Friday, November 4, 2011

Problems solved! [Update]

"Kita semua sepakat...di kampung hai pening lalat...."

Setelah bermeshorat ktorg laki bini...maka kata sepakat telah pun dicapai...Keputusan adalah.....

 BALIKKKKK!!!!

Mueheheheehe!!!!!!

Masalah no.1 dan 2, selesai sudahhh...Tak payah susah2 kilek anak lagi... Speckybee akan hantar aku balik dgn anak2 sampai ke Malaysia. Dia akan cuti dlm 4-5harilah. Wallahh...berhasil jugak godaan aku untuk teman kami anak beranak balik.Kah3x!!!! 

So, ktorg akan fly balik on 8th. Ikut hati aku, mmg hati aku berat sangat nak balik. Ish, aku mana penah jauh2 dengan Speckybee.Kata soul-mate.

Tapi, setelah berbincang dan consider semua perkara, macam mendesak untuk aku balik dulu.

Pertama-tama sekali, Speckybee insist aku keja bila balik Malaysia. Dia ada perancangan untuk kerjaya dia sendiri. Then, kami dah berdua berniat untuk further study bersama-sama sebelum kahwin dulu. Jadi, aku rasa bertangungjawab untuk generate income sendiri untuk backup keluarga kami masa peralihan kerjaya dia kt Malaysia nanti dan permulaan hidup baru kami kt Malaysia.Semua bakal bermula from zero balik.

Kedua, somehow, memang lah ktorg akan kena balik jugak nanti. Kalau tak skang ni, bulan depan mmg akan balik pun. It's just a matter of time. Balik awal ni bukan sebab apa, takut panggilan interview untuk post lecturer tu lagi awal dari exam SPA. So, better aku balik awal, get well prepared apa yang patut.2-2 bidang tu lain2...tah sempat ke tidak aku nk mencapap ilmu nih.

Aku tak sure sangat strength aku kat mana untuk 2-2 posts ni.Bila aku tanya Speckybee boleh ke pass plak kali ni.Yg haritu pun nasib2 kut aku rasa. Dia pandang mata aku dan jawab, "I believe in you." Cewahhh..feeling mat saleh pulak. Untuk post SPA, pegawai antidadah, surely aku no idea.Tapi aku bajet,soalan dia mcm exam PTD haritu.Kalau exam haritu aku boleh lulus, insyallah, yang kali aku harap aku boleh lulus lagi. Yang paling menyokong aku, adalah ayah aku, sbb dia mmg terlibat secara langsung dgn AADK. So, nanti aku boleh mintak pendapat dia lah kut2 aku boleh pakai sebagai isi dlm esei nanti.Perjalanan untuk post ni jauh lagi.Exam-PAC-Interview. So,malas nk letak harapan. Hoi,exam yg aku pass  haritu mcmana oi???Tak suka taww diperkotak-katikkan cenggini.

Post kedua, lecturer Islamic Banking.Dengar mcm strength pasal aku grad IB.Tapi, aku xde experiences berkaitan banking dan teaching.Tapi, oleh kerana ini interview, so, mcm peluang 50-50 tu ada la kut, as long as aku stadi smpai kejung hapal segala semua yg dulu2 tu.Peluang aku tu ada la kut.

Jadi,ada 2 posts skang ni.Kalau tak balik, mcm rugi pulak.Tahun lepas, ada peluang dapat 2 posts, tahun ni pun ada, tahun2 depan tak tentu la ada.Lagipun...ehem...aku ni dah tua.keh3x!

Ketiga, tugas aku untuk balik Malaysia adalah nak set up dulu kehidupan keluarga kami. Kemungkinan besar, bila Speckybee balik nanti, dia akan bertugas kt Melaka @ Johor.Jadi terpaksa jugak jadi pasangan-jarak-jauh.Dem!Sedih.Yeah,aku tau aku akan sedih gila2,tapi i have to face it! Tak sedih harini, besok2 kena jugak sedih! So,baik aku sedih siap2 dengan harapan aku akan get used bila dah lama2 nanti.Bukan aku sorang, Si Uyin adalah antara org yang paling susah nak tido malam selagi duduk bawah ketiak abah dia.Semua kena belajar untuk atasi perasaan2 tu nanti.Lagi awal, lagi bagus.

Keempat, of coz bila dah hidup secara PJJ, aku kena handle anak2 dan start drive sendiri. Drive???Homaigod!! Dah lupa okey.Kaki adalah kejang2 dah.So,balik nanti, kena warm up balik.For the time being, aku akan stay rumah mak ayah aku, dan rumah mak mertua aku.So that, aku boleh biasakan drive dari Kulim, Guar Cempedak & Baling.

Kelima, tahun depan umur aku 30tahun. Aku dah tak larat nak keje kt private sector.Maksud aku, bermula balik dengan private.Keje private adelah struggle gila2.Masa aku zaman anak dara bolehlah aku bg komitmen 24jam/7 tak kira la apa jua aral melintang.Skang aku ada family dan baby kecik pulak.Semua aku kena consider.Tp tu bukanla masalah sgt.The thing is, ade ke org nak ambik pompuan gemok ,tua dan beranak 2 ni keje secretary ataupun buss.developer??Aku tak rasa ada company yg nak okey.Baik diorang ambik budak2 fresh graduate, anak dara plak lagi. Jadi, yg agak sesuai buat masa ni, mungkin keje kt sektor awam tapi payah nak mampus nk dapat. Ape lagi je choice yg aku ada?

