Tuesday, July 13, 2010

Ada Apa DenGaN Sri Lanka Part 1~Galle Bhgn 1.

SIRI JELAJAH GALLE, SRI LANKA,BAHAGIAN 1.


Pertama kali Speckybee sebut dia kena hantar ke Sri Lanka, aku gelak2. Sumpah aku tak tau Sri Lanka tu kt mana.Aku dah la ambik geografi sampai form 3 je,dah tu masuk teknik.First time aku dengar perkataan Sri Lanka tu, aku hanya terbayang Amelina dengan Jamal Abdillah menyanyi lagu SERI LANGKAT.Knowledge aku pasal negara ni mmg zero!

Ramai yg nak tahu serba sedikit pasal negara ni.So, aku akan cerita serba sedikit yg aku tahu,hasil pengalaman hidup aku selama lebih 3tahun kt sini. Sri Lanka ni adalah sebuah pulau yg kecik. Dikelilingi oleh lautan Hindi.Kalau Maldives terkenal dengan keindahan laut dan pantainya,Sri Lanka juga tidak kurang hebatnya kerana kedudukan kedua-dua negara yg sgt berdekatan. Sri Lanka boleh dijadikan destinasi bajet bagi mereka yg ingin menikmati pantai yg diibaratkan 'Syurga Dunia'.

Perjalanan dari KLIA ke Lapangan Terbang Bandaranaike mengambil masa selama 3 jam setengah.Tapi,sejak2 aku naik Airasia ni, selalunya tak sampai pun 3 jam setengah.Kadang tu 2jam setengah dah sampai,3 jam dah sampai. Aku syak, pilot AirAsia mmg kaki rempit la beb.hihi!

Dari airport tu ke Colombo (ibu negara Sri Lanka) mengambil masa lebih kurang 1jam lah jugak.Dan dari Colombo ke bandar tempat tinggal aku, Galle, (kalo boleh consider bandar laa..) mengambil masa 3jam.Phew!Mula-mula aku jejak kaki kt Sri Lanka ni (time tu pregnant 4bulan) kebaslah jugak bontot duduk dlm kereta.Tapi skang dah biasa..kereta tu pulak kebas dgn kitorg sbb almost everyweek turun Colombo.haha!



Aku akan bawak korang menjelajah one by one ke bandar2 yg pernah aku jejak sepanjang aku di Sri Lanka ni. Aku akan mulakan dengan bandar tempat aku tinggal sekarang ni, iatu Galle.Tak ramai rakyat Malaysia yg tahu pasal Galle sebab kebanyakan rakyat Malaysia tinggal kt Colombo je.Setahu aku laa,aku satu2nya perempuan melayu rakyat Malaysia yg tinggal di sini.(kalo ade pompuan melayu Malaysia yg tinggal menyorok2 kt sini,aku xtau) Ada lagi 1 keluarga India tinggal kt sini,tp sekarang dah balik ke Malaysia. Galle terletak di bahagian selatan. Bahagian selatan adalah port2 terbaik bagi pencinta2 laut.Tahun 2004 menyaksikan kemusnahan bandar Galle akibat Tsunami. Galle antara bandar yg paling teruk dilanda ombak tsunami. Kalau tgk Nat.Geographic, cerita pasal tsunami,dah tentu ada video yg bas berpusing2 di tengah ombak tsunami. Itu adalah kawasan stesen bas Bandar Galle. Pantai seperti di Hikkaduwa,Unawatuna,Welligama adalah antara pantai yg tercantik di dunia.Unawatuna dan Welligama sgt dekat dgn tempat tinggal aku.Walaupun aku bukan penggemar laut,tp kedua2 tempat tersebut berjaya membuatkan aku jatuh hati dengan keindahannya.Air laut kt situ sgt jernih.Duduk tepi pantai pun dah nampak ikan2 berenang2.


Di Welligama..keindahan pantai yg sukar terucap dengan kata2.Berdekatan dengan pantai ni ada sebuah masjid yg didirikan hasil sumbangan pihak Turki.(nnti berkesempatan aku ceritakan)


Bersama pemandu tuk tuk,Tushare,member kamceng aku semasa di Habaraduwa.Masa ni dah 9bulan mengandung,dah nak bersalin sgt2 dah.Sebok jugak merayap.Perut aku pun kecik je,so no hal lah nk usung sana sini.


Di Koggala, pantai di depan rumah kami..Nampak tak ceracak kayu kt belakang tu?Tu tempat penduduk setempat duduk mengail ikan.Ini adalah keunikan yg hanya terdapat di Sri Lanka.Aku pun xfaham apsal dorang sanggup duduk berejam2 memancing kt situ.Dengan ombak bagai, ade ke ikan??Tp magic weh,mmg ade jee ikan.Sbb air kt situ clear.Nampak je ikan kt situ.besar2 plak tu.


Diatas ni adalah gambaran sebenar cara dorang memancing yg aku telah google.


Pantai di hadapan rumah kami..kesan2 tsunami boleh ditemui di sini..ada byk batu karang yg terdampar kt pantai ni..Yg hijau2 tu rumpai laut.Alaa..seaweed..yg korang makan time kering2 tu.Ha,ni fresh2 ade.Xyah nk selam2 lagi dah.Ini adalah hasil bawakan ombak tsunami jugak.Org2 jepun& korea suka makan seaweed ni dgn sushi.


Mandi sungai!! Juga dekat dgn rumah kami..Ceracak tu juga adalah tempat untuk duduk memancing ikan.Sungai dan laut di sini sebelah menyebelah.Ko boleh pilih untuk mandi laut,kt seberang sana, atau mandi sungai kt seberang sini.

