Friday, November 19, 2010

Raya Haji Di Sri Lanka Kali ini Sangat Meriah!!

Waaah....nilaaaa Raya Haji paling hectic selama 4tahun aku kt sini..Sebelum ni sambutan simple2 je..Masak lauk2 raya, panggil kawan semalaysia dgn member Indonesia..adalaa dalam 4-5 org gitu.

Tahun ni, 20 org.Pengsan!! 3kali nasi tomato aku kena masak. Ko tau je la, org local kt sini kalau mkn nasik, membukit. Ditambah plak dengan ayam masak merah yg sedap tu kannnn...So, menu raya aku kali ni adalah:

Nasi Tomato
Ayam Masak Merah
Kari Dal
Acar nenas
Coselow
Nasi Impit
Serunding daging
Kek Batik
Cocktail

Mulanya aku nk buat kuah kacang. Tapi haihh...penat woohh!! Kensel laa..lain tahun laa baru buat.

Tetamu pertama aku, cikgu skolah Uyin, Teacher Kamani dgn sorang lagi cikgu. Lama dorang duduk umah aku, main2 dgn Uyin. Aku pun ada gak nk bincang2 dgn cikgu dia pasal frock utk Uyin pakai time nk bagi bunga kt VVIP 26hb nnti.Cikgu pun pilihkan lah baju utk Uyin.

Kat sini,kalau ada musim perayaan ke apa, org2 sini akan datang umah bawak hadiah.Punyalah banyak hadiah dapat.Dorang ingat ktorg sambut Krismas agaknya. Cikgu uyin hadiahkan aku alas meja yg kait2 tu.Lama aku tak tengok alas meja pesen kait2 tu.hihi! Pestu kasi bunga dalam frame lah, kasi Uyin coklat laa..Ada gak tetamu yg bawa barang2 souvenir Sri Lanka.Macam tau2 laa pulak mmg ktorg tgh kumpul barang2 tu.



Yg baju biru tu Teacher Kamani, yg baju bunga2 tu tuan umah aku.Aku risau gak kalau2 dia pengsan tgk dinding rumah dia kena conteng dgn Uyin.Tapi aku rasa dia xperasan kot.Pasal aku tutup dengan drum set Uyin.Koh3x!



Dak kecik ni minda bercelaru skit. Mula2 dia pakai baju kebaya sama mcm aku.Bila cikgu dia datang, dia suruh cikgu dia salinkan baju Cheong Sam ni haa..Apa kebende laa ko Uyin oi?



Bertrip2 staff2 opis Speckybee datang. Ada pulak 2 opis.Nasib baik la datang ikut giliran.Kalo skali harung, kejung berbuih aku kt dapo memasak!


Ni la kot first time dorang makan Nasi Tomato. Padahal ntah pape tah aku letak.kali pertama dengan kedua masak, aku tumis2 jugak lagi. Datang kali ketiga, aku campak je semua bahan dlm rice cooker.Masak laa ko kt situ.Janji rupa nasik tu kaler merah.kehkehkeh!

Serius mcm nk putus kaki dgn tangan. Petang tu mmg pengsan terus aku.Yang aku herannya, anak dara dengan anak bujang aku ni....


Anak Dara


Anak Bujang

Ewah, dorang pulak yg lelebih pengsan. Macamlaa masak kt dapo tu!

Apa2pun, ni la Raya Haji paling meriah kt sini aku rasa.Kawan2 ktorg yg Indonesia tu dah balik negara dia dah. Dia pun teringat2 kt ktorg. Call Speckybee. Speckybee cakap, dia pun dah sebak2 time bercakap tu.Maklumlaa..3tahun sebelum ni, ktorg beraya sama2.See...org Malaysia, Org Indonesia..xpayah gaduh2. Kita semua sama saja..Kita tak sedar,sebenarnya ada anasir luar yg cuba nk pecahbelahkan kita, rumpun nusantara ni.Macam nenek moyang kita cakap,

"Bersatu Teguh, Bercerai Roboh!"

Renung2 kan dan selamat beramal.... :D

56 comments:

MumMe said...

anis,mumme wat nasik tometo raya ke2...makan 4 branak jer...open house byk...rumah kami mood balik mesia dah...brg mana leh bungkus mumme dah bungkus dlm kotak...

Tijah said...

Ditambah plak dengan ayam masak merah yg sedap tu kannnn...

nak raserrrr...nak raserrrrr plisss.
(kecing3...sambil laga2 gelang)

liyana said...

tabik spring la kat kak anis! toink! toink! cekap tul masak sorang2. fuhh!

Anonymous said...

amboi2 terliur tgok nasi tomato anis tu..
lama giler x buat, CikQ ni x suke kaler merah2 katenye hot..
dah bela kucing ke skrg??

MrsYusofhussain said...

pergh, gile terer masak mcm2...tapi mmg siyok oo jamu org makan yg kita masak..nengok plak diorg pulun makan, makin teruja la

Suhana Shahril said...

Wohooo..sedapnya.Ana melantak nasi tomato yg mak masak jer..nak harap kan diri sendiri yg masak..cess,hampagas!hahaha..masak nasi putih boleh lah....lalalala

julietchun said...

hebat sungguh penangan nasi tomato org mesia.

uyin penat layan tetamu :D

nora said...

pengalaman sambut raya yang akan sentiasa dikenang bila dah balik malaysia :)

mario said...

perghhh...siap sebak2... bagus betul persahabatan korang ek...

maCy said...

hihik..

abah_izz said...

wah syoknya...celebret cam raya posa lak!.., berkorban gak tu masak2 untuk tetamu...

byk dapat daging korban? hi..hii2

The Sharkox said...

