kampung mcm aku ni mampu buktikan sesuatu untuk mewakili nama Malaysia.Orang kampung tak bodoh laa wei..Orang tak keje macam aku pon bukan org bodoh.Ramai je org kampung pegang Degree,Master,PhD turun buat keje bendang, jadi surirumah, motong getah.Rilex aarr kan..apa kes nk berlagak2, show off2. Bak sini result SPM dgn Degree ko aku nk tgk! Orang yg bodo adalah org yg selalu ingat dia pandai dan orang lain semua bodoh.

Sekian, Terima kasih.

notobulukaki~oh, entry berbaur emosi tapi ada unsur2 kebahagiaan..lalallaala!

11 comments:

Kancilbiru said...

laaaaa...mana newsletter..nak gak baca berita terkini hiburan sensasi org sri lanka...hehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

congrats lah..

dah pandai meh ajar sikit..

hehe..


*aku dari dulu sampai sekarang nak buat header cam kat atas tu tak buat2... bgtau shortcut sikit boleh ?

bubblesphoto said...

wa..congrat anis!

keep it up, gain new experiences.
perangai2 yg x munasabah tuh...
wujud jgak ke di sri langka??
ingt kt m'sia je..

good luck darling!

GaDis CoMeL said...

nah kak, amek la tengok result espiyem sy yang melambak toge nih.haha.

ececece.. budak tu jadi pioneer la pulak..

hai kak pioneer.. hihi.

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~haha..segan ngat aih nk bg link tu.sensasi laa sgt pasai sri lanka ni.heh.

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~ maceh...oo..buat pakai photoshop,guna transparent background,save pakai png.itu jee..kalo anis free besok anis buat tutorial photoshop eh..

aNiS tHe BumbleBee said...

bublesphoto~maceh...oo..perangai tu ada..diimport khas dr Malaysia..hahahaha.

aNiS tHe BumbleBee said...

gadiscomel~haha..togei xpa...buleh buat makan dgn mee goreng..kekeke!

hye adik jeniang...kekeeke.(akak save kt email nama adik jeniang tawwwh.hiihi)

GaDis CoMeL said...

apa poyo letak nama orang adik jeniang? tak glamer langsung.. hahaha...

aNiS tHe BumbleBee said...

hahaha..alaa..besok2 kalo jeniang jadi cam bandar Manchester ka, baru nyesal xletak nama jeniang awal2 kt belakang.kekeke!

MumMe said...

salam blogwalking...sy ada berkawan dgn family dr sri lanka di sini...mknn diorg byk yg mcm kita di malaysia ek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...