Tuesday, May 3, 2011

Kisah Nursing Cover

Aku nk citer pasal nursing cover. eh,tak2...bukan nursing cover yg aku kata nk buat aritu..Yg tu belom setat agi...Tunggu Si Uyin abis semester break dulu,baru aku start. Kalo tak,jahanam segala barang2 jahit aku. Aku nk citer pasal apekah kegunaan nursing cover.

Tengah aku jalan2 kt blog jahitan yg ajar cara2 nk buat nursing cover ni, aku tersesat laa kt blog akak ni.. Akak ni tukang jahit. Mcm2 benda dia jahit.Salah satunya,dia ambik upah buat nursing cover.Design nursing cover akak ni cun jugak aku tgk. Lain dari yg lain. Comel gila. Aku pun baca2 la komen kt entry nursing cover akak tu. Tiba2 ada sorang minah tanya harga bape akak tu jual nursing cover.Akak tu pun bgla tau harga. Pestu minah tu komplen, mahal la.Then kegunaan dia pun utk cover je pun..bukannya apa pun. Dia cakap baik dia tutup guna kain biasa je, napkin ke, selendang ke. Then, ada sorang pembaca yg jawab balik kt minah kerek bajet pandai tu.Bagitau apa kelebihan nursing cover ni. Tapi minah senget tu mcm berlawan-lawan dan bajet bagus pulak kt situ.Akan didik anak dia duduk diam2 time menyusu la ape laa...Last2 baru tau, minah senget ni xde anak lagi.Baru tengah tergedik2 nak sambut anak first..Org yg dia lawan tu dgn akak yg jahit nursing cover tu, masing2 dah 3-4 org anak dah. Ko bajett???

Okey, ni jawapan aku untuk minah-senget-yg-perasan-bagus tu.

Memang lah ko boleh cover pakai apa2 kain pun...Dulu2 pun bukan ada nursing cover ni pun..Dulu2, org main selak jee... Skang dah timbul kesedaran bab2 aurat semua tu. Ko tu xde anak lagi..Ko tau ke baby menyusu macamana? Ko ingat tangan baby tu nk diam ke time menyusu? Umo seminggu, dua minggu, mungkin laa..Bila dah 2-3bulan, tangan dia akan merayap2 kt tetek ko lagi sebelah.Kadang2 dia gentel2 baju ko, kadang2 dia rentap kain yg ko tutup dada ko tu.Itu belum time dia mengamuk2, mengelus2, menggelipit masa ko nak menyusu dia.. Dari elok2 ko konon2 nak tutup dada tu, (malu konon org nampak ko tgh breastfeed) terus terbelahang tetek ko taim2 tu jugakkk.. Itu laa gunanya nursing cover ni noksss!!

Bila ko sangkut kain tu kat tengkuk ko, xde laa kain tu nak jatuh ke apa ke,bila baby ko tarik2.Lagipun nursing cover dah disediakan window atau dalam bahasa melayunya tetingkap. Org tu dah jahit siap2 boning, bg keras bahagian tu. So that ko boleyla tgk2 baby ko, tersedak ke, lemas ke dalam tu.Inilah dinamakan innovation dik oi...innovation...tau tak? Kalo tak, org tak reka laa benda alah ni.


pic credit to here

Mcm ni haa...Boley la ko tgk apa jadi baby ko kt dalam tu.


pic credit to here

Lagipun mak2 zaman skang, sumer nak fashionable, nak nampak stailo.. Xkan laa ko nk serebeh2 tutup dgn napkin laa,selendang la hapa laa kt public.(ke ko mmg bangsa suka serebeh2??) Kalo kt rumah lain laa citer. Itu pasal la org buat nursing cover ni lawa2, comel2, sebab dah mmg tujuan utk cover time breastfeed masa kt public. Nursing cover ni bukanla satu benda yg mesti beli. Boley je pakai nursing blouse ke pakai tudung labuh ke kan.Kalo agak2 ko rasa nursing cover tu mahal, ko jahit laa sendirik. Xpayah laa byk bunyik kt akak tu. Akak tu ambik upah je.Kain pun kain dia.Masa dia, penat dia.Suka ati dia laa nk letak harga berapa pun.


pic credit to here
Moral of the story...kalo ko belom beranak lagi, xpayah la ko nk memandai2 lawan cakap dgn org yg dah ada anak. Dia tau laaa mcamana hazabedahnye bila dah ada anak. Nak2 akak yg ada 3-4org anak tu.Besok2 ko merasa laaaa..

Last but not least...aku ada pantun utk ko...

"kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak di duga..
Kalau tetek baru nak kembang semangkuk, jgn melawan tetek yg dah lanjut.."

amacam??

sekian, terima kassseyy!

45 comments:

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,

Anis apa khabar?
Chantek nursing cover tu,
makin stylo gayanya,
Tak ramai lagi yang tahu guna menda nih, masih ada lagi yang main selak
aja dihalayak ramai. Patut dah digunakan secara meluas nursing cover ni demi kesejahteraan ibu juga anak.

aNiS tHe BumbleBee said...

