Wednesday, November 2, 2011

Maid

Sebelah Uyin tu helper aku... Yg terbaik la setakat ni.. Yg 5 org sebelum ni adalah puaka. Yg paling puaka sekali, yg keempat. Mintak gaji sampai 15ribu sebulan...konon experience kt Cyprus. Tapi keja adalah fakingass. Keje seminggu, mintak katil baby Uyin, mintak peti ais, mintak segala maknenek macam2. Harta benda aku, pinggan mangkuk aku semua pecah jahanam. Berani pulak jerit2, marah2 aku, lepas tu fitnah2 aku. So, dipersilakan berambus-kalau-aku-jumpa-kau-tengah-jalan-aku-langgar-kau-kasi-mampus.

Yg ni..namanya Inuke (tah betul ke eja,tah). Dah keje dgn aku start aku mengandung Najlaa 8bulan aritu. Umo 30 tahun. Anak dara lagi weh...ada yg berminat? Wakakaka!!Keje seminggu 6hari, pukul 8.30pagi-12.30ptg. Sebelum ni adik dia nama Renu yg keje dgn aku. Pastu ada masalah dgn laki dia, laki dia perangai sgt binawe. Taknak keje, suruh bini keje. Ade pulak anak kecik. Pastu datang keje bawak anak kecik. 5minit sekali melalak. Pestu laki dia xkasi keje bergaduh2 mcm nk mati.Si Renu ckp nk bunuh diri, nk minum racun ke hapa tah. Aku cakap, lar...asal pulak ko yg minum racun, ko bagila laki ko minum racun. Baru lah ko tenang xde sapa nk pukul ko.

So, skang Inuke ni lah datang ganti adik dia. Dia kalau mop rumah berkilat-kilat. Kalau 5 org helper aku sebelum ni, mop ke tak mop ke sama je.siap rambut2 penuh atas lantai. Dia ni pun cepat pikap.So,xpayah hari2 aku suruh benda yang sama. Zup-zap2 semua dia buat. Tapi satu lah org Sri Lanka ni..mana2 pegi pun, memang mula2 dia akan jadi pekerja contoh, gemilang dan terbilang. Lepas tu, akan ada la mengelat2. Boleh duduk2 melengung mcm dah xde keje lagi dah. Tapi dia ni aku tak sakit hati sangat. Pasal as long as keje dia buat okey di mata aku. Aku rasa, aku la majikan paling baik sekali. Marah tak pernah. Tiap2 minggu ada la berbondong beg plastik barang2 aku bagi kt dia. Tu pasal yg sebelum2 ni naik lemak babi.

Lagi satu yang aku perasan, semua maid aku bangsa tak reti lipat baju. Baju terbalik2 tu dia boleh rilex je lipat2.Lipat pulak rupa murtabak kt param lagi cantik. Maka, xpe...aku trainkan.Bila dah ajar lipat baju, okey.. tapi, main tempek2 je lah pulak kt lemari. Haihlaaa! Aku punya stail, kalau lipat baju tido asing, baju pegi jenjalan asing, baju duduk umah asing, seluar asing, skirt asing. Kalau baju yg sepasang2 letak siap2 dgn pasangan dia. So bila nk pakai,xpayah nk memunggah2 cari dan akhirnya kena kemas balik 1 lemari tu.

Berbalik kepada Inuke ni...dia ni haram tak reti cakap english.Tapi i like! Maid aku sblm2 ni, semua terel ckp english. Tapi perangai adelah sgt hamzad pasal hari2 kejanya adalah mengadu, saya hidup susah..kang bawak la gambar adik beradik, anak beranak dia. Pestu bg kita rasa kesian, bg kita rasa serba salah.Pestu kita pulak rasa mcm nk bagi semua benda dalam rumah sebab kesian...Perasaan tu adalah sangat benci okey?? So, adalah sangat bagus ko xpandai ckp english.Inuke ni ada lah jugak dia cerita2, tapi dalam bahasa local, so aku sengih2 je...kalau aku paham pun, aku buat2 tak paham...Janji keje ko siap, aku bayar ko ujung bulan...sekian, terima kasih ye.

Di samping tolong buat keja rumah, Inuke ni boleh jadi badut sambilan jugak kt rumah aku. Ada la lawak2 yg dia buat yg bagi aku gelak, dan ada jugak aku rasa nk lempang sedas dua. Member2 FB aku tau la kadang2 bila aku post something pasal helper aku ni. Hari tu aku suruh pegi beli berus basuh baju, dia dgn konfidennya beli berus gigi. Aku berguling2 gelak sambil tepuk2 lantai.(tapi sebenarnya rasa mcm nak tepuk2 muka dia.) Radha je lah..

