Saturday, May 21, 2011

Wesak @ Sri Lanka

Yeszaaa! Thanks Jang Na Ra sbb on wifi...u make my saturday laa.. (aku tibai je nama jiran korea aku ni.itu je pelakon korea yg aku kenal kut.kih3x!) Bukan aku xusaha nk ckp dgn jiran aku tu.Masalahnya,jiran aku tu hanya reti ckp korea dgn singhala sajork.Dah tu,camne nk communicate?

Maka aku nk cerita la jugak pasal wesak ni meskipon dah basi sampai jadi samsu dah pon.Dulik ape aku kan.Besok2 boleh jugak aku selak2 blog ni kalo windu2 kt Sri Lanka.Wakakaka!Aku tempek gamba byk2 sbb balas dendam 2hari aku xley upload gamba pakai broadband.Dah alang2 si Jang Nara on wifi kan,harus jgn lepaskan peluang hebat ini!

So,bg yg xtau, Sri Lanka, majoritinya org Buddhist okey.Buddhist.Jgn samakan pulak dgn India. 40kali aku balik Msia, 40 kali org tanya aku Sri Lanka org Hindu eh?Aku lempang jugak karang.So,Wesak ni kira perayaan terbesar la kt sini.selain tu,yg tiap2 bulan dorang raya,Poya day.Then, ada Singhalese New Year.Keje dorang kt sini,xde lain, raya,raya..cuti cuti..Bagusla jugak.Kitorg pon boleyla tumpang sekaki badak.


Budak kecit tu balik skolah.Bawak balik lantern ni.Dia buat kt skolah.Aku pon panjat la letak kt lampu umah,nk jaga hati dia. Pestu abah dia bukak balik sebab pening kepala tgk.Apala abah ni.Kecik ati anak.Penat2 dia buat rambu ramba tu.keh3x!


Nampak tak kain yg dorang gantung2 tu?Aa..tu kira cam bendera agama buddhist la tu.Bila hari raya je,mmg dorang pasang kt seluruh tempat.

Yg bagusnya org SL ni,setiap kali perayaan,mesti ada je laa kt tepi2 jalan org bg makan,bg minum.Sapa2 pun boleh berhenti.Dorang siap pegang bendera tahan kenderaan yg lalu sbb nk bg makan.Ktorg idak le berenti.Bila dorang tahan,aku sengih2 lambai je la ala2 vic becham.Xde hal aku nk benti.Air dorang bapak laa manis,boleh kejung kalo aku minum.Xpayah tunggu minum air gula klinik lagi dah.


Tu yg tgh ramai2 tu,tgh minum la tu..kalo jenis turun 1bas tu lagi laaa..Trafik jam kt sini atas sebab benda2 cenggini laaa..Kejap org menari,kejap gajah lalu,kejap org mati.Xmain la jam pasal banjir kilat ke apa kan.kakakaka!



Ni mmg biasaaa...kalo kt msia,boley tgk permandangan camni kt tmpat construction kot.Tp kt sini mmg pesen ini.Tu dorang nk pegi trip laa tu.Kira cam bachelor party.Nak huha2 dgn member2.Kalo ada yg pompuan,yg anak kecik lagi kesian.Kdg tu,dorang siap ikat kerusi la,kusyen laa dlm tu.


Bila malam..tudiaaaa!! terang benderang...penuh dgn lampu lampi.rasa mcm duduk New York plak aih.kakakaka!

Cuti wesak 2hari kt sini.selasa dgn rabu.Tp ktorg xpegi memana.Aku xlarat sgt dh.Baru 7bulan,tp rasa mcm dh sarat sgt.Ni la first time aku rasa mcm betul2 preggy.Dulu masa uyin aku boleh main bola jaring lagi.(nampak sgt nipu nye!aku mana reti main bola apa pon)


Ni la sebab aku malas nk ambik gamba time2 camni.Mmg mcm doraemon.Dari dalam perut boley kuarkan mesin masa laa, pen menjawab soklan peksa laa..karipap inti daging laa..suma ada.haih!

