Sunday, August 30, 2009

MenU Pause!!

"bah,oder pizza nak?ibu buat spaggeti.arini ala2 italian skit,nak?"

Tu ler bunyik sms aku pada hubbyku yg hensem lagi menawan kalbu pd petang ni.sebenarnya,menu italian tu adalah modus operandi aku utk menghilangkan rasa bad mood dan emosi xstabil aku.adekah aku nk menopause??ishh,xkanlah..aku mude lagi.anak baru sorang ni.cane nk produce smpai 11 org nih?

sebenarnya sekali lagi aku jadik mangsa kepada pepatah "buat baik berpada2,buat jahat jgn sekali" atau dgn lebih tepatnya, "susu dibalas tuba".Itu yg menyebabkan mood aku mggu ni seperti org nk menopause.humm..ape patut aku buat???

adekah aku patut:

a)Lempang org itu laju2 dgn menggunakan stokin kepam Speckybee yg baru balik main bola??
b)Melompat2 di atas katil smbil menjerit sorak pom pom girl ; "Tara papa,Yeyey!" ??
c)Tidur lagi....utk ke 888 kalinya???
d)Mengadu kepada TaliDera atau Talian Nur?
e)Menangis (oh,xkuasa aku!)
f)Mengadu kt Speckybee....lagi??(byk2 kali kang die pon fedap!)
g)MAKAN!! (beb,nak raya ni.nk balik kg.badan kang naik mencanak,ade hasil kene kutuk dgn org kg..cam taun lepas.sigh!)

Hummm....ape perlu aku buat???
Oh,Tuhan...kenapakah aku slalu jadi mangsa ketidakadilan inih?
Owh..mungkin aku dlm senarai hamba2Nya yg kuat dgn ujian....
mungkin........
eley..xpe..wot u gip,u get bek! lalala~

fun quiz for myspace profile and blog
VERY FORGIVING...patotlaaa..


p/s: amek wudhu,bace quran.moga tenang hati ini..

Saturday, August 29, 2009

DWI CONTEST~ FROM SRI LANKA WITH LOVE..

Jeng! Jeng! Jeng!

Oleh kerana aku xbape hepi mggu ni..jadi ade baiknya aku hepikan org lain.Moga2 tuhan menghepikan diri aku tahap maxima utk hari2 berikutnya.muahaha! Erm..kalau korang perasan,kt countdown aku belah kanan tu,countdown utk aku balik beraya ke Malaysia.Yeaah! Selalunya,kalau balik malaysia,kami mmg akan bawa balik souvineer utk family dan member2 di Malaysia.Tp,balik sekali ni,aku dah ada blog.Jadi sangat teringin nak bg souvineer utk rakan2 blogger pulak.Bukan senang nk dpt souvineer dari Sri Lanka ni taww.bape kerat je rakyat Malaysia kt sini..hehe!Okey,kita teruskan ke info pertandingan.Cewah!

Syarat umum:

1)Contest terbuka kepada semua yg ada blog.
2)Add blog anisthebumble bee dlm bloglist anda.
3)Ikut suke hati,nk jadi follower ke idak.tp kalo jadik,peluang utk menang makin cerah.kekeke!
4)Nyatakan tajuk contest yg nk disertai.Kalau nk join 2-2 contest,sila buat 2 entry.Idak poning pale makcik nnti.
5)Linkkan blog anisthebumblebee ni dlm entry anda.
6)Nyatakan nama dan blog anda.
7)Then,antar penyertaan anda dlm ruangan komen entry ini.Sonang nk menjejak nnti.

Pertandingan terbahagi kepada
2 kategori:
1) CONTEST AKSI KELAKAR
2) CONTEST IBU RATU HATIKU

Haaa!Anda boleh memilih nak masuk mana2 pertandingan ni,atau kalau rasa tamak sgt,boleh masuk 2-2 contest.No hal.

CONTEST AKSI KELAKAR
1)Upload gambar anda yg anda rasa paling kelakar.Gambar yg mampu membuatkan pembaca ketawa guling2 mmg berpeluang sgt cerah utk menang.
2)Boleh tambah dialog pada gambar utk mendapatkan efek yg lebih dramatik dan menggeletek paru2.
3)Ceritakan kisah mengenai gambar itu.xkira samaada rekaan atau kejadian benar.hehe.
Sonang yo kan?

Contoh gambar:

xkisahler nk letak gambo sape pun.janji gambar ORANG/MANUSIA/HOMO SAPIENS.jgn google amek gambar org lain pulak.kang kene lempang dgn selipar jamban pulak korang nnti.

2)CONTEST IBU RATU HATIKU
1)Upload gambar anda bersama ibu anda.xkisahla ibu kandung ke,ibu susuan ke,ibu angkat ke,jangan ko hantam amek gambar ibu jari kaki,ibu kunyit.ibu ayam sudah.pastikan 'ibu' itu adalah manusia.
2)Ceritakan kenangan paling indah anda bersama ibu anda yg membuatkan org yg membacanya tersentuh hati,meraung2 dan rasa dan dan tu nk balik kg.hehe!
3)haa,itu aje..

Contoh gambar:
Mudah kan??
Tarikh tutup penyertaan adalah pada :
10 September 2009.
Keputusan akan diumumkan pada : 12 September 2009
Jangan tertukar tarikh pulak ye.Cun la kan.aku balik malaysia 16/9/2009.Smpai je kt tanah air(insyallah moga selamat perjalanan pulang kami),besok lusa tu boley ler aku ngepos hadiah2 pada para pemenang.Cewah!

Ooo..hadiah...hum..aku belum shopping lagi hadiah.Agak2 ape ye?hehe!xpe2.hadiah nnti dulu.Kasi surprise sikit.Setiap kategori ada 2 pemenang.Nk merasa hadiah dari Sri Lanka,cecepat hantarkan penyertaan anda ye.Hah! tu melangut ape lagi?Cepatla buat entry.kekeeke!

okey..selamat bercontest - contest!

UPDATE CONTEST
Hadiah Contest:

Actually,hadiah contest belum beli agi.ingat ujung mggu ni nk terjah Colombo lagi.hehe!Tp bayangan2 adiahnya boleh la dilihat seperti gmbar kt atas.Gambar2 ni diambek di ODEL sebuah pusat membeli belah terkemuka di Colombo.cewah!Wajiblah teh mesti ada sbb Sri Lanka pengeluar teh world class,occay?Maybe hadiahnya akan ditambah seperti tshirt or else.Yg fridge magnet bergambar 3D tuk2 tu wajiblah digrab.Sgt cute,dan mati2 xkan dpt kt malaysia.hehe!Semua hadiah2 ni bernilai ribuan rupee dan berpuluh2 dollar.

