Tuesday, October 5, 2010

PengaLaman Menghadiri Temuduga DH41

Wokeh, aku nk cerita pengalaman aku pertama kali pegi temuduga kerajaan. Bende2 pestime cenggini mmgla kasi cuak kan.tambah2 plak baca pengalaman org lain yg ngeri2.Jadi,silalah korang buat muka serius sambil baca entry ni sbb pengalaman aku ngeri gak.haha!

Sampai putrajaya dah petang.Speckybee paksa jugak aku pegi beli kasut hitam bertumit kt alamanda.Padahal aku baru je beli kasut hitam skema,tapi xde tumit.Dia ckp nnti kene sound cam member dia yg pakai tali pinggang jenis berkain.O,camtu eh.mana cek nk tau..sebelum ni aku intebiu swasta,sempoi je.Dapat je keje.So,gomen ni kene protokol2 laa skit kan.

Aku terjah Vinci jelah.So,da berkenan 1 kasut, kasi angkat.Kt kedai cam okey je.bila balik,rasa cam terbesar plak kasut tu.Maybe sbb aku pakai sock, so,licin2 skit la kot.Aku rasa cam nak lego je kasut tu.Ada sapa2 nk beli tak?aku jual 5ohengget je.Saiz 6 1/2.Apadehal aku beli saiz 6 1/2 tah,padahal saiz aku 5 je.bangang disitu!

So,aku stay kt rumah sorang member yg aku kenal kt Sri Lanka ni.Kak Yani namanye.Kira cam jejak kasih la kan.Kebetulan plak suami dia kena outstation New York,so harap2 bolehlah temankan dorang.kekeke! temankan ler sgt ye.

Tudia,panjang mukadimah,tak smpai2 lagi kt tempat temuduga.So,mlm sblm temuduga tu, aku dah tak boley tido.batefelai in mai setamak! nk membaca pun xbape nk masuk agi dah. Tapi aku gagah2kan jugak buat2 baca,konon2 nk tunjuk kt Speckybee cam aku stadi bersungguh2 laa kan.

Tips yg aku boleh bagi, bagi manusia2 yg 'perajin' stadi cam aku, korang bykkanlah bukak ruangan2 forum yg bincangkan hal tu. Oleh kerana ini kali pertama aku, so, aku byk baca pengalaman org dalam forum, dan aku akan spot soalan sendiri. Dulu time stadi pun, lecturer tak bagi spot2 soklan, tapi aku degil. Aku spot jugak.hahaa! Cuba bayangkan korang tu akan jadi interviewers, soklan apa yg korang akan tanya??

Tapi spot2 soalan ni ada risikonya.Kalau tak naik,mmg terlungkuplah ko.Tapi,dari ko stadi membabi buta, at least ada something yg ko dah 'master' untuk jawab,org kata. Let say kalau dorang tnya,tajuk apa korang nk bincang, so korang boleh terus dengan hujah2 yang mantop, ye tak?Actually, cara ni aku dah apply masa ujian bertulis utk jawatan 41 aritu,dan hasilnya, alhamdulillah, lulus. (ke nasib je tah??)


With Kak Yani. Satu jam sebelum kejadian tembak menembak soalan di bilik temuduga berlaku.heheh..

Okey, jom aku bawak korang ke bilik temuduga plak.Kak Yani yg temankan aku sampai ke tempat temuduga tu.hihi.Mekacih Kak Yani. Rasa cam tiba2 ada org dalam plak.Saiko skit org lain.Keh3x.Sampai kt bangunan SPP, punyalah ramai aku tgk dalam 1 bilik tu. Rupanya tu untuk jawatan DG41, cikgu2. Aku punya kena ke tingkat atas.Aik, tak ramai pun.Bila aku sign attendance, nama aku pertama, dan ada 16 org je list dalam tu. Tapi aku candidate kedua masuk. Ada 3 orang je yg gagah pakai coat cam aku.Kah3x. Biar tak tau jawab, janji muka mcm reti jawab.Hahahaha!Kitorg bertiga duduk sebaris sambil sembang2, asal dtg org baru je, tunjukkan sijil dia kt ktorg.hahaha! Dia ingat kitaorg ni urusetia hagaknya.Tapi xpelah.Layankan je.Buat amal jariah skit saat2 akhir ni kan.

