Monday, August 10, 2009

Mengendalikan bayi baru lahir seorang diri...

Ni sambungan kesahnya....sengihnampakgigi entry kali ni aku juruskan kepada pengalaman dan hasil bacaan aku.yg baik dijadikan teladan,yg bende2 bangang aku buat tu,janganla korang buat pulak.

yeaa!akhirnya keluarga lebah kami pun bertambah.dapatlah si honeybee itu.sgtlah hepinyaa!masa mengandungkan dia skit punya siksa..tapi time nk deliver,alhamdulillah....senang ya amat!betullah kata opis clique aku,Aunty Nancy.kata die,"Lu mau mana satu,mengandung sakit ka,beranak sakit?" aku jawab,"kalo 2-2 sakit?" dia jwb balik,"itu tarak lah.tuhan adil meh..dia kasi lu 1 kali susah,msti lain kali manyak senang loo."kata nyonya itu dgn penuh konfiden. jadik,mmg betullah kan?

so,selepas honeybee dicheck,injection dan sebagainya,kami pun dibenarkan balik.on the way nak balik.....ktorg jadik heran.kenapa semua org berlari2 kt atas jalan raya?ramai betul.ade perayaan ape2 ke?aku berteka teki dlm hati.smpai di rumah....ya ampun..semak samun rumahku setelah 2hari ditinggalkan.aku pun letak bb dalam cot,cover dgn kelambu.sayang laaa..takut bb kena gigit nyamuk ke karang..tetiba speckybee terima call.kelam kabut dia carik beg.aku tnya,asal?dia jawab tsunami.dah terima warning.cepat2 kemas,kita kumpul rumah boss.

Lorr,asal lak nk kene kumpul kt situ lak?umah kita dh selamat dah.rumah dorang tu lagi lah ke depan.pe jadahnye!xnak lah.ramai2 kumpul situ.aku dh le baru bersalin.nk ke sana ke mari.standardlah kan.speckybee mmg ske menggelabah ayam gitu.

pastu,ramai jugak yg dtg tumpang kt rumah ktorg.semuanya bukan melayu ye pembaca2 sekalian.rakyat malaysia yg berbangsa tionghua saje.lgpun dorang dtg nk melawat bb baru tu.yg melayu2 tu,xde datang pun smpai ke sudah ye.sbb dorang baru lepas kene racun.tgh sebok dengki mendengki sesama sndiri.huhu!ade aku kesah??

tak lama lepas tu,dpt berita.keadaan dah okey.tsunami kena di indonesia dgn india kalau xsilap time tu.cuma di Sri Lanka terima warning saja.esoknya,company kasi cuti.hehe!dan besoknya itulah umat Islam di Sri Lanka mula berpuasa.hehe..aku dan tentu2 lah xpuasa sebulan kan.kena mkn nasik,lada hitam tumbuk dgn halia.goreng ikan kering.ummm..nyum..nyum..sedap jugak.specky bee yg buatkan..hehe.tp halia dgn lada tu jgn byk sgt sbb nnti bb akan kena cirit birit.makan ala kadar aje.esoknya,speckybee menggelabah jugak nk pegi keja.padahal cuti tu ada lagi.dasar menggelabah kan?berhangin jugak aku.tinggalkan aku sensorang dgn anak yg umo 3hari tu.camno aku nk mandikan sume ni?haishh! utk pengetahuan korang,baby aku sangatla kecik. 2.38kg aje.jadi...sila bayangkan.utk minggu pertama,aku xmandikan dia bebetul lagi.aku just lap dgn air suam,sbb aku still xberani.

lepas seminggu,aku dah getting closer dgn baby aku tu.so,aku berani2kan lah diri mandikan dia.mula2 angkat baby,terbalikkan dia(punggung baby menghala ke bahagian kita)letakkan dlm besen mandian.so,kita ampu ketiak dia dgn sebelah tangan kita.tgn lagi 1,boleh pakai untuk ambil air dari besen mandian tu,dan jirus2 badan baby.