Oh,ye.Ramai jugak yg berkomen,bershoutmix dan berym dgn aku.ckp xde gmbar kelaka.alaa,gambar tu xsemestinya kelaka.taruk je dialog kelaka pun dah dikira sbgai gambar kelaka.Ikut kreativiti memasing.ai xkisah.Janji anda rasa gambar yg dihasilkan itu kelaka.okey.

Cepat hantarkan penyertaan sekarang!

HAPDET!HAPDET! ~5/9/09
PESERTA CONTEST AKSI KELAKA

AINI AYU


ErinZ


Siti SifiR


Yaaa..itu dia para pesertanya.bg yg belom hantar penyertaan.cecepat ler anto.10hb ni nk tutup dah.Am gonna fly bebeh!


PESERTA CONTEST IBU RATU HATIKU




TiQaH


Jue

HAPDET CONTEST!! 8/9/2009
lalala~hadiah2 sudah dibeli.tp malangnye,fridge magnet yg de gambar tuk2 tu dah abes..uwaa!!tp xpe...hadiah sudah ditambah lagi.tshirt kanak2 yg cun!

Lagi 2 hari nk tutup dah contest.juri2 yg dilantik,sila godek2 cecepat gambar2 penyertaan ye.Contest ibu ratu hati ade 2 org je peserta stakat ni.Kalau xde tambahan,2-2 peserta ni lah pemenangnya.muahahaha!
okey,itu aje dulu hapdet utk contest ni.kul 12tgh malam 10/9/2009,contest ni dgn rasminya ditutup ye.12/9/09 pemenang akan diumumkan.yeaaa!

UpDate~ 10/9/2009
Ting! Ting! Dengan rasminya,contest telah ditutup!!Terima kasih kepada yg menyertai.Tunggu 12/9/09 untuk pengumuman pemenangnya okey...Juri2 yg dilantik di Malaysia tu..sila jalankan tugas anda yerp...by besok,aku nk tau resultnye.Cargas sket!

Friday, August 28, 2009

UjaN...


Puasa kali ni ditemani oleh cuaca hujan..syukur alhamdulillah..xpanas sangat..dan taklah terasa kering sangat tekak ni.
Kalo jeling2 kt countdown aku tu..ade lagi 18hari nak balik malaysia.haaii..xsabarnya rasa!

okey,mmg aku xde modal nk citer apa.sbb harini perasaan aku xbapa best.sgt frust dan sumer2 benda yg tak best lah.jadi,xpayah fikir.biarler perasaan xbest ni dibawak air ujan yg tengah turun ni ke longkang.tihihi! yang penting ketawa lah selalu walaupon tak hepi!

p/s: aku sgt rindukan bontot ayam goreng kt pasar malam malaysia!!!!!!

bye

Monday, August 24, 2009

Entry Kecit

Hari ni Speckybee pegi keje pukul 6.30 pagi...
Sbb dia salah tgk jam...
Keh!keh!keh!keh!

p/s:padan muke.org kejut solat subuh awal2 xnak bangun!
*****
itu je entry harini.

Saturday, August 22, 2009

kegembiraan berganda-ganda..YipPie!!

Keriangan menyambut ramadhan sgt terasa.Tetiba pulak semalam,firasat aku mengatakan brg2 yg dipos oleh keluarga Specky Bee di Malaysia dah sampai.hehe!aku agak2 je.sbb kt Sri Lanka ni xley trace pakai internet.Jadi,pagi tadi,aku bersama honeybee menaiki tuk2 utk menerjah Galle Post Office.hehe!

Inilah pejabat pos Galle,Sri Lanka..



sebaik saja sampai,aku pun tnye lah pakcik kt situ.dia check sana,check sini..cuak aku.isk,xde ke??pastu,dia angkat buku kt atas meja dia.ade kertas!fuh!fuh! aku saspek,kertas itu adalah kepunyaan aku!

"Ma'am,u came at the right time!"
YEEAAH!!!tu yang aku nk dengar tuuu!! Dah bunga2 hati aku ni.lepas sign segala surat tu bagai,barang pun dibawa ke depan aku.

Pakcik bukak bungkusan




Tgh bukak bungkusan lagi.sila perhatikan pakcik yg duduk pakai baju putih tu.lepas ni aku nk kutuk dia..hehe!



Hati aku yg berbunga2 ni,tiba2 layu,bunga2 tu bertukar jadik kaler itam,gugur satu per satu.
Pakcik baju putih tu kata,barang aku kena tahan.Sebab xley bawak makanan masuk.Pale hotak betul!!Padahal sebelum ni boley aje.baru je 2-3hari lepas member kitorg pun ambik brg dia kt situ.Hinsss!! Sabar anis,sabar.puasa neh.Oleh kerana perkara2 camni aku dah biasa alami,contohnya ditahan pak guard uitm sbb pakai baju singkat dan ditahan polis sbb drive lelaju jadi ini adalah small matters.tiba2 aku bertukar jadik wanita paling ayu..sopan santun dan lemah lembut.aku senyum.....manis......... semanis manisnya..........smpai pakcik yg tgk senyum aku tu akan kene kencing manis pas ni.aku pon mintak ampun,janji xbuat lagi,bla..bla..bla! hasil dari pra-godaan aku tu,pakcik tu akhirnya mengalah.heh!baru ko tau!tu baru pra-godaan.belum goda bebetul agi.hahaha!

akhirnya barang pun berjaya dibawak sampai ke rumah...hihi!


**ikan masin
**telur masin
**gelama masam
** petai
**keropok ikan
**keropok sayur
**kerepek ubi
**belacan
**asam keping
**ikan pekasam
**produk2 kechantekkan aku
**ape lagi eh?byk tul barang2nya..heppiiii!!!

Syukur..syukur..serius aku desperate sgt dgn barang2 ni sbb xtau nk masak ape berbuka karang.Time kasih kepada keluarga mertuaku,kakak ipar,adik2 ipar yg susah2 membelikan barang2 ,bungkus and hantar sume.time kasih byk2.. :)

Friday, August 21, 2009

RAMADHAN DATANG LAGI..



Syukur Ya Allah..kerana memberi peluang hamba2Mu yg kerdil ini menghirup harum semerbak ramadhanMu..Syukur kerana kita semua masih lagi boleh membuka mata,bangun bersahur bersama keluarga.Syukur kerana mampu lagi bersimpuh,menangis semahu-mahunya memohon ampun dari Allah.


Ini adalah tahun ketiga kami sekeluarga berpuasa di Sri Lanka.Tahun pertama,2007,kami menyambut Ramadhan dgn kehadiran buah hati kami,Uyin the Honeybee.Aku,dah tentu2 mmg sebulan xpuasa.hehe!2008,tahun kedua,kami menyambutnya di Habaraduwa,Sri Lanka.Suasana yg cukup sederhana.Aku sedaya upaya menyediakan juadah berbuka puasa sebaik2nya.Kalau di Malaysia,aku pasti,suasananya cukup2 meriah.Kuih muih mmg dpt dibeli dgn mudah dan harga yg affordable.Berlainan disini,segala juadah terpaksa aku sediakan sendiri.Jadi saat ini,bermulalah tugasan aku utk mencari gali balik segala buku2 resipi.hehe!

