Monday, December 6, 2010

Nasi LeMaK Amukan AbLasa

Salam all...

Hari minggu lepas adalah hari panas serumah...walopon hujan je pagi2 tu...Kisahnya, gas abis nok..dari mlm sabtu lagi..malam tu pegi cari, kedai tutup. Terpaksa laa aku panaskan sup utk bihun sup pakai rice cooker. Esoknya, pagi2 lagi, Speckybee ckp nk mkn nasik lemak. Aku on je lar.

Kul 9 pagi driver datang, nk ambik tong gas pegi top up. Sampai laaaa ke pukul 10 lebih, tak nampak2 batang hidung. Speckybee start panasss.... Nak nasik lemak!! nak nasik lemakkk!! hahaha!

Dia call driver suh balik umah.Then dia, Uyin & driver tu plak pegi cari gas. Sampai laaaa ke pukul 12 tengahari. Aku plak panasssss....Nak nasik lemakkk!! nak nasik lemakkk!! argghh!

Last2 Speckybee balik. Bawak tong gas. Punyalah jauh dia pegi isi gas. Hari ni satu bandar Galle kena amukan ablasa Speckybee.

Kedai first, dia cakap, lagi 3 hari baru ada gas. Dah tu, yg ko bukak kedai nk buat hapa??? Kedai kedua, dia jual gas yg tong kaler biru jee...Yg tong kaler kuning xley top up. Speckybee tanya, berapa harga utk satu tong kaler biru?? Dia cakap Rs 2200(70ringgit++). Tapi tu untuk gas aje. Speckybee bertambah2 laaaa panasss... Abih tu, kalau aku dah beli gas tu, aku nk taruk kt mana???? Dalam poket?? Baghallll!!!

Then baru la org gas tu bg tau,kalo sekali dgn tong, Rs 7500. Ringgit Malaysia 200 lebih kau tau??? Umah aku dah ada 2bijik tong kuning. Pe kejadahnya aku nk kumpul tong gas berlambak2. Nak nasik lemakkk!! Nak nasik lemakkk!!! Huwaaa!!

Last2 punyala berkilo2 meter mencari, jumpalaa jugak. Tu pun kat belah2 kawasan kampung haaa...Yg town ni ape hal tah semua tak de. Nak kata dapat Tsunami warning, xde la pulak.Usunglaa tong gas tu balik rumah dengan jayanyaa...

Nasi awal2 aku dah siap masak.Tinggal nk menumis sambal sotong kering, goreng ikan bilis dengan rebus telur je lagi...balik je Speckybee, terus aku bersilat kat dapur. Makanlaa nasik lemak tu sbg breakfast+ lunch.


Ni laa dia nasi lemak amukan ablasa..nampak je simple.Tapi paling sedap dalam dunia ko tau?? Setengah hari punya seksa nk dapat makan haa...

Gendang gendut tali kecapi;
Kenyang perut kita pi shopping plak. Muehehehe!

So, aku ada nk cari barang kt Barefoot.Barefoot ni tempat barang2 yg beridentitikan Sri Lanka..banyak laa jenis2 cam kain linen tu, pestu hiasan2..mcm2 laa kan.. Kt Colombo ada jugak Barefoot.Tapi aku rasa mcm sesak sgt.Xboleh nk nafas. Sini macam tenang skit...Decoration kt dalam pun lawa.



Ni Barefoot Galle @ Galle Fort.


Kerusi ni mcm menarik kalau letak kt ruang santai umah...tmpat lepak baca2 magazine ke kan..Tapi aku ingat, nk suruh Speckybee je buat balik Malaysia besok.Pakai pelepah pokok pinang ke kan.kekekee!


Hai Encik Kuda. Mari kita berdansa!


Then pegi Keels..suasana krismas sudah di rasai..Nampak tak ada salji2 kt luar tu?? Kalau tak nampak, pendek umurrrrr......kakakkakaaka!

Cau cin cauu!!