Melihatkan prestasi dia agak cemerlang dalam bidang2 kerja rumah ni, aku ada juga rasa hati nk bawak dia balik Malaysia. Speckybee pun ckp, bagus jugak, dia ni xde laki yg nk sebok2 control dia, lepas tu, makan pun sikit je.Xdelah rugi sangat beras nk menjamu dia.Kah3x! (Maid2 aku sblm ni, beras 2 pot pulun kt dia sorang waktu lunch saja.Mcm dinosour makan!)  Dia punya laaaa hepiii nk dtg msia! Dia bgtau supervisor Speckybee, kalau dia pegi Malaysia, dia taknak balik2 dah ke Sri Lanka. Kalau mati pun, nak tanam kt Malaysia. Dah satu hal pulak aku nk memikirkan macamana aku nk tanam ko besok2. Dah la ko bukan Islam. Nak bakar, eh, xgamak aku! Ngeri sial! Kang 2tahun aku mengigau kau malam2.

Sekian saja review pasal maid in Sri Lanka. Aku baca paper haritu, Sri Lanka paling ramai dtg keje maid kt Malaysia skang ni.Kesnya pasal org Indon buat hal. Oh,kalau bgtau maid aku ni, lagi la dia seronok jumpa geng2 dia. Boleh buat persatuan nnti kat Malaysia.Huawawawa!

22 comments:

Yan said...

Dah biasa pakai indon ni sure akak akan rasa cuak pakai minah sri lankan ni.

Noor Hafirdaus said...

apa pasai hang banyak maki ni punya entry. Boleh aku order sorang maid dari sri langka tak? hehehehe

Mario said...

nanti speckee terkpikat...acene?ekeke

NenetPenne (NP) said...

entry yang best... kelakar pun ada..boleh tahanlah u buat lawak.. u sedar tak u buat lawak dalam entry ni?

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yan~mmg konfem cuak kak yan..benda yg out of mind kita pun dia boleh buat.kih3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

Pidot~keh3x!kalau hg tau cerita detail aku pasai maid2 aku yg sblm ni,konfem hg pun maki patpuluhpat harkat weh..hahaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

mario~tu la..aku pun risau gak tu...kah3x!!

Rasmuna Mun said...

sangat garang itu maid punya muka dey!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

net~ r u real nenet?wah...tak sangka nenet sudi dtg blog ai..lebiu nettt!!

lawak tang mana tu net?

aNiS tHe BumbleBee said...

mun~garang ka?oo..tu dia panik aku ambek gamba dia tu...hahaha!

- GC - said...

selamat dtg ke malaysia truly asia! haha

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~dia dok tgk iklan malaysia kt tv sini.tu yg tergedik2 nk mai kut.Dia bajet kak nk bawak dia pi jalan2 kt KLCC kot.keh3x!!

Qistina said...

hehehe tapi still kena hati2 gak, dlm baik2 tu mungkin ada gak peel nye nanti..tapi adat lah kan maid mana2 pun sama kot..hehe..tau x KAKAK angkat kesygnan Anis (kakak F) dia sebelum pindah balik Msia haritu, dah siap2 pack barang nak masuk kontena, masa dia x de maid dia dah hangkut semua brg2 dia bawak lari..yelah dah siap2 dlm kotak lagi senang dia mengangkut..mcm2kan!!~

aNiS tHe BumbleBee said...

Aby~tula tu aby..malas nk caya org sini.Ehh..tu kakak kesayangan liza tu...kah3x! (eh,liza,kalo ko baca,angguk2 okey?)

ye ke?yg muslim tu ke?eeii hai perangai.teruk betul laaa!

Sidratul Muntaha said...

gelak aku baca..
jgn di ikut ko blik malaysia..
kawin org malaysia [pastu lari.
tapikan..
indon mgm mcm gampang..
nak2 klu dah lama duduk.
mcm sual..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ko carikan satu untuk aku jugak wey !
hehehe...



ko tak jadi duk brazil ke ?
aku ni kejap ada kejap takde kat fb tu...

aNiS tHe BumbleBee said...

Sid~sangattt!!maid emak sedara aku dah 8tahun keje pun,boleh buat taik lari dgn bawak barang2 siap naik lori lagi.

aNiS tHe BumbleBee said...

Reen~sure ko nak?hihihi!

tak..brazil jauh sgt.AA xde.camne nk balik raya?hahahaha! ala..ko bz woman.aku paham..kih3x!

Mrs Sufatiha Infinity said...

harharhar...geliperut baca entry ni..klako giler

NenetPenne (NP) said...

overall entry ni lawak laa..cara u citer tu yang lawak..

hOtMaMa said...

haha.. kelakar.. mcm2 perangai maid nih yer.. tp klu maid indon skrg mmg demand giler arr..

vivavogue said...

anisssss....fazeena pon x pandai lipat baju....kah3....nak dekat 5 tawun dah ngaja nih....kalu x sabar mmg selamattttt...eh, jd x bwk inuke blk....eh, inuke ke nama dia?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...