Sunday, June 19, 2011

Hubungan Ibu Mertua & Menantu yg mcm &#$@#!!!!

Kerjaya sebagai surirumah ni,aku rasa lebih kurang mcm kaunselor pun ade gak. Sebab dalam kepala org2 bekerjaya kt opis, especially member2 aku, masa aku sgt byk, xde benda nk buat dan boleh melepak2 depan lappy 4juta jam.hak3x! Well, aku xde hal.Kalo aku ada masa, aku layan chat korang.Kalo xde,aku ckp terus terang aje.

3-4minggu yg lepas, ada 2 org kawan mengadu pasal hubungan dia dgn mertua yg pada pendapat dia, macam neraka.Homaigod!! aku rasa, ko dah salah org mengadu, sebab aku bukanlah menantu ideal yg boleh dijadikan contoh.Keh3x.Hubungan aku dgn mertua aku, biasa2 je. Setakat ni, aku satu2nya menantu perempuan yg ada.So, xdelah nk jadi bahan perbandingan sgt.

Baca kupasan dari blog Siti Sifir, dan juga dari Cursing Malay berkenaan masalah yg dihadapi oleh 2org kawan aku ni. Dan aku cuba juga dalami isi hati kedua-dua pihak.Kawan aku mengadu mertua dia terlalu masuk campur dlm hidup dia suami isteri. Ipar duai pun menyibuk dan selalu sgt menempek, mintak itu, mintak ini.

Aku xpayah bg contoh org lain.Pasal aku xtau sgt bab org lain.Aku bg contoh diri aku lagi senang. Senang ckp, boleh dikatakan, aku bukanlah menantu yg menjadi idaman mak mertua aku. Background aku lain, background Speckybee lain. Ye, aku bercinta dgn Speckybee dari tingkatan 4. Aku tau background family dia islamic lebih dari aku. Tu antara sebab utama aku pilih dia, sebab aku nak berubah. Dan aku nak anak, cucu, cicit aku semua terpelihara akhlak mereka kalau aku kahwin dgn Speckybee. Sebenar2nya, aku bukan pilih Speckybee sebab diri dia semata, tapi sebab background family dia. Speckybee tu lelaki remaja. Ko ingat dia baik sgt ke?Dgn pakai pin kt telinga buat subang, dengan pakai gelang hitam kt tangan. Korang xpayah la nk imagine yg dia tu tawaduk gila kt skolah dulu walopon dia imam skolah. Biasalaa..pengaruh rakan sebaya. Tapi aku tau peribadi dalaman dia. Dia sgt2 lembut dan sgt caring, oh, especially dgn perempuan. (ye,dulu aku mmg jeles,dan rasa nk hempok2 dia!) Dengan adik2 dia pun mcm tu. Sampai sekarang.

Family dorang aku lihat penuh dgn love bond,caring yg aku rasa lain sgt dgn family aku.Sampai lepas kawin pun, dorang suka duduk2 dlm satu bilik sembang2. Family aku pulak jenis buat hal masing2. Aku duduk dlm bilik aku. Kau duduk dlm bilik kau.Mula2 masuk family dia, aku rasa mcm pelik gila, aku rasa mcm tak reti nk get along.Ada beberapa kali jugak,masa aku pengantin baru, aku kecik hati, dan smpai menangis2 sebab dia boleh duduk bersembang2 dengan family dia dlm bilik, dan sampai tertido2 kt situ tinggal aku sorang2 kt bilik lain. Ko ni dah lupa ke ko da kawen? Kalau aku buat bodoh aje kt ko masa kt rumah aku, reti pulak kau nak amuk, eh?

Tahun pertama kawen,mmg cabaran besar buat aku.Aku still lagi tak faham konsep family dorang. Terutama sekali bab pakaian.

Sebelum kahwin, aku pernah tanya Speckybee, perlu ke saya pakai tudung labuh mcm family awak? Jawapan pertama aku terima, awak xmalu ke nanti, semua org pakai mcm tu, awak sorang2 je pakai tudung biasa??

