Sunday, October 17, 2010

JoM! Nak Jalan2 Dengan Aku Tak??

Hari minggu...Speckybee pegi Badminton Tournament kt Colombo.Aku malas nk ikut.Tadi dia mesej, jadi juara.Hahahaa! Tahniah2! Hadiah apa laa dia bawak balik karang. Seminggu jugak mencari raket dia yg hilang dari balik Malaysia aritu. Aku suh dia berlatih kt umah pakai raket letrik sudah. Biar kenyang skit cicak2 kt umah aku makan lalat panggang.

Dalam minggu lepas, mood berblog aku merudum2 berikutan modem broadband aku lingkup.Pakcik hensem kedai elektronik pon dah tak boleh nk tolong lagi dah.Terpaksalah aku beli modem baru.So,aku pegilah bandar Galle tu sorang2 naik Tuk Tuk.Jom aku nak ajak korang jalan2 teman aku kt pekan Galle eh?


Ni permandangan dalam Tuk2.Kawasan ni mostly semua muslim.Kalo pagi2 hujung minggu, ramai budak2 kecik pakai jubah,kopiah,tudung bawak quran pegi mengaji dekat masjid situ.Seronok aku tgk.


Tuk Tuk Park.Tengah tunggu mencari mangsa.Aku tengok Explorace,sampai bergaduh2 org tu dengan driver Tuk Tuk.Nasihat aku, ko xyahla sopan nau panggil driver tu 'Sir'.Memang ko kena sembelihlaaa...Ko panggil je, 'Malee' (adik,lelaki) nak lagi kaw, "inne,inne" (come here) supaya xnampak sgt ko tu tourist.Jarak dari rumah aku ke bandar tu, dalam Rs100 je.Dalam 3ringgit la.


Ni kat depan selekoh lorong nak masuk ke tempat aku, Richmond Hill.Nampak tak bangunan tu?Tu kesan tragedi Tsunami tu.Maybe waris2 rumah ni pun sekali hanyut semua.So,terbiar mcm tu je lah..


Ni lagi kesan tsunami.Aku tak boleh bayang mcamana org kt dalam waktu tu.Isk!


Ni supermarket yg baru dan besar skit.Kt Colombo bersepah supermarket camni.Galle baru ada satu.Tu pun syukur laa dari xde.Dulu2,hazab jugak nk membeli barang umah.


Ni penjara.Sebelah tu bangunan kerajaan.Ish,xbahaya ke buat gitu.buatnya banduan tu lari,pestu serang pejabat tu.Tapi banduan kt sini muka baik2 je aku tgk.Kesalahan curi telur je kot.keh3x.


Ni kira landmark utk bandar Galle.Stadium Cricket terbesar dan lokasi yg cantik dan unik.


Ni permandangan normal kt Sri Lanka.Besar dari ni pun ada.Time aku mengandungkan Si Uyin dulu, kalau ada je patung ni kt depan mata,Specybee cepat2 tutup mata aku.Takut efek baby katanya.

Okey, aku nak cucuk duit kejap.Speckybee tinggalkan atm kad dia sebab nk beli broadband baru.


Makcik kt dalam tu,punyalah lama.pabende tah yg dia buat.Tido ke makan nasik tah.


Ni ha, aku kuarkan Rs 10ribu.Kat sini main ribu2 je.Kan best kalo yg kuar tu RM10k.Keh3x!

Pestu aku pegi Dialog, beli broadband baru.Terbang 5ribu.Tapi xpa,aku beli yg unlocked, so balik Malaysia nnti boleyla pakai.Yippie!

Dah pukul 12 tghari.Kena pegi Galle Fort, ambik Uyin kt skolah dia.


Uyin ni kalau balik sekolah,tak rupa berlengas, tak sah! Ni baru lepas main masak2 dengan member dia.Budak2 laki skolah ni asyik kena buli je dengan Uyin.Nak angkat beg skolah pon tak nak.Ada budak laki yg tolong angkatkan.Melampau tol!

5ribu lagi buat beli barang dapur dengan bayar bil air.Haish...duit kuar cam air terjun!
Tulah dianya..time kasih teman aku jalan2 kt Bandar Galle tadi ye.Nnti aku ajak korang jalan2 lagi.Hiks!