Datang awal. Byk faedah dtg awal. First, kalau org tak ramai dan dapat urusetia yg baik giler, kita boleh tanya dia mcm2 dan sambil2 tu dia pulak yg tolong susun2kan sijil2 ktorg.Baik betul urusetia tu.Second, ko boleh mulakan sesi berkenalan dengan candidates lain.Selain boleh tau background dorang, berbual dapat hilangkan perasaan gemuruh korang.Pendapat aku laa..

Bila aku tanya budak2 tu, semua background kuat2.Memang keja bank. Budak2 fresh graduate, yang terus keja bank. So, bila dorang tnya aku, aku keje ape, aku jawab, tak keja. Erk?? Eii,teruk gila dia ni.Dah tua2 tak dapat keje lagi ke?? Ni mesti repeat paper byk kali ni.kakaka! Aku agak je,sbb masing2 muka heran asal aku tak keje2 pon.Mcm aku ckp tadi, acara bersembang2 ni byk faedah gak. Ko boleh tau background competitors ko, dan boleh buat kajian SWOT. Tau tak SWOT tu ape?? Dak bisnes kalo tak tau kena luku kepala laa jawabnya. STRENGTH, WEAKNESS,OPPORTUNITY,THREAT.Jadi ko boleh prepare apa2 yang patut bila masuk dalam tu nnti.

So, bila dah panggil nama aku masuk bilik khas temuduga tu.Ada 2 org panel.Orang Suruhanjaya.Awal2 lagi aku dah tanya urusetia nama penemuduga dan jugak title dia. Mana la tau, kalau title dia Dato', ko belasah panggil encik ke kan.Naya plak. Tapi, tips dari Kak Yani, kalau tak tau, panggil je TUAN. Senang cerita.Lelaki.Yeah, aku suka penemuduga lelaki sebab...err..sebab aku rasa pompuan ni cam strict skit.Hehehe! Aku ketuk2 pintu, bagi salam. Agak2 yg cukup kuat didengari oleh panel2 penemuduga tu. Mula2 soalan, dia tanya, aku ni, cik ke puan? Ha, tu soklan penting tau. Bukan penemuduga tu ade hati nk mengorat ko, tapi kalo jawapan ko PUAN, ada byk soklan akan menyusul.Aku hampir2 tersasul nk jawab CIK, sebab last aku intebiu dulu,aku anak dara lagi.kah3x.Tapi mujurlah aku cepat sedar diri. So, soklan berikutnya, suami keja apa, kat mana?? Mula2 aku ingat dia ni nk intebiu aku ke nk berkenalan dengan lakiku? Tp ada sebab soklan tu ditanya. So, aku jawab, dia keje kt construction kt Sri Lanka.Soklan ni ditanya sebab dia nk tau, kalaulah kita dihantar kt mana2, boleh ke kita berpisah2 dengan suami, nak hidup cara PJJ semua tu.So, aku jawab, shud be no prob sebab ujung tahun ni we all semua akan back for good ke malaysia and bla3x.

Then,dia suruh ceritakan pasal diri sendiri.Yang ni kena ceritakan mengenai strength korang.Jangan merapik meraban cerita pasal adik beradik semua.Ni mmg aku baca dari setiap forum. So, benda2 yang patut ada, background belajar, background keja, aktiviti yg korang join utk kemasyarakatan and so on.

So,macam aku, bila background aku banyak psl kehidupan kt luar negara, maybe ini adalah strength aku (yg tak bape nk strength la sgt ponnn) dia banyak tanya pasal kehidupan dan pendapat aku yg berkaitan dengan Sri Lanka. So,aku bagi pendapat aku sndiri sbb Sri Lanka ni negara yg baru nk membangun. So aku dapat lihat betapa pentingnya pusat2 vokasional bla2..(goreng)

Soklan dia lagi, apakah perbezaan sistem perbankan yg aku dapat lihat antara Sri Lanka dengan Malaysia?? Gulp!! Mula2 aku memang blur. Tapi aku slalu bayang muka Speckybee kalau time2 aku blur ni. Kadang muka mamat tu bawak tuah. Sama cam aku stadi kt skolah dulu gak.Memang dia yg slalu jadi penyelamat, pasal dia rajin membaca bab2 ilmiah ni.aku baca majalah Hai je dulu.Haha! So, tiba2 aku dapat idea! Tengtengteng!!! Aku sebutla kadar pinjaman perumahan yg ditawarkan kt Malaysia 90% tapi kt Sri Lanka 60%.So aku elaborate campur goreng kangkung belacan semua kt situ. Yg bestnya, esok tu,keluar besar2 tajuk kt Utusan Malaysia pasal pinjaman perumahan dan benda2 yg aku sebut smlm. Yahuuuu!!! Point weh, point!

