Monday, June 27, 2011

DeTiK- DeTiK KeLaHiRaN Nurin Hannani..

Entry ini aku paste dari blog lama aku.. Kenangan masa melahirkan budak kecik yg mulut banyak yg dah nak masuk umur 4tahun tu... Saja... nk mengimbas kenangan. Aku pun dah lupa cara2 nk beranak.keh3x! Lagipun, boleh la kut dibuat sebagai panduan utk first timer.(bukan panduan kut, cuma lebih to experience study kot?)

Aku ada jugak cerita yg lagi detail dlm entry ni: Entry utk Izza di Nebraska.
Yg tu mcm lebih sesuai kut untuk jadi panduan. Yg blog lama tu lebih kepada diary aku je.tihihi!

*****************************************

petikan dari friendster blog:

Mm..Nurin Hannani..cahaya mata kami yg pertama..kelahiran dia mmg xdisangka-sangka.dr bagitau aku mgkin due dlm 26/9.so,aku&suami susah je ati memikirkan kemungkinan tak dpt balik raya di malaysia.hari2 keje kami bukak lagu raya.layan je.

satu hari tu,8/9 husband aku set kan kt hp aku,last calling for baby:11/9.tu tarikh last ktorg booking tiket flight utk balik raya.aku gelakkan je dia.takkan la aku brsalin 11/9.awal sgt.

9/9:aku bleh g jalan2 naik tuk-tuk sensorang aku g koggala.g umah lama ktorg. jmpa member kt sana.rilex je.

10/9:aku smpat masak nasik ayam ngan puding caramel.aku mkn byk gila ari tuh.mlm plak xde letrik.cam biasa r.kt sri lanka nun,xder letrik tu kira biasa ar.bengang je.husband aku siap beli dvd baru nk layan mlm tu.aku pon cm biasa lepak atas kusyen sambil ngadap puding caramel lak.punyala lama xde letrik,panasla pulak.husband aku ajak aku lepak lam keta.pasang aircond.hehe..

dalam kol 10lebih2 tu,aku start sakit perut.husband aku dh gelabah nk g spital dah.tapi aku rasa sbb aku mkn byk.hihi.so,aku pon tido je la lagi.tp tido2 kambing je la.kol 2pagi,sakit perut aku bertambah2 plak.husband aku buat keputusan nk g gak spital.aku gelak2 je dulu.kang kalo pegi xde pape,buat malu je.tapi oleh kerana aku nih isteri yg patuh(thi hi hi)aku layan je.pegi jela jugak.smpai je spital,sunyi je.aku ingatkan tutup.sbb spital tu private.manala tau kan,stail sri lanka nye spital.dah tu,aku pon dimasukkan la ke labor room diorg.mulalah aku gelabah.takkan aku nk brsalin dh kot??pastu aku lepak je lam labor room tu smbil borak2 ngan nurse2 kt situ.siap bley ajar diorg bahasa malaysia lagi.ade pulak sorang nurse tuh,dh le aku tgh sakit2,smpat lak dia tnya aku pakai krim muka apa.gila ke apa.dh xde time lain ke dia nk tnya.punyala lama aku lepak lam bilik tuh,kul 8pagi,husband aku dibenarkan masuk jap.bukak rantai aku.dia pon cam pucat2 je.risau kt aku agaknye.tapi lam ati aku xrasa pon nk brsalin.sian pulak kt husband aku tggu kt luar tu berjam2.so,aku berazam nk bagi dia baby ari ni jugak.hehe.

kol 8lebih,dr aku,dr gamini parera pon smpai.dia smpat buat lawak kt aku.aku tnyala dia,aku nk brsalin ke ni.dia kata mungkin.mungkin??ala,xsure lagi ke.mpphh!xbapa lama pastu,dr pecahkan air ketuban.time tula br aku sure aku mmg nk brsalin.pastu husband aku masuk skali lagi.nk wish kt aku.thanks syg.bersemangatla aku skit.sakit brslin aku dh start.masa tu rasa cam malaikat maut dh keliling bilik brsalin tu dah.tp nasib baik xlama sgt.dr srh push sekali lagi je,wahhh…trus kuar baby.alhamdullilah…mata baby bulat sgt pndang sekeliling.mulut dia pun dia buat bulat2.hihi.