22 comments:

ziha said...

seronoknye la hai kak anis ni,, bole menjelajah tgk negara orang.. :)

S@ye r@se comel said...

Salam aNiS.....ntah la sejak kblakangan nih saye dh jadik peminat kepada blog what u give u get back. Sonok bace entry2 aNiS. Tp saye x minat berblog n ini pun my hubby la yg suke gak terjah blog aNiS.Smpaikan time aNiS ckp nk slow down sket... kitaorg mengeluh ala x best le cenggitu...Hehehehhhh

P/S : My hubby is abahizz tu la...

sahromnasrudin said...

ye la..pic yg hang upload nie semua ada dalam amazing race asia yg aku tgk tue huhuhuhuh..pergi ke kenduri kawen gadis comel???

mast@work said...

salam kenal anis..

saya pun diperantauan.. di kyoto, jepun.. moga bertambah sahabat baru ye..

aNiS tHe BumbleBee said...

ziha~hehe..biasa2 je ziha..xdelah seronok mana pun..

aNiS tHe BumbleBee said...

sayerasacomel~wah...bangga tul sy ramai awek2 comel yg baca blog saya ni.hihihi!time kasih sudi baca blog sy yg tak seberapa ni ye. :D

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~hehe..cerita pasal amazing race tu dari minggu lepas dok kt dalam draft aku.bila la tah nk publish.

insyallah..kalau ada rezeki balik malaysia bulan depan,pegi kenduri dia..boley kita buat perhimpunan blogger kt kenduri dia plak.kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

mastura~time kacih singgah blog sy..seronok sy dapat ramai kawan melalui blog ni.. :D

makdara TERdiva said...

uyin berlengah tp tetap comel...lalalalala..

nak ikot..nak ikotttt :)

FareedSairi said...

wohoho...bole thn anak akak.hrp da besor tak la ganas sgt.hehehe

bubblesphoto said...

boley ke i hidup kt sana??kt msia naek bus pon i mls..sob2

mmg steady je u kt sna eyh!! gambate!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Puas aku dapat ikut ko berjalan ...

gelak aku gak..pasal sempat ko snap duit tengah keluar tu.. Takde orang kat belakang ko ke masa tu..hehehe...

gud gurl Uyin! pasal berani.. sekali sekala ok gak buli budak lelaki.

psst: tu yg rasa cam ada chemistry jek bila baca blog ko ni... Orang Melaka rupanya...

ainiayu said...

alamakkkk....lambat la..dh kena duk belakang....tp tkpe...janji dpt ikut anis jln2 free....hehehe....lama la tk sembang....windu la....tp akk bz skit la ni...

nnt nk tgk la amazing race tu..mana tau nampak anis terselit celah2 tuk2 tu...:P

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~haha!dah rope org sini dah..Jom Jom!nnti sy bwk gi tempat lain plak.

aNiS tHe BumbleBee said...

fareed~kekekee!tu langkah keselamatan.ape2 jadi kang,dia tibai je org jahat tu.

aNiS tHe BumbleBee said...

bublephoto~haha!naik tuk2 ni layannn betul...best woh.nnti try laa..hehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~ekeke!aku ambik pasal tmpat atm tu tertutup,siap ada pintu lagi.

Uyin tu bangsa tak heran kt org.slambe kodok je dia tuh.

weehoo!pe kaba geng melaka??muehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~hahaha!!bumbung tuk2 tu muat lagi.boley naik situ.tula kak..anis pon bz gilak skang ni.nk update blog pon xsmpat.

anis pon xperasan bila depa buat amazing race kt sini.tiba2 ja ada.kalau tau aritu,mmg p menyelit dah.kah3x.

SURIA AMANDA said...

seronok la kan tinggal kat sini..mcm mcm ada...anis bila nak balik malaysia?

aNiS tHe BumbleBee said...

suria~hehe..biasa2 je pun..aritu baru je balik raya.maybe ujong tahun ni balik lagi kut.hik3x..

GaDis CoMeL said...

amboiiii.. nak buat perjumpaan dgn sahrom plak.. diam2 noh..

sume gambar tak berapa besh, gmbar last uyin tu yg besh.. comel lah uyin..

kakyong said...

10k=rm300 ya....

pandainya uyin buli budak laki tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...