44 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

haha..

mau tak hangin.

haaa sebab gas tulah buat aku hangin sampai aku beli induction cooker..tapi tak pasang2 sebab tak measure sebelum beli.. sapa yg hangin sekarang ni...aku ke ko ?


lagi satu...aku tau memang sedap tapi kenapa lak warna kunin nasik lemak ko tu ?

nasi lemak kunyit ?

abah_izz said...

Uitts..kat sana main topap topap gas yer...payah betui nak cari gas noo.

tu la aku pun konpius awat nasi lemak warna tu..mungkin santan pun habis diganti ngan kunyit kot.

saraa said...

nasi lemak sri lanka tu.
komfem sedap nh hehe

awat aku ta nampak salji tuh .
ahh sudahh

Atiqah said...

jd breaklunch terus...hehe..nk nasi lemakkkk

AdiK CoMeL said...

beli la kain linen sebagai hadiah kawin.. ekekke..

ziha said...

wahh mmg sdp nsi lemak smbal sotong..tp knapa kaler kuning ns nye?? kt sne beras wrna kuning eh?hehe

julietchun said...

buleh buat hobi kumpul tong gas,hahahaha.

aNiS tHe BumbleBee said...

azrina~keh3x! tu laa ko..gelojoh nau.


saje aku letak kuning.bosan plak asik putih je.nanti2 aku nk taruk kaler ijau ke,biru ke plak.mueheheh!

|| NaFiRaa || said...

muahahaha.. seb baik x bertukor jadik ijau.. haih~ kalo masak pakai dapur kayu, agak2 menjadik x nasi lemak tuh???

awat kaler kuning nasi lemak??? nampak macam nasi minyak plak..muehehe

sajli x nampak..air ujan jek nampak!! errkkkk!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

abah _izz~ tulah..slalunya senang je.kali ni kenapa tah.ujan2 ni semua pakai pakai dapur gas kot panaskan badan.kekekeke!

letak gak santan..keke..kt kedah byk gak nasi lemak kaler kuning.xperasan eh?

aNiS tHe BumbleBee said...

saraa~ alaa..xsedap pon..tp kalau dh sikit pnya bersusah payah demi nk mkn nasi lemak ni,tiba2 je dia jadi sedapp..hahaha!

kalo ko nmpak salji kt sri lanka ni,tu tanda2 nk kiamat dah aku rasa..kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

atiqah~jimaattt...hhhaaha! alah,pegi je kt gerai makcik bedah sebelah tu haa....hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

adik comel~ aik,jadi adik comel plak dah..ooo..lupaa...dah tak gadis dah..hahahahaa!


kain linen nk buat apa?nnti kak anis tgk baju kain linen laa..

aNiS tHe BumbleBee said...

ziha~hahaa!sj je lah...aplikasi sains kt dapo..hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~hahaha!gitulaa kekdahnyaaa...pestu bley tulis tarikh2 bila beli tong gas tu..nnti balik msia boleh wak balik..souvenir dari sri lanka nok..

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~hahaha!nasiknya xpe,pakai rice cooker.yg sambalnya tu,boleh kalau nk pakai dapur kayu.tp pengalaman ktorg aritu nk buat ikan bakar, pukul 3petang baru boleh mkn sbb api taknak hidup.arggghhh!!

nasi tu kaler kuning dia light2 je senonye..tp dah kena flash camera kot.tu yg kenmain kuning diraja jadinya..kekeke!


hahaa~kalau sri lanka turun salji,mmg ktorg lari balik malaysia.takuutttt....kekekek!

afeezz said...

awat nasi lemak awak kaler kuning? terletak kunyit ker?

Mario said...

nmpk sedap tu...

Anonymous said...

sedapnye tgok sambal sotong tu..tapi gastrik x boleh makan cili dah sobsob :((
~abyQaira

aNiS tHe BumbleBee said...

Afeez~Nasik kaler kuning??
Tue kira macam ganti pulut kuning la tue..Nak tundukkan "amukan ablasa" kan ke kene gune pulut kuning...hahahahaha!!!

ainiayu said...

huhuhu....siannya...sib baik la ada gak jumpa gas....klu tk mau jd cite batu belah batu bertangkup...kekeke....kempunan nk mkn nasik lemak....

nasik lemak kunin....huhuhu...teringat masa duk sabah....