HAHAHAHAHA..anak bujang anis berbulu dan berekor..sangat comeyl dia tidoq..haha

Uyin kiut..boleh kot pinjam kejap bila balik malaysia nanti..hahahaha


Selamat Hari raya haji di seri langka Anis!!

ahaha

|| NaFiRaa || said...

meriahnye!!! kalah kat mesia!! ai tak dapat cuti panjang pon..raya ke 2 dah kena keje... emo giler nak gi keje semalam..muahahaha

u~ dah besar dah anak bujang u tu.. sihat walafiat lagi tuh.. bolat!!

Lizzie Yasmin said...

amboi meriah beno ko Cik Ton beraya... smpai kejong kaki dok kt dapo.. tak pe.. depa balas dengan hadiah... hilang lar penat tue...

Chik Att said...

CA pun buat nasi tomato gak taun ni ....
SAmbutan pun amat menggalakkan

Lina Rahim said...

waaa...sampi 20 orang, 3 kali masak pulak tu..penatnya...!! tapi takpe, puas hati ek masak sendiri..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kejung-kejung pun takpe ;puas hati bila semua berselera..



*yg pasti ko mesti ajak aku makan masa housewarming ko nanti tau.. boleh eh?eh?

hehe...

aS_c0mei said...

anis...ada benda nak tanya ni.ada ym tak?anis add ym ku ye...id:sweetkelate...bleh?*saspen*

makdara TERdiva said...

bersatu teguh bercerai kawin lain..eh!

wah! hebatnye byk lauk pauk! komfom sedap tuh!

Fitrihadi said...

woahh makanan mesti sedap kat sana..

sahromnasrudin said...

salam..aku mai kenduri si melah....hebat dia..lain benar bile jumpe direct huhuhuh..mmg comel sungguh hehehehe

AngahSayang2314 said...

wah anis mesti terkoyak2 kain anis kan kat dapur sebab bersilat hehehe... acah jer cedapke??? leh la kongsi2 resepi hehehe
jgn lupa ye vote utk anak angah http://www.facebook.com/photo.php?fbid=162777257095293&set=a.162061687166850.30472.109422825764070

Pnut said...

kagumnyaaaa rajin cik kak ni masak samapi 3 round nasi tomato.. ayam berapa ekoq tu???

Amri Abd Rani said...

bestnya, org mari raya bw hadiah...sana xbg angpau ke...

Arena said...

3 round masak nasik. aku baca pon dah penat sis..

ezzati said...

Uyin Seksisss!!!heheeh..rajinnye ko msk sume tu..kagum

Kancilbiru said...

wah manyak syok la dok sana...hang tak yah balik mesia dah la kalau camtu...hehehe

aida zain said...

salam...sungguh comeiii anak bujangmu ituuuu.... :)

aNiS tHe BumbleBee said...

mumme~wohhh!! syoknyaaaa!! nak balik dahhh...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak tij~hahahaha!sedap bagi diorang jee larr kak..pasal semua xpenah makan ayam masak merah gitu..

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~hahaha!cekap ke hape..terpisat2 akak ni haa bila nasik tak cukup.haaii laaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

aby~hehehe! haah..bela kucing..fuad jumpa kt site dia masa kecik2 dulu.kesian..xde mak..ktorg bela je lah..

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~kkeke!gile penat weh bersilat kat dapo..tahun2 depan laa pulak aku ajak dorang2 tu..keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~alaa..ktorg pon kalo kt msia,melantak yg mak masak gak..jgn harap laa nk masak bagai kan.hihihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~haah..penat buat pertunjukkan fesyen kot..tukar2 baju ikut mood 1 malaysia..koh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

nora~haaaahhaa!yee betul2..bila bukak blog ni nnti time tua2..teringat laa kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~dia laa yg sebak..aku tak sgt.pasal aku sibuk pikir nasi tomato tak cukup.hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

macy~apa gelak2 ha???

aNiS tHe BumbleBee said...

abah_izz~ada laa 2kg..daging yg kami masuk korban kt colombo aritu..hehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

sharkoax~hihi.anak bujang tu je ko boley pinjam..anak dara aku xley..nama pon anak dara wehhh..hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ haah..dah besar..dah ade girlfriend dah pun..hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

lizzie~suke2 je ko panggil cik ton ye..cik temah laaaa...hahahha!

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~hehehe!! haah..ramai yg buat kan..senang dan sedap...kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

lina~hihi..tu lah..tp puas hati laa...ujung2 mmg habis semua..xpayah buang2 makanan lebih kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~boleyyy...tapi aku pakai katering.kalo kt msia,tangan dgn kaki aku terus kejung kalau memasak.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

as~selamat datang ke colombo..(kalo ko dtg laaa kan...)

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~hahahaha!yaa betull!! (tu pon kalo ade org nk kawen dgn kita lagi ye tak?) koh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

fitrihadi~kalo aku yg masak,aku sedap je.org lain tak tau.kekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~ye ke??ish,rugi aku tak pegiii!! ko ade amek gamba tak??

aNiS tHe BumbleBee said...

angah~xde maknanyee angah kongsi resipi..resipi anis: hantam-sajalah-labuuuu....hik3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak pnut~alaa..toksah dok kagum laa kak..cara2 kami kt sini laa..kekeke!depa tu kalo anis buat nasik carrot,bgtau nasik lemak pon depa percaya..hahaha!ayam dada jaa pakai..dalam 7 ketul gitu.hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

pakwi~ntah laa pakwi..mmg dorg kalo dtg,bawa adiah..walaupun sebotol air je kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

arena~aku pon!bila baca balik entry ni,penat gak.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~aku tak rajin dol...tapi dah sebab RAYA kan...kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~syiok hg kata???huuuu!! penat wehhh....

aNiS tHe BumbleBee said...

aida~salam...hehehe...minat nk buat menantu tak??keh3x!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...