Antara kuih muih yg selalu aku buat bila tiba bulan puasa:

**Kuih Cara ~ ade 2 jenis,1 bergula,1 lagi berlauk.Bekas kuih cara tu,aku cilok from my mum house.hehe.selepas mencilok,barulah aku talipon dia bgtau.keke.thanks,Ma!

**Ondeh2~kuih yg bulat warna hijau,dan ada gula melaka di dalam.Tepung pulut dah aku beli bulan lepas di Colombo.Diimport dari China.Tp yg aku rungsing,kt mana aku nk dapatkan kelapa parut??Tahun lepas aku beli kelapa kering kt Colombo.Tahun ni xbeli pulak.ade ke kt Galle ni??hum...kena tnya jiran aku nnti.


**Kuih ketayap~hum..reti ke tidak lagi tah aku buat.kene stadi balik ni.

** Cucur Udang~ haii..kecur pulak air liur aku!

** Agar2 dan bermacam jenis puding.

Itu ajelah yg mampu aku buat.itupun aku xsure menjadik ke tidak kuih2 tu tahun ni.tihhihi!Apepun,menjadi isteri dan ibu yg jauh di perantauan,ini adalah cabaran buat aku.I need to manage everything.Dari sahur sampailah ke waktu berbuka.But,it's okay.I'd already get used with all those things.Dah 3tahun kan..

Apa yg aku harapkan,semoga Ramadhan kali ini,membawa rahmat kepada keluarga kami dan seluruh umat Islam.Dan aku sungguh tidak sabar2 utk pulang ke Malaysia menikmati bulan puasa di sana..indahnyaaa!!!!

Saturday, August 15, 2009

CONTEST BAJU RAYA SEDONDON



celebratecelebrate TRUUUUTT!!! TRUUTT!!

Yeahh!!Ini pes time aku masuk contest2 gini.hehe! saje je.ade contest.Join je la.Lagipon dah ade gambar sedondon gini.daripada gambar ni berkepam je kt dlm laptop aku ni,baik aku tayang utk cercaan ramai.

Balik ke Malaysia,mmg niat aku nk bergambar sekeluarga kami.Jadi dengan gigihnya kami pegi ke kedai gambar depan holiday villa alor star untuk mengambil gambar yg spesel ini.Tahun 2008,kami memilih baju raya berwarna hijau turquoise.

Actually gambar ini di ambil selepas kami menghadiri majlis reunion skolah, Sekolah Teknik Jalan Stadium Alor Star.keke!nasib baik le satu skolah.jimat skit.kalo tak,kene pegi 2 reunion.mampuih ler makcik.

ibu rikazz,sy nk join contest ni yeerr..sengihnampakgigi
NAMA SAYA : NOORHANIS BINTI MOHD TANIUS
NAMA HUBBY: MUHAMAD FUAAD BIN AZIZ
TAHUN AIDILFITIRI : 2008
TEMA BAJU RAYA TAHUN NI: HITAM (tu menurut Specky sbb berduka ramai yg meninggal dunia disebabkan H1N1 di Malaysia..)
okey,ni syarat2 contestnya.


1.Jadilah follower iburikazz dan add iburikazz di bloglist anda. CHECKED!

2.Buat satu entry tentang CONTEST BAJU RAYA SEDONDON dan buat link ke entry ini.

3. Upload lah Gambar anda dan pasangan berbaju sedondon CHECKED!
4. Nyatakan nama anda dan pasangan, tahun aidilfitri anda bergambar sedondon tu dan tema baju raya tahun ini. CHECKED!

kt bawah ni akan dibuat pas publish entry ni,wokey:

4. Tinggalkan link anda di sini.ok?
5.Sila tinggalkan sekurang2nya satu komen di mana mana entry yang anda baca selain entry contest ni...Buat syarat..

HEHE! sape2 nak masuk,jom join kt sini!! Tarikh tutup contest ini adalah 22/9/2009.jom memeriahkan lagik contest ini.dapat adiah ke xdapat adiah ke belakang kire.janji femes!hahahaa!setan

wokey..cau cin cau..

P/S: dh terasa2 dah bahang raya neh! Lagu raya dah terngiang2 kt telinga aku.rindunyaaa MALAYSIAAAA!!

Friday, August 14, 2009

The FRee Me!



Yessszaa! Selesai sudah urusan bisnesku sumer.dah settle bab shipment dah.tinggal tunggu je barang smpai.Kedai ku pun dah ditutup utk pre order.so,boleh la aku rilex.Untuk mengisi masa lapang ni,aku pon start lah blog shopping.beli brg2 baby skit,usha2 kebaya aku,cari baju raya utk honeybee.Utk Speckybee aku dah beli something utk dia.yeyeye!Raya kali ni mmg amat bermakna bagi aku.sebab dah ade duit sndiri.setelah 2tahun asik mengabehkan duit SpeckyBee.tihihi!

Raya kali ni,insyallah aku nk bg duit raya kt adik2 aku yg masih belajar(heh,pija,anda dah bekerjaya,xda duit raya kt kamoo.maybe aku akan sponsor something2 sempena majlis tunang hg @kenduri kawen besok.keke!)Then,nk bagi duit raya utk mama & ayahku.yes!yes!Untuk ibu mertuaku,hum,aku nk beli jubah utk beliau.tgh recce2 lagi.sapa2 yg de bisnes tu,mehla pomot kt aku.keke! wah,wah,byk duit aku nk membeli.xpe2.kalo xcukup,aku pau le speckybee.muahaha!cam biasa.duitmu duitku,duitku,duitku ler.akaka!setan


haishh..sgt xsabar nk balik malaysia.dah meronta2 hatiku ini.Walaupun dengar cerita H1N1 makin mengganas di malaysia.apepun,itu tanah airku.xde hujan H1n1 di negeri org,Hujan H1N1 di negeri sendiri,lebih baik negeri sendiri.tah hape jadah peribahasa tu tah.xpelah.yg penting aku nk tunjukkan yg aku cintakan tanah air.tp tidaklah smpai nk buat baju raya tahun ni dgn bendera Malaysia.isk,can't imagine lah.



Dulu masa kecik2,hari raya aku mmg meriah ya amat.duit raya jgn cakaplah.Memang ratus2.In fact,aku still dpt duit raya dari makcik2 aku smpai ler aku kawen.pas kawen lak,terus dpt anak.mmg malangla makcik2 aku sbb kena kasi duit raya sepanjang idup dorang.kekeke!

kt bawah ni adalah gambar kenangan raya aku zaman kecit2.Time tu aku berumur 2tahun.