Lepas tu dia start tanya soklan2 isu2 semasa yg tak bape nk ada dalam soklan spot aku. Bertubi2 mcm kena tembak aku dalam tu. Tapi xpe, rilex2. Dia tanya aku berkenaan NKRA. Pejadah weiiii NKRA??? Aku minta maaf, aku jawab tak tau. Padahal dalam kepala aku, ada muka Speckybee tengah gelak2, tunjuk aku kt sebuah blog tu, dia bgtau, NKRA tu, Najib Kerja, Rosmah Arah. Ciskek tol!! Yang lawak tak berpaedah tu pulak kuar dari kepala otak aku.Argghhh!! Salah sorang panel penemuduga tu org Kedah.Dia tanya aku, aku org mana, then aku jawab org Kedah. Dia kata kt aku, Najib tu berbuih2 mulut dok bagi ceramah kt Kedah bab NKRA tu, awat cek xtau?? Ikut badan sebelah jahat aku, aku nk je jawab, macamana cek nak tau, cek duduk kt Sri Lanka.Org yg dalam Malaysia pon tak tau NKRA tu apadia.kekeke! Tapi aku sesenyum je lah.Aku bgtau, aku akan check balik la apa tu NKRA,kira take note lah kan. Tips: kalau tak tau,mengaku tak tau.Xpayah nk menipu.

Kemudian dia tanya apa maksud balance budget,kriteria untuk jadi lecturer, kalau dapat jawatan ni, tau tak penempatan kt mana. Bab2 politeknik dengan kolej komuniti aku agak konfiden jawab sebab semua data2 dah ada dalam kepala otak aku.Semua hasil pertolongan 2 org member aku yg jadi lecturer kt Poli.hehe!Aku ada jugak spot soklan mengenai Transformasi Politeknik, tapi tak kuar plak.

Then, soklan pegi balik ke kehidupan peribadi aku. Awak tak rasa rugi ke 4 tahun awak tak keje? So, aku jawab dengan sopan santun, dalam hidup memang kita kena buat pilihanla kan.Maybe aku rasa rugi sikit sebab 4tahun tak keja, tapi aku dapat byk pengalaman hidup dan aku boleh bagi pendapat yg lebih luas dari sudut expatriat. Benda2 mcm ni aku boleh kongsi dengan student sebab tak semua org dapat peluang menikmati pengalaman hidup kt tempat org.Then goreng lagi bla2...aku sentuh bab2 patriotik, pandangan aku segala. (tips:kalau xnak temuduga tu tanya banyak soklan facts, ko sebutlah skit2 benda2 ilmiah yg berkaitan.)

Soalan lagi, abis tu skang ni, awak buat apa je? Aku nak je jawab, sy blogger.encik silalah pegi kt blog saya, kalau kuar iklan nuffnang, klik ye. kakakaka! Tapi lidah aku jawab, aku adalah homemaker spouse. Besides, aku terlibat dengan aktiviti persatuan rakyat Malaysia kt sini..blalala! (elaborate). Mula2 bila aku jawab aku ni surirumah, dorang gelak2. Lawak ka encik, jadi surirumah? Ala, encik, saya ni free tau.Enitaim boleh lapor diri untuk jawatan ni.Kalo org lain kena bagi2 notis kt bos memasing. Ha, itu sejenis Opportunity yg ada kt aku tu.kekeke!

Last skali, soklan dia, apa isu2 semasa yang menarik perhatian awak sekarang ni? Of course laaa kes bakar bunuh Sosilawati Lawiya.Hari2 mmg aku follow cerita ni lam paper. Tapi, oh tidak! Aku tak jawab laa yg tu.Pe kaitan plak dengan profession seorang lecturer Islamic Banking, sengal??? So, aku jawab, isu sekolah hamil. Kebetulan, hari tu adalah opening skolah tu kan. So, jawapan aku adalah, isu ini ada pro and cont.Bla3x. aku senaraikanlah pro and con.Dan, pendapat aku sendiri.

