Tuesday, June 7, 2011

Pulang Merantau

Berita ni we all dapat dah dekat 2bulan dah. Tapi mcm..eh,ye ke?eh,betul ke? aa, cenggitu la kan. Big2 bos spekybee inform yg bulan June ni Speckybee dapat balik Malaysia. Handle projek kt Melaka. Tapi memandangkan aku tgh sarat, and masa awal2 aritu aku bleeding & ada masalah placenta previa, takut time 3rd trimester ni masalah tu berulang lagi. Jadi, enggak boleh travel jejauh. Duduk la ko kt umah sengap2.Maka, tunggulah lepas bersalin kalo nk balik Malaysia pun.

Tapi aku tak pasti la seberapa tepatnya berita ni pasal belum ada hitam putih.Malas aku nk mengharap. 50-50 jugak rasa nk balik duduk Malaysia pun. 1st, sebab we all dh mcm selesa skit kt sini. Masa mula2 dtg tu yg perit, nk bina hidup baru,duduk kt negara org ni.Lepas 4tahun dah steady,brg2 umah pun mmg ktorg beli sndiri, dah nk blah pulak. 2nd, nak balik Malaysia, duduk kt tempat baru, nk mulakan balik hidup baru, bukan mudah babe.Dengan baby baru, anak dah 2. Belanja of coz la bertambah jugak. Ini pulak nk mencari rumah, beli brg rumah lagi. Urgghh..mcm tak sanggup lagi nak mengharung hidup mcm zaman baru2 kawin dulu.

Tapi...tapi....oh...kalo balik duduk Malaysia,alangkah bahagianyaaa...boleh mkn mcm2. Tapi kalau kau berduit laa kann...kalo ko balik duduk Malaysia, xde duit, mkn megi la jugak kann...hahaha! Sama je lah.Entah. Skang aku mcm banduan yg tgh duduk kt bilik akhir penjara nk tunggu keputusan mahkamah. Nak beli tiket raya pun, tak boleh lagi. Baby pun belum kuar. Lagi pulak, nk beli return ke, one way ke, nak usung brg2 balik Msia terus ke, hape ke. Suma cam samar2 je.

Speckybee ckp, kalo balik Malaysia, aku kena keja. Yg tu pun aku 50-50 jugak.Aku suka nk keja balik. Aku rindu life aku time aku keja, time aku achieve benda2 yg aku nak. Aku rindu nk pegi kuar lunch dgn member2.Ujung minggu je baru masak kt umah.Haha! Siyes, aku rindu suma tu.Tapi skang aku dah ada anak.bakal jadi anak-anak. Nk cari pengasuh 1hal, boleh ke harap.Kang jadi tah hapa2 mcm aku baca dlm paper kang. Lagi plak mcm kesian kt adik dia ni, Uyin dulu 24jam diulit kasih sayang, Yg dia, kena campak kt umah pengasuh. Mcm tak fair.Tambah plak kalo aku keje negeri asing2 dari Speckybee keje. Kalo spekybee kt Melaka, aku tah kt mana pulak nnti. Dengan anak 2 org, terkial2 aku nk menguruskan sorang diri 1 hal, 1 lagi, mcm kurang kasih syg bapak pulak duduk jauh2 camtu. Susah jugak hati aku ni. Tak keja kang, isk, takut xcukup pulak nk hidup berempat. Umah yg beli kt kedah kena bayar, keta kena bayar, rumah sewa kt tempat baru lagi. Tu yg major2 tu. Yg lain2 segala loan mak nenek, rega minyak, rega barang bukan main berlawan2 naik ,tak kira lagi.

