Wednesday, May 12, 2010

BaHaSa aKu DaH BuSuK!


Dalam keadaan aku yg bergelak ketawa macam iblis kanak2 riang ni, ada sesuatu yg mengganggu fikiran aku. Perkara ni aku sedar masa menjawab Kertas Penulisan Bahasa Melayu,exam JPA haritu. Serius, aku tak boleh lagi menulis bahasa melayu dengan baik!Kertas Bahasa Inggeris aku maybe agak lega sebab soalannya mudah,cuma khuatir grammar pulak lebur! Mungkin bagi ko, ko, dan ko di sinun perkara ni remeh gila, tp tak bagi aku! Vocab aku hancur,even perkataan melayu yg mudah2 pun aku terlupa.Skang,aku nk buat post mortem masalah ni.Kemungkinan faktor2 berikut yg mempengaruhi tahap kebangangan berbahasa aku:

1.Ambil mudah/Perasan da bagus!
Aku fikir Bahasa Melayu tu sgt mudah.Aku org Melayu.Bahasa ibunda aku adalah bahasa Melayu.Lagipun dari darjah 1 hingga tingkatan 5, aku sentiasa jadi pelajar kesayangan cikgu Bahasa Melayu.Penulisan aku diphotostat seluruh sekolah utk dijadikan contoh kt budak2 lain.Dalam kelas bahasa Inggeris pulak, aku digelar 'Kamus bergerak' oleh member2 universiti.So, agak mustahil aku bangang dalam kedua2 bahasa ni.BULLSHIT!

2.Keadaan Sekeliling
Okey,aku cuba menyalahkan keadaan sekeliling plak! Lepas resign dari keje, aku terus dtg ke Sri Lanka ni.2 tahun permulaan, aku xde life! No internet, no pals! 2tahun cukup menghasilkan kepaman otak yg sgt hebat.Totally dungu!

3.Kurang membaca
Yes! aku sgt setuju dengan kata2 'membaca jambatan ilmu'.Skang ni aku rasa mcm bahan bacaan aku tak byk membantu.Kalo sumber bahasa melayu yg aku baca, majalah Pa&Ma,majalah Pa&Ma,Majalah Pa&Ma, eh xde ke bahan bacaan aku yg lain??Adelah skit Majalah PC,then novel2 thriller Ramlee Awang Murshid. Nampak kan???aku baca juga online newspaper tp kdg2 tu bahasa dia pun huru hara jugak.Bahan bacaan Inggeris aku ada byk.Sampai tak terbaca!Baca 2 baris,tido 2 jam.BAGUS!

4.Kurang komunikasi
Sebagai seorang perempuan yg menguruskan rumah tangga dan 80% hidup aku hanya duduk berkepam di rumah,maka ruang lingkup komunikasi aku sgt sempit.Tambahan pula akulah satu2nya perempuan melayu terakhir yg gojes di sini.Dgn Speckybee & Si Uyin,kami bercakap loghat utara & bahasa inggeris.Tiada penggunaan bahasa melayu standard di rumah aku.Dengan jiran tetangga(mcm byk sgt jiran aku) aku gunakan english yg porak peranda& bahasa Singhalis (yg vocab aku lg byk words makian dari benda yg elok2).Tiada bantuan utk memajukan Bahasa Melayu aku di situ.Sigh!

5.Fesbukin', YMing, Blogging
Mungkin juga penyumbang faktor.Tapi tu salah diri aku sendiri lar kan.Tambah2 blogging ni.aku kalau boleh nk blog aku santai,apa yg kuar dari hati aku,itulah seketoi2 keluar kt blog ni.Xde simpan2,xde kontrol2.Crystal clear org ulu baling ckp.Jadi bila korang baca blog aku,korang dpt tengok sendiri,betapa taiknya bahasa aku kan???? Tunggang langgang,campo segala bahasa inggeris,bahasa bajau,bahasa mahmeri segala bagai. Rojak kt Padang Kota pun tak caca marba mcm blog aku ni.

APA YANG PATUT AKU BUAT????????


Okey,berdasarkan faktor2 tuduhan penyebab kesebalan otak aku ni, aku akan cuba cari konklusi.Kita mulakan dengan faktor 1 dan seterusnya.

1.FAKTOR 1: AMBIL MUDAH/PERASAN DA BAGUS!
Aku kena lupakan zaman kegemilangan aku dulu.Dah,ko mcm ayam pencen dah anis oii! Kalo ko nk bersinar balik,ko kena start dari awal.Terima kasih kepada exam JPA yg telah menampar pipi aku beberapa das! Kalo tak aku tak sedar diri lagi.Terhegeh2 nk buat karangan pun.

2. FAKTOR 2: KEADAAN SEKELILING
Tu perkara dah lepas.Dulu, baru2 ada anak.Mesti nk menumpukan masa kat anak.Sekarang anak dah besar.So,mulakan balik usaha!

3.FAKTOR 3: KURANG MEMBACA
Aku akui,mmg sgt sukar nk dpt bahan bacaan bahasa Melayu kt sini.Kemungkinannya adalah 0.03% lah kut.Kalau ada pun mungkin berbahasa Indonesia.Jadi aku fikir aku perlu round blog2 yg pakai bahasa melayu baku.Blog2 yg bincang perkara berat2 skit.Blog orang2 yg terkenal dlm bidang penulisan bahasa melayu.Bahasa Inggeris,aku kena buat latihan mengenal pasti grammar dlm buku SPM balik.Dan juga korek balik email lama aku yg aku pernah register utk dapatkan 'word a day' setiap hari untuk menambah vocabulary.