Mesti korang tertanya2, interview dijalankan dalam Bahasa Inggeris ke Melayu? Untuk jawatan sebagai pensyarah Politeknik dan Kolej Komuniti, penekanan adalah diberikan kepada kebolehan berbahasa Melayu dengan baik. Tapi...ada tapi, jangan lupa sebab dia akan test kebolehan berbahasa Inggeris kita. Bila dia tanya soklan dalam B.I, jawablah dalam B.I.Pada pendapat aku, aku lagi prefer jawab dalam B.I sebab term2 banking yg aku stadi kt UiTM dulu dalam B.I dan juga pengalaman2 interview aku sebelum ni adalah dalam B.I.Sebab tu aku rasa macam keras kejung bila pertama kali interview dalam B.M. Bukan apa, bila kita dah berbangsa melayu, expectation untuk berbahasa melayu dengan cukup baik memang atas kita.Takkan kita nak jawab macam kita sembang2 dengan member, tul tak?Tambah2 pulak,bila aku dah duduk luar dari Malaysia, perkataan2 bombastic bahasa melayu yg baru timbul lagi la aku tak tau.Tapi apa dehal.Org kecoh2 bahasa rojak.Campur english dgn malay, tapi cer korang tgk kt notes NKRA tu pon, berterabur je bercampur dengan English. Kesimpulan yg aku dapat buat kt sini, interview ni tujuan utamanya, dia nk tgk kemampuan ko bercakap, mengekpresi pendapat diri sendiri, dan pengenalan diri yg lebih dari yg tercatat dalam sekeping borang permohonan.

Berdasarkan SWOT yg aku buat, peluang aku agak tipis kain tudung bawal la jugak utk dapat.Aku tak sure, dorang buat sehari memang 15-16 candidates ke, atau itu je candidates yg ada.Tambah pulak, background budak2 lain memang purely banking sehidup semati.hehee!

Jadi, itulah dia pengalaman pertama kali aku ditemuduga oleh kerajaan yg aku boleh kongsi dengan korang.hehehe! Dapat ke tidak, aku serah pada Allah. Aku memang sgt2 percaya Allah akan letakkan yg terbaik bagi setiap hamba2Nya. Kalau aku keje, maybe aku terpaksa berjauh2an dengan Speckybee.Tapi aku dapat pengalaman hidup yg lain plak kan. Kalau aku xdapat, maybe bagus jugak, sebab aku xpayah nk stress2 pikir masalah keje, dan aku boleh suka hati nk bercuti tanpa perlu susah payah apply cuti.Dapat ke, tak dapat ke, aku totap terima dengan hati terbuka dan girang! Heee!!

Terima kasih sgt2 pada Speckybee yg bijaksana tu.Kalau xde dia, aku rasa mmg tak terjawab langsung soklan2 yg dikemukakan.Soalan2 yg aku spot semua aku tanya Speckybee dan dia yg bg idea untuk menjawab masa on the way we all ke KL aritu.Tp pas interview, aku rasa mcm down la skit.Aku tak tau jawab bab NKRA tu,then ada gak benda2 yg aku tak bape puas hati dengan jawapan yg diberikan.Speckybee sikit punya nk naikkan mood aku balik sampai sanggup nak belanja aku handbag riban2.Sorilah bang.I tak minat henbag.Tu pasal yg we all pegi IKEA tu.Kurang2 hilangla jugak tensen tak tau jawab NKRA tuh.Kah3x!!


Uyin and Ajmal..
Sempat berjimba makan2 satay dulu sebelum hari kejadian.Bukan main ko Uyin peluk2 anak bujang org.Ish!