pas proses jahit-menjahit selesai(eeeii,ngeri je!)husband aku pun masuk cium aku.hihi.cam xcaya lak ktorg dh ada baby.best gila time tuh.tp ada gak rasa sedey2 coz xde family dr malysia.

kt sini aku nk ambik kesempatan memuji husband kesayangan aku tu.tima kasih sbb tggu lama kt luar labor room tu.sian dia.ni kira hadiah utk diala boleh balik raya dgn baby.hihi..

mm..tula srba sedikit citer detik2 kelahiran nurin.pada suami2 kt luar sana,hrgailah pengorbanan isteri.bkn senang nk brsalin ni.ustazah aku kata,sakit brsalin ni second sakit lepas sakit mati.ha!!mmm..moral of the story,jgn lawan ckp suami.kalopon korang pikir husband korang tu xbrapa lojik,ikut jela.akhirnya ktorg boleh balik beraya jugak..hehhe..


*****************
Notabulukaki:
Link
Tak sangka, sekarang kami dalam situasi yg sama. Nk balik raya...hua! hua! hua! Baby...be sporting mcm your sis okey?? Please...please.....


Uyin.. 3days after delivered... rindunyaa nak uli baby!!!

20 comments:

Rasmuna Mun said...

sejarah mungkin berulang kah??ape2 pun samat bejuang wahai sahabatku...

Lelord said...

heheheee bestkan detik2 itu

mast@work said...

eee, geram je tgk gambar uyin kecik2.. siap la nanti.. ada baby, jenuh menguli.. uuuu.. rindu nak ada baby gak

saza said...

oooooooo..terharu kottt..sbb terbayang masa aku nanti..omelnyaaaa uyin..baby baru lahir sume omel2 geram aku...

good luck weihh..aku ni seram sejuk gak baca xperience org bersalin ni..huhu

The Sharkox said...

nak uli baby? mcam gaya nak uli tepung

Daddy Ziyyad said...

Rindu nak uli baby?


Buatlah baby..


~Ekekekeke..

Chik Att said...

huhhh ... terkezut CA ... ingatkan dah terbersalin awal ....

Anyway ... kenangan melahirkan .... kenangan yang tak mungkin tak dapat dilupakan...


tambah2 time laki cium .... ucap terima kasih .....

CA ... dapat rasa anak sulung je lah ..... Yang lain tak rasa ... sebab tak sedar diri .... sedar2 udah atas katil spital ....
Sedara mara dah dok keliling .... takkan nak minta laki ... peluk cium kan .....
karang kena hempuk ngan pak mentua .... hahahahahah

Yan said...

sweet kn that moment..

|| NaFiRaa || said...

n3 mengulit kenangan nih.. slalunye.. kalo yg 1st awal dr jangka.. yg ke dua pon awal jugak.. insyaAllah sempat balik raya.. doa banyak2 k..muehehehe

aNiS tHe BumbleBee said...

Mun~kalau berulang..kalau tak,raya laa kami kt sini..huaaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

lelord~bestnya laa sgt2!kalau murah rezeki,nk anak ramai2! hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

mast~hihi!hah,apa lagik?kekkee!sgt rindu bau2 baby tu kan..oh,besttt!

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~best tau zati..ko untung tau preggy boley baca2 blog experience org.aku dulu,terkekeh2 la sensorang.dok pikir2 cmne laa nk bersalin ni..xley bayang langsung.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

sharkox~hahaha! lagi teruk dari uli tepung.

aNiS tHe BumbleBee said...

daddyziyyad~proses pembuatan dah setel..tunggu proses pengeluaran la pulak!haha!

DrSinga said...

epidural!
best!
tak sakit langsung!!

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~hahaha!!lawak!lawak!haih..anis yg 2nd ni camno laa...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yan~mm..betul..suwit betullll :D

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~harap2 laa..hari2 ckp dgn dia,be sporting la...be sportinglaa...hihihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

Dr.Singa~masa first,sy xambil.Yg second ni xtau lah...harap2 cepat laa mcm yg first tu.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...