Tu yg sebab perasaan jadi bercampur baur.Aku suka je nk balik Malaysia balik,sbb aku nk start bisnes aku balik. Aku rasa enjoy buat bisnes, kenal org, buat akaun bisnes sendiri, tengok duit dlm bank beranak2. Tp ko tau la kan Speckybee tu konservatif skit.Nama je kawen dgn rakan sebaya, tapi mcm pakcik2. Ada ke suruh aku keje gomen, keje cikgu. Haih!! Kalo bapak aku perdana menteri ye lah kut.Ini beratus ribu org apply keje gomen tak dapat2, ingat senang ke ha? Ade ke org tu nk simpan keje kt aku bulan 9 nih?Yg pegi exam SPA aritu pon, nama je lulus.Pestu harammm. Ape la ko nak harapkan kt kerajaan zaman skang ni?Lagi ko tak usaha sendiri, matila koo.Lagi nk menaik rege barang lagi ada.Pestu tak habeh2 guna ayat pelarasan lar, subsidi lar. kepala hangguk! Ingat sume rakyat Malaysia bangang ekonomi ke hapa?

Dah,bila aku dah setat citer pasal ekonomi negara ni,boleh jadi 400muka surat kang.Jadi xpayah.Kita bertukar jadi solehah skit. Terima aje laar..Rezeki masing2 Allah yg tentukan. Aku nk pikir sgt2 pun dah tak kuasa.Pikir bab nk beranak ni je la dulu.

Sebut bab beranak ni, tiba2 aku rasa excited mcm nk beranak sulung.Ekekeke! Maklumlaa..4tahun tutup kedai beranak ni. Yg bestnya, Mak, Ayah & adik no 3 aku nk datang.Ehehe..siyes rasa mcm first time nk beranak. Mungkin la sebab skang aku dah ada Uyin. Uyin pulak bapak laa kreatif dan inovatif skang ni. Jadi, mak aku risau, kang tak menang tangan aku nk handle 2 org anak.Tiket dah beli.So, tunggu je lah nnti dorang smpai 9-15hb 8 ni,insyallah. Kalo aku xberanak2 lagi time tu, mamtik lar! Mak aku suruh jugak aku beranak time dorang smpai tu.Kekekeke!

Sonok tu, sonok la jugak family nk datang.Akan tetapi...tu bermakna, pantang aku nnti akan jadi regime. Itu tak bley makan, ini tak bley.Jalan situ xbley.Dannn....kena pakai kain BATIK.OMG!OMG!!! Tp xpe, nasib baik seminggu sajork dorang dtg.Pestu balik raya...Wehuuuu!! Takat itu aje lah plan hidup ktorg setakat ni. Insyallah, lepas raya ni ktorg akan duduk Malaysia terus, atau entah...aku pon xtau.Besok2 lah aku pikir.Layan lagu ni lagi bagoss.



Hey rang mudooo....marilah kito pulangggg!!! Hak! Hak! Hak!!

30 comments:

liyana said...

akk blk msia, sy kena dok dubai, adeh -.-'

kak, nk tnye la klu beranak luar msia, kerakyatan anak tu mcm mane? hehe saje nk tau ^_^

Rasmuna Mun said...

pape pun welcome home....!!!so blajo2 la pakei ken batik...kikiki...

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~ecehh...dah ade eh?hihihi!kalo ye,congrats tau! malaysia xbenarkan 2 kerakyatan,so,kena pilih la salah 1.lepas bersalin, kena buat birth cert kt negara tu, then bawak pegi embassy, dorang kuarkan borang W.borang w tu la nnti pakai utk apa2pun.baby xdpt mykid.

aNiS tHe BumbleBee said...

mun~ aku ingat nak jahit getah kt kain batik tu.huekekek!

Pnut said...

kalau dapat balik malaysia, kabor la ekkkkk.. kot-kot leh jumpe

liyana said...

hehe blm ade ape2 pun lg kak, kawen pun belum, haha

saje je nk tau, in case la kan... keh3.. tq taw :D

saza said...

xyah pikir2 sgt..pk beranak dlu..hehe..tp, pape kalo dpt blk melesia bgtau laaaa..leh jmpa ke kann :p

mast@work said...

weh,

citer lama tu..

jambatan bosi laie.. suka lagu tu..

takpela, buat pilihan sewajarnya.. yang penting, selesa dan tenang hidup

- GC - said...

wah, kemahen panjang entri ni. boleh dapat 2 page kalo tulis atas kertas A4. hahaha.

balik la woi..

julietchun said...

balik dulu yg lain pikir kemudian :P

Suhana Shahril said...

anis,hg kena beranak bln posa jgk ke?samolah kita..jenuhlah nk mganti nnti..huhu..

