Thursday, June 9, 2011

Ummi_Izz yg aku kagumi

Takziah pada Ummi_Izz dan keluarga atas pemergian Abah_izz pada march yg lalu.

Sekarang,Ummi_izz yg meneruskan usaha menulis blog allahyarham. Aku tak taulah dari mana kekuatan yg ummi_izz dapat untuk melayari hidup ni di samping anak2.Hanya keimanan yg kental saja mampu jadi pendinding bila diri diuji. Ainin,anak mereka sebaya dgn Uyin. Aku cuba letakkan diri aku ditempat ummi_izz, tapi ikhlas, aku tak mampu nk bayangkan mcmana. Aku hanya mampu menangis tersedu2 membaca coretan demi coretan di blog abah_izz. Benar, jodoh pertemuan di tangan tuhan. Maut juga begitu.Itu paling pasti, cuma kita xtau masa yg tepat.

Ummi_izz sanggup mengambil cuti tanpa gaji, semata2 ingin menjadi surirumah sepenuh masa pada Abah izz.Syukur alhamdulillah, langkah beliau tidak salah. Sekurang2nya, masa yg ada sementara abah_izz masih ada,mereka gunakan sebaiknya. Siapa sangka begitu cepat sekali abah_izz pergi. Dan kenangan bersama itu, akan tetap abadi diingatan mereka sekeluarga hinggalah dijemput Ilahi...

Berkisar kehidupan ummi_izz dan aku, lebih kurang ada persamaan.Ummi_izz juga pernah mencoret komen di blog aku ketika menulis berkenaan hidup aku sbg surirumah sepenuhmasa. Dia sanggup mengambil cuti tanpa gaji, dan aku pula sanggup melepaskan jawatan aku di malaysia.Kami ada fokus hidup yg lebih utama iaitu inginkan keluarga yg hidup sebumbung bersama. Ummi_izz tak sanggup berpisah dgn abah_izz, begitu juga aku dan Speckybee.

Kadang2 org tak faham kenapa??Ada yg tanya pada aku, kenapa tak nak berkorban sikit?Duduklah jauh dari suami, asalkan ko keje. Untuk masa depan keluarga jugak. Yup, maybe bg sesetengah org, kerjaya, duit paling penting. Semua tu menjamin kebahagiaan keluarga. Tak terkecuali, Speckybee pun fikir mcm tu. Tapi pada aku, masa bersama adalah paling penting. Aku tak boleh terima, tiba2 bila aku bangun pagi, Speckybee xde sebelah aku. Bila aku cari 1 rumah, baru aku teringat, yg dia dah xde. Aku tak kuat! Aku tak tahu mampukah aku setabah ummi_izz?

Bukan senang aku nk buat keputusan untuk berkahwin dulu.Puas aku pikir, sanggup ke aku tinggalkan apa yg aku ada utk keluarga baru yg aku nk bina? Jadi apa gunanya kalau aku dah kawin, tapi duduk jauh dari suami. Anak2 terpaksa duduk jauh dari abah mereka? Aku kt Malaysia, Speckybee kt Sri Lanka. No way! Aku pernah jadi anak, yg kebanyakan hidup aku dgn maid dan asrama. Aku tahu rasanya bila apapun aku nk ckp, parent akan bentak2, dan bagitau sibuk. Maka sebab itulah, aku serahkan masa aku untuk keluarga. Aku nak pandang muka Speckybee dan Uyin setiap hari, sebab aku tak tahu, siapa antara kami yg dulu dipanggil Ilahi.

Mungkin ada org kata,alah, yg hidup pasti mati.Buat apa ko nk fikir2 sgt? Hum...mungkin kau org kuat nk hadapi. Tapi aku tak! Aku takut. Jadi, on the safe side, lebih baik aku gunakan masa yg ada utk bersama keluarga aku.

Aku nk kumpul sebanyak mungkin kenangan. Aku nk cium pipi Speckybee & Uyin puas2. Korang tau tak, tiap kali Uyin & Speckybee keluar umah pagi2, hati aku berkecamuk. Bila angin bertiup kuat,hujan lebat dan bunyi laut menderu2, aku rasa mcm nk lari je kuar ke pekan ambik 2-2 org tu masuk dlm rumah.Dengan ancaman tsunami, dgn speckybee yg keja construction, benda2 tu semua menjadi kerisauan aku setiap hari.

