Saturday, June 26, 2010

SeRoNoKnyaaa JuMPa OraNg KaMpuNg di ALaM MaYa!!!


Aku heppi dapat kawan2 cam korang!!!

Menjadi perantau kt negara orang...especially negara yg tak ramai org2 Malaysia, membuatkan aku teruja merayau2 di alam maya...terima kasih kepada pencipta internet (aku cari2 jugak sapa pencipta internet ni,tp AlGore mengaku dia yg cipta,ntah ye ke tidak!)

First time jadi surirumah,aku jadi tak tentu arah! ape yg surirumah selalu buat eh??Masak, kemas umah,jaga anak, lagi?? No idea! Sempit gila otak aku time tu! Jadi benda first yg aku buat bila dapat internet, aku type kt Google, "Malaysian homemaker." Tiba2 kuar yg ni:



Yati's Blog
Jadi aku email kak yati, just nk berkenalan,dan belajar cara2 menjadi surirumah.Bila kak yati balas email aku,aku punyala suka sampai berguling2 atas katil! Aku baca blog dia, aku tanya diri aku, akak ni, surirumah ke, bionic woman???Dengan ada 3hero dalam rumah,dia boleh pulak buat stitch, dengan masak bagai2 jenis, dengan urus bisnes sndiri..isk...!Hebatnya seorang wanita!!



Then,aku berkenalan pula dgn sorang lagi akak,yg tak kurang hebatnya.Kak Aini Ayu.Akak ni pulak pakar bab jahit menjahit,sulam menyulam.Terpegun tgk hasil2 tangan dia.Yg paling best,kak aini buatkan Uyin pencil case,sulam2 nama uyin.Super Cun!!! (Tp aku tak kasi Uyin bawak gi school,takut ilang.Aku buat bekas mekap aku.kakaaka!boley gitu kak? Haha!) Selalunya, apa2 dengan dia laa aku mengadu.Maklomlaa..org xde kakak..hik hik!

Dalam kepala otak aku,isk,suma surirumah yg ada blog ni mmg hebat2.Semua ada kepakaran masing2. aku??? memang ZERO!!! timbul kesal dalam hati,tak layaknya aku jadi surirumah! Kalau macam ni baik aku keja,kurang2 boley generate duit beli spender sendiri. Tapi,keadaan yg buatkan aku berada disini.Dan untuk berpisah dengan suami,dan memisahkan anak dari abahnya,itu adalah keputusan yg langsung tiada dalam hati aku. Jadi,duduklah aku di perantauan...sebagai surirumah...

Semakin lama aku berblog, semakin ramai yg aku kenal.Dan yang paling best, berjumpa dengan blogger2 hebat yg berasal dari hometown aku sendiri.


Segala mak nenek software boleh jumpa dlm blog dia nih.

First, aku jumpa Zuar XPDC. Budak Copenhagen (Kupang).Dialah satu2nya blogger yg aku pernah jumpa secara live sbb time tu aku tergedik2 nak tukar ke Window 7.tihihi! Oleh kerana dia mmg pakar dalam bab2 menggodek laptop ni, maka aku serahkanlah lappy kesayangan aku ini (walopon da rongak2) untuk digodek.Tihihi! Plus,dia letak byk movie2,bekalan aku tgk kt Sri Lanka yg xde citer best ni.haha! Maceh! Maceh!


Percaya tak ada Bugatti park depan Wah Seah Baling? Xpercaya,sudehh..hihik!

Second,Izzat. Budak Kola Pegang.Kalo pegi blog dia,puh,rasa cam masuk ke alam citer Matrix.Ekeke!Superb!Dia ckp,ramai org Baling yg hebat2.Yang belajar kt luar negara pun ramai.Tp mmg betul. Bila time raya,boleh nampaklaa keta2 kt Baling stock2 Alphard, Jaguar,Velfire,Bugatti,dan bla bla bla..(aku xley cita pasal keta best2,nnti aku meroyan!haha!)


Then bila aku dah agak lama skit berblog,barulah rasa cam ada keyakinan nk tegur blogger2 otai.Bukan apa,aku segan..Aku byk study tutorial kt blog Kak Kujie. Mula2 dulu aku letak blog kak jie yg blogspot punya.Tp eh,dah lama tak update.Rupanya,kak jie dah tukar ke .COM.Cewah! Dan, benda yg paling kembangkan idong aku sebulat2nya adalah Kak Jie ni asal dari Siong,Baling, rupanya.Power tak power Kak Jie ni,korang tengoklah sndiri page dia..Kagum sungguh aku!


Tudia..siap ada ads nokia lagi..ha bukti kami klik iklan blog hampa,niza..haha!

Sorang lagi blogger otai yg aku jumpa, KancilBiru. Org Sg Petani. Time aku stadi kat UiTM Arau dulu, selalu terserempak dengan dia.Walopon aku tak kenal, tapi aku cepat ingat wajah org.(pompuan je,lelaki aku susah nk ingat sbb muka cam sama je suma.haha!) Tp bila aku baca 1entry blog dia pasal jerawat ke ape entah,ade gambar dia skit punya clear.2 malam aku tak leh tido sebab memerah otak, "macam pernah kulihat,tapi dimana ya??" Last2 aku beranikanlah diri,tnya.Yeyeye! Betullah orgnya! Byk ilmu berbeloging dapat dicedok dari blog dia.Best!

