Friday, January 7, 2011

Nak OtoGraP, Noks??

Holaaa!! Hadoihh..penat makcik haa..

Tadi aku pegi cuba costume.Eh, korang xtau lagi kan??? Hihihi! Ha, meh nak citer. Bulan lepas..ada laa satu production company dari German datang tempat aku. Nak buat filem zaman kolonial. Citer pasal kapal Emden yg karam tu.. Korang tau x sejarah dia? Apaa?? Tak tau??? Aku pon tak tau! Hua! Hua! Hua!

Adelaa aku godek2 kt tenet, tapi banyak yang citer pasal ni dalam bahasa german.So,tak bape nk clear la pun sangat, apekah ke bendenye. Lebih2 kurang mcm Titanic laa agaknye.Ni lah hasil godekkan aku pasal sejarah Kapal Emden tu..

The Cocos (Keeling) Islands consist of 27 coral islands situated between latitudes 11° 49' and 12° 12' S and longitudes 96° 49' and 96° 56' E. They were discovered in 1609 by Captain William Keeling, a Royal Navy commander and agent of the East India Company, while returning to England with a convoy from the Dutch East Indies.

The islands remained uninhabited until 1826 when Alexander Hare, a former East India Company official, arrived and settled on Direction Island with a group of Malays. The following year a former trading partner of Hare and former East India ships captain, John Clunies Ross, arrived with his wife and family and a number of Malay seamen, who formed a settlement on Home Island. The trading partnership had not been very successful and problems soon arose between the two groups. After eight years of discord Hare decided to leave and moved to Batavia. John Clunies Ross died in 1853 being succeeded by his son John George Clunies Ross.

In 1857 the Admiralty issued Captain Fremantle of HMS Juno with instructions to annex the Cocos Islands. Clunies Ross was appointed Governor by Fremantle and later the British Government gave the Clunies Ross family perpetual lease of the islands.
The Clunies Ross family established coconut plantations on the islands, building up a successful business dealing in copra which they transported, in their own schooner, to Batavia for onward transmission to London or Hamburg. They carried mail to and from Batavia as well as supplies.

So, dorang nak pakai la watak2 melayu dalam citer ni, sebagai pelayan, atau lebih tepat lagi, orang gaji kepada Gabenor.So, inilah dia watak aku.Ada 2 scene watak aku kena attend. Baru je tadi aku selak2 skrip, tgk mcmana aku kena berlakon. Ada watak org gaji melayu, kena senyum kt hero, pestu hero senyum balik, pestu kena hidang sandwich. Cenggitu lah lebih2 kurang. Nak cerita, aku xtau sangat.

So, tadi, aku dah pegi test costume aku...Halah, pakai kebaya dengan kain batik jee ponnn..xkan laa pakai gown kembang2 pulak kan. Ceh. So, aku tanya costume designer, Heidrun, aku kena cover kepala aku. Aku muslim. So, dia tanya aku, camne? Dengan tiba2 aku plak yang jadi costume designer, aku bgtau, org melayu dulu2 pakai selendang ataupun kain batik (ala2 mahsuri gitu) kt kepala. Baru laa ayu..Awww!

Feeling-feeling Mahsuri weh..

Then, dia mintak pendapat aku pasal pakaian servant lelaki melayu plak. Aku kata, meh aku nk tgk, baju ape ko sediakan. Dia tunjuk la mcm kemeja, pestu pakai dengan kain pelikat. Aku gelak Kah! Kah! Kah! Ni mcm benggali jual roti je..amende laa ko ni Heidrun! Pestu aku bagi pinjam baju melayu Speckybee, then kain pelikat buat sampin. Pestu letak la towel ke kain ke kt bahu. Ha, cenggitu kalo melayu punya pakaian.Dah abis test2 sume, Heidrun ambik gamba aku. dgn costume. Then aku lepak2 ambik gamba dlm tu, sementara tunggu Speckybee datang ambik.

Ni la Heidrun, org German dia nih.


Member baru aku.Org England.Dah 9tahun menempek kt Sri Lanka ni.Keje cikgu english.Sembang dgn org england ni, tetiba slang english aku pon jadi ter "arr...arrr..." Kakakaa!


Details aku time photoshoot bulan lepas. Segala details terpaksa dikaburkan kecuali size kasut.Mana laa tau kut2 ada sesapa nk adiah aku kasut Stiletto ke kannn....tihihi!


Bilik costume.Ni bahagian lelaki kut.Pasal tadi aku masuk bilik lain..

Tulah lebih kurang cerita pasal hari ni... Aku start shoot minggu depan. Nanti dah shoot ke bagai, aku cerita la lagi pasal kerjaya baru aku sebagai seorang biduanita ni...Kah! kah! kah!

46 comments:

Atiqah said...

pergghh mantap..x dpt jd biduanita kat malaysia, kat sri lanka pun bolehh..international tu..kalah fasha sendat..hahaha

Tijah said...

fuyooo. taun depan konfem masuk calon anugerah skrin.