Berdiri dari kiri:

MAK UDA a.k.a KIAH~ dialah sumber inspirasi aku utk jadi surirumah ni.keke!dia sensorang dlm family yg jadi surirumah.aku sgt ske pegi umah dia.sbb cun.dia rajin menghias2 umah.masak pun sedap!

MAK TEH a.k.a TILIM~Mak Teh aku sgt sporting orgnya.slalunye time2 raya kitorg ada acara menyanyi kt umah nenek.Dia la org yg paling pulun menyanyi.asik2 lagu burung dlm sangkar.harap tahun ni dia improve la performance dia.kaka!

MAK LONG a.k.a YAM~Mak Long aku pulak,pndai menjahit orgnye.baju2 melayu family dia mmg dia jahit.keje cikgu dia nih.hari2 merempit kt KL nun.Yg dia dukung tu faizal,kezen aku.skang keje polis.sebaya dgn aku.tp nmpak kecik.ngade2 kene dukung.tgk aku independence je dgn singa aku.ske kencing mlm lelaki tu.hahahhaa!

MAK LANGa.k.a SINAH~Mak Lang aku,manusia yg paling ske bawak aku jenjalan dgn keta kuning dia dulu.sgt best!pegi mandi manda,pegi merewang2.beli tu beli ni.fuh!

MAMA a.k.a NORMA~baju itam tu mak aku.Dia suke pakai baju gelap2.nk tutup badan yg kian membesar katanya.kekeke!Mak aku manusia paling kalut pepagi raya.aku pon xbape paham asal lah dia kelam kabut sgt.mgkin dia pun sama spesis dgn speckybee.spesis menggelabah.lalala~

MAK ANJANG a.k.a MONIN~haa,ni mak sedara aku yg paling cun.dulu jadi peragawati.pastu jadik pelakon kejap.skang da jadik somebody.ade masuk tv sal sukan lwn pedang.tp aku rasa korang dah xkenal dah.sbb bdn botol kicap tu dah bertukar jadik tong minyak.akaka!

PAK CHAQ a.k.a LI~huhu.time ni nmpak ensem je.itu dulu.skang kalau dia duduk kt sebelah kuman kumin KU2 tu,maybe org ingat adik beradik.lalala!mati aku pas nih!

NENEK a.k.a MAK BIAH~ Nenek aku org Melaka.loghat smpai skang xubah2 lagi.Tp kalo masak lomak cili api,mmg da bommb!leley air mata makan.podeh weh!

ACIK a.k.a SITAH~Acik aku ni kaki mkn pedas.garang nak mampos orgnya.no wonder la dia jadik cikgu disiplin.Pertama kali aku pegi konvo org,adalah konvo acik aku ni lah.merasalah aku pakai topi patsegi dia tu.thihi!

MAKSU a.k.a IZA~Maksu aku ni mmg rakan sepermainan aku time kecik2.Idup aku kecik2 dulu byk kt kampung.Kutip bijik getah,tolong nenek gergaji kayu,teman nenek pegi kebun,kutip bijik gajus pastu bakar.Dia ni kan bongsu.byklah brg yg best2 kakak2 dia kasi.Der kotak pensil siap2 de sharpener(dulu kira gempak abis la)ade kipas yg letak bateri tu(beli kedai yasin)ade gitar(cam nak mampos aku dengar dia hari2 melalak!cipta lagu tah hapa2.terpaksa beb.jaga ati mak sedara)aku rajin jugak curik barang2 dia.biar dia menggelabah.blagak sgt menunjuk2 brg dgn aku.hahahaa!

AKU a.k.a ANIS YANG ANGGUN(muahaha!)~Yg muka macam anak jepun sesat tu aku.aku ada singa peliharaan.xmain la kuda-kuda ni.Roda singa tu smpai nak hancur dah.ke hulu ke hilir aku naik bende tu.

Wah!!rindunyaa aku time2 tu.bau2 kuih semperit,bau2 rendang ketupat,bau2 bahulu nenek aku buat...sangat2 rindu.Sian anak aku xmerasa semua tu.Maknya dah la pemalas.Xreti masak pulak.rendang pon pakai paket.bahulu apatah lagi.xpe nak,ibu buat muffin,lebih kurang bahulu jugak tu.xpakai byk telur.kita kena jaga kesihatan skang ni.lalalaa~alasan!

Monday, August 10, 2009

Mengendalikan bayi baru lahir seorang diri...

Ni sambungan kesahnya....sengihnampakgigi entry kali ni aku juruskan kepada pengalaman dan hasil bacaan aku.yg baik dijadikan teladan,yg bende2 bangang aku buat tu,janganla korang buat pulak.

yeaa!akhirnya keluarga lebah kami pun bertambah.dapatlah si honeybee itu.sgtlah hepinyaa!masa mengandungkan dia skit punya siksa..tapi time nk deliver,alhamdulillah....senang ya amat!betullah kata opis clique aku,Aunty Nancy.kata die,"Lu mau mana satu,mengandung sakit ka,beranak sakit?" aku jawab,"kalo 2-2 sakit?" dia jwb balik,"itu tarak lah.tuhan adil meh..dia kasi lu 1 kali susah,msti lain kali manyak senang loo."kata nyonya itu dgn penuh konfiden. jadik,mmg betullah kan?

so,selepas honeybee dicheck,injection dan sebagainya,kami pun dibenarkan balik.on the way nak balik.....ktorg jadik heran.kenapa semua org berlari2 kt atas jalan raya?ramai betul.ade perayaan ape2 ke?aku berteka teki dlm hati.smpai di rumah....ya ampun..semak samun rumahku setelah 2hari ditinggalkan.aku pun letak bb dalam cot,cover dgn kelambu.sayang laaa..takut bb kena gigit nyamuk ke karang..tetiba speckybee terima call.kelam kabut dia carik beg.aku tnya,asal?dia jawab tsunami.dah terima warning.cepat2 kemas,kita kumpul rumah boss.

