Tuesday, November 22, 2011

Sebelum kau kesiankan orang,lebih baik kau kesiankan diri sendiri

Pagi semalam, aku bawak anak2 pegi Tesco. Sampai ke sudah aku tak paham jalan2 dekat Kulim ni. Pakai GPS, dia bawak aku jalan lobang2. Lancccchhh!

Saja, aku nk berlatih handle budak 2 org ni. Slalu aku mcm xboleh dgr kalo budak suara soprano Najlaa tu melalak. Gila bingit!! Tapi smlm aku boleh control diri. Dia melalak, dan aku tetap cool mematuhi arahan GPS aku sambil drive. Pestu budak kecik tu tertido sendiri. Kesian jugak. Tapi xleh la ajar mengada2. Melalak kena angkat terus. Kalau tangan aku mcm sotong xpe lah.

Sampai je Tesco, hantar Uyin masuk playland. Tukar token 3ringgit je.keh3x!Tengah2 bulan ni, harusla berjimat. Lepas main2 tu, aku ajak Uyin pegi makan.Bila anak dah 2 ni, konfemla kena lebih berwaspada. Anak2 dara aku dah la comel gila. Takut jugak kena culik ke hape ke.Memang pegi memana pun aku akan pakaikan safety harness.
Ni safety harness untuk kanak-kanak
Lepas tu, Uyin tergedik2 nak lolipop yg besar tapak kaki aku. Ceh, kalau makannya habis, xpe jugak. Ni,kecap 2-3 kali, buang. Baik ko jilat tapak kaki mak kau ni aje. Ada syurga pulak tu!Aku tak kasi, Uyin dah start buat lagu dondang sayang. Datang la sorang lelaki yenna yg mempunyai kerjaya unggul sebagai salesperson SMART READER. Ko tau aje lah, bangsa salesperson ni kan gigi dia mcm span.(lembut gigi dari lidah!)

Dia pujuk2 Uyin, bagi belon. Pestu dia tanya aku, anak you ni hyper active ke? Kena ikat mcm ni? Kejadahnye, ni safety harness. Kan ke kt Malaysia skang ni org suka culik budak2.Ni langkah keselamatan lah bodoh! Dalam hati je lah aku ckp cenggitu. Malas nak gaduh dgn yenna, pasal dorang ni kan kalo gaduh suka over2.

Lepas tu merayu2 kt aku, suruh aku dgr dia ckp, 5minit je.Aku pon,hum, okey lah.Dah ko bagi anak aku belon, aku kasi la ko can nk kencing aku.Layan je la.Lagi pun aku mmg xde keje pape pun. Mmg sesaja bawak anak aku lepak2 main mainan dalam tu je.

Mamat yenna ni mcm bajet2 je. Aku syak, dia tgh tunjuk bagus nk close sale depan junior dia, pompuan melayu. Lepas dia bla3x...aku pun, hum...langsung tak berminat. Booooringgg!! Lagu2 pon semua booooringgg!! Watak2 disney tu, zaman aku kecik2 dulu okey la kot. Skang ni anak aku pun tgk mcm boringggg gilaaaa!!!! So, aku mintak diri dulu nak blah. Mamat yenna ni start buat muka merengus2 marah plakkk!! Maybe dia rasa malu dekat junior dia pasal xboleh close.Kahhhhhhkahhhh!! Dia suruh aku bayar deposit RM100. Aku ckp, benda ni aku kena la bincang dgn laki aku. Dah duit laki aku. Kalo duit aku, aku campak je depan muka kau.Pestu paksa2 aku call laki aku time tu jugak. Kau ni bebal ke? Aku kan dh bagitau laki aku kt Sri Lanka. Skang ni baru pukul 9 waktu sana. Time laki aku busy gila dgn meeting segala bagai. Kejadahnye aku nk bgtau laki aku, "Kanda, kanda....boleh tak dinda nk beli buku donald duck dgn vcd lagu2 bangang harga 2ribu lebih?" Jadahnya. Tak pepasal laki aku naik hangin puting beliung karang!Tak pepasal pulak aku kena cerai tanpa sebab. Ko apa tau yenna oi? Janji ko boleh dpt komisen sudehhhh.

Aku ckp kt dia, kalau I nak, I'll call you. Aku suh dia bg nombor dia je.Cewaahhh....dia boleh pulak ugut2 aku. Besok tak dapat dah harga ni. Kena beli hari ni jugak. Kalau beli besok, harga buku tu jadi 2500. Pundek lah! Lepas tu dia membebel2, sambil kembang2 hidung. Hoi, yenna. Ko dengar sini ye..mula2 kau yg merayu2 kt aku suruh dengar kau cakap. Aku dah dengar tu, kau patutnya ucap terima kasih kt aku sbb sudi nk luangkan masa tgk muka kau dan bau mulut busuk kau yg dok promote barang kau tu. Tapi dah diri kau sendiri yang tak berjaya nak convince aku, kau nak marah aku pulak pasal aku tanak beli barang kau. Kau yang tak reti nak buat sales, kau nk marah potential customer kau sbb tak nak beli.Loser sial!

Lepas tu dia cakap, kesian anak2 aku sbb aku tak concern pasal education dorang. Humm...macam ni lah yenna. Aku rasa kau patut kesiankan diri kau yang tak reti buat marketing. Bila aku tanya, mcmana benda ni akan buat anak aku jadi bijak? Dia jawab, bila hari2 pasang kartun yg ada lagu2 tu, nanti anak aku akan ikut. Owh, tu je? Sumpah aku rasa tak worth langsung. Buat pengetahuan kau yenna, anak aku dari umur 2tahun memang dah pandai baca pun. Budak2 ni mcm span. Kau tulis APPLE, BALL, CAT ke, hari2 kau ajar dia, dia memang boleh baca. Sebab dia dah kenal perkataan tu.