Aku diam.Erm..jawapan aku, kalau pasal aku malu dgn org,then sebab tu aku kena tiba2 pakai tudung labuh, sorry! Kenapa dia nk kawen dgn aku, dan bukan dgn org yg dah mmg pakai mcm tu?Kalau dia pilih org yg pakai tudung labuh awal2 lagi mak dia akan senang hati.Xpayah dia susah2 nk convince.Ini aku ni.Gambar aku yg dia tunjuk dekat mak dia, adelah sorang pompuan yg pakai jeans, dgn tshirt lengan pendek yg mmg nampak benor jahanamnya.Tapi bagus jugak.Aku xsuka nk berlakon-lakon, pakai baju kurung la hape la,semata2 nk menipu mak dia. Jawapan mak dia lepas tgk gambar aku, "ajarlah dia pakai baju kurung..." Baik tak mak mertua aku?? Kalo mak mertua Kasim Selamat, mampos dah kena maki hamun.

Speckybee selalu suruh aku pakai baju kurung.Aku nk pakai baju kurung kejadahnya sedangkan aku xde baju kurung, kecuali baju raya je. Tupun 1/2 hari aje melekat kt badan aku. Tapi lama2, aku boleh manage. Pinjam aje lah baju kurung member kalau nk dating.Apa susah. Sampai kawan2 aku tgk mcm nk pengsan tetiba pulak aku pakai baju kurung. Ha,kau! Tu belum tetiba aku sarung tudung labuh plakk!

Tempoh bertunang, soalan yg sama lagi aku ajukan. Jawapan kedua dia, asalkan aku tutup aurat, dia okey je.Lagipun org pakai tudung labuh bukannya baik sangat. So, aku cuba jadi apa yg dia nak. Sebab bila aku dah kawen dgn dia, dosa2 aku dia pulak yg tanggung. Kang pasal aku dia yg masuk neraka. Aku pakai ikut keselesaan aku, dan cuba ikut garis panduan yg dia bagi.


Saya anak itik hodoh.

pic source

Since aku masih lagi jadi the ugly duckling in the family,aku percaya, one day, the ugly duckling will become a beautiful swan. Aku tak boleh tiba2 nk berubah segala2 dalam sekelip mata. Aku masih lagi tengah cuba mengambil hati keluarga sebelah sana. Memandangkan aku tinggal jauh, dan tak berkesempatan, perkara ni mengambil masa yg agak lama. Byk sgt perkara2 kontra aku dgn family Spekybee sebenarnya. Mcm aku ckp tadi, background, bab pakaian, tu belum masuk bab masakan, yg masa awal2 dtg Sri Lanka dulu jadi punca air mata aku mencurah2.

Asam pedas mak dia lain, asam pedas aku lain.Ikan goreng mak dia lain, ikan goreng aku lain. Mulut dia xberenti2 komplen.Aku root Melaka, of coz la asam pedas aku kaw2 tumis punya.Ikan nk goreng garing2.Bila aku goreng mcm dia nak, dia ckp mcm tongkol kayu. Hangin okey??Suruh masak sendiri baru tau! Tu yg aku rasa segan nau nk masak2 kt umah mertua aku.Kang, nk masak kari jadi rendang.eh!

So, ini pendapat aku. Aku rasa, benda ni bukan masalah yg besar sangat. Ye, aku paham,sebagai menantu, ko rasa tak selesa, xde privacy and bla..bla..bla bila ada sedara mara yg lain masuk campur kan. Tp take it easy. Pikir kesan2nya kalau kau melawan. Laki ko akan jadi benci kt ko pasal ko xtau nk hormat family dia.Tuhan pun jadi benci kt ko, dan tak mustahil anak2 ko pun akan jadi benci kt ko sebab ko tunjuk contoh tak baik.

Cara aku, aku hanya perlu ambil tahu apa yg aku patut ambik tahu, dan abaikan perkara2 yg tak penting dalam hubungan mertua-menantu-ipar duai ni. Contoh, hal kebajikan mak mertua aku, kakak,abang adik ipar aku, aku tanya Speckybee. Ingatkan duit bulan2 utk mak dia, adik2 dia punya exam, sakit pening,hadiah untuk anak2 sedara.

