Thursday, August 19, 2010

Mari BeLaJaR MeNgaji...

Masa aku mula2 pindah ke Kedah, umur aku dalam lingkungan 4-5 tahun.Masa tu aku baca Muqaddam dah sampai ke surah2 lazim.Tapi bila dah pindah tempat baru, ustazah kt kampung tu suruh aku start mengeja dari awal. Dia nk tengok aku kenal huruf atau aku main hapal je..

Aku sedut napas dalam2. Aku konfiden. Of coz laa aku kenal hurup.Aku dulu murid kesayangan ustaz tauu...Eleh, ustazah ni nk test2 aku pulak.

Bismillahirahmanirahim....

Alif dia atas AAAA...Alif di bawah IIII...Alif di depan UUUU....

"AAAA...IIIII...UUUUU....!"

muncong2 mulut aku mengeja.Konpiden abeh.

Kah! Kah! Kah! Kah!

Aku dengar suara budak2 laki dgn pompuan kt situ gelakkan aku kuat2.Eish, salah ke?Tapi aku pasti memang betul aku baca tadi.Aku konpiden.Aku rasa mcm nk pitam kt situ.Malu weh.Dah la budak baru kt situ! Cis!

Ustazah libas rotan kt lantai suh budak2 tu senyap. Heh,hambek kau! gelakkan aku sgt!

Ni ape bende kamu baca ni anis??Dah, suruh kakak kt tepi tu ajar balik.Akak tu pun ajar aku:

Aliff fathah, Aaaa, Aliff kasroh iiii...Alif dhomah Uuuuu, AAA, III, UUU...

Berpinau2 aku dengar. amende yg patah2 ni? haishhh!!! Rupanya, most budak2 kt Kedah, belajar mengaji ikut bahasa arab.Mula2 mmg susah nk ikut.Pestu, aku da terel dahhh...

"Alif kasrahhh, nun shadah fathah alif madhah.....INNNNAAA!!!"

Haaa, bila dah terel, suara aku la antara paling kuat mengaji kt umah sazah tu.Sampailaa aku boleh baca Quran.Tp antara ramai2 ustazah yg mengajar aku, ada sorang ustazah tu, sempoi je...
Aku belajar mengaji kt umah dia.Mula2, semua kena mengaji ramai2. Baca balik yg semalam punya. Dia akan duduk kat dapur. Potong sayur, potong bawang, prepare dinner untuk family dia.Tapi dari dapur tu (tingkat bawah) dia boleh sound kitorg yg mana baca salah.

"Anisssss....kemenda tuuu?? Ulang balik! Ulang balik! Salah tu!!"

ha,lebih kurang gitulah ayat dia.Dia akan sebut nama student yg mengaji salah, suh ulang balik bacaan.Yg herannya, dia tak tengok pun.Dia kenal suara sekor2 student dia, dan dia tau kt mana ktorg baca salah.Tabik tul sazah ni. Pas dia abis masak, dia panggil sorang2 baca depan dia pulak.Kalau lulus haritu, boleh ubah. Kalo tak, duduk la ko baca kt situ berhari2 sampai dia puas hati.

Dulu2 susah nak belajar mengaji. Rotan,cubit,birat tengah belakang, benda biasa laaa...Ko balik report kt mak bapak ko, ko dapat lagi sakit laa..Kalau boleh tu, diam2 je.Kalau adik yg report, mlm tu belasah adik cukup2.Heh! Skang ni mudah skit kut.Ada Qiraati bagai.Skang aku dlm proses mengajar Uyin.Tak tau laa boleh ke tidak.Tapi teknik rotan mmg aku pakai lagi.


Nampak je gambar ni mcm manja2 gitu..Padahal kt blakang tu ada rotan tu.haaaa!


Uyin, Ibu rotan kamu sebab ibu sayang kamu...besok2 kamu dah besar, kamu pahamlaa kenapa ibu rotan kamu yeaa...

notabulukaki~Part paling best time bulan puasa ni adalah kesempatan untuk solat berjemaah bersama sama.Uyin, rakaat kedua Isya' telekung dah hilang...ish! ish!