~camnilah kedudukan baby ye.tp ni gmbar time honeybee dah umo 2bulan.

pastu boleh angkat baby letak atas tuala yg dah siap2 dibentangkan tadi.lap perlahan2 sbb kulit baby lembut.sapu minyak telon ke sekeliling pusat bayi.ambil kain,kuarkan haba dari dalam mulut,demah perlahan2 kt pusat bayi.sapu minyak telon kt dada,tulang punggung,betis dan tapak kaki bayi.bedak2 suma xbapa digalakkan time baru2 lagi dikhuatiri di sedut oleh bayi powder2 tu.dah efek paru2 tau.just sapu losyen ke badan baby,dan urut perlahan2.urutan mmg sgt bagus utk baby.yg ni mmg biasa dgr kan?tp bagi aku yg mempunyai baby bersaiz kecik,urutan tu lah yg membantu meransang pembesaran bayi.urutan ni jugak mmg menenangkan baby.alhamdulillah honeybee mmg xbanyak ragam,xmenangis malam2.tidur dia mmg lena setiap malam.maybe,dia pun faham,kitorg duduk jauh dari family,ibunya sorang2 yg menjaganya.pendek kata,tuhan permudahkan segala urusan aku selama membesarkan honeybee.syukur..syukur ya allah...

nk bagi pakai baju,caranya.baju tu letak siap2 atas tilam.pastu letakkan baby atas baju tu.pegang slow tengkuk baby,iring baby ke kanan,then,masukkan tangan baby ke dlm baju.buat mcm tu sebelah lagi.then pakaikan butang baby.digalakkan utk baby baru lahir memakai baju berbutang depan,sbb mudah nk pakaikan dan kuarkan.kalau yg pakai dari atas tu,such as tshirt tu,xsesuai sbb tengkuk baby lembut lagi.bukan senang beb!

~lepas pakai baju,bedung gini ye.kalau baby sedu,tmpalkan kertas kt dahi dia.petua org tua2..

lepas makan,acara menyusu.silalah menyusu badan ye puan2.jgn malas sgt.susu badan ni mmg dah complete ingredient zat2 dia utk keperluan baby.menyusu badan jugak membantu proses pengecutan rahim.mmg tuhan ciptakan susu ibu tu utk kebaikkan ibu dan bayi.cara menyusu boleh mengikut keselesaan masing2.smbil duduk,smbil baring pun boleh.kena selalu buat eksperimen cara yg selesa utk kedua2 ibu dan baby ya.

then,terbalikkan bdan baby smbil kita pegang dia,tepuk perlahan2 utk sendawakan baby.tapi kalau menyusu ibu,xperlu proses ni pun xjadi masalah.sbb susu badan mmg fresh keluar terus ke mulut baby.kalau bagi baby minum pakai botol susu yg perlu buat benda ni.sbb dlm botol tu berisi angin.dikhuatiri baby akan kembung,dan hasilnya,baby akan melalak xkira tgh2 mlm ye.

lepas tu bolehlah tidurkan baby.sgt2 dinasihatkan,janganlah pakai buai yg berspring tu.mengundang risiko yg xdiingini akibat gegaran pada otak bayi.aku just tepuk2 baby aku atas tilam saja.aku mmg sgt2 percaya bahawa baby adalah seperti kain putih.apa ja yg kita ajar,itulah dia.so,utk mengelakkan anak aku mengada2,so latihan diberikan seawal mungkin.kekeke!lagipun ni sebagai latihan utk naik flight balik raya bulan depan.hehe!


~hari ke-5 dlm pantang.dinner @ unawatuna

hari ke 5,Specky bee bawak aku kuar dinner.bwklah skali baby ku itu.pegi mkn spegeti ye tuan2 dan puan2.boley?janganla ikut kebodohan aku tu.aku mmg xtau xboley mkn mee ke laksa ke time pantang.bihun boleh pulak.aku pon xtau sebab apa.menurut makngah speckybee,katanya,nnti urat2 akan kembang mcm rupa mee/laksa tu jugak.kalau bihun xpe sbb dia kecik.ekeke!ye ke?logik kah alasan itu?aku pon xtau.kalau omputeh tu boleh aje.sbb benda tu dibuat oleh beras,tepung gandum kan,ada karbohidrat.aku pikir boleh aje.as long dia boleh kasi tenaga kt aku.so,aku bedal lah.lgpun mmg kt sini xde makanan.aku tidaklah berpantang ikut cara melayu sgt2.sayuran hijau,buah2 suma aku makan.cuma aku elakkan kobis,telur dan perkara2 yg mengikut pikiran aku,mampu memberi kesan kt bdn dan luka aku.

