Monday, January 3, 2011

KeropoK LeKor Sri Lanka

Rentetan dari entry tahun baru yg lepas, Speckybee dengan penoh kaseh-sayang telah membuat kopok lekor untuk aku. Wah, untung betul anak dalam perut aku ni. Dulu kt malaysia, main beli je apa nk makan. Skang tak main laa beli2. Kita buat hokey?? hahaha!

Kepada yg senasib dengan aku, (xde pasar malam kt tmpat korang!) bolehlah mencuba resepi kopok lekor Speckybee ini..yeahhh!



Isi ikan.Ikan pape pon belasah je.nama pon perantau. Ktorg pakai ikan kembung je. Buang kulit, pestu blend kasi hancur.

Lepas tu, bolehlah gaul dengan tepung gandum, tepu sagu/tepung ubi kayu, garam dan jugak pak aji- xde moto. Xde tepung sagu/tepung ubi kayu??? Ha,senasib laa kita. So, Speckybee beli je sagu bijik2 tu (alah,yg taruk kt pengat tuu..) pestu blend jadi tepung. Jadi laa tepung sagu.Miahahahaha!!

Then, boleh la dimulakan sesi menguli..

Kebersihan sgt terjamin..Speckybee pakai glove yo!


Hasil menguli...yg ketot tu, aku yg buat. Speckybee marah.Mcm k*t* katanya.Bwahahaha!!
Wa tak pandai uli tepung, uli benda lain wa pandai laa...
Nah, ko je lah yg buat.tak koser aku!



Aku tetap nk letak gamba ni jugak, sbb time ni pipi dia sgt kembong! Lihatlaa duniaaaa!! Encik Speckybee dah gemok!! Gyahahahahhaa!!!


Then, boleh la merebus..


Rebus sampai kasi dia timbul sendiri. Kalo dah timbul,maksudnya dah masak laa tu..boleh laa kasi angkat.

Mcm ni rupa kalau dah masak.Kalau dah sejam tak naik2 jugak, ko godek2 la skit.
Maksudnya dah melekat kt periuk tu dan dah hangit.ceh!



Keropok lekor yang dah siap direbus.Time aku kt Ganu dulu, mak bapak angkat aku ajar aku makan kopok cenggini. Yang rebus je. Kopok gonde kalau tak salah dorang panggil. Marbeles jugak!


Lepas rebus suma, boleh la potong mengikut citarasa.panjang pendek, nipis tebal, suka hati laa...
Lepas tu, gorengggggg!!!


Nyam!! Nyamm!! Makan dgn sos thai laaagi sedap. Tp dah xde, belasah je mkn dgn sos biasa. Janji hilang kempunan aku.


Tarik tilam letak depan tv, bukak citer Magika yg Speckybee da donlod, sambil makan kopok. Heaven gilaaaaa!!

p/s: Speckybee tanya aku, apa lagi benda mustahil nk makan kt sini? Sebut ja, nnti dia buat. Ecececece!! Punya la tak bagi aku balik. Sebab sblm ni aku ada ura2 ckp nk balik duduk Malaysia kejap, sampai mabuk aku ilang.. Takut rindu2an laa pulak kang!

24 comments:

ejan sara said...

perghhhh...gile kentang..eh, silap..giler kepok!!
wa tabik la ngn laki lu!!! :)

Kancilbiru said...

terkagum sungguh dengan laki hang..ish balik mesia ni bleh buat bisnes dah ni...ekekee

sahromnasrudin said...

syabas!! superb la laki ko..mng aku tabik transformers dgn dia huhuhuhuh

izyanty collection said...

wahhh best dapat husband camni kan..sangup buat sendiri :)respek arr

|| NaFiRaa || said...

perrgghhh.. KAGUM giler!!! dasyat ar~ buat sendirik jek.. ai tengok dari mesia nih pon terliur..hahahaha..

moga bb dalam perut x meleleh air liur dah~

cik_ah82 said...

perghhh..cam ni kalo mengandung 10 org anak kat sri lanka nu pun takpa, ingatkan susah kalo ngidam apa2 susah nak dapat..nah hai, pejam mata ja boleh buat kat sana..cayaaaaalah!hehe

Anonymous said...

beruntungnye lah badan dpt hubby rajin & pandai masak ;)
sedappnye lah kopok lekor tu..dulu aby pernah buat tapi x de tepung sago..rupa2nye boleh pakai biji sago je erk..hehehe next time boleh cuba gak resepi ni kan ;)

afeezz said...

puan... mau order 100kg.. mau wat bisnes kat colombo ni... hehehe

sajira said...

akhirnya dapat makan jugak..! hahaha
sedap x..??

AngahSayang2314 said...

wah bestnyer anis.. hubby buatkan keropok lagi 2.. bertuah kan...

angah pun suka kalau time preggy semua di layan macam puteri kan??kan??kan??? hehehe bila nak merasa macam nie lagi

Lizzie Yasmin said...

tiba - tiba rasa macam nak tabik spring kt korang.. hahaha

- GC - said...

mai hantaq kat sini sikitttt woiiii... lapaq gak niii...

julietchun said...

terbaek dari ladang tu.

ainiayu said...

tahniah utk speckybee....hehehe....tetiba lak rasa nk mkn kopok lekor...hahaha...anis ajaq org sana buat...pasni sng la nk cr...tp kut tk bape lalu nk mkn la....;p

ab@h_Izz said...

iskhh..ishkk2..siannya hangpa noo. Aku kat sini main buang2 buang jer balance2 kepok lekor tu..

insaf jap...ada lagi yang sanggup susah payah nak makan kepok lekor yang tak macam aku...hi..hi. ape2 pun tahniah speckybeee...

Mario said...

nmpk mcm sedap tuuu...hehe

Lina Rahim said...

wah, keropok lekor boleh buat sendiri ye? kalau macam ni nak buat la.. sebab yang ANis buat pendek macam k*t* tu kat Miri ni dah RM2. mahal nak mampos. ku tak ngandung pun nak buat jugak keropok lekor versi Speckybee ni..

Atiqah said...

wow..x ssh upenye nk wat kepok lekor..okeh2 nnt boleh la wat berniaga..ekekeek

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam kenal..siannye mabuk2 n rindu mesia..samala masa pegnent dulu sy pon ngidam kepok lekor..ehehetapi mmg dpt la sbb sy kat mesia..
baik ade hubby yg pandai masak kan..if tak..matila ngences..:-D

StingRay said...

orang sri lanka sana dah merasa ke belum keropok lekor ni?

hoho..

Arena said...

Syabasss bete..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Speckybee memang hebat ! (mesti dia senyum masa baca ni kan ?)


bila lagi nak tolong bini kannn. Kalau dah sayang, mesti sanggup buat apa saje.

Jangan ko mintak dia petik bunga di puncak gunung udah ler..

Che Mid said...

tahniah berhasbenkan speckybee! moga kekal bahagia foeber after.. macam ni boleh pegnen selalu..ha ha

deqlis said...

singgah sini...
salam kenai..

wow bestt nyerr.. kopok leko buatan sendiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...