Jalan2 kt dalam Galle pun dah penat dah.Aku nk ambik gamba byk2 kt Galle ni sbb bandar ni kan bandar kenangan kami.Besok2 bila dh balik Msia,boleh tunjuk kt Uyin.Uyin pon bley buat karangan kt skolah yg bertajuk, "kehidupan saya sebagai anak Sri Lanka."huekekeke!




Skang rasa menyampah nk ambik gamba Uyin.Senyuman tu plastik gila.heh!


Love....sebelah kecit, sebelah besaq. Sayang kamu berdua!

Tu je lah sebenarnye pon citer pasal wesak.Xde la mende sgt ponnn..Tp benda2 cenggini jadi memori laa kan besok2 ni..Bila dah pencen2 besok(kalo umo panjang!) boley gak buat bahan citer laki bini.Xde la boring sgt kan.Wokey!! Gua mau chaloo!! Boyyyyyyy!!!!

22 comments:

Kancilbiru said...

pengalaman sambut wesak di negara orang...aku pun ingat org sri lanka tu hindu...hahaha lariksss!!!

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~hahaha!! skali lg hg tnya aku siappp!!

Sitisifir10 said...

Kalu tak kawan dengan Anis mmg sampai bila pun k.Pija ingat SL itu penganutnya Hinduheeee

julietchun said...

yg naik lori tu tak tahan tu. kira menggadai nyawa ,ehehehee

Tijah said...

mana ko dapat paswet wifi korea tu?

Qistina said...

bila bace entry ni tetibe rinduu pulak kat sri Lanka (*_*)..
anis bersalin kat mana??perut tu kiut betullah :D

ejan sara said...

comei ape perot bulat gitu..aku preggy, perot same besar je ngn perot skrg ni...wakaka

- GC - said...

eee..perot macam doraemon lah!!! hahaha.

tolong kelurkan mesin merentas masa.. ekekekeeke..

saza said...

weihhhhhhh..perut besar, tp muka maintain je wei macam org tak ngandung..hehe

Suhana Shahril said...

Lawa baju peknen. heheh...Ada pepatung lagi gitew.Ana kat sini bosan aa...asyik2 kaler plain jer...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak pija~hahahah!boleh kata semua org ingat SL ni hindu laa kan kak.

aNiS tHe BumbleBee said...

juliet~huuu..memang!tu xkira lagi naik kubota ramai2 mcm nk runtuh hah.

aNiS tHe BumbleBee said...

kak tij~dia xpasang pun paswet.kekeke..!

aNiS tHe BumbleBee said...

aby~haha!tu lah.saja anis letak gamba nnti2 kot2 anis pulak yg rindu SL.insyallah bersalin kt Galle jugak.kiut???haahhh..kiut laa sangattt..hahahhaha!

aNiS tHe BumbleBee said...

ejan~hahhahaa!aku pas bersalin ni,entah2 menten ape perut cengginii.walawehhhh!!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~nah mesen kukoq nyioq ada laaa..hahahha!!

aNiS tHe BumbleBee said...

saza~lain2 eh kalo muka ngandung tak ngandung?kakakkaka!

aNiS tHe BumbleBee said...

ana~alah..baju tu pun beli kt msia.tshirt je tu.skang mmg jadi uniform anis dah cardigen tu.malas dah nk pakai baju apa2 lagi dah.

Che Mid said...

Salam makin comel dan cantik la awak ni, sure baby pun jelita gak nanti.. he he

aS_c0mei said...

haritu aku dpt sms dari vodafone,ada promotion apa benda tah utk buddhist day.baru la aku tahu apa kaitan nya benda nih.hahahhaa....

tp ko sangat comel la pregnant!:)

aNiS tHe BumbleBee said...

chemid~wsalam..hahhaa!merapiklaa kak ni.sy kuar tak tukar2 pesen lain dah.pesen itu aje lah.tudung suma mmg main bedal,malas nk iron2.makin hari makin pemalas jadinya.

aNiS tHe BumbleBee said...

as-comey~hahhaha!aku kalo xduduk sini,konfem smpai ke sudah xtau kaitan buddhist day tu.

haah...comel mcm doraemonnnn!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...