EJAN MAPET said...

pesal nasi lemak warna kuning?? ker..nasik ayam ni?? dh kater amuk kan??

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~haha..sedap bagi org yg menderita cari gas 1/2 hari je la...

aNiS tHe BumbleBee said...

aby~laa ye ke..xpe..pantang kejap..minum susu byk skit ye..:)

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~hihi..org sabah buat nasik lemak kaler kuning gak ka?woo..kira ni resepi org sabah kut anis ni..kekke!~

aNiS tHe BumbleBee said...

ejan~ tu pasal dia ada jampi skali..kasi laki aku cooldown balik.ahahhaa!

Apit said...

mcm sdap ja..nnt hg blk malaysia mls nk keja, bleh r meniaga nasi lemak kt area umah ak kt sp, sng ak p keja ak sms ja hg order ns lemak..haha..

kakyong said...

ya Allah, kan main gigih lagi.. erkk tu nasi lemak ke pulut kuning.... kan main menyala kuning nya tu... ekekekkk...

salam maal hijrah 1432H buat Anis sekeluarga..

aNiS tHe BumbleBee said...

apit~hahaa! cun!ada dah sorang customer makcik...hg tak sms,aku p turut smpai rumah hang naaaa....kakaaka!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yong~hahaha! nasi yg betulnye xde la kuning sgt.tah,kena flash camera kot.kenmain bersinar2 kuningnya tu...hihihi!

Kancilbiru said...

tu dia...punya la susah nak cari tong gas kat sana kan...nasib baik la jumpa, kalau tidak, ada ja berita kat buletin utama pasal rakyat malaysia mengamuk kat sri lanka...hahaha

makdara TERdiva said...

fuiyohhh! lebatnya salji...lalalalala :P

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~ahahaha! aku sikit lagi nk talipon embassy,suh nasihat speckybee ni.akakakka!

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~hihihi! panjang umo MDT ye... :D

Yati said...

Susahnya cari gas kat sana ya. Mahal pulak tu. Nampak sedap nasi lemak Anis buat. Alamak, tiba-tiba akak pulak teringin nak pekena nasi lemak.

Azmi Sham said...

Eh, eh, macam berjanji lak ye... my wife pun wat nasi lemak ahad ari tu. Sorry la tak jd g galle, insyaallah ada masa nanti sampai gak kitorg...

AngahSayang2314 said...

eh kenapa pelik yer nasi lemak warna kuning dah macam pulut kuning lak.... hehehe

saljii pelikk bukan kata salji ais pun tak nampak hahahhahaa

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~kt sini semua brg dapur mahal kak..byk tu dpt gaji,byk tu laa habis.tambah2 pulak kami ni kaki makan.kih3x...ha,apa lagi kak,kalau malas nk buat,p kedai ja beli..uuu,bestt!

aNiS tHe BumbleBee said...

azmi~ahahaha!nasib baik laa korang pun xjadi dtg.kalau tak,konfem mkn kt kedai laa kita semua.smpai kul 12 ha baru jumpe gas.ayoyoyo!!

nnti dtg tau...tau?hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

angah~hihi..xpernah tgk eh?kalau kt kedah,slalu je ada...benda biasa laa tu nasi lemak kaler kuning kalau bg ktorg.

hahaa!ais ada...tp dlm peti ais supermarket ni laaa...kekeke!

AngahSayang2314 said...

baru angah tahu kalau tidak angah tak tahu pun nasi lemak colur kuning

liyana said...

baru nak tnye kaler kuning tu ape, nasik lemak kaler kuning? baru tau.. mcm nasi ayam dah ni.. hehe

kak, hr tu org tgk cite masam masam manis p ramlee, otomatik teringat kat akak.. hehehehehehe :D

aNiS tHe BumbleBee said...

angah~ hihihi...biasala kan angah..tiap2 tempat tu ada laa stail lain2..

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~kekkeke..ha tu laa..korang tau nasik ayam je kaler kuning.nasik lemak pun ade tau..tihihihi!

woh,ye ke?ni yg tetiba nk nyanyi lagu "dalam air ku terbayang wajah" ni..hahahaaha!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...