Dan, oh ya Encik yenna, kau ingat aku saja2 je ke pegi belajar masuk U, berhutang beribu2 semata2 nk duduk rumah kelebet bijik sahaja?Tugas aku ni adalah mendidik anak2 aku supaya jadi manusia. Aku kena ajar anak aku mengaji quran, solat, math, english, b.melayu, dan ajar anak aku supaya tak jadi kurang ajar, macam kau. Kalau buku2 kau jual boleh ajar semua tu, konfemla aku beli.Takat buku2 yang kau jual, just ajar english aje, sumpah aku rasa tak worth langsung! Anak aku langsung tak takut nak ckp bahasa inggeris dan vocab dia pun mcm budak umur 7-8 tahun. Kalau aku beli tu, kau bg kelas free ke kat anak aku, xpe lah jugak. Ini takat beli, lepas tu duduk la bertukun dekat kabinet rumah, baik tak payah. Sama la jugak mcm benda alah Linguaphone tu.So, sila berambus.

Ingin aku tekankan di sini.Aku okey je dgn salesperson.In fact, aku suka je dgr benda2 yg dia ckp, keyakinan dia nk meyakinkan org tu kan. Tapi, tolongla respect org lain sikit.Org dah bg masa kt kau, kau appreciate la skit. Aku nk bagi advice skit lah kan. Nak buat sales,kena banyak sabar. Fikir positif. Mungkin kalau org tu tak nak beli hari ni, esok lusa, mungkin la dia terbukak hati nak beli kan.. Ni kalau kau main paksa2 orang, mmg aku sumpah laaaa, nak lalu kedai kau pun aku tak hingin!!!!!
 
So,tolong kesiankan diri kau dulu.Kau jugak tak dapat komisen.Blueewekkkkkk!!!




22 comments:

wani johari said...

hehe..x psl2 buat kt hangin jer kan..kt expo pe2 mmg rmai slsman yg buat ni..nk senang sye ckp lum kawin lg, x anak..hamik ko..hehehe...

Kancilbiru said...

ayoyo kakak....banyakk garang...hahaha

aNiS tHe BumbleBee said...

wani~keh3x..mmg kena kencing balik dorang ni,sbb keja diorang pun mengencingkan kita je..

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~hahahaa!skali skala aku nk meroyan..maklomlaa laki dok jauh....huekekeke!

Suhana Shahril said...

ana x penah singgah pon kat kedai Smart Reader tuh. Mmg kat merata Tesco mesti ada 1 kedai khas dia.Wlpun depa tunggu dpn escalator siap jemput2 lg..haha..x kuasa nk mlayan. Mcm anis ckp lah,kalo bli setakat nak buat model dlm lemari,baik xyah..dh ler rega ribu raban,buat bli pinggan mangkuk pun xpa

aNiS tHe BumbleBee said...

ana~haah,mmg.yg smart reader ni,dah 2kali dah sales dia buat perangai camni.yg sblm ni kt sg petani.tampaq sekoq2 baru tau.

miss said...

aku mang slalu gila nyampah dowh ngan org2 camtu..nak paksa2 plak2..sama yg paksa utk buat privilege card yang pajadahnya tur...pernah aku gadoh kat bangunan CT plaza dulu masa kat teknik..kahkahkah...

aNiS tHe BumbleBee said...

as~tau xpa.kita ckp elok2.tolak elok2.dok mai tekan2 saipa.desperate gila.kalau product dia elok,xpayah tunggu,mesti berebut2 org pi kt dia.ceh!

MrsYusofhussain said...

aku nyampah gile kalo salesperson cm tu...mampus aku x layan...

Chik Att said...

hahahaha ...

bagi dak address blog ni ...sruh dia baca ...keh keh keh ...

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~hangen kan?

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~aritu dia ada bg nama dia.nk terailah cari dlm FB.kakakaka!

Lina Rahim said...

Kalau murah rm10 atau rm20 mungkin aku tak hangin tapi kalau seratus ke seribu ke apatah lagi dua ribu memang aku hangin

|| NaFiRaa || said...

cukup x suka dengan salesperson camtuh!! rasa nak tampar2 jek!! dah orang x nak.. x nak lah.. main paksa2 plak.. mencik!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

bagus !

aku dah terkena lebih kurang 7 tahun lepas..masa tu terpikir aku ngan abg mana nak sempat ajar Along speaking london. Pergi balik dengan bulan. Nasib baik jugak masa tu ada bikbik.. Dia layankan si Along dgn dvd tu...tup2 bila dia lari, harraaaaaaammm menda tu berkubur...dvd yg doploh keping tu baru nengok 10 aje kot.. tak berusik kat atas lemari aku tu... Buku2 tu pulak, bila diorang teringin nak baca baru bukak...

Baru padan dengan muka aku....

Mario said...

biasanya aku ckp...ooo...saya dah ada...abis citer...malas aku nak dengar...tp ko ni betul punya marah ni...hehe

aNiS tHe BumbleBee said...

Lina~tau xpe kan...jadahnye buku ribu2 lepas tu bertukun je dlm kabinet.xkoser aku.

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~kalau ai lelaki,ai hentak2 je mamat yenna tu kt situ.keh3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

reen~haah...benda tu pun terjadi kt aku 9tahun yg lalu.dgn bangangnya pegi beli linguaphone.habis duit ptptn.cibssss betulll!

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~tulah..aku pun ingat nk ckp centu.tp dh dia bagi belon kt anak aku,rasa cam tak sampai hati je nk blah gitu je.demi belon!kekeke!

Apit said...

woit...relex r..heh

aNiS tHe BumbleBee said...

Apit~hihi...biasalaa..hati panas time tu.kakaka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...