Ummi_izz, anda kekaguman saya. Anda contoh serikandi. Anda sangat kuat menghadapi ujian Ilahi. Kalau diberikan peluang, saya ingin jumpa anda. Saya ingin pegang tangan anda.Semoga roh dan semangat juang anda meresap pada diri saya. Semoga cinta anda dan abah_izz bertemu semula di sana...Saya doakan anda sekeluarga...

Sahabat-sahabat blogger, jika anda ingin rasakan kekuatan dan kekentalan wanita ini, bacalah coretan beliau yg bersahaja, walaupun kita tahu, hatinya seringkali dirobek rindu pada arwah suami.

Di sebalik....Lens@ Kehidupan..../blog ummi_izz


Al-Fatihah.....

23 comments:

Rasmuna Mun said...

aku br je jengok blog dia...petama skali al-fatihah tuk arwah.
ummi_izz, she`s very strong woman, aku rs aku pun x leh buat cam dia buat kot...

- GC - said...

harap2 ummi_izz kuat. demi anak2. demi masa depan.

makdara TERdiva said...

ya! terasa kepiluan bila masuk blog tu..tsk!

Fakhrati Aziz said...

k.anis...tryla bce blog nielak...sedey...mawarnafastari.blogspot.com

Ummi Salsabila said...

pernah masuk sekali ketika dpt tahu berita abah izz kembali ke rahmatullah.sy mahu ziarah lagi..

MrsYusofhussain said...

aku pun xsure kalo2 aku bleh kuat cm ummi_izz tu..sob sob

saza said...

btul2..ajal ni kita tatau bila..so, kena menghargai org tu setiap detik...dh jd kt aku..adik dh meninggal brula rasa napela aku x buat itu..napela aku x buat ni di saat hidup dia..huhu..aku pn x dpt byg hidup tnpa suami..huhuuhu
~al-fatihah untuk abah izz..semoga rohnya dicucuri rahmat

aNiS tHe BumbleBee said...

mun~mmg strong.kalo aku xtau laa...isk!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~selalunya mak2 akan kuat demi anak2 kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~sob!sob!

aNiS tHe BumbleBee said...

ti~sob3x!kak anis xbley baca dah cita sedih2 ni..dah la dok sorang2 ni..huk3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

US~al-fatihah utk arwah abah izz..

aNiS tHe BumbleBee said...

Lia~semoga kita kuat &setabah dia kan..

aNiS tHe BumbleBee said...

saza~kann..org yg pernah kehilangan je yg tau mcmana rasanya...

Qistina said...

singgah kejap je kat blog tu, x sanggup bace lama2..takut+sedih :(

Mama AA's said...

kisah di cni juga hampir sama...

http://mawarnafastari.blogspot.com/

miss said...

semoga ummi_iz tabh menghadapi ujian ini...ALLAH akan menguji kita berdasarkn kemampuan kita..

miss said...

sedihnye...aku baca...ish..klu aku pon xtao cmna...

kakyong said...

singgah jenjalan sini.. dah lama tak singgah blog kenkawan,..

sedih baca n3 ni.. aptah lagi coretan ummi Izz

Mama AA's said...

ciksya pun sependapat... elokla susah senang sama2 ... klu duk jauh lg susah, berkorbanla sket. duit boleh dicari, tp ....

Tihara said...

Takziah untuk beliau..semuga kuat meghadapi ujian Allah dan dunia ini sementara..akhirat jua yang kekal abadi

Tihara said...

Takziah untuk beliau..semuga kuat meghadapi ujian Allah dan dunia ini sementara..akhirat jua yang kekal abadi

cik_ah82 said...

insaf2..
kdg2 aku ni kalau gado laki bini, siap kata dalam hati lg, aku boleh je idup sorg2 jaga anak..sebab laki aku slalu outstation kan..tp aku tau, kalau realitinya, aku xmampu n xkuat..huhu..sedih2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...