Sebut pasal luka,aku amalkan minum air gamat.baunya ya amat amat laaah meloyakan.serius bau hanyir air longkang.bila aku bukak je penutup botol air gamat tu,speckybee akan sedaya upaya melarikan diri berkilo2 meter dari aku.huhu!tp hasil ari gamat itu,mmg cukup berkesan.seminggu sahaja,luka aku boleh dikatakan pulih.then,utk penjagaaan luka,boleh bersihkan dgn air suam yg dicampur dettol atau product anti bakteria yg lain.sila tukar pad sekerap yg mungkin.

utk newborn,sgt tidak digalakkan pakai disposal diapers.1 sebab,mengganggu tali pusat yg belum luruh atau baru luruh, 1 lagi bahan gel dlm tu berkemungkinan mengandungi toksik.baby juga mgkin akan terkena rashes okey.pakai lampin kain atau pun skang ni dah ada cloth diapers tu.kalau xtau apa itu CD,silalah google ye.ape guna google tu?pakaila habis habisan.

hari ke 7,aku ke Colombo.huhu!kalau kt malaysia,dapat ko nk pegi jenjalan hari ke 7 pantang?xdapat.tujuan aku ke sana adalah nk ngambek sijil lahir anak Sri Lanka ku itu.tihhi!sehari sebelum tu,kami ke kedai gambar.ambil gmbar si kecik itu utk dibuat pasportnya.Jadi anak aku ada 2 sijil lahir.1 tulisan putar2 alam,1 lagi dalam English.malangnya aku xde scanner.so xdapek ler nk tayang.kekeke!

Untuk penjagaan diri aku selepas bersalin seperti bertungku dan ubat2 lain2.aku mmg dah ready siap2 bwk 1 set Leesa Formula tu.time aku,Leesa tu je yg ada tungku yg ringan tu.skang ni dah berlambak2 dah.tungku aku tu just steamkan aje dlm periuk nasik.then lapik perut dgn kain,tungkulah sendiri.mmg lepas tu sapu dgn krim panas dia.haa,ko pakailah barut sndri.barut tu mmg direka khas boleh pakai kt diri sndiri.mmg khas utk org2 mcm aku lah.yg sorang2 nih!sapu2 minyak panas kt tapak kaki,pakai stokin.then sapu pati halia kt dahi.semua perkara tu aku buat time baby tidur.lepas bg bb mandi,susukan,kasi tidur,aku lak lari pegi mandi,then uruskan diri sndiri.

Oleh kerana time tu bulan puasa,so aku nk gak prepare utk Speckybee berbuka puasa.Sian dia,hari pertama puasa,berbuka dgn megi aje.So,aku bernekad nk masak ler kt dia.hari kedua bersalin tu mmg aku dah start masak.msk simple2 aje lah.hari ke 7,aku mmg xleh tahan lagi dah.mmg sarung seluar fit aje.kain batik mmg ya amat melemaskan aku.jgn ikut ye kawan2.aku xpe..aku xbape ayu.xkuasa aku nk berkain batik bagai.nk msk sume lagik.sgt xselesa.



~atas flight..hepi..hepi dpt balik raya!!