W'salam kak..
kaba baik...comey kan?tu design mat salleh punya tu..org kita buat pun lawa2 jugak.

tulah..benda baik,baik guna je kan..tanak beli,jahit sndiri.bukan susah nau pun.

Lina Rahim said...

Nah aku bagi pantun 4 kerat berdasarkan pantun 2 kerat kau...

Untuk yang baru nak beranak 1 tapi berlagak nak mampus..
Tetek semangkuk buat lauk,
Tetek lanjut buat gayut gayut,
Kalau tetek baru nak kembang semangkuk,
Jangan lawan tetek yang dah lanjut.

aNiS tHe BumbleBee said...

lina~kuh!kah!kuh!kah!

tersedak aku baca pantun ko nokk!

ape maksud tetek semangkuk buat lauk?bahahahaa!

Dilla said...

Salam Anis :)
Salam ziarah. Eh! Saya pun tengah nak jahit nursing cover ni. Tengah tunggu boning yg saya order sampai. Saya plan nak guna tutorial kat sini:http://sew4home.com/projects/bath-linens/695-nursing-cover-with-secret-pocket

Dah siap ke barut baby? Hehe... Saya baru nak potong kain. Anis untung dah ada template untuk barut tu.
Btw, saya Alhamdulillah minggu depan masuk 24 minggu. Anis dah berapa minggu?

Chik Att said...

tobat ampun .... CA memang tak tau bab nursing cover ni . Macam2 la ni no..... NAk try buat pun , dah tutup kilang ... kalau tak boleh tempah ngan Anis.... hahahahaha...

tapi bab minah serabut tu ..... kalau nak murah .... kooo kaver jaaa... ngan surat kabooooo ....hahahah

Tijah said...

wakakaka. terbaik nok. konfem akak selebet tu sentap sampai kontreksyen 5 menet sekali. tak pasal2 terberanak awal kekdahnyer kannn?

Cik Anita said...

salam :)

eh tak tau pun pasal benda alah ni, serius. Ist time dengar. Ketinggalan sungguh.huu

aNiS tHe BumbleBee said...

Dilla~waaa...maceh..maceh..anis lum buat lagi.tunggu Uyin masuk skola balik,baru buat.Utk nursing cover pun,nnti baru nk cari boning.tah ada ke tidak tah kt SL ni.kalo tak,substitute dgn benda lain la kut.

Anis senin ni masuk 25w.lebih kurang je lah kan kita ni ye..due bulan puasa kan..hehehe!

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~hihi..anis masa anak sulung dulu pun xda.kt malaysia pun baru famous 3-4tahun lepas gak benda ni.mmg rasa keperluan jugakla kut skang ni.

bila tgk minah tu menjawab,mak ai..bukan main.mcm bagus2 je..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak tij~haha!org sombong cenggitu kan..xboley bla betul..biar dia rasa sndiri,baru dia tau.

aNiS tHe BumbleBee said...

cik anita~hihi..mende alah ni famous dikalangan mom2be & breastfeeding mom je kot..nita ni cik lagi kan...ngeheheeh!

Muhd Suhaily said...

Waa.. Info yg menarik. Terima kasih..

kueh bakar said...

dah jumpa tapi memang tak boleh..takpe. tq anyway..

kueh bakar said...

tgk aku buat tapi aku nak yg ada kurungan komen tu...komen paling banyak...

lagi satu, tulisan 'top pos' aku tu terkeluar laaa..camne nak ejas...

mar said...

ganas giler bunyi pantun tu..hikhikhik..klakar la..

cintahati said...

anis!bak sini ko jahit kat aku satu erk...aku tempah hasil tngn hg...aku bersemangat nak bf tuk anak 2nd nie..

aNiS tHe BumbleBee said...

suhaily~maceh...

aNiS tHe BumbleBee said...

kueh bakar~kdg2 kt widget tu sndiri kita boley adjust size dia.cara kedua,ko ejas page blog ko.pegi kt design>template desgner>adjust width.

xpun,ko folo instruction kt sini:http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/letak-widget-popular-post-dalam-blog.html

aku ade email ko,tp kicked,katanya xde dlm yahoo pun.cane?

aNiS tHe BumbleBee said...

mar~skali skala nk ganas.keh3x!gewam jugak dgn org2 cenggini nih.

aNiS tHe BumbleBee said...

z~ngahahaha!xyah la z oii..yg aku punya sndiri pun xsetat2 jahit lagi..tah mcmana rupa pun xtau laa..malu nk bg hg..keh3x!

cik_ah82 said...

hahaha..pantun tu terbaik dowh!..nk lawan tetek kita yg dh boleh selepang ke belakang kan..(eh, bukan aku tau)..hahaha..
aku dulu pun tingin gak nk jahit barut n nc snrik, tp memandangkan masa yg suntuk ini, ku huluq duit sajala..hehe

DrSinga said...

hahahhaaaa..
tak hagak-hagak pantun last!!
ai laike!!

