Tuesday, June 15, 2010

DeTik-deTiK MenGhaDaPi PeMbeDaHaN....

14 June 2010.. 5.50p.m waktu Sri Lanka..

Galle Cooperative Hospital

Seperti yg diberitahu, aku ada appointment dgn Dr. Sarath harini..Dia adalah Specialist O&G di Galle.Korang boleh nampak suasana hospital kt sini.Ini adalah hospital swasta. Jadi silalah bayangkan kalau hospital kerajaan dorang camne..Semua jenis xreti nk duduk diam2 dan tunggu no.giliran di panggil. Suka betul berpusu2 kt depan bilik doctor.Ni mmg fenomena biasa kt hospital di Galle ni..Tinggal kt negara org, sifat SABAR adalah sifat yg sgt2 perlu dipraktikan.kt Colombo aku xtau la pulak,sbb xpernah masuk agi.Sebagai rakyat malaysia, syukurilah nikmat yg ada..

Setelah discan oleh Dr.Sarath, kandungan aku masih xde perubahan,malah semakin mengecut. Jadi doktor buat keputusan untuk lakukan pembedahan mengeluarkan janin.Memandangkan aku dah agak bersedia, jadi aku minta doktor lakukan pembedahan malam itu juga.


Operation Theater Galle Cooperative Hospital.

Aku dijadualkan untuk menjalani pembedahan pada pukul 9.30 malam.Setelah urusan admission selesai, maka aku ditempatkan di sebuah wad yg agak selesa.Sama seperti bilik yg aku dapat semasa bersalinkan Uyin, bilik persendirian ini dilengkapi aircond,tv, 2buah katil, tandas dan koridor.Dan kosnya hanyalah Rs1250,lebih kurang 70ringgit gitu la..Gile murah kan?? Alhamdulillah, sebagai foreigner, layanan yg diterima oleh semua nurse adalah sgt memuaskan. Mereka sgt cekap bekerja.Oleh kerana aku dah ada pengalaman bersalin di hospital ni, maka expectation aku terhadap mereka mmg tinggi.

8.17 p.m.. nurse dtg untuk ambil darah. Urat di pergelangan tangan dan di lengan menjadi mangsa jarum.Kemudian timbang berat badan.Rupanya,selama aku sakit ni, dah 6kg berat badan aku susut.Seorang lagi nurse siap sedia dengan alat pencukur.Gile ngeri! Aku terbayang cerita member2 di Malaysia yg nurse kt Malaysia mencukur dgn penuh keganasan.Huhu..Nasib baik aku dh prepare awal2.Nasihat aku pada sesiapa saja yg ada appointment dgn O&G, make sure private organ korang dalam keadaan yg bersih, cun dan harum semerbak cam aku punye.kekeke!Sebab anytime benda yg private tu akan jadi xprivate lagi dah depan doctor.Lepas nurse tu check, dia berpuas hati, dan pegi simpan balik alat pencukur yg mengerikan itu.pheww!
Aku sempat lagi call mama di Kulim dan ayah di Baling untuk bagitau keadaan aku time tu.Speckybee dgn Uyin balik ke rumah untuk ambil barang2 sebab ketiga3 beranak kami akan tido kt wad tu malam ni.

8.30 p.m... aku dipanggil masuk ke OT.Tp Speckybee xsampai2 lagi.Mesti tgh hantam sup ayam dgn daging goreng kunyit yg aku buat tadi.Cis! aku jugak yg lapar sbb terpaksa berpuasa untuk pembedahan.Aku lepak dulu dlm labour room.Teringat saat2 melahirkan uyin dulu.Skang bilik tu dah cun dah..tandas pun dah ada.Xpayahlah nk kena kencing tepi longkang lagi dah.Nurse suruh aku gantikan dgn pakaian pembedahan yg gile seksi. Kalo aku jalan sambil heret air gantung tu, dah mcm hantu citer 13 ghost.Pukul 9, Speckybee baru sampai dgn Uyin.Bukan main dgn beg2 mcm nk berkelah je pulak. Aku cium Uyin 3,4,5 kali, dan salam dgn Speckybee supaya mendapatkan kesan lebih dramatik sblm pembedahan..tihii..


Bersiap sedia di Dewan Bedah. Mata aku lebam sebab asyik menangis sepanjang minggu ini.

9.20 p.m....masuk ke dewan pembedahan...gile sejuk dalam tu...rasa macam penuh dgn malaikat maut yg anytime nk cabut nyawa aku...Sekali lagi, tangan aku dimasukkan jarum.Dada aku dilekatkan dengan wayar sambungan alat electrocardiogrphy ( aku agak je la nama& fungsi dia untuk check kadar denyutan jantung aku..) Aku cuak jugak sebab tak bajet seserius ni pembedahan tu.Last sekali, doctor masukkan anaestatic (ubat pelali) ke dalam jarum yg telah ready kt tgn kanan aku tadi.

"Are you gonna make me unconscious?" kihkih! Gile kampung soklan aku.tp dulik hapa.sekadar berbasa basi dgn doctor.
Aku sempat baca 3-4 kali ayatul kursi dan mengucap 3kali...lepas tu..aku berada di sebuah taman yg indah..ade 2ekor arnab comel sedang berkejar2an..okey,tipu.Aku terus padam..Gelap, dan tak ingat apa2 lagi lepas tu.
Kira2 jam 11 p.m...

"Wake up..wake up..your operation is over." Tu suara first aku dengar sambil pipi aku kena tampar.Pestu aku cam rasa ade org suruh aku jelir lidah,aku pon jelir.entah ye ke tidak aku pon xtau.Pestu aku rasa cam lawak,then gelak sorang2.Nurse tnya aku okey ke tidak? asal aku gelak2...then, aku diam.entah2, yg suruh aku jelir lidah tadi lam mimpi je..isk..malu pulak aku..kihkihkih!