Time ni aku tak mandi,sebab dah nk dekat2 sgt dah nk bersalin.Aku lepak kt atas je, kt rel keretapi.Tiba2 rel tu bergegar2.Rupanya ade train nk lalu.Bapak rilex.Lalu gitu je.ko cuma alihkan skit badan ko ke tepi.Kalo kita siap buat line2 xboleh duduk dekat.Itupun skit punye ramai yg mati kene langgar.Pelik aku.


Train lalu...Nk bergegar jantung aku.Tp dorang rilex je.Ada yg rumah2 kt tepi2 tu,bumbung rumah seinchi je dari train tu.Puh!Camnela agaknya dorang tido memalam kan..

Kepada peminat2 fotografi,Sri lanka adalah antara tempat tercantik untuk korang amik gambar.Serius!Kalaulah aku ada DSLR, taulah aku nk kerjakan.Untuk pengetahuan korang,suma gambar2 ni diambil dengan camera handphone cabuk aku je..

Nantikan siri jelajah seterusnya..Galle Fort.

notabulukaki~sesiapa ada soalan nk tnya pasal Sri Lanka,bolehlah tanya.Kalau aku boleh jawab,aku jawab,based on pengalaman aku je lah... :D

20 comments:

liyana said...

bestnye..jauh kak bjalan..hihi

ainiayu said...

cam best je....rasa cam nk ajak hubby holiday kt sana lak...mmm...siap tambang je kan....mkn & tpt tidoq fuad sponsor....muahahahaha.....blh kan aniiiisssss.....kekekeke

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~ hehee..pengalaman berharga...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~buleh...hiburan pun free..kami 3 org boleh jadi badut buat lawak hari2 kt akak..kekekeke!

|| NaFiRaa || said...

wahhhhh.. sonoknye!!!! pantai dia cantek!!!

x puas hati tgk dorg mancing ikan.. nape x duduk atas batu jek.. elok ikan nak makan pancing skali kayu tuh patah.. cam ner????

tambang malaysia ke colombo tuh bape hengget???

sara hidup kat sana tinggi x??? barang2 mahal x???

errkkk.. terbanyak soklan plak..

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ entah kan..tp dah mmg stail gitu.so,boleh jadi bahan uniklaa..kekeke!

tambang~depend kt sykt penerbangan.Kalo MAS,tingtong2 1k-2k sorang(tgk promo).Kalo airasia,semurah2 ktrg pernah dpt,RM200++(bergantung promo&luggage charge&taxes).

cost of living~xdelah tinggi sgt.hotel pun byk murah2.tp brg2 import yg agak mahal.mcm minyak masak,brg2 groceries lah,kebanyakan import dari malaysia,india,thailand,korea,&europe.

tnye byk2 pun xpe..boleh jadikan info untuk org lain jugak.. :D

gadis comel said...

bila mau balik gurun? nanti tak kira, nak ikut balik Sri Lanka. haha.





belacan ada jual tak kat sana?

aNiS tHe BumbleBee said...

gadis comel~haha!nnti raya insyallah kami balik.nk ikut free ke berbayar.kalo free,kena masuk dlm beg la..hihihi!

belacan ada...tp tak best cam tanjung dawai punya.belacan sini pun import dari malaysia gak.

Anonymous said...

comelnyer perut anis..9 month preggy kecil mcm tu.

aNiS tHe BumbleBee said...

anon~heeee...sy mengalami alahan teruk time mengandung aritu..itu pasal kecik je.. :D

Suhana Shahril said...

Best jgk yer bila bcer citer mu ni anis..
Kat sana dr segi komunikasi..mcm mana lak?Speaking London ke?Uyin ada kwn tak kat sana?

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~komunikasi antara foreigner dgn local english.bangsa singhale kt sini guna bahasa singhalis & muslim menggunakan bahasa tamil.nnti anis akan tulis secara detail bab communication kt sini..

uyin kawan dgn kawan2 skolah je lah.then,kalau pegi colombo,baru berpeluang jumpa dengan anak2 malaysia yg lain.. :D

kakyong said...

best juga menjelajah sri lanka bersama anis...

okeh. nanti ade masa kakyong singgah lagi..

suriati said...

suke sgt bace cite anis...x sbr nk tggu part 2 punya cite...
abih anis blk msia time raye & emergency je ke?
eyh..lg 1 nk tye 1 soklan yg agak bodo la gak..hahaha: klu sini kul 8pagi..sane kul bape ek?? :P

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yong~ time kasih kak yong..jemputlah datang jalan2 sini.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

suriati~ hihi..anis balik malaysia selalunya 3-4bulan sekali.Kalau ada hal,balik,raya pun balik.Sebab skrg dah ade air asia.Dulu2 6 bulan sekali baru balik.

Mana pulak soklan bodo,ramai yg tak tau gak tau...okey,beza waktu antara Sri Lanka dgn Malaysia 2jam setengah,so kalau malaysia 8pagi, Sri Lanka 5.30 pagi.

MumMe said...

dekat je ek srilanka dgn mesia...dan menarik sungguh info tntg air asia tu...boleh masuk list destinasi holiday ni...tq anis

aNiS tHe BumbleBee said...

mumme~hehe..dekat je..xla penat sgt.aaa,bolehlaa..dtg sini,kontek2 la ktorg ye.. :)

.. said...

agreed!! memang sri lanka cantik!

i miss sri lankan food .. mcm Hoppers (apom lenggang), string hoppers (putu mayam).. kena plak dgn seeni sambol .. perghhhh ...

kalau fastfood, i suka submarine .. kat malaysia punya submarine tak sebest sri lankan submarine

Bat girl said...

Nk tanya..kalau nknjln2 sana better ambil tour guide siap2 or senang tak nk dpt kat airport sana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...