43 comments:

radens albanjari said...

salam puan, 1st time wak komen, err..sebenarnya bukan nak komen pun, tapi gelak guling, senak perut bila NKRA tu diertikan spt Najib kerja Rosmah Arah..huh ! ikut wak..tak salah belasah jer jawab camtu kat depa..kasi kelakar sket..! Mayb depa tu pun dok tunggu sapa yg berani jawab gitu. Bravo..insyaallah rezeki puan tetap ada, yakin dapat..!!tu

sahromnasrudin said...

salam..klu dpt kjer tue..jgn lupe open table tau huhuhuhu

bubblesphoto said...

well done anies!!

tp i nk tak ape tu NKRA..
u dh tau??

makdara TERdiva said...

akak pun penah gak pegi intebiu kerajaan utk secretary walaupun takde backgroun secretary langsung..haha!..punyala skema 5 bintang sbb hafal benda lain, yg keluar soalan lain..tp rezki tetap kat swasta gak..

insyaAllah rezki ade di mana2 walaupun di sri lanka.. hiks!

Mario said...

bagus tips ko bagi tu...good luck yer...

julietchun said...

dorang ingat senang ke jadi surirumah? soh try sehari, tgk apa jadi kan.

Yati said...

Hi Anis,
kak Yati rasa, Anis boleh dapat kerja tu.
Btw, petua letak air dalam botol kat tiang rumah untuk halau anjing tu, kat Malaysia pun menjadi jugak! Akak dah cuba. Bila keluar tak tutup gate, anjing dah tak masuk rumah akak lagi. ^_^

GaDis CoMeL said...

haha. kalo org yg p interview tu, mmg lagi lah bombastik. haram jadah pa pn tau.kesimpulannya, mmg tak layak nak jadi lecturer.haha.

org hat dok m'sia pn tak tau natang pa NKRA tu. tp kira kagum gak, byk research kak anis buat.

kalo dpt keja ni, boleh tak mintak hadiah pakej hanimun??

haha

izyanty collection said...

GOOD LUCK EK...
hadiah contest ari2 sampai tak?

abah_izz said...

Salam..tak semestinya background 'power'leh dapat....

Tapi kalau ada 'kabel' power tu lain citerla...(ini kes memang nak penaya kt orang lain la...)

Tapi..Kalau ada rezeki tak kemano pn no...

aNiS tHe BumbleBee said...

encik radens~hahaha!adoyaiii wak..sy sakit kepala gila time tu sbb ayat kelakar NKRA tu berulang2 kali kuar dari kepala otak.mmg no idea langsung pasal maksud sebenar2 NKRA.kih3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~table aku already open je sahrom...cuma tade makanan je.keh3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

bubblesphoto~lepas2 tu baru aku tgk balik.rupanya tu adalah 6 national key result area.pestu adala menteri2 yg dilantik tu.bagus gak dia tnya,kalo tak,haram aku xtau kemende tuh.alah,ko google je,mesti kuar bertubi2.kekekeh!

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~kih3x.tulah dianya kak.harap2 adalah rejeki kut.

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~tips2 pemalas cam aku jelah aku boleh bagi.kalo org rajin,mesti dia kasi tips2 membaca byk2.koh3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

julietchun~tawu,takpe.tambah2 surirumah yg terkurung kt Sri lanka yg xde langsung member2 nk mesyurat tingkap.tekanan perasaan da satu hal.kah3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~kih2..macih kak yati..masin mulut kak yati ye tak?(tadi mkn garam tak?hahaha)

ha,menjadi eh?aritu anis tnya makcik tu,dia ckp,sebab anjing takut air.kalo dia tgh gaduh2 kita simbah air,dia lari.so sebab tu lah dia xberani masuk umah yg ada botol air.ye ke tidak.wallahualam.kih3x.

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~buleh...pakej hanimun minum teh sri lanka 4hari 4malam tanpa henti.buleh?keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

izyanti~maceh...sampai...nnti nk buat entry khas pasal tu.hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

abah izz~tulah..harap2 xdelah yg pakai kabel power2.sy ni kabel talipon umah pon tade.hukhukhuk!

mudah2an ada la rejeki kt situ..heee..

cc said...

najib kerja rosmah arah? LOL! sumpah lawak gila.

dl time aku interview nkra tgh 'hot', tp nasib aku baik interviewer xtny soalan tu hahaha. bdk lelaki je yg kena. aku dia tny soalan biasa, xbnyk soalan formal lebih kpd diri sndr.

tang dia nk dgr cr kita bckp, buah fikiran kita tu mmg sgt tepatlah! hehe.

klo dh rezeki insyaAllah dpt ;)

Suhana Shahril said...