Kancilbiru said...

wahh peluang baik ni. artis malaysia ramai mengidam nak berlakon dgn filem luaq, alih2 hang dapat...ish ish ni boleh lawan umie aida ni..ekekeke

Anonymous said...

ermmmm... tipah tertipu... kami iigt dia mabuk2 sampai tak leh nak post n3..rope2nye tgh sibuk hapal skrip. cayalah

miss said...

congrat wei....pasni leh continue blakon lg la kot..;)kerjaya baru tu...;)

Lina Rahim said...

kan aku dah kata, kau sama mcm Michelle Yeoh, wanita Malaysia mencipta nama di luar negara, kau tak nak caya..Kih kih kih..oh oh oh aku ada kawan blog si selebriti..

afeezz said...

salam dan selamat pagi : wow.. jadi artis ko ye...

ejan sara said...

wahhh...kalah la amani mcm ni...pelakon international ni...org gaji pn org gaji la beb..janji msk tv...

|| NaFiRaa || said...

fulamakkkk~ dasat2!! KAGUM!! dh tukar profesion dh!! tahniah!! moga lepas nih boleh berlakon kat holywood plak~ kekekeke

ainiayu said...

pembetulan....biduanita utk penyanyi....seniwati utk pelakon.....hehehe...dh gemer nnt jgn lupa akk tau...;p

bardboo said...

menariknya!!!bilalah dpt peluang cmnie..huhu

aNiS tHe BumbleBee said...

tiqah~kekeke..sri lanka pun sri lankaa laa kan..jadi masuk tv.muahahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak tij~haah...skrin ape kak tij?skrin wayang kulit je kut...ekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~kekeke..ni la dinamakan rejeki..xpasai2 pulak aku terlibat dgn benda alah ni.hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

anon~kekekeke!hapal skrip hapenye,keja senyum2 je pun dalam tuu..hihihi.

aNiS tHe BumbleBee said...

miss~hahahaa..caitt..bajet sapa dia laa yg malang ambik aku berlakon tu...

aNiS tHe BumbleBee said...

lina~aku burung puyuh jee laa...bwahahahaa!! selebriti selebet,ye dak?hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

afeez~ haah..nk otograp?kekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

ejan sara~jadi laa jadi org gaji..kekeke..kang jadi heroin,xlaku plak filem tu.muahaahhaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~uuuu...blakon kt hollywood kang kena pakai seksi2..awww!xmau laa aii!!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~haa laa kak..betui laa!kekeke!maceh..maceh..tp tang biduanita tu,mmg dah jadi profession tetap dah kut.pasal hari2 jerit pakai suara soprano kt uyin.huekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

bardboo~meh la dtg sri lanka..dorang nk pkai org lagi ni..ihihihi!

MrsYusofhussain said...

haaa baru aku tau ape kisah sbnr...kemain dia dok simpan cite sbb nak stori kat blog ni...

Lizzie Yasmin said...

pergh.. trus belakon tuk hollywood tue.. jgn main2.. hahaha..

ab@h_Izz said...

cayalah...balik Msia leh apply kat david teoh..tapi kena praktis jadi hantulah dulu..hantu dah boleh buat duit skrang..hi..hi2

- GC - said...

wowwww.. nak sainnnnnn...

julietchun said...

tergugat angelina jolie,keh,keh,keh.

The Sharkox said...

ada ke detail kasut je dia bagi tengok..hahaha

Suhana Shahril said...

ammoihh...dlm dok alah2 tuh..sempat lagik jd plakon...dah ok ker alah mu tu anis?

Yati said...

Wah... dah jadi pelakon dah Anis. Tak kisah la watak kecik pun. Tahniah ya! :)

mario said...

perghhh...dah jadi pelakun jgn lupa diri yer...ekeke
eh...dulu2 baju melayu mmg cenggitu ke...apsal ko tak bagi dia tgk citer semerah padi...baru betul...kah3 baju melayu skrg dah moden le...

Pnut said...

peeewwwiittttttttttt
mak bangga nakk...

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~kekeke..smlm pakai henpon je..malas aku nk menaip.aku dah la rabun xnmpak urup kekecit tuh..

aNiS tHe BumbleBee said...

lizzie~hahaha!pasni boleh bollywood plak kan?

aNiS tHe BumbleBee said...

abah_izz~kekeke!kalau takat hantu tu,kacang bangat.hari2 aku naik hantu lam umah ni..wawawa!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~nah,kak sain kt dahi okey??hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~hahaha!abis la brad pitt pas nih.

aNiS tHe BumbleBee said...

the sharkoax~haha..kasut udah..

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~hehehe..tu laa..mende ni sblm aku preggy lagi.tu yg xboleh nk tarik diri dah.menten je alah.tp ada time dah kut.malam2 laa yg paling teruk.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~kekeke..saje je kan..pengalaman..nk tgk camne org puteh wat filem..tihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~besoks bila aku dpt anugerah,aku sebut nama ko skali kt pentas.huekekekee!!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak pnut~kakakaka!ye ke mak???

Apit said...

woit...org kampung dh blakon filim!haha

aNiS tHe BumbleBee said...

apit~wahaha!glamer laa kampung kita pas ni weiii..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Walawei Anis !


congrats..bukan senang woo.. I'm happy for you. I am !!.. err terspeaking london pulak..aku ingat nak cakap german tadik... hahaha..


ko okey tak? dengan morning sickness ko lagi. risau lak aku.

tapi ko memang best.. Muka aje pucat sikit skarang ni.

aida zain said...

waaaaa caya laaa Anis...dah jd filemstar...nak sign autograph gak laa bole?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...