Kancilbiru said...

memang satu invasi yang bagus la..tak penah tgk lagi cover style macam tu. aku walaupun tak beranak lagi, tapi mmg kalau ada anak, aku nak beli nursing cover ni.

sebabnya, kadang2 bukan salah anak dok tak diam masa menyusu. kadang2 mak sendiri pun lupa bahawa baju tak tutup lagi lepas menyusu. (jadi kat kawan aku) sib baik la tak dak org time tu..hahaha...

- GC - said...

hahahahaha.. sapa baca, dia tak sentap, dia memang takdak deria rasa... kah3x

sahromnasrudin said...

ASSALAMUALAIKUM..

lama tak singguh cini..semoga hang dan fmly sihat walafiat nor....

Yati said...

Ish.. ish.. sebut-sebut la, nanti malam hantu tetek datang baru tau. Muhahahha...
Buat la Anis, Kak Yati dulu jenuh cari, tak jumpa nursing cover orang jual, nak beli internet, macam mahal. Last-last kalau susukan kat public, nak kuor tu, pakai tudung besor sikit. Dah la antara 3 anak Sulaiman la yang paling ganas sekali menyusu. Suka pusingkan badan. Memang mencabor. La ni dia dah stop dah susu badan. :)

kakyong said...

Anis,
pedas gila kamu kasi kat minah tu..

pepatah yg last tu tak leh tahan... ekekekkeke...


n3 terbaru kakyong
Percuma simple header
mode rajin menjawab tag
Selamat Pengantin baru dan Tahniah Fazreen Rafi
Keputusan Cabutan Bertuah – contest aksi si cilik berbasikal

miss said...

pantun hg tak tahan beb....!!!

nnti aku nk kena cari nursing bra nih...

Nens Collection said...

cantik ler..xpernah guna sbb anak xnk isap nenen sy..suka puting botol lagik..huhuhu

makdara TERdiva said...

kahkah! ko punya pantun takleh blah! :P

aNiS tHe BumbleBee said...

cikah~hahaha!gila toi boley selempang2 ke belakang pulokk!

aku kalo dok msia pun,jgn harap nk kena rasuk jadi rajin menjahit camni.beli sudah kan.

aNiS tHe BumbleBee said...

Dr.Singa~bajet sgt kan budak tu..kan dah terkeluar pantun cenggitu.

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~humm..betoi2..kdg2 kita plak terlupa nk tutup baju balik.kakaka!xpasal2 free show kt situ.

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~semoga smpai direct la kt budak tu.

aNiS tHe BumbleBee said...

sahrom~wasalam...alhamdulilah..takat ni,sihat lagi...hg sihat ka?

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yati~hihi..takut oo..nnti kena sorok...

tu lah..zaman uyin dulu,xde lagi benda alah ni.terkial2 laa cari tmpat tersembunyi.lari masuk surau la apa la.skang ni lega skit,dlm flight pun dah boley menyusu dgn tenang.fuh..

aNiS tHe BumbleBee said...

kak yong~hihi!geram punye pasal kak yong.sian kt akak yg kena sembur dgn dia tu.

aNiS tHe BumbleBee said...

as~haishh..bukan nursing bra laa..nursing cover laa..hahahaa!

aNiS tHe BumbleBee said...

nens~iye ke..lega jugak kan..xde la sakit2 nau nk menyusu budak2 ni..

aNiS tHe BumbleBee said...

MDT~nasib budak tu lah dpt pantun cenggini.Mandai sgt mengata kt akak yg dah berpengalaman tu.hahah!

vivavogue said...

nursing cover mmg sgt bguna sgt time k.yani nenenkan jemol dulu....tp utk adik jemol maybe kena beli baru...dia punya window tuh dah penyet2...hihi...erkk..adik ajmal? bilo ler tuhhhh...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hahaha...

pantun ko best tak hingat ..
aku punya belum lanjut lagi tau !


hahaha...



*aku tak amik pot langsung mende alah ni . baru aku tau rupa bentuknya...

ummieoleeahomemade said...

slm
sy rase nursing cover tu patut ade pd semua kaum2 ibu @ mama kat dunia ni lagi2 yg beragama ISLAM.....sbbnye islam mmg menitikberatkan bab2 AURAT nie, klu dulu mase my izz kecik n BFF lg, ummie x terase nk buat nursing cover ni tp kelam kabut gak mencari tmpt menyusu iff baby nangis hihi....so, after nie ummie terpanggil untuk membuat kempen BFF sepenuhnya utk baby bg semua ibu coz mmg ternyata KESANnye pd baby ;-)
Hope ALLAH memberi kudrat utk melaksanakannya ;-)

selina lafbred said...

Salam dilla, nak tanya kat mana awak beli boning nursing cover iyer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...