Bab2 lain, aku tak campur. Kalau Speckybee perlukan aku nk cerita, aku cuma jadi pendengar. Aku yakin, Speckybee bukan nak solution dari aku. Dia cuma nak luahkan je.So, aku xpayah nk bg apa2 pendapat. Bukan sebab aku tak nak peduli, cuma aku tak nak jadi penyibuk. Aku tau diorang boleh setel sendiri. Kalau ada yg minta tolong dari aku je,insyallah aku tolong.Kalau terkecik hati, terguris, aku rasa, better maafkan lah..Hidup kita bukannya lama. Abis teruk aku masuk bilik, menangis kaw2, then kuar rasa lega. Aku akan cuba ubah diri aku jadi sebaik mungkin.Mcm cursing malay ckp, lagi bagus aku rasa diri aku teruk, dari aku rasa diri aku wife & menantu yg paling mulia gila bab. Bila aku rasa aku teruk, aku akan cuba ubah diri aku.Aku xpayah nk jadi penyibuk nk buat memandai2 bila org bercerita, dan perasan semua org sayang kt diri kita.

Nasihat aku pada diri sendiri,hormat ibu mertua kita,sebab xde dia, xdelah suami kita. Suami kita wajib patuh kt emak dia, kita wajib patuh kt suami kita. Emak kita cuma boleh doakan kita je la since kita ni dah kawin.Masalah dengan ipar duai, cubalah cari titik persefahaman. Kau pun xpayah nk menyibuk2 sgt dalam hal dia. Biar suami kau yg uruskan adik beradik dia. Kalau perlu pendapat kau aje, kau bersuara.Kalau ko rasa bengang sangat, ko senyum. Tak payah nk kata apa2. Kendian hari, masing2 dapatlah balasan tuhan balik. What you give, you get back, yo!

Sekian tazkirah di hari jemaat. Byeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

eh,


assalamualaikum....... (kelip2 mata mcm ustazah nor bahiyah)

24 comments:

Wanita Bertudung Hijau said...

nice sharing

sgt membantu pd sy yg sdg mengambil hati mentua setelah sekian lama sy tak ada ibu bapa, kdg2 mcm terlupa mcm mn nak ambil hati mereka, tp sy tetap mencuba tanpa putus asa

Sidratul Muntaha said...

moralnya..
mgm kena pandai2 la bwk diri.
kegembiraan kita,kita yg cipta.
takkan la sampai ke amti nak berduka lara.
pndai2lah cari ruamh untuk melepaskan tensen.

tpi sgt setuju dgn,tkde mak dia,takkan ade dia untuk kita.
tu sbb org dulu selalu ckp,kita kwin dgn laki kita,kita kwin sekali dgn keluarganya.

Atiqah Amran said...

hehe...dlm keseriusan mmberi kaunseling bab mertua-menantu, terselit jgk kisah lucu..nice sharing kak..tqh x kawin lg, x alami lg la..tp since umi tqh dok ngn mak mertua aka opah tqh..yela km dok sebumbung sepapan...so, terkena jgkla tempias periuk belanga kena baling dek kes menantu-mertua ni...tp dont worry, x de yg cedera..cuma hati yg terluka..hehe
cuma nye, dr observation tqh..umi mmg sgt penyabar..dan pendiam..14 thn kak..bape lama sabar dan diam tu..kalo org x de Iman, maybe dh msuk tnjung rambutan x pun mntk cerai lari angkut ank2 blk umh mak..tp umi tqh sbr sngguh..sgt2 sbr..skrg ni apa yg mertua ipar duai dia penah caci dia satu ketika dulu, 1 per 1 Allah pulgkan..cuma yg sedihnye..msh belum terbit kesedaran kat hati dorg..nthla...x tau la sbb pe..

sabar...tu je kuncinye..sbb kemanisannye walau x rse kat dunia, insyaAllah Allah bg kat akhirat nnt..

Mama AA's said...

syukur masih ada mertua

dan mereka sgt sporting....

liyana said...

tq kak anis, suka entri ni :)

miss said...