Cayalah Anis
Apa2 pun al da best
Dapat keja,tahniah
Tak dapat pun tahniah jugak
Dua2 ada hikmah dan rezeki memasing

zuar said...

good luck la no..semoga berjaya...huhu.saya pun dh 2 kali orang call inteview hrni dgn smlm ckp bz ngn research..muahaha

aNiS tHe BumbleBee said...

cc~kekeke!kejang otot aku siot dia tnya bab tu.ape2hal pon,gasakler.mende dah lepas.kih3x.mekacih..mudah2an..

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~hehe..maceh...apa2pun tahniah kt diri sendiri sebab dah lepas benda yg kasi berterabur jantung tu.kih3x.berserah jelah kan keputusannya..

aNiS tHe BumbleBee said...

zuar~maceh.intebiu apa?tesis pon terkedek2 tak abes agi.kih3x.

Arena said...

All the best sis..moga yang terbaik diberikan olehNya kepada ko sefamily.

Tihara said...

haah, mmg lucu NKRA tu..akk pn tk tau sblm ni..

BTW Congrats..bukan sennag nk dpt interview gomen ni..

** pasal teknik tnam daun kesum tu..org kata semai di tempat berair..rendam dulu pokok tu, bagi keluar akar byk2..try laa :)

aNiS tHe BumbleBee said...

arena~insyallah...allah sentiasa bagi yg terbaik kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

tihara~maceh..nasib baik dia tanya kan.kalo tak,smpai ke sudah sy xtau NKRA tu amende.

ha,ni sy tgh rendam dia.harap2 hiduplaa pokok kesum tu.hihihi!

miss said...

kecik2 uyin dah gatai peluk2...ikut perangai sapa ntah...:P mak dia ka bapak dia nioh!!!!hg ka???paad ka?????huhuhuhuh....

aNiS tHe BumbleBee said...

miss as~hoihh! mana da! hareeeemmm!!hahaha!

SURIATI AMAN said...

anis, congrat... respek giler ar dgn u ni..i yg dok mesia ni pon gomen xpggil2 lg tuk intebiu..(XLAYAK AGAKNYE..HUA!!!)
untung bdn u la...lg respek, wlupun xkeje 4thn, tp otak u blh pusing2 pikir jwb bnda2 yg brnas utk interview gomen...tabik spring la nis...toinkK!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

suriati~huishh, baru dipanggil intebiu je pon.itupun jawab merapu2.bernas kemendenye.main redah je jawab.calon2 lain lagi gempak kebabom rasanya tu.

Anonymous said...

salam anis....saya farah. best baca blog awk. awk da dpt ke result nye? awk intrvw bulan 9 kan? sy bru jer kene kene intrvw 28/10 baru nie. kos fiqh muamalat... xtau ble result nye..

aNiS tHe BumbleBee said...

salam...
hai farah...result xdpt pun lagi.. :(
aritu call spp pun dia ckp nnti kuar kt website.gudluck ya farah.apa2 nnti roger2 la eh.. :D

Anonymous said...

owh ok. lmbt jugak la nx tunggu result nye yer... hope xde sgt ikut batch... gudluck jugak kat awk. senang2 addla sy kat ym or fb. farah_197@yahoo.com.... nice to know you....

aNiS tHe BumbleBee said...

farah~haah..lambat gile.yg exam s41 dulu tu pun,lagilaaa...berkurun2 nk menunggu panggilan pre-pac.demam ketupat lagi agaknye.keh3x.

nnti anis add kt ym wokey?

vogue said...

k.yani pon nak mintak mahap byk2 sbb x sempat nak brief anis properly utk interbiu itew...huhuhu

padahal ada je material nkra mbe gtp bagai tuh....sorry ek...next time kita prepare gler2 bsama2..insyaallah...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yani~laaa...xpalaaa...mana kita nk pi tau dia nk tny bab nkra tu..lgpun,kalo brief pun,mmg xmasuk dah.tepu pale.

MumMe said...

Anis,mumme pun tgh mencari kereja kat malaysia.nak babai usa dah..tapi sedih la pulak nak keje balik(confident je dapat...)...best woo dok umah...

Ain bintu Amir said...

tros saye google pasal nkra.hehe..thanx for de beneficial info! cuak ni nk intvw 18hb t..hee

fikr said...

TIPS LULUS EXAM PTD -----> http://empayarsoho.com/examptd/examptdm41.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...