4.FAKTOR 4:KURANG KOMUNIKASI
Dengan uyin aku mmg elakkan guna bahasa campur dalam 1 ayat.Biasanya 1 ayat akan mengandungi bahasa Inggeris yg penuh.Skrg ni dah nampak hasilnya bila budak kecik tu mampu keluarkan sebaris sebaris ayat inggeris tanpa campur aduk.Cuma kadangkala ada ayat yg dicampur 3bahasa terus yg buatkan aku nk hentuk2 kepala kt dinding sbb tak paham!Bengang! Thanks god,aku dapat peluang berkomunikasi dgn cara agak formal bila tiba2 aku jadi ahli jawatankuasa 1 persatuan kt sini.Mula2 aku mcm nk blah dari persatuan tu sbb aku xnak pegang apa2 jawatan.Tapi think positif.Menghasilkan newsletter utk persatuan adalah 1 langkah yg baik memahirkan bahasa.Bila berkomunikasi dgn org2 yg lebih tinggi ilmu dari kita,secara tak langsung ilmu tu mengalir.Aku sgt berterima kasih kepada bijak pandai yg sudi bantu aku.Yg memandai2,terima kasih juga.

5.FAKTOR 5: FESBUKIN',YMing, BLOGGIN'
Yang ni aku akan cuba control.Disebabkan aku xde kawan2 kt sini, ini ajelah saluran yg aku ada utk kongsi suka duka (cewah) dan luahan perasaan.Aku tak suka jugak blog aku ni jadi mcm diri org lain sebab itu bukan diri aku.Insyallah,setakat ni aku xde Split Identity.Macamana korang kenal aku dalam blog,mcm tu lah aku sebijik kt luar.Kalau korang jumpa aku agak diam skit,mungkin masa tu aku rasa tak selesa ataupun tgh bengang.Lain2 waktu,aku adalah manusia yg huha huha.Sifat2 aku ni diakui oleh kawan2 dari kecik hinggalah ke tua gajah ni.Jadi marilah berkawan beramai2 dengan aku.ekekekkee! (kepada lelaki2 miang,tolong elakkan diri anda dari berjumpa dgn aku.kalo xdpt penyapu hikmat dari aku,mungkin kau akan dapat khidmat garu belakang free dgn excavator oleh laki aku!)

Bagi yg tak berapa familiar dgn construction machine, ini adalah excavator.


USAHA TANGGA KEJAYAAN!(tapi aku akan cuba cari lif @ escalator supaya cepat skit sampai!) :P

sekian,terima kasih.

notabulukaki: korang ada masalah mcm aku tak?

10 comments:

dude said...

baca blog aku.
bagus untuk perkembangan bahasa.

oh laki ko keje construction mende kat sana weh.

mrsyusofhussain said...

wakakaka...aku yg dok malaysia ni pun bleh dpt bahasa melayu 5C utk SPM kak

aNiS tHe BumbleBee said...

dude~ okey! aku pegi sekarang demi selamatkan bahasa aku! hahahaha!

die buat apartment kerajaan patblas tingkat.besok2 da siap die boley la bangge cam indon buat KLCC,"bggunan tertinggi kt galle ni,bapak yg buat dulu, nak.." huakakakaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~ mpphhh..susah gak kan bm ni sbnarnya..aku pikir,aku nk ubah bahasa harian aku jadi cam zaman p.ramlee dulu2 la weh.

ainiayu said...

kalau la anis tgk pertandingan pidato bahasa melayu peringkat antarabangsa ari tu....huhuhu...hahahaha....sabo je la...sib baik hg tk tgk..klu tak....kekeke...harus rasa nk nyorok pastu tk nk kuar2 dah...kekeke....

aNiS tHe BumbleBee said...

awat kak?tajuk dia mari kita bunuh org yg huru hara kan bahasa melayu ke kak?hohoho..sib baik dah nyorok siap2 kt SL ni..kekke!

ainiayu said...

tkde la...masa tu baru la tau ramai bangsa asing dok belajaq bahasa kita...pastu lak depa guna ayat2 yg best...kena temuramah pn lam bhs melayu...& depa kata bhs melayu senang nk belajaq...lg satu depa bkn la foreigner yg duk mesia...depa blajaq bhs melayu kt negara depa sendiri....tk pe la...anis dh duk SL...ada alasan la bm agak hancuss....kekekke

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~ ooo..best!kt sini pun dulu ada kelas bm.melayu lanka kt sini pun pandai ckp melayu,tp terbalik2,and mcm indonesia skit2.hihi..tu la kak.nk menulis ayat formal skang ni mcm kekok skit la kak.tu yg nk kena stadi balik tu.hihihi!

zuar said...

ajarla uyin tu bm btl2..kang balik msia dia tibai ckp urdu lak.kekeke

aNiS tHe BumbleBee said...

zuar~ mana datang bahse urdu pulak dah? ni tgh aja die bebetul la ni...hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...