Balik
Balik kali ni, ktorg akan angkut barang 90kg lagi.Sebenarnya, 2kali balik sebelum ni pun, gradually ktorg dah start angkut barang. Pasal malas nk berkontena2 ni. Bukannya ada perabot ke hapa ke.Oleh kerana semua brg elektrik mmg aku beli sendiri kt sini, so, tak kuasa aku nk bawak balik Malaysia. Lego je lah kt org sini.Yang aku angkut adalah barang2 Sri Lanka yang memang xkan jumpa kt Malaysia.Rasanya,macam dah puas shopping.Set2 noritake pun dah siap angkut balik. Tp kau tau la kan napsu pompuan kan ada 9.Shopping sampai mati pun xpuas2.kakaka!

Ooo...masalah no.6.Muahhhaha!Ceh,itu pulak yg korang pikir lebih2 eh?Okey,kita buatlah mcm zaman Nabi dulu.Orang laki kan kena pegi perang 4-5bulan.Sebelum pegi tu kan prepare bekalan secukupnya.Maka,apalagi.Kita guna kaedah UstatSauki.Kah3x!!okey tapi...tapi...ustat spekibee jangan nk mengada2 cari bini lain pulak.Sila hadap aku sorang.Aku sorangggg!!!

Eh,lupa.Berjela-jela aku tulih, haram tak sebut pasal komen terbaik kan?Penat2 baca ni ko hangin tak dengan aku?Har3x!! Bagi aku, semua komen adalah terbaik.Mekasih weh.Pasal, masalah no.1 dgn 2 tu mmg no compromise kalau Speckybee tak balik.Tapi, sekarang suda tuuukar laaa...

Tapi,adelah bengkrap nk bg semua yg komen mug noritake.So, aku buat cenggini lah.Org pertama yg email aku nama,alamat,no.phone akan dapat mug noritake. Org kedua& ketiga akan dapat Fridge Magnet @ teh.(mana2 aku sempat beli lah nanti).Alamat email aku: artneys.at.yahoo.dot.com.

 p/s: Semalam aku baca comment,tapi xde nama pulak. Eh,lawa2 la FM Sri Lanka.Sangat creative. Aku paling2 suka yang ada Tuk2 timbul sebijik tu.Tersangat comel! Maybe pengomen tu x terjumpe yg lawa kut. Kalau ada sesapa dulu yg pernah dapat masa aku buat contest ritu tau la kut.Ceylon tea..xpayah riview kut...ke nak jugak?Okey...like...hum...hey,come on laaa...Ceylon Tea!! The best in the world la..Ada sapa tah pegi UK bg Ahmad Tea kt mak aku.Mak aku dgn bangganya bgtau aku teh dari UK.Kah3x! Cuba baca balik kt kotak tu.It's from Ceylon okey???Ko minum teh  vanilla cap Dilmah,ko berak bau Vanilla yo!! Har3x! Nak tak???Nak tak??Cepatttttttttttt!!!!!!!!!!!

 [update:] Korang antar je alamat kt aku.Kang kalau mood Speckybee baik,mau dia belikan kt sume.kah3x!(mamtik aku).Emailkan jee..nanti aku announce sapa yg dapat wokeh??

9 comments:

|| NaFiRaa || said...

mencik ar.. tenet slow sgt nih.. x boleh nak email.. x kira!!! nak jugak FM dari SL.. tak kiraaaaa!!! NAK JUGAKKKKKKKKKK!!!!

Rasmuna Mun said...

aku nak noritake tuh!!! :D

S.U.R.I.A.T.I said...

HAHAHA.punah harapan i nak dpt mug. ceh!
kak anis..apepun...SLMT PULANG KE MALAYSIA YE...su doakan akak dpt keje gomen tu. aminnn...
& lg 1, klu turun klang, meh cari su kat sini tau! mesti.mesti.mesti!:)

Anonymous said...

saya hanya pembaca blog ini buleh dapat FM tak???? bila baca blog ni, byk loghat kedah ditulih...kadang saya sendiri gelak....(kes tak dok kt kedah pastu menikah ngan org red warriors)..hehahahahah

NenetPenne (NP) said...

kaedah ustat sauki tu cemana??

(ha ha ha..itu yang i tanya??)

Noor Hafirdaus said...

aku teringat lagi hang bagi teh dari SL kat holiday villa aritu....sedap wehh. Aku nak lagi teh berperisa terutamanya vanilla boleh?

Chik Att said...

EEmmmm ....
Semoga Anis dan keeluarga selamat balik dan dapat kerja ...

CA dulu pun pernah PJJ ... sorang KL , sorang Kuching ... kat 2tahun gak. Mak aihhhh seksa .... duit habis kat tepon jeee .... dan tiket kapal terobang ...

.. said...

Pn Anis tuan tanah,

Ada jugak la jumpa FM yg comel2 kat odel tu, tapinya takdak tulis Sri Lanka or Colombo pun.. yg ada tulis tu sumer yg tak lawa.. ataupun, masa2 pi tu tak dak/tak jumpa kot?

Org local kata, diorg lebih suka mlesna tea dari dilmah tea .. cumanya dilmah tea ni lebih glamour sebab international promotion dia kencang.

Noor Hafirdaus said...

satu lagi aku dah setahun pjj untuk kali ke-2. azam mendidik anak bangsa kat merbok, aku keja kat shah alam. Aku plan nak belajar ni ambik cuti belajar sepenuh masa. Aku ok lagi la sebab single mingle kat sini senang nak ke mana2, kalau ada anak kecik memang pening jugak la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...