Sejurus selepas pembedahan..sedang dipindahkan dari dewan bedah ke bilik aku.

Doktor ckp,kemungkinan aku akan pening dan muntah2 lepas ni.Selepas 4 jam,baru aku dibenarkan minum air dan mkn biskut.Ades,aku dah la lapa gila2 nih.Pestu aku tido lagi.Speckybee time tu tgh sibuk donlod citer Tollgate Girl.Yang si Uyin tgh berjimba ramba kt katil sebelah..gasak korang lah..aku nk tido..


Bukan main hepi budak kecit ni dpt tido spital..die ingat hotel.


Berjimba di atas katil spital..

Pukul 3 pagi, aku bangun.Spekcybee tgh layan citer tollgategirl yg die donlod tadi.Kenmain tersengih2 tengok amy mastura zaman dedolu.Aku tgh lapa.Speckybee bukak bekalan yg die bwk tadi..memula aku ingat nk minum sup ayam aje..tp eh,sedap pulak sup ayam aku ni..letak lah nasi sikit..nyam nyam nyam, rupanya dah separuh bekas dah nasi aku hentam.kekeke....
Aku xde pulak pening atau muntah2 mcm doctor bagitau tadi.Dan aku xdelah rasa sakit sgt.Cuma rasa sakit sikit aje kt perut.Then, aku bersihkan diri,tido lagi..

15 June 2010..aku xberapa nyenyak sgt tido sebab 2jam sekali nurse datang check tekanan darah.pestu pukul 6 aku dah siap2 mencantikkan diri sebab doktor akan dtg tgk keadaan aku.Bila doctor tgk keadaan aku stabil, dia ckp aku dah boleh discharge pagi tu juga. Nurse datang tunjukkan tisu yg telah dikeluarkan semalam.aku nk ambik gambar speciment tu,tp Speckybee dgn penuh konfiden kata nnti dorang akan kasi kt kita speciment tu.ceh! Konon.Last skali, ni lah hasil Speckybee.Gambar speciment yg kecik & blur.

Bila aku tgk speciment tu, dalam hati aku ckp, inilah baby aku..Dah nampak bentuk kepala dan mata..tapi tgn dgn kaki xde lagi..Terima kasih nak...sebab sudi jadi anak ibu selama 2bulan di dalam perut ibu..Aku still consider ini adalah anak kedua aku.Adik kepada Uyin..dan kalau ditakdirkan aku ada anak lagi, anak tu akan jadi anak no 3.Perasaan sedih aku buang jauh2 sebab xde gunanya aku nk bersedih2.Hidup mesti terus.Janji aku sihat balik, dan boleh jaga Uyin& Speckybee semula.Sebelum ni,aku xbape sihat,2org tu mcm terabailah sikit.Rumah pun tunggang langgang jadinya.

Lepas urusan pembayaran dibuat, kami pun bersiap2 lah untuk balik..Alhamdulillah, syukur, perjalanan pembedahan aku berjalan dengan lancar hasil doa2 kalian...terima kasih tak terhingga aku ucapkan.Sekarang adalah masa untuk berpantang pula.Harap2 aku xde masalah untuk tempuhinya..

Perut kelihatan kembung-kembung akibat tidak tahu kaedah memakai kain batik dgn betul.. :P

16 comments:

SyAkuRagi said...

tabik kat ko makcik atas kesabaran ko..Insyaallah ada rezeki lagi lepas ni..haipp

miss said...

anis...takziah..moga hg jadi seorg yg tabah & sabaq k....meh kita sama2 berusaha lepaih nih...k...(as)

Mar said...

alhamdulillah..
syukur semuanya selamat..

mar tahu kak anis mmg kuat..

halimatun said...

anis..hang memang seorang yg sangat tabah..-matun-

aNiS tHe BumbleBee said...

syakuragi~ hihi...haipp! berdiri tegak! tabik hormat!! macih laa weh..

aNiS tHe BumbleBee said...

as~ maceh...yup!kita jgn putus asa selagi tak menopous,betul tak?

aNiS tHe BumbleBee said...

mar~ macih dik...kuat apenye dik...kuat makan ade laa...hihi..

aNiS tHe BumbleBee said...

matun~ semua ibu2 kt dunia ni mmg org yg kuat dan tabah..aku syukur sbb ada org2 mcm hg dan kwn2 yg lain.. tak henti2 bg semangat kt aku..

Anonymous said...

entry yg menarik!anis,u mmg berbakat jadi penulis.i follow u dah lama dh..kisah2 hidup u selalu i jadikan rujukan..semoga tabah..anda idola saya!

mrsyusofhussain said...

alhamdulillah sume dah selesai...aku tau akak mmg jenis yg strong...hopefully u will be stronger enuf this time

|| NaFiRaa || said...

alhamdulillah.. semua dh selamat.. moga tabah jalani tempoh berpantang..:)

ainiayu said...

baru la dpt bukak blog anis ni & baru la dpt baca cite hg.....windu giler....

alhamdulillah sume dh ok...selamat berpantang....klu online roger akk ye...:)

aNiS tHe BumbleBee said...

Anon~isk...mekacih ye...terharu.segan sy.tp sy xlayak nk jadi idola sapa2 pun..byk sgt kekurangan diri sy ni..

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~maceh lia..tp,strong xstrong,mmg sakit weh.

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ mekacih...alhamdulillah...harap2 i ni berdisiplin leer..hihi

aNiS tHe BumbleBee said...

kak ainiayu~amboih boih..bercuti sakan..kekekee..!alhamdulillah..nk pantang tu laa yg perit skit..adess!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...