Allah jadikan kita pasangan yg saling melengkapi..toi dak..cam aku ade problemnya sndri...yerla itu namanya dugaan hidup..kdg2 dugaan & cabaran nih yg mematangkan pemikiran kita..tak gitu..Alhamdulillah, aku jugak merupakan menantu pompuan yang tunggal, so xde nk dibandingkan dgn sesiapa...Alhamdulillah jugak sebab dpt mak mentua yg memahami..sebab dia pon tao perangai anak dia camna..byk jugak dinasihatkan aku..supaya sabar dlm menjadi isteri kepada anaknya...

bab makan..dah tentu aku usaha nk cuba belajaq cara mak mentua aku masak...biasala kn klu org laki ni..bila dh kawin...mang ske nk banding masak tu masak ni..larat ka kita nk ikut selera tekak depa ja kn..so kita nk masak apa..ikut ske la...biaq universal!!ceh..ceh...

ps:aku pn jdkn hang mangsa aku jugak bila aku ade problem kan nok!!!

fatmax said...

good one lah anis...

The Sharkox said...

ini ada part 2 kah?

ibu syafiq said...

stuju sgt dgn pndpt2 hg weh...bila kita dh kwen dgn laki kita scara otomatik kna kwen gak ngn family dia...
laki hg sma ngn laki aku.sgt rapat ngn adik bradik dia.mmula kwen dlu aku sgt jeles sbb dia sgt rapat ngn adik pmpuan dia.pastu dh lama2 dh lali dh...haha...

Rasmuna Mun said...

aku plak sensorang je menantu yg die ada, so hantulah aku..menantu pun aku hahaha...anyway in-laws aku memang sporting habis even sebelum kawin pun. mmg aku sayang depa mcm aku syang mak n abah aku sendiri. Bab ipar duai tu aku mmg credit tuk aku la, x payah nak gaduh sebab x dak. Yang duk begaduh aku ngan laki aku je la...hak3x!!

Jiejah Gorjes said...

aku tatau nk ckp apa sbb aku blm kawen tp aku suke entri ko terbaekk...bleh jd panduan tuk aku suatu hari nanti :)

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

mmm... saya sayang mak metua saya. dia pun mcm tu, ibu saya pun sayang isteri saya.. isteri saya pun sama hihihi :)

mast@work said...

kak mas mujur mak mentua baik.. cam emak sendiri dah jadinya.. hahaha..

tapi ye la.. lain org lain masalah.. mana nak sama dua keluarga.. kena pandai beralah, kena pandai ambil hati

saza said...

..kena ingt selalu syurga laki kita terletak bwh kaki ibu dia..kita lak, terletak kt keredhaan suami kita..kengkadang kalo ikutkan perasaan muda tu memangla sampai bila tak abih kan..

ntahla..xleh nk komen lebih sebab mar mertua aku sporting n baik sgt :)

MrsYusofhussain said...

alhamdulillah mentua aku ok...hopefully ikatan ni akan tetap maintain smp bila2

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cayalah Nis ! macam sama pulak kita ni.


Tak payah pretend kan ? aku pun sekarang ni balik kg pun pakai jeans lagi. FIL aku tu imam kampung jugak.


Dah setahun lebih aku jd baik sikit. Kat dlm rumah FIL pun aku bertudung sebab dia ada abg yg tak kawen lagi. ;o)

Rock2 jugak kan ?

Che Mid said...

Salam, CM baru balik dari menghadiri majlis ilmu bertajuk macamana nak jaga hubungan dengan keluarga mertua yang disampaikan oleh Ustazah Anis dari Sri Lanka. Bagus ceramahnya, santai tapi banyak poin terkena batang hidung... tqvm..

makdara TERdiva said...

wah! tiba2 rasa mcm masuk blog ustazah anis.. :D

beruntung sapa yg ada mak mentua berbanding hakak ni ha! inipun baru2 nak rasa kot2lah dapat mak mertua baru..eh!

Anonymous said...

Salam... saya terharu dgn sharing awak... saya sedang hadapi dilemma dibenci mertua & keluarganya walaupun saya rasa kedua2 saya & suami bersalah tapi keluarga mertua telah menutup salah suami yg besar dgn salah saya yg kecil. Saya mengambil langkah berdiam diri setakat ini cuma saya dilemma bagaimana saya harus berdepan dgn mertua nanti kerana hari raya nanti takkan tak pergi rumah mertua kot. Saya harap saya punya kekuatan masa tu utk memaafkan dan menghapuskan rasa sakit pedih yg tahap cipan selama saya hidup ni.

