Monday, November 1, 2010

Senandung Sang Pemalas..



Mataku redup..
Pandanganku sayu..
Lemah longlai susukku..
Bibir membisu tiada luah..

Kupandang kiri..
3bakul baju menanti..
memanggil-manggil...menjerit jerit minta dilipat dan diseterika..
ku pandang kanan...
bergema2 halkum bilik air.
minta diberus,digosok,dibelai,diwangikan setiap hari.

Tertacap mataku di ruang dapur..
Udang memanggil2 ku untuk dibuat cucur udang..
Keluh kesah mainan Uyin minta ditempat ke dalam kotak..

Desah kecil nafas panasku dari bibir...
Ku lekapkan telapak tangan di telinga..
moga suara2 itu lenyap...
argghhhhh!!!
Kupandang langit...
kelam.....
Fulamak bebbbb!!! Hujan tuuu...tido lagi baik!



Kadang2 tu boring laaa buat keja umah..Aku nak gak terai jadi posmen ke,wartawan ke,polis ke kannnn......

Luahan hati seorang surirumah.sekian terima kasih.

37 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

looor..

aku ni pulak dah tak sabar2 nak duk umah tau...

bab baju 3 bakul tu macam kena kat hidung aku ... hehehe...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

suke d0p umaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah.




g0yang2 kaki -___-

aNiS tHe BumbleBee said...

Azrina~taim aku keje dulu,menggelupur nk duduk umah.bila dah duduk umah,menggelupur taknak dah.

bab 3bakul tu aku rasa,ramai gak yg sama dgn aku.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

miss lolly~ heh,ko tapela.anak dara lagi.paling kuat pun,mak ko hayun dgn pemukul lalat je kalo ko duduk goyang2 kaki kaki kt umah.ekekekeke!

Yunus Badawi said...

Kalau 3 bakul tu biasalah. Bila anak2 semua balik ke rumah lebih dari 3 bakul pakaian. Kesian emak Adam.

Kat sana pun hujan juga ke? Kat sini selalu hujan sejak kebelakangan ni.

Lina Rahim said...

saya pun surirumah, tapi seronok sebab macam2 boleh buat sebenarnya..bab baju2 tu, memang beban rumahtangga la..saya paling malas nak basuh baju, iron dan lipat..anyway, terima kasih ye Award tu..tapi saya dah buat da kat entry2 terdahulu..terima kasih banyak2..lucu pula description dok oversea, oversea sangat la...hahha..

aNiS tHe BumbleBee said...

YB~3bakul tu 4hari punya baju.4hari tu pandang je bakul tu.xde nafsu nk melipat.tihihi!


sini hujan sekejap2 je.xtaulah besok2 camne.

aNiS tHe BumbleBee said...

lina~tula..seronok jadi surirumah ni..tp kdg2 tu..hummm...boringlah.mcm xde hati nk melipat baju bagai tu.mood tu tak mari.keh3x.


tape..award tu pun sy dpt byk kali dah.tp entah.dah lupa kt mana dah.hihi!

sahromnasrudin said...

salam..aku cadangkan ko jadi Duta Malaysia ke Sri Lanka..mesti power beb huhuhuhu

Pnut said...

ahahahah akak paling pemalas melipat baju..
masa takder bibik dulu, tugas melipar baju adalah kerja suami.. sebab dia cerewet giler bab lipat kain, so buat sendirik... heheh

miss said...

anis..kat penang ujan jugak...best tidok...sejukkkkkkkkk......tang baju tur..hg biaq la jd berbakoi-bakoi...nanti pa'ad tolong la lipatkn.....:P

MELAH said...

baju bertimba tak basuh sebab ujan! dah la basuh pakai mesin siku, mau ketaq siku nak berus baju yang bertimba tu

julietchun said...

tarik selimuttttt,sambung tido laaaaalalalalaalaaaa, :P lupakan panggilan2 ajaib itu :P

Anonymous said...

betul tu anis..buhsan buta kerja yg sama je kan...smlm pun terai2 buat karipap..nak hilangkan boring..huhuhu ~ abyQaira

Anonymous said...

buta = buat

|| NaFiRaa || said...

u~ rasanye memang patutlah ciptakan 1 mesin.. bila kita masukkan kain kotor.. kuar2 jek siap ion skali.. kita amik gantung lam almari jek.. kan kan!! ai pon malas betol nak lipat kain~ muehehehe

AngahSayang2314 said...

anis betul tue angah pernah gak cuba jadi suri rumah dalam 1 week mak aii bosan deh... angah tak tahu macam mana anis leh jadi suri rumah sepenuh masa....

Frodo Baggins said...

perghh senandung2 bagai ...
hahahhahaha klasik siot!!

>>_<<

abah_izz said...

mai la kat ganu ni..hari2 hujan..sejuk lak tu..hi..hiii2.

time 2..bukan setakat 3 bakul menanti..mau jadi 30 bakul kut...ha..haa2

Linglung said...

sebab hujan, semua tak jadi...hahaha..dah betol la tu, g la try jadi posmen, baru mencabar sikit hidup...ye dak? haha

makdara TERdiva said...

teringin nak jadi stewardess..aci tak???

Kancilbiru said...

para pekerja ni semua bercita-cita nak jadi surirumah..tapi hang bercita2 nak keja pulak...jom switch jom....muahaha

sebelas said...

nie alasan nak tido kah..

hohohoho

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~ko nk suh aku jadi duta??mati beragan laa aku nk pas PTD dulu.kekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

Pnut~kan kak?leceh tul laaaa...dah lipat elok2,bukak pakai balik.sia2 je lipat lawa2.haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

miss_as~jgn hg tidoq smpai tak sedar banjir sudah woi..haha!

paad lipat??tunggu baju tu jadi gunung la dulu kot...

aNiS tHe BumbleBee said...

melah~laa...kesiannya..xpa,pas menikah besok,suh lan beli mesin basuh lak.

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~ko masuk dlm selimut aku skali ke?kakakakaaka!

aNiS tHe BumbleBee said...

aby~kan?kan?kadang2 tu ada la mood down2.xde hati nk buat keje umah.

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ha tulah kan.nnti suh tukang letrik kt site speckybee cipta.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

angah~tulah.tiap pekerjaan tu,adala time2 mood kita down.ada time enjoy kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

frodo~eleh,mcm ko tu tak klasik.nama frodo2. LOTR tuu...kekekee!

aNiS tHe BumbleBee said...

abah_izz~ganu banjir x?belah utara dah banjir noo...

aNiS tHe BumbleBee said...

Linglung~cam best lak jadi posmen pompuan kan..hahahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~aci!aci!! boley pakai seksi seksa..awwww!

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~jom! jom! switch mcm cerita freaky friday okey gak.haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

sebelas~tahu xpe.jom join!kekeke!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...