Qistina said...

kejap je, dah nak dekat bersalin dah anis..sonok2!!qaira ni bila ntah nak dapat adik ni..huhu

cik_ah82 said...

beb,
btoi weh..dok msia nama je mcm indah, tp mak ai, kos sume naik..aku ni pun nk beranak ni punya la pikiaq pasai yuran taska lagi (2org), nk2 lak kena pindah ptrajaya kos minyak n tol dabel..member aku dok oversea pun malaih nk balik sini sebab kat sana gaji selari dgn kos hidup..huhu..balik sini dia kata bapak mahai..huhu..wuuaa..aku yg dok msia ni pun jadi mereng..huhu

Atiqah Amran said...

btol tu kak..setuju..kalo akak blk malaysia pun kena mulakan dr zero..just like family kami dlu...elok2 dh bina hidup elok kat kedah tbe2 kena pndh perak..everything has to start from zero dan mmg Allah uji mcm2...huhu..bila igt kenangan tu, rse mcm x mau kmbali ke zmn tu..

AziE said...

Pening jugak pikir bende yang samar ni. Tapi yang jelas kena beranak dulu.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak pnut~haruussss...sambil jumpa,sambil nk rasa cake kak pnut buat.ngehehehehe!!

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~haah laa.lupaaa..tgh menghitung hari.har3x!xlama dah tuu..nnti dpt anak dubai laa plak kan.ehehe!!

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~sure!ko plak kt penang je kan.haruslah lepak melantak sesama nnti.weeehooo!!

aNiS tHe BumbleBee said...

mas~har3x!jambatan bosi tu,kek sini pon ado laiee..very 60's SL ni.

nk memilih pun xboleh mas.kena folo je ketentuan Ilahi nnti.huk3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~standeddd..tu yg cikgu BM sayang tuu..kahahahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~ye,betul.balik belasah makanan betul2 dulu.pestu baru pikir langkah2 lain.hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

ana~haa..samo laahhh..15ramadhan cun je EDD.nk ganti posa satu hal.yg masalah problem tiket balik raya pun 1hal gak.huwaaaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

Aby~hihi..alaa,nnti2 ada la tu aby.

aNiS tHe BumbleBee said...

cikah~tulahnyaa..nk sedap sat ja..pestu,nak harung hidup balik tu yg hazabbb tuu.dah penat2 bina hidup kt sini,nk start balik kt tmpat baru.xley bayang lahh..tsk!

aNiS tHe BumbleBee said...

tiqah~kannn...bukan senang nk start hidup from zero balik.Main game pun,kalo start dari zero balik pun dah rasa tensen semacamm je.Rasa penat sgt2 mendaki smpai tahap ni.lepas tu tergelongsor,nk kena daki balik.ya allah..kuatkan laa semangat ni..

aNiS tHe BumbleBee said...

azie~itulah.pikir je lah benda yg depan mata ni.yg jauh2 tu serah je lah pada Allah dulu.nk buek camno kann...

ibu syafiq said...

hg x yah dok pikiaq sgt weh...wt srabut kpala ja...biaq ja bnda 2 blalu.insyaallah...bila sampai msa dia ada ja jln...insyaallah...ALLAH x akn susahkn hmba'y...apa yg jd pn msti ada hikmah dsebalik'y...

Yan said...

wah anis... banyak sangat pk tu..
INSYALLAH ada lah jalan penyelesaiannya tu..

sabar ye ..

aNiS tHe BumbleBee said...

suhair~insyallah..harap2 ada lah keputusan terbaik lepas ni..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yan~itula..semoga dipermudahkan segalanya....aminnn...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...