Lorr,asal lak nk kene kumpul kt situ lak?umah kita dh selamat dah.rumah dorang tu lagi lah ke depan.pe jadahnye!xnak lah.ramai2 kumpul situ.aku dh le baru bersalin.nk ke sana ke mari.standardlah kan.speckybee mmg ske menggelabah ayam gitu.

pastu,ramai jugak yg dtg tumpang kt rumah ktorg.semuanya bukan melayu ye pembaca2 sekalian.rakyat malaysia yg berbangsa tionghua saje.lgpun dorang dtg nk melawat bb baru tu.yg melayu2 tu,xde datang pun smpai ke sudah ye.sbb dorang baru lepas kene racun.tgh sebok dengki mendengki sesama sndiri.huhu!ade aku kesah??

tak lama lepas tu,dpt berita.keadaan dah okey.tsunami kena di indonesia dgn india kalau xsilap time tu.cuma di Sri Lanka terima warning saja.esoknya,company kasi cuti.hehe!dan besoknya itulah umat Islam di Sri Lanka mula berpuasa.hehe..aku dan tentu2 lah xpuasa sebulan kan.kena mkn nasik,lada hitam tumbuk dgn halia.goreng ikan kering.ummm..nyum..nyum..sedap jugak.specky bee yg buatkan..hehe.tp halia dgn lada tu jgn byk sgt sbb nnti bb akan kena cirit birit.makan ala kadar aje.esoknya,speckybee menggelabah jugak nk pegi keja.padahal cuti tu ada lagi.dasar menggelabah kan?berhangin jugak aku.tinggalkan aku sensorang dgn anak yg umo 3hari tu.camno aku nk mandikan sume ni?haishh! utk pengetahuan korang,baby aku sangatla kecik. 2.38kg aje.jadi...sila bayangkan.utk minggu pertama,aku xmandikan dia bebetul lagi.aku just lap dgn air suam,sbb aku still xberani.

lepas seminggu,aku dah getting closer dgn baby aku tu.so,aku berani2kan lah diri mandikan dia.mula2 angkat baby,terbalikkan dia(punggung baby menghala ke bahagian kita)letakkan dlm besen mandian.so,kita ampu ketiak dia dgn sebelah tangan kita.tgn lagi 1,boleh pakai untuk ambil air dari besen mandian tu,dan jirus2 badan baby.

~camnilah kedudukan baby ye.tp ni gmbar time honeybee dah umo 2bulan.

pastu boleh angkat baby letak atas tuala yg dah siap2 dibentangkan tadi.lap perlahan2 sbb kulit baby lembut.sapu minyak telon ke sekeliling pusat bayi.ambil kain,kuarkan haba dari dalam mulut,demah perlahan2 kt pusat bayi.sapu minyak telon kt dada,tulang punggung,betis dan tapak kaki bayi.bedak2 suma xbapa digalakkan time baru2 lagi dikhuatiri di sedut oleh bayi powder2 tu.dah efek paru2 tau.just sapu losyen ke badan baby,dan urut perlahan2.urutan mmg sgt bagus utk baby.yg ni mmg biasa dgr kan?tp bagi aku yg mempunyai baby bersaiz kecik,urutan tu lah yg membantu meransang pembesaran bayi.urutan ni jugak mmg menenangkan baby.alhamdulillah honeybee mmg xbanyak ragam,xmenangis malam2.tidur dia mmg lena setiap malam.maybe,dia pun faham,kitorg duduk jauh dari family,ibunya sorang2 yg menjaganya.pendek kata,tuhan permudahkan segala urusan aku selama membesarkan honeybee.syukur..syukur ya allah...

nk bagi pakai baju,caranya.baju tu letak siap2 atas tilam.pastu letakkan baby atas baju tu.pegang slow tengkuk baby,iring baby ke kanan,then,masukkan tangan baby ke dlm baju.buat mcm tu sebelah lagi.then pakaikan butang baby.digalakkan utk baby baru lahir memakai baju berbutang depan,sbb mudah nk pakaikan dan kuarkan.kalau yg pakai dari atas tu,such as tshirt tu,xsesuai sbb tengkuk baby lembut lagi.bukan senang beb!

~lepas pakai baju,bedung gini ye.kalau baby sedu,tmpalkan kertas kt dahi dia.petua org tua2..

lepas makan,acara menyusu.silalah menyusu badan ye puan2.jgn malas sgt.susu badan ni mmg dah complete ingredient zat2 dia utk keperluan baby.menyusu badan jugak membantu proses pengecutan rahim.mmg tuhan ciptakan susu ibu tu utk kebaikkan ibu dan bayi.cara menyusu boleh mengikut keselesaan masing2.smbil duduk,smbil baring pun boleh.kena selalu buat eksperimen cara yg selesa utk kedua2 ibu dan baby ya.

then,terbalikkan bdan baby smbil kita pegang dia,tepuk perlahan2 utk sendawakan baby.tapi kalau menyusu ibu,xperlu proses ni pun xjadi masalah.sbb susu badan mmg fresh keluar terus ke mulut baby.kalau bagi baby minum pakai botol susu yg perlu buat benda ni.sbb dlm botol tu berisi angin.dikhuatiri baby akan kembung,dan hasilnya,baby akan melalak xkira tgh2 mlm ye.

lepas tu bolehlah tidurkan baby.sgt2 dinasihatkan,janganlah pakai buai yg berspring tu.mengundang risiko yg xdiingini akibat gegaran pada otak bayi.aku just tepuk2 baby aku atas tilam saja.aku mmg sgt2 percaya bahawa baby adalah seperti kain putih.apa ja yg kita ajar,itulah dia.so,utk mengelakkan anak aku mengada2,so latihan diberikan seawal mungkin.kekeke!lagipun ni sebagai latihan utk naik flight balik raya bulan depan.hehe!


~hari ke-5 dlm pantang.dinner @ unawatuna

hari ke 5,Specky bee bawak aku kuar dinner.bwklah skali baby ku itu.pegi mkn spegeti ye tuan2 dan puan2.boley?janganla ikut kebodohan aku tu.aku mmg xtau xboley mkn mee ke laksa ke time pantang.bihun boleh pulak.aku pon xtau sebab apa.menurut makngah speckybee,katanya,nnti urat2 akan kembang mcm rupa mee/laksa tu jugak.kalau bihun xpe sbb dia kecik.ekeke!ye ke?logik kah alasan itu?aku pon xtau.kalau omputeh tu boleh aje.sbb benda tu dibuat oleh beras,tepung gandum kan,ada karbohidrat.aku pikir boleh aje.as long dia boleh kasi tenaga kt aku.so,aku bedal lah.lgpun mmg kt sini xde makanan.aku tidaklah berpantang ikut cara melayu sgt2.sayuran hijau,buah2 suma aku makan.cuma aku elakkan kobis,telur dan perkara2 yg mengikut pikiran aku,mampu memberi kesan kt bdn dan luka aku.