~anak yg xtau apa2

alhamdulillah,hasil dari bantuan speckybee kami berjaya mengharunginya.thanks sayang ye!tibalah saatnya....ktorg fly balik ke malaysia...utk menyambut aidilfitri..yahuuu!
Dari Galle ke Colombo----3 jam by road
Dari Colombo ke KLIA --- 3 jam setengah by MAS
Dari LCCT ke Penang ---- 1 jam by Air Asia
Penang--Guar cempedak,Kedah -----1 jam setengah by road

perjalanan yg amat panjang.bayangkan...syukur honeybee xbuat perangai sgt.
cuma perjalanan by Air Asia itu kurang menyenangkan.sempit ya amat dan panas nk mampos.Honeybee start melalak.ada sorang minah rambut karat jerawat batu penuh muka(melayu ye tuan2 dan puan2)duduk kt kerusi depan ktorg yg aku smpai mati xkan lupa muka dia.Dia boleh sound aku,suh bawak honeybee jalan2 atas kapal terbang.dia nk tdo.aku agak pompuan itu mengidap penyakit sawan babi kut time tu.korang bayangkanlah airasia yg smpit2 tu nk suruh aku bwk honeybee jalan2???Troli yg jual nasik lemak tu pon dah penuh lorong.takat 1 jam pon nk menggelabah tido.Jadi aku malas nk cakap byk,ampunkanlah dosa2 dia dan berdoa supaya dia sembuh dari penyakit sawan gile babi itu.huh!

~pose utk ucapan raya di dada2 akhbar malaysia. 2007


~pose utk ucapan raya metro,utusan,kosmo -2008

yang tahun ni,insyallah kalau dipanjangkan umur,ade lah.tamakkan,kan?dah la balik raya,buat ucapan salam perantau.hahaha!saje je nk meriahkan newspaper...lalala~

12 comments:

MamaAqil said...

wehlah, awat hg tak berpantang betoi2, siap dinner bagai...jgn wat lg,,,jg badan tu penting....yg penting, uyin mmg rock...

aNiS tHe BumbleBee said...

hhehe..nk pntang camna kt sini.xdak makanan cek oi.ikan kering pun abis suma dah.nnti igt yg second,pntang kt msia lah kut.tihihi.bdn aku dah cun dah skang.tidak keding cam dulu lagi.skang dah shape nigella tu.bentuk bdn ideal.kekeke!uyin mmg rockaholic!

ezzati said...

dulu ingin je nk bg ucapan salam perantau tu..tp, xkan la dok kat melesia nk bg salam perantau lak..kuang2...heeeeeee..

p/s: anak kamu cute bangat :)

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to ezzati~ halah..boley aje.ko pakai baju tetebal,amek gambo dlm umah.tulis,from ezzati,Arctic Circle.keke.

p/s:seb baik die xtau bace agi.kalo tak kembang hidung dak tu.

Qistina said...

pengalaman yg sgt berharga tue :) layannnn bace :))
uiish cayalah leh masak agi ms pantang tue..bagus2 syurga di tapak kaki suami kan :))
hmmm betui2..ALLAH s.w.t mmg sungguh adil dan saksama...mummy qaira masa pregnant alhamdulillah senang..membesar bagai johan lagitue..tapi masa nak deliver..huuuish seksanye yg amat...Alhamdulillah semua pun dah selamat kan...

aNiS tHe BumbleBee said...

hum..mmg sgt2 berharga.hehe.tp kalau naik angin,dh xingat dh syurga kt mana,aby.kekeke!alhamdulillah..semua dah selamat.dah jd anak dara dah si qaira dgn si uyin..hehe..

vivavogue said...

wallahhh...gigih betul berpantang sorang ye anis? tp mmglar kan kalu dah namanya pantang sorang ikut dan kita jelar ye....heheheh

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to vivavogue~hehe..tu lah.xde sapa nk marah.suke suki je lah.hehe.ade gak baca,jgn ikut sgt pantang2 tu,kene gak mkn sayur sume demi utk kesihatan ibu dan anak.pe lagi,hantam saje lah.ekeke!