21 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

anis,

marah anak sebab sayang.. takpelah kott..


alaaahai...tetiba teringat dolu2..
ada citer menarik jugak pasal mengaji ni..



eh, boleh mintak permission nak wat n3 lebih kurang camni ?

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~ kannn...mmg best belajar mengaji zaman dolu2..

laa,buat jee..ape nk permission2 pulak.lainler kalo sy boss blogspot ni.ngeh!ngeh!nk jugak baca cerita zaman dolu2 ye tak..hihi!

LinaRahim said...

hehe..cerita memori dulu2 ni best2..sapa kata rotan tak praktikal? takde orang amti sbb rotan pun kan..hehe..

Sitisifir10 said...

anak2 skarang dah takde kasrah patah bagai...pakai a i u terus... mintak2 lagi mantop dari kita belajar bagai nk rak dolu2

jiHAN said...

hehe =)

GaDis CoMeL said...

haha.mmg dah belah kedah baca camtu.

comel la uyin pakai telekung.

mana rotan? tak nampak punnnnn... tibai la,tak takuttt... hehe..

Kancilbiru said...

hahaahah...teringat zaman budak2 dulu...nostalgik sungguh haih time mengaji...

wanshah said...

memang berbeza la cara ustaz,ustazah,cikgu, n mak ayah dulu2 mendidik anak kan kak?.. ape yang akak lalui tu, sama je macam apa yang saya lalui gak waktu kecik2 dulu. ada ustazah sorang tu, memang terkenal la garang dia kat kg kitorang. tapi mak bapak lagi suka hantar anak2 kat ustazah tu. kalau setakat kena libas ngn rotan tu, jgn cakap la. memang berbirat tangan ni. balik tak berani bgtau kat mak. kalau bgtau, siap la. memang panjang la jadiknye telinga ni kena pulas plak. huhuh.. tapi Alhamdulillah skarang ni hasilnya dah boleh mengaji dgn lancar. insyAllah nanti bleh ajar anak2 plak. :)

http://wanshah87.blogspot.com

aNiS tHe BumbleBee said...

lina~hihi..tulaa..skang ni,rotan sikit dah repot mak ayah.mak ayah repot polis..tak thrill langsung laa hidup..manja lebey.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak sitisifir~tu laaaa...harap2 mantop laa..dah makin senang semua skang ni..

aNiS tHe BumbleBee said...

jihan~ hehehehee :D

aNiS tHe BumbleBee said...

gadiscomel~ada kak anis sembunyi dalam telekung.hg mai guaq nnti,meh kak anis tibai,nak?kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~kekkee..tu laaa..tu xmai kisah lawan panjat tiang masjid smpai terkoyak2 kain baju kurung tu.isk,buwok pangai aku kecik2 dulu rupanya..

aNiS tHe BumbleBee said...

wanshah~alhamdulillah....sebab ustaz/ustazah garang laa kita boleh mengaji kan..syukur sgt.pasni cabaran untuk mengajar anak2 plak.harap2 lekatla apa yg kita ajar tu..

myz ramz said...

saye blajar ngaji ngan mak ngan ayah je...tapi lagi suke ngaji ngan ayah...ayah cool je...mak garang..sampai nanges2 ngaji ngan mak...huhuhu...

Suhana Shahril said...

Tomei si uyin pakai telekung...

|| NaFiRaa || said...

hahahaha.. comel jek!! telekung ilang ok lagi uyin.. jgn ngan dia2 skali lesap sudah~

aNiS tHe BumbleBee said...

myz ramz~agaknya,camtulaa nnti anakku ckp eh..mak garang...hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

ana~haha..tu 5minit je tu...

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~kakakaakaka!tul gak kan..kalo skali dia hilang,pengsan!!

vogue said...

uyin dah start mengaji? wahhhh.....bagusnya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...