Aku merasakan,tak ada rugi langsung aku jadi surirumah.Kalau nk compare zaman aku keja dulu, pengetahuan aku bab2 internet ni jauh lebih baik dari dulu.Nak pakai YM pun taktahu.Silalah percaya.Yg aku tau,buat surat,email2,godek2 autocad,donlod lagu,melalak dlm opis.Kalau tak pasal aku jadi surirumah,dah tentu aku haram tak tau blog tu apa.haha! Aku nk ucap terima kasih pada semua sahabat2 yg sudi kwn dgn aku,tak kira kenal di alam cyber atau di dunia nyata. Selama ni mmg dorang pendokong hidup aku,menceriakan setiap hari2 aku.melayan aku berejam2 kt YM,bg solution yg best2 kalau aku ada masalah.Seriously, terus terang aku cakap, tanpa internet, aku macam mayat hidup di Sri Lanka ni. Aku bersyukur kenal semua kawan2 aku.Terima kasih kawan! :D

notabulukaki~seronotnyaaaa kalau boleh berkumpul dgn semua blogger2 yg aku kenal ni kan...

16 comments:

Kancilbiru said...

wahahhaha....best kan jumpa kawan-kawan walaupun dok sri lanka..rasa macam kenal tini ja tapi muka ingat2 lupa..psst: niza dulu ada skandal dgn budak civil, exboipren la...hahaha...tp tu dulu..ceta zaman bebudak. dah kawin dgn org lain...hang jgn p komen kat blog tu pulak...masak denn nanti...hhahaha

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~hahaha!tau dah!dgn si jaguh biru!Suami anis pun budak civil gak.1geng la dgn si jaguh biru.Dia si RXZ kuning.wakakaka!

ah,perkara lalu usang dikenang.muehehe!jap nk ingat anis ada skandal dgn sapa2 tak entah,ooopps!

Kujie said...

http://www.faridrashidi.com/
ni lagi sorang budak kupang , study kt obesea gak tu

hehehehe...join fb "Anak Baling' mgkn akan jumpa ramai lagi kawan.

Kak Jie selalu baca blog anis, tapi diam2 saja sebab mcm gap kita ni jauh sgt, kak jie bukan muda lagi.

Terimakasih utk entri ini - berblogging ada positif dan negatif - kita yg buat pilihan mana satu yang kita nak dlm hidup ni

aNiS tHe BumbleBee said...

kak jie~hihi..yey!dah add dah.ada ramai gak kwn2 anis kt situ.mekacih ye kak bg info.

uish..akak..anis pun bukan muda jugak.tp kt alam cyber ni,usia mmg xda beza.anis belajar mcm2 dgn blogger2 yg tua dan muda dari anis.tambah2 blogger yg byk pengalaman cam akak ni,mmg byk betul kena belajar,bab2 blogging 1hal,bab2 kehidupan,nk jadi parent,semua tu,harap akak dapat tegur2lah anis kalau terlanjur dlm blog ni ye..

ainiayu said...

terharunya....sob..sob..sob...maceh..maceh...

akk tk ler pakar jait anis oiii....ramai lg yg lbh pakar dr akk....tkpe la...thanks sbb wat entry ni...terasa kewujudan kita di alam maya ni dihargai....:)

betui kan...klu pikir balik mmg la skang ni ilmu IT kita dh advance dr dulu...akk ni lg la...dulu guna komputer pn takat nk siapkan assignment je,tak pn men game...kekeke...mana tau blog ke,.com ke,fb ke...skang ni dok ralit meneroka alam maya sampai kdg2 tu umah cam tongkang pecah....hahahaha....

mmg best kan tenet ni...sbb apa yg kita cari,itulah yg kita jumpa....hehehe...harap cr yg baik je la ye...kekekeke

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~nah ambik tisu cap flora(kt srilanka xde tisu cap scott ke,premier ke)kikiki!

tulah kak..tambah2 org cam anis yg duduk sorang2 kt sini.mmg byk laa cari info2 kt internet.tambah2 bab2 pasal pompuan2 ni.nk tnya org,segan.tihi!

uiish,yg baik2 jala kak..yg tak baik tu,'ter' jumpa je.huekekee!

zuar said...

mak aii...ramainya orang baling...sapa dok kupang angkat tangan..kekeke

aNiS tHe BumbleBee said...

yg ada bulu ketiak panjang,xpayah angkat.hahahaha!

p/s:manalaaaa blogger dari guaq cempedak kan??kekeke!

|| NaFiRaa || said...

betol laaa... blogging nih boleh kumpul ramai kawan.. macam2 info boleh dapat kan~

haah kan.. tentu sonok kalo leh berkumpul ramai2.. konfem meriah~

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ kan kan..tak sia2 berblog ni.
boley kenal org yg best2! kalau dpt kumpul,lagi laa best.pot pet2 mcm dlm blog kan..tihihi!

Kancilbiru said...

ooo pakatan org baling nih..orng sp nak tauk mana?? hehehehe

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~hihi..kami buat pakatan nk buat kenduri nnti..haha!alaa..org sp boley join skali.dekat ja pun..

aNiS tHe BumbleBee said...

as_comei~haah,tmpat tu nama mushroom,entah kenapa entah letak nama mushroom.tp skang dah lawa...ada mcm2 kt situ.Yg pasti makcik balang still menten kt situ..so sweet mak cik balang...:)

aNiS tHe BumbleBee said...

kancilbiru~it's ok,niza. setuju!perkara lama usah dikenang2 kan..

Yati said...

Anis,
bertambah besor lubang idung dan bontot Kak Yati baca entry ni. :D
Akak juga berbangga dapat kenal dengan Anis. Bukan semua orang dapat peluang tinggal di negara orang tau.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~ hik hik!tp anis mmg salute laa akak...keja xbenti2.dgn buat kuih mcm2 kt umah utk minum petang je.bila laa nk rajin cam akak ni..haishh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...