Monday, June 21, 2010

DuA LeLaKi IsTiMeWa DaLaM HiDuP SaYa

Aku ada 2 lelaki yg special dlm hidup aku.Org yg first,
*
*
*
Tadaa....!

Aku anak ayah yg paling comel..adik2 yg lain silalah redha ye..hhhaahha!

Ayah aku..selalu pagi2 ayah aku yg selalu siapkan aku.Sikat rambut,pakai bedak..Kalau ayah yg bagi pakai bedak,muka aku cantik.Kalau mama,lepung2 muka aku.Sbb mak aku ckp,nk halau hantu,muke kena comot2 skit.Kalau comel sgt,nnti hantu berkenan..last2 aku yg jadi rupe antu..cis.

Kalau mama on-call, dinner selalu ayah yg suapkan aku.Dia selalu paksa aku mkn sayur.Tp aku enggak mau!Ada 1 hari,dia suap aku mkn nasi.Aku ingatkan dia nk suap kobis,berguling2 aku xnk makan,tp dia kata try dulu.Oh,rupanya tu tulang putih ayam.hik!hik!Bodonye aku.

Dulu aku sekolah cina Yeok Chee.Depan skolah cina tu ada balai polis.Ayah aku keje kt situ,sebab dia polis.Abis sekolah pukul 12 gitu,ayah jemput aku,letak dlm opis dia.Tp kalo aku nakal sgt,dia kurung aku dlm lokap.Tp, itu tidak bermakna aku adalah bekas banduan.

Kalau ada penyampaian hadiah,selalunya dia yg dtg tgk.Tiap2 belakang gambar penyampaian hadiah,dia akan tulis tarikh dan ucapan tahniah.Masa aku dpt pangkat 1 SPM pun,dia yg naik pentas ambil hadiah.Mesti ayah aku hepi kan time tu,sbb dia ingat aku pandai.Tp sebenarnya mcm nak mampus aku stadi last minit time SPM.


Skang ayah dah berumur...janggut pun dah panjang...Kadang2 uyin panggil wan dia, Jingle Bell..keh!keh!keh!.Skang ni, kalau Uyin balik Malaysia, mmg keja dia buli wan.Tp ayah aku tetap layankan..maklumlah,cucu seketoi tu je baru.

*********

Lelaki kedua yg Special dlm hidup aku adalah Speckybee..Masa mula2 couple,time form 4 dulu,aku tak kenal pun dia ni.Asyik tulis surat aje walopon 1 skolah dan selang 2buah kelas.Dh 3bulan kapel pun,aku boleh tersilap dating dgn org lain,sbb aku selalu lupa muka dia mcmana.haha!

Lepas SPM,time tunggu keputusan nk masuk uni, dia pegi keja stesen minyak.Dia kata nk kumpul duit beli henpon.Sbb dia nk dengar suara katak aku hari2. Wah,kayenye ko! Maklumlah,talipon tangan di tahun 2000 adalah kategori luxury items.Budak2 kecik mana ley pakai.

Then,ktorg sambung degree pulak.Dia kt shah alam, aku kt ganu.Bila member2 serumah pegi dating,aku nganga sorang2 kt umah.Kadang2 kayuh basikal duduk sorang2 tepi pantai smbil mkn kopok lekor.Sigh!

Lepas degree aku keja dulu sebab aku lagi bijak, dia engineering,lebih 1 semester dari aku.Lepas dia degree,dia ambik master.Ktorg kena berjimat cermat time tu.Aku keje dari pagi smpai petang.Pagi2 aku masak nasi goreng buat 2 bekal.1 dia,1 aku.Dia keje part time jadi cleaner kt Bluewave Hotel,Shah Alam.keje pagi,petang kelas.Masa tu badan ktorg kurus kering bukan mcm skang dah gemok gedempol.Tp hidup di kota sgt mencabar (cewah!) duit still tak cukup nk tampung belanja master.Belum smpai 1 semester, pihak uni tak kasi dia blajar lagi sbb xmampu bayar yuran..sob!sob!

Jadi dia pun start cari keja.Syukurlah dpt keja jadi jurutera jaga highway MTD pantai timur.Muka dia sgt hitam time tu sbb asyik tgk org buat jalan.Aku berikrar,kalau aku kawen dgn dia,aku akan sagat2 muka dia dgn berus dawai supaya dia jadi putih.

Speckybee dah jumpa tulang rusuk kirinya yg jelita itu...haha!