Sebut pasal luka,aku amalkan minum air gamat.baunya ya amat amat laaah meloyakan.serius bau hanyir air longkang.bila aku bukak je penutup botol air gamat tu,speckybee akan sedaya upaya melarikan diri berkilo2 meter dari aku.huhu!tp hasil ari gamat itu,mmg cukup berkesan.seminggu sahaja,luka aku boleh dikatakan pulih.then,utk penjagaaan luka,boleh bersihkan dgn air suam yg dicampur dettol atau product anti bakteria yg lain.sila tukar pad sekerap yg mungkin.

utk newborn,sgt tidak digalakkan pakai disposal diapers.1 sebab,mengganggu tali pusat yg belum luruh atau baru luruh, 1 lagi bahan gel dlm tu berkemungkinan mengandungi toksik.baby juga mgkin akan terkena rashes okey.pakai lampin kain atau pun skang ni dah ada cloth diapers tu.kalau xtau apa itu CD,silalah google ye.ape guna google tu?pakaila habis habisan.

hari ke 7,aku ke Colombo.huhu!kalau kt malaysia,dapat ko nk pegi jenjalan hari ke 7 pantang?xdapat.tujuan aku ke sana adalah nk ngambek sijil lahir anak Sri Lanka ku itu.tihhi!sehari sebelum tu,kami ke kedai gambar.ambil gmbar si kecik itu utk dibuat pasportnya.Jadi anak aku ada 2 sijil lahir.1 tulisan putar2 alam,1 lagi dalam English.malangnya aku xde scanner.so xdapek ler nk tayang.kekeke!

Untuk penjagaan diri aku selepas bersalin seperti bertungku dan ubat2 lain2.aku mmg dah ready siap2 bwk 1 set Leesa Formula tu.time aku,Leesa tu je yg ada tungku yg ringan tu.skang ni dah berlambak2 dah.tungku aku tu just steamkan aje dlm periuk nasik.then lapik perut dgn kain,tungkulah sendiri.mmg lepas tu sapu dgn krim panas dia.haa,ko pakailah barut sndri.barut tu mmg direka khas boleh pakai kt diri sndiri.mmg khas utk org2 mcm aku lah.yg sorang2 nih!sapu2 minyak panas kt tapak kaki,pakai stokin.then sapu pati halia kt dahi.semua perkara tu aku buat time baby tidur.lepas bg bb mandi,susukan,kasi tidur,aku lak lari pegi mandi,then uruskan diri sndiri.

Oleh kerana time tu bulan puasa,so aku nk gak prepare utk Speckybee berbuka puasa.Sian dia,hari pertama puasa,berbuka dgn megi aje.So,aku bernekad nk masak ler kt dia.hari kedua bersalin tu mmg aku dah start masak.msk simple2 aje lah.hari ke 7,aku mmg xleh tahan lagi dah.mmg sarung seluar fit aje.kain batik mmg ya amat melemaskan aku.jgn ikut ye kawan2.aku xpe..aku xbape ayu.xkuasa aku nk berkain batik bagai.nk msk sume lagik.sgt xselesa.



~atas flight..hepi..hepi dpt balik raya!!


~anak yg xtau apa2

alhamdulillah,hasil dari bantuan speckybee kami berjaya mengharunginya.thanks sayang ye!tibalah saatnya....ktorg fly balik ke malaysia...utk menyambut aidilfitri..yahuuu!
Dari Galle ke Colombo----3 jam by road
Dari Colombo ke KLIA --- 3 jam setengah by MAS
Dari LCCT ke Penang ---- 1 jam by Air Asia
Penang--Guar cempedak,Kedah -----1 jam setengah by road

perjalanan yg amat panjang.bayangkan...syukur honeybee xbuat perangai sgt.
cuma perjalanan by Air Asia itu kurang menyenangkan.sempit ya amat dan panas nk mampos.Honeybee start melalak.ada sorang minah rambut karat jerawat batu penuh muka(melayu ye tuan2 dan puan2)duduk kt kerusi depan ktorg yg aku smpai mati xkan lupa muka dia.Dia boleh sound aku,suh bawak honeybee jalan2 atas kapal terbang.dia nk tdo.aku agak pompuan itu mengidap penyakit sawan babi kut time tu.korang bayangkanlah airasia yg smpit2 tu nk suruh aku bwk honeybee jalan2???Troli yg jual nasik lemak tu pon dah penuh lorong.takat 1 jam pon nk menggelabah tido.Jadi aku malas nk cakap byk,ampunkanlah dosa2 dia dan berdoa supaya dia sembuh dari penyakit sawan gile babi itu.huh!

~pose utk ucapan raya di dada2 akhbar malaysia. 2007


~pose utk ucapan raya metro,utusan,kosmo -2008

yang tahun ni,insyallah kalau dipanjangkan umur,ade lah.tamakkan,kan?dah la balik raya,buat ucapan salam perantau.hahaha!saje je nk meriahkan newspaper...lalala~

Friday, August 7, 2009

ENTRY UTK IZZA DI NEBRASKA

entry kali ni aku tujukan khas buat member blogku, si Izza yg skang ni tgh sakit nk beranak dan jugak sapa2 yg ditakdirkan bersalin jauh diperantauan tanpa keluarga di sisi.Yg bukan kt perantauan pun boleh aje.tp aku bajet,korang bersalin kt malaysia nun,cam lebih proper skit.ade org tua jaga sume.Si Izza ni senasib dgn aku.cuma dia besh skit sbb kt U.S nun.ape jeee lah budak ni.boleh nk banak2 tu dok berceting lagi dgn aku.aku kt sini dah nk pukul 2pagi dah.tetiba je si Izza ni membuzz aku.uik..terkezut aku!

Ni pengalaman bersalin aku.Bersalin anak pertama,nuuunn jauh di Sri Lanka.SpeckyBee dgn konfiden nye telah mensetkan kt henpon beliau 11/9/07 last calling for baby.al-kisahnya,kalau bb keluar lewat dari tarikh tu,mmg harapan nk balik raya amat tipis.sbb ktort paling last nk beli tiket utk balik raya kena sbulan sebelum.

10/9/2007
8p.m
aku hantam nasik ayam dgn SpeckyBee mlm tu.hantam xingat dunia.pastu melepak dpn tv,smbil mkn puding caramel yg aku buat tghari tadi.truuut..truuut..dpt msg,lusa Sri Lanka start berpuasa.Kt Malaysia,besoknye tu dah puasa dah.
BLUPPP!
xde karan pulak daahhh!!tension keadaan blackout ni mmg normal lah di sini ye..aku pasrah...

10p.m
dh start sakit2 pulak perut aku ni.ni msti sbb mkn byk.sbb aku over confident ini adalah bukan sakit nk bersalin sbb due datenye 2mggu lagi.pegi dkt 20kali toilet pun,xde pape.hum,adakah ini kontraksi??aku pegi belek2 buku jap.maklumler,xde sapa2 nk tnya.lagipun Speckybee adalah teruna dan bukan duda masa aku kawen dgn dia.jadi dia pun mmg xde pgalaman langsung lah bab2 ni.

3a.m
aku rasa ini adalah sakit nk bersalin.si Specky bee sungguh lena tidurnye.maklumlah,lepas membaham nasi ayam katakan.hangenn je aku pndang dia.aku pon kejutkanlah dia,nk pegi spital.saje aku dengki tgk dia tidur kenmain lena.aku ni xboley tido2 jugak sbb sakit perut memulas2.dia pun,cam biasa,menggelabah.kekeke!padan muke!(keji kan aku?xpe,aku dah mintak ampun dah kt dia.)aku minum milo campo telur mentah.petua ni aku dpt kt majalah pama kut xsilap.petua kasi cepat bersalin katanye.