Anonymous said...

http://connections.blackboard.com/people/1755b9ba7d Buy amoxil online
http://connections.blackboard.com/people/d3f4f89d59 Buy Cheap Bactrim
http://connections.blackboard.com/people/76b8b13755 Buy Celebrex Online

Anonymous said...

http://getloan.skachatnow.co.cc/application-loan-online-stafford.php - application loan online stafford
[url=http://paydayloan.skachatnow.co.cc/advance-cash-nowcom-online-payday-site.php]advance cash nowcom online payday site[/url]
http://newloans.skachatnow.co.cc/13-bankruptcy-car-chapter-loan.php - 13 bankruptcy car chapter loan
[url=http://paydayloan.skachatnow.co.cc/payday-loan-paycheck-advance.php]payday loan paycheck advance[/url]
http://newloans.skachatnow.co.cc/cash-loan-louisiana-quick.php - cash loan louisiana quick
http://getloan.skachatnow.co.cc/college-consolidators-loan.php - college consolidators loan
[url=http://loanstoday.skachatnow.co.cc/fast-personal-loan-uk.php]fast personal loan uk[/url]
http://loanstoday.skachatnow.co.cc/construction-lead-loan.php - construction lead loan
http://newloans.skachatnow.co.cc/car-title-loan-in-washington.php - car title loan in washington
http://loanstoday.skachatnow.co.cc/car-loan-for-salvaged-title.php - car loan for salvaged title

Anonymous said...

megan fox naked pics , paris hilton sex tape
Rumors of Megan Fox allegedly using a thumb double in a Motorola Commercial during the Super Bowl have been circulating all over the internet. Megan Fox has a known condition of her thumbs known as Brachydactyly, which literally mean’s ’short finger’ but in the commercial, the focal point was her thumb as she used it to scroll down while operating the Motorola phone. megan fox naked photos
megan fox naked pic
Isabel Lucas, who was on screen for a forgettable 5 minutes in the same shitty giant robot movie as Fox, won an award for Best Breakout Performance for playing a “sexy” robot who tries to seduce The Beef. megan fox naked
megan fox naked video
ust imagine making love to her and looking at her gorgeous face. And with a hot body like hers, she’ll definitely make you blow your load in no time at all. megan fox naked

Anonymous said...

http://bridnonsmeaflia1068.t35.com/wapos-ru-znakomstva.html wapos ru знакомства
http://soanabarerp1382.t35.com/znakomstva-kerch.html знакомства керчь
http://nireasgeti1513.t35.com/seks-znakomstva-g-yaroslavl.html секс знакомства г ярославль
http://bridnonsmeaflia1068.t35.com/znakomstva-s-devushkami-v-minske.html знакомства с девушками в минске
http://ralorphata1634.t35.com/neobychnye-sposoby-znakomstva.html необычные способы знакомства
http://soanabarerp1382.t35.com/znakomstva-g-grodno.html знакомства г гродно
http://ralorphata1634.t35.com/znakomstva-s-zhenshhinami-za-30.html знакомства с женщинами за 30
http://soanabarerp1382.t35.com/intim-elitnye-znakomstva.html интим элитные знакомства
http://raitougtipo1503.t35.com/znakomstva-za-50-let.html знакомства за 50 лет
http://nireasgeti1513.t35.com/seks-znakomstva-mytishhi.html секс знакомства мытищи
http://nireasgeti1513.t35.com/pravoslavnye-znakomstva-muzhchiny.html православные знакомства мужчины
http://soanabarerp1382.t35.com/gej-znakomstva-zaporozhe.html гей знакомства запорожье
http://nireasgeti1513.t35.com/zaklyuchennye-zhenshhiny-znakomstva.html заключенные женщины знакомства
http://ralorphata1634.t35.com/odnoklassniki-znakomstva-bez-registracii.html одноклассники знакомства без регистрации
http://bridnonsmeaflia1068.t35.com/znakomstva-flirt-moskva.html знакомства флирт москва

http://bridnonsmeaflia1068.t35.com/sposoby-znakomstva-na-ulice.html способы знакомства на улице http://ralorphata1634.t35.com/yanna-znakomstva.html yanna знакомства http://nireasgeti1513.t35.com/znakomstva-kemerovskaya-oblast.html знакомства кемеровская область http://ralorphata1634.t35.com/internet-znakomstva-v-moskve.html интернет знакомства в москве http://ralorphata1634.t35.com/znakomstva-v-ivanove.html знакомства в иванове

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...