Bukan senang bercinta dengan org umur sebaya.Masing2 tengah merangkak untuk mulakan hidup.Syukurlah,hujung tahun, kami pun kawen.Itupun mcm nk mati buat loan bank.Kedekut betul bank ni.Org kerajaan gaji 800 ko kasi pinjam,ktorg gaji 1200 ko tak kasi.Taik idung masen!Byk betul dugaan yg ditempuh.Sampai hari nikah pun ada dugaan.Dah la ayah aku lupa nk bgtau imam,terpaksa pulak majlis nikah aku postponed malam.Aku dah la tergedik2 nk kawen ni.Potong betul! Bila dah nk time akad nikah pulak,Si Spekcybee boleh pulak lupa bape rukun nikah.Aku rasa mcm nk hempuk2 dia dgn songkok.Hish! Tp,xpalah semua dah selamat.Lepas nikah,aku sgt hepi.Rasa mcm nk guling2 aje kt dlm masjid tu.Tp,hish! xbaiklah!

Sekarang dia tengah keja kuat untuk tampung kehidupan kami sekeluarga.Kalau ada rezeki,kami nak sambung belajar lagi.Kalau boleh,nak genggam Phd sama2.Sebab sebelum ni,tangan dialah yg selalu pimpin aku tempuh semua peperiksaan,dari SPM sampailah ke degree.Sometime,aku rebah,sometime aku jatuh tergolek2 especially time nk buat thesis.Tp dia selalu suruh aku bangun balik,terajang semua halangan yg ada.hihi!

Semoga kasih sayang kami kekal ke akhir hayat.Target seterusnya adalah untuk menghasilkan anak seramai 11org.haha! Gila ko! Target seterusnya,ialah simpan duit untuk sekolah anak then nk bawa mak mertua,mak ayah aku pegi Mekah sekali lagi.Pestu boleh la korang panggil aku Mak Aji pulak..kekkeeke..amin...!

Bakal Pak Aji dan Mak Aji..nomoto...

Itulah dia 2 hero dalam hidup aku...sepanjang2 aku bebel ni,sebenarnya,aku just nk ucapkan hari bapa kepada kedua2nya..Harapan aku,semoga ayah aku bangga aku jadi anaknya,dan Speckybee bahagia dan pasrah lah dgn tulang rusuk kirinya yg sewel ni....sekian, mekacih.

16 comments:

MrsYusofhussain said...

i like!! hahaha, gile la ko ni kak...tp bila renung balik sume cite ko, tu sume kenangan kan..sweet thing to remember

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~ hehe..sweet mmg sweet,walopon adekalanya ade masam2,pahit2 masin!cam ikan goreng 4 rasa.kekeke!

liyana said...

"Bukan senang bercinta dengan org umur sebaya.Masing2 tengah merangkak untuk mulakan hidup."
well...sgt agreed dgn statement nih..huhu hopefully bjaya mcm akk..hihi

|| NaFiRaa || said...

hahahhahaha.. adoilaaaa.. berguling2 gelak.. selamat hari bapa jugak lah untu 2 lelaki itu..:)

cahaya nuranie said...

huhu.. semoga 2 hero kesayangan ko ni sentiasa happy bila berada di sisi ko anis.. apepun semoga bahagia hingga ke akhir hayat.. aku doakan apa yg diimpikan menjadi kenyataan suatu hari nnt.. insyaAllah...

ainiayu said...

kekekeke....selamat hari bapa utk fuad & abah anis....:)

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~kih kih..berjaya ler sgt liyana..xdelah.biasa2 je.tiap2 yg pahit tu,insyallah buahnye manis..usaha dan doa key.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ guling2 kt opis ke?uiii..jgn bahye..nnti bos bawak pegi berubat jumpe bomoh..ingat kene sampuk ke ape.kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

shams~ mekacih sweet..harap2 sempatlah aku jadi mak aji sebelum menutup mata..hik..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~tihi..mekacih kak..nnti anis talipon ayah anis bgtau akak wish hari bapa kt die..kekeke!

NURUL IZZA said...

pttla kak anis ghupe mcm tu, ayah dia ensem ghupenye. hiks...

aNiS tHe BumbleBee said...

izza~ ghupe camne tu?boley describe skit tak? comel,anggun,jelita?kah kah kah!

mytrajet74 said...

menarik citer ko ni...anyway sbg sorang suami dan bapa...aku pun terasa bangga gak...hahahaha

aNiS tHe BumbleBee said...

maceehhh....aku pun cam bangga gak..eh,tetiba *_* kekekkeeke!

vivavogue said...

kejap kejap kejap....

"Sebab sebelum ni,tangan dialah yg selalu pimpin aku tempuh semua peperiksaan,dari SPM sampailah ke degree.." ehem3...

kekeke..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yani~ ehem3x..uhuk3x..koh!koh!koh! tu perumpamaan kak..perumpamaan..bukan pegang betul2..hahahah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...