3.20 a.m
smpai spital.Galle Cooperative Hospital.Antara spital yg terkemuka kt galle nih.gelappp aje.konpius aku!tutup ke spital ni?camne aku nk beranak nih?duduk kejap kt kerusi tu.driver aku ckp bukak.tp dorang tutup lampu sbb nk jimat karan.oo..gitu..bagus dorang ni..

3.30 a.m
aku pun dimasukkan ke labour room.oo..gini rupanye labour room nye.okey je.xdelah buruk sgt.cuma kaler2 tu xmemberansangkan nafsu je.since aku foreigner kt situ,wah,aku dilayan bak victoria beckham lah.sgt gumbira.lepak2,sembang2,ketawa2.aku tnye nurse,xley ke hubby aku masuk,dorang kata xley.eley,kerek la lu.aku bukan nk beranak lagi.kasilah can aku ngade2 dulu dgn hubby aku.buat2 sakit ke,suh picit2 kaki ke.bukan senang nk ngade2 cenggitu.bunyi mesen pengesan jantung bayi tu makin menggumbirakan aku.oo..gitu bunyi jantung bb aku ye..

4.00 a.m
xde pon tanda2 nk beranak agi.biar betik nih.aku terasa nk buang air..kecik.aku ckp lah kt nurse tu.dia kasi pelapik tu.suh aku buang air kecik kt situ.eh,xnak ler aku.aku bukannye xboleh bangun.nk suruh aku shopping pon buleh lagi ni.jadik,aku tnyalah,mana toilet.aku bley pegi sndiri.pastu dia tnjuk pintu kt depan aku.ooo..situ.aku pun jalan lah.eh,ape ni?ni dah luar.aku tnya lar nurse tu balik,mana toiletnye?dia tunjuk longkang.astagfirullahalazim!!!kt longkang ko suh aku kenceng??jadi tu ler antara pengalaman yg aku xley lupakan.huhu!

7.40 a.m
SpeckyBee masuk.bukak semua brg2 kemas kt bdn aku.ekeke.mcm ler byk sgt.subang dgn rantai je kut.hallaamaak..time ni boley le ngada2.dia pun usap2 kepala aku.hehe..suka!suka!mesti dia kesian kat aku kan time tu.dia xtau yg aku kt dlm ni bergelak ketawa sakan dgn nurse2 kt situ.kih kih kih!

8.00a.m
mane nih.xbanak2 lagi nih.td kenmain sakit nye.skang dah xde dah.buat malu kt nurse tu je.dr pun dtg.nama dr aku,DR GAMINI PARERA.ingat tu honeybee,nama dr ko tuh!Dr.ni lelaki tp antara pakar perbidanan terbaik di Sri Lanka.skang ni dia kt Colombo dah.fuh,nasib baik.kalau tak,asik terserempak je dia kt galle town tu.mstilah aku malu,kan kan..ngehehe..dia check2 okey,bukaan dah 4cm.yeyeye!mksudnye aku akan bersalin hari ni.dan maksudnya sungguh besar..aku akan beraya di Malaysia..Yahuuu!

8.30 a.m
Dr.check bukaan.hum,5cm.pastu dr nk masukkan tangan dia.aku tepis!kunun nk aplikasi jurus silat kepala hotak aku lah kan.dr kata,laa..sy nk kasi pecah waterbag ni haa.yg awak tepis buat ape.tu tindakan luar kawalan tu.maklumlah.diriku ni xpernah disentuh oleh mana2 lelaki kecuali hubby aku je taw.hutan dara aku ni.mstilah aku tepis kan.nasib baik xsepak.pastu,terasa bunyi pop! alah,cam bunyi kita nk test kehadiran gas karbon dioksida dlm kelas sains tingkatan dua dulu tu..hoh! dah pecah lah ketuban aku.yeyeye! kt sebelah aku ni ade sorang pompuan local yg nk bersalin gak.perut dia bapak besar.aku sengih2 je kt dia.dia sengih kt aku balik.pastu dr tutup tirai katil aku.aku dengar dia mengerang2 sakit.ish,ko ni kasi efek pulak kt aku.mulalah aku rasa takut.

8.40 a.m
Speckybee masuk utk terakhir kalinya sebelum aku melahirkan baby kami.time ni air ketuban melimpah2 keluar.dah terasa sakit2nya.padan muke ko anis!tadi ko rilex sgt!ko dengki laki ko tido mlm tadi.hambek ko dah rasa sakit!kata hati aku menyumpah2 diri sndiri.aku pun mintak ampun kt Speckybee.manala tau..sob!sob!sob! isteri dia ya amat nakal cam jin ni,dah xde lagi.nk kacau2 dia,nk urut2 dia...cewah!saje je kasi tambah emo dlm babak kecemasan tu.kekeke!

9.00 a.m
ya,ampun.pinggang aku dah mcm nak putus rasanya.dah kejang2 dah kaki aku suma.segala tips2 dlm buku "mari beranak beramai2"(aku tipu je tajuk tu.byk buku aku refer,xingat dah)
suma aku apply.okey..kontrol pernafasan..fuh..fuh..fuh..rilex..rilex..anggap je ni adalah nikmat yg tuhan bagi.org laki tak leh rasa,betapa bestnye beranak ni.nurse ckp,kalau rasa nk push,push aje.dorang sume dah ready dah.dr pun dah ready.aku mmg xde pikir lain de.pas bersalin ni,aku nk balik rumah.sebulan kemudian,aku akan beraya di Malaysia.ooh,sungguh best!
Tiba2,sakit tu datang lagi.tekak aku jadik kering.aku cuba memfokuskan otak aku kepada benda2 yg best.psikologi suma tu.then,push..okey..another one push..dr kata..okey,sekali je lagi,kepala bb dah kuar dah.hatiku berbunga2..yeyeye!

UUUUWEEKKK!!!!