Anonymous said...

mmm...saya lagi makan ati tp trpaksa bersabar jer...mentua tk suka satu hal smpaikan raya pon saya beraya asing-asing suami isteri disebabkan mak mentua tk kasi suami bwk umah....dorang pegi bercuti pon bwk suami sorg jer...tgh sarat mengandung pon kne tinggal gak...hurmmm...terkilan sgt2!Mak mentua sgt2 selfish!Suami sndiri pon tk reti nk main peranan....huh

Anonymous said...

Salam..

Anonymous said...

Tpanggil untk coment setelah tgok link dr what kwn. Taniah. Jd dri sndri, n stiasa brusaha brubh pd yg lbh baik. In shaa Allah sume syg. If bkecil hati ngan mentua, ipar, biras sy pun cm 2, nangis kaw2, pas 2 lupe. Mohon pd Allah untk bolak balik kn perasaan ini pd lebh baik. Thumb up to penulis. Tip yg bmakna :)

Anonymous said...

saya dh tinggal dengan ayah mertua 6 bulan +++..sepanjang saya kahwin semua kerja rumah dia suruh saya buat,,basuh baju masak kemas rumah semua la..anak2 (perempuan) dia x bagi buat kerja..bila husband saya bising kakak2 n adik dia x buat kerja semua mengharapkan saya, ayah dia akan ckp "anak2 perempuan abah x boleh buat kerja rumah". Abah x suka anak2 perempuan abah buat kerja rumah. Then husband saya tanya "SSS (saya la tuh) bukan perempuan ka, blh plak suruh buat kerja rumah". Pastu dia balas "itu isteri KKK(husband), ikut suka la nak didik cara mcm mana pun tp kena ingat kamu semua duduk d rumah abah so kena ikut cara abah"..Kdg2 penat kita kemas rumah senang2 ja diorang selerakkan balik..Dah tu klu buat air utk suami, x tanya ayah mertua dia akan terasa..Klu nk kluar rumah x tegur dia pn dia kata kita x hormat dia..niat mmg nk sewa je tp eko still x stabil..x tahu nak luahkan kt sapa..sedih + menderita..org kata dok dengan mak mertua lagi terseksa compared to ayah mertua tp bagi saya sama jer..ayah mertua tu x abis2 touching..apa yg saya buat semua x kena..selalu bising sy x buat sarapan padahal sy bangun pergi kerja pkul 5.30 pagi, kadang2 penat nk bangun lebih awal sedangkan anak dia kerja pukul 12 tgh hari x plak dia bising buat x buat sarapan..bila hubby bisiing dia akan ulang ayt yang sama.."anak2 perempuan abah x boleh buat kerja"". Bilik baju anak2 perempuan semua ayah mertua yang kemas. Kdg2 ayah mertua suruh sy kemas..tekanan la penat kerja penat jaga hati ayah mertua..sedih..rasa mcm nk balik dok ngn mak abah di kampung..mak abah sendiri pn x pernah seksa kita mcm tu..then selalu kena hina ngn ayah mertua yang saya ni org kampung..

Anonymous said...

Mak Mertua saya pukimak. Anak perempuannya (isteri saya) telah berlaku curang dgn saya. dan saya dpt tangkap screenshot pengakuannya yg pernah berzina dgn ramai lelaki semasa mengandungkan anak saya. Berkenaan dgn hal ini saya telah memaki hamun isteri saya kerana marah sgt beliau berlaku curang dgn saya sebegitu. perkara ini saya telah maklumkan pada keluarga mertua saya. tapi tak sangka mak mertua saya diam2, beliau tidak puas hati dgn saya rupanya kerana saya memaki hamun anak perempuannya di dalam group whatsapp sekeluarganya. lalu mak mertua saya membuat laporan polis mengatakan saya ni panas baran dan suka memaki hamun isteri. Part anak dia curang tanak plak dia selit dalam report tu. Pukimak tak mak mertua saya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...