9.25 a.m~11 september 2007 tarikh keramat siot..World Trade Centre nih.
alalala!kuar dah baby comel aku tu.yg aku amat heran,aku tgk kt tv,kt video bersalin budak2 medic punya,suma baby kuar dlm keadaan mata pejam.apesal anak aku ni kuar2,mata terbuka cam sportlight je.tgk kiri,tgk kanan.cam usha line.sgtlah kelakarnye.aku pun ketawalah.keh!keh!keh!pastu aku tgk nurse sedut2 idung dia dgn mulut dia.nk bersihkan cecair ketuban tu lah agaknye.pastu dorang letak baby aku tu bwh lampu.lampu tu bertujuan utk kasi haba kut kt baby aku.pastu dorang bawak baby aku keluar tunjuk kt Speckybee utk diazankan.aku kt dlm tu,ade lagi kesakitan sdg menunggu.Jahit menjahit!aku cuba utk tidak membayangkan keadaan tersebut.bisingaku pikir yg best2 jugak lagi.alahai..aku dah ade baby.bestnyee!best aku rasa tahap berganda2 kerana aku dpt gak balik raya.dgn org baru.isk,terasa diriku dirahmati walaupun aku bertindak keji pada awal episod kisah ni.syukur..alhamdulillah.
selepas sesi yg agak mengerikan mengikut persepsi imaginasi aku,baby aku yg cute ya amat tu dibawa ke dada aku utk disusukan.nurse tnya aku,xde baju butang depan ke?oo..kene ke?mana aku tau.aku bawak tshirt je.so,kepada bakal2 ibu,sediakan baju butang depan ye.jgn ulangi kebangangan aku ni ye.bila baby kt dlm pelukkan aku terasa sgt2 lah janggalnya.mana ler aku reti nih.tp,dh lama2,cam okey.time tu sgt2 lah terharunya.terasa magik dan kagum dgn kurniaan Allah.aku boleh keluarkan sorang lagi manusia.pastu boleh keluarkan minuman utk baby aku pulak.Subhanallah!!

then,aku pun dibawalah kebilik.sebelum keluar dari labour room tu,aku sempat lambai2 dan ucap good luck kt member sebelah tu tadi.smoga dia selamat..doa aku seikhlas hati.dia pun kelat2 tersengih,menahan sakit agaknye.hik..hik!

masuk ke dalam private room aku.vah!vah!vah!shabas mere beti!!sgt selesa.ade aircond,bilik air,sgt bersih.anbelivebel!maybe sobab aku foreigner.sgt untung menjadi victoria beckham disini ye.

Kt bwh ni aku listkan brg2 yg perlu dibawa semasa ke spital.Jgn tiru mcm aku.sengal je.
1.KAIN BATIK ~ dah lepas2 bersalin tu,mmg darah byk kuar.kene berganti kain jugak.bwk byk skit.

2.Baju Butang Depan~ bertujuan utk memudahkan penyusuan anak.kalo kt spital2 kerajaan tu ramai org kiri kanan.kalo kt private room cam aku tu,main selak aje.gasakler kan.

3.Pad ~ yg ade loop.google lah sndri camne rupanye.

4.Selimut baby

5.Lampin baby~ ni kene bawak byk.sbb bb akan kerap buang air.

6.botol susu~yg ni option je.tp aku xbawak pun.anak aku fully mendapat kolustrum aku ye.newborn baby yg menyusu badan tidak memerlukan sebarang bahan makanan lain,okey?tp ade gak aku tgk mak2 yg kasi minum air kosong.gasak korang ler.

~ini adalah honeybee selepas beberapa jam dilahirkan.itu adalah cara tidur aku sepanjang mengandungkan honeybee.aku pun xtau kenapa aku kene tidur ropa itu.


~SpeckyBee sangat2lah bangga time nih!


~Ini adalah wanita gagah itu.baru je pas bersalin,boley pose peace2 lagik!

P/s: ikuti sambungannya..berpantang di Sri Lanka..

Izza,smoga ko selamatlah ye.tetiba je ko benti ceting.dah sakit dah ke?kira berkesanlah ye petua milo+telur mentah akak kasi tadi?apepun,cool bebeh..zikrullah byk2.

Saturday, August 1, 2009

PANASSS!!RAKAMAN SESI SOAL JAWAB TAHANAN ISA TERSEBAR!!!!!

kekeke!! saje jee aku letak tajuk gitu.kasi rating naik skit.kukuku!maklumler..skang kt malaysia sumer tgh sebok2 pasal ISA.aku pon nk sebok2 ler jugak..aku kan penyebok.peacepeace!! hehe!

tgh aku sibuk2 siapkan invoice customer aku..datang ler si budak kecit ni menuntut perhatian dan kasih sayang dari aku.aku pun ribakanlah dia.ajar dia bab2 komputer ni supaya dia tak rabun IT mcm abahnye aku.siul

video

dah boring2,aku pon rakamlah video si honeybee ni.maklumlah,sejak kamera "canggih" aku tu lingkup,mmg xdapek ler nk buat apa2.inilah antara isi dlm sesi interview bersama ORANG KENA TUDUH itu..kekeke!(kut2 le korang xbape paham ape OKT tu ckp.mklumlah,pelat2 lagi bahsenye)

TUKANG TNYA: what is your name?
OKT : uuyinn
TUKANG TNYA: how old are you?
OKT : tuuuu..(two)
TUKANG TNYA : what is your mother name?
OKT : aaaanissshhhh (anis)
TUKANG TNYA: what is your father name?
OKT : uuuu a'aaadd (fuaad)
TUKANG TNYA: what is your teacher's name?
OKT :tche ....(xbape jelas)
TUKANG TNYA: what is your teacher's name?(suara tinggi sket,garang ni!)
OKT : cicher kaamminni.. ( teacher kamini)

kekeke!pastu OKT ni nk mkn nasik..cian..lapar dier..aku kasi dia mamam dulu ye..kt bawah ni der gambo2 yg ktorg gi soping smlm.aku pakai camera henpon aku yg "canggih" tu.(erkk,anggaplah suma brg2 aku mmg "canggih"2 sumanye.lalala~)


honeybee mcm ye ye je soping..penyapu tu nak ooi...


aku datang naik tuk2.tp balik tnggu abahnya dtg amek.lama sgt tggu abah,honeybee lompat2 nk naik bende ni.8 round bende ni menyanyi,abah xjugak smpai2 agi.budak2 lain,dah tgk si honeybee naik,pakat nk naik pulak.kalo idak dorang ingat bende ni xworking kut.aku pn ingat gitu memula.tp aku tnye,okey je.jadik,ramaila yg dtg nk naik bende ni.secara xlangsung,si uyin ni berjayala jadik model bende alah ni.kalo idak,jadi tukun je lah mesen tu.kekeke!

kepada anti ISA dan pro ISA yg nk berarak tu,slamat berarak..ape2 pun,pikirkan tanah air yg tercinta kita ni..fikir pakai otak dlm tempurung kepala,bukan tempurung kepala lutut.keamanan kita ni,mmg xboleh dijual beli.jgn jadi mcm negara2 lain yg dah tunggang langgang tu.fikir nasib anak cucu,generasi selepas kita.jgn pikir tembolok sendiri aje.besok2,bila negara dah kacau bilau,baru nk menyesal. "ibarat dah terhantuk baru nk tergadah." Karam Kapalku melaporkan dari pejabat ADUN kawasan Galle,Sri Lanka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...