Wednesday, May 25, 2011

29

Alhamdulillah... tu angka usia yg baru aku jejak 2 hari lepas...

Apekah perasaan puan anis ketika melangkah ke usia tu?

Errr....mula2 saya rasa saiko gila sbb ni la tahun last sy sebagai wanita 20an.Tahun depan akan jadi 30an.Goshhh!!!! Tapi ape nk pikir tahun depan.tah tentu hidup ke tidak lagi,ye tak.wawawa! Sy rasa down sbb sepanjang2 saya berada kt Sri Lanka ni, saya xde achivement apa2 pun dari segi kerjaya. Xde kenaikan pangkat, xde kenaikan gaji, xde bonus.Saya tetap mcm ni.Bangun pagi2,kelam kabut siapkan sarapan Speckybee, siapkan bekal Uyin. Bg makan Adik Cat, sapu sampah, mop lantai, masak, blogging kejap, basuh baju, sidai baju. Saya rasa boring. Saya rasa mcm robot.Saya xde org nk bercakap2.

Tapi bila saya pikir2 balik, bagus jugak, sy xde org nk bercakap. Kalo jiran2 byk kang, tau2 je lah, jadi mcm drama melayu pulak kang, jiran2 sebok, dtg umah, ajak ngumpat la, ajak perabih duit laki la.Maka, saya rasa mcm terlindung pulak kt sini. Aku buat hal aku, ko buat hal ko. Dunia saya adalah Speckybee dan Uyin saja. Itulah racun, itulah penawar. Itulah kasi hangin, itulah jugak yg disayang2. Xde yg lain lagi dah. Kadang2 rasa saya penat bila buat kerja rumah. Badan saya sakit2. Nak suruh Uyin pijak belakang, sy mengandung pulak.Kang penyet pulak baby dlm perut ni. Nak suruh Speckybee urutkan, dia suruh saya pijak belakang dia pulak. Pestu dia tido. Rasa mcm nk lompat2 je kt belakang dia. Baru padan muka!

Tapi xpelah. Dulu2 masa mengandungkan Uyin, saya sakit2 badan jugak. Tapi Speckybee suruh sy pulak yg urut badan dia. Oleh kerana dia kerja buruh, dan sy kerja surirumah, bunyinya mcm dia yg kerja lagi teruk. Padahal dia bos kepada buruh.Ceh!! kuang hasam betul.Tp sy baik. Sy tetap pijak belakang dia, picit2 badan dia. Sebagai balasan, masa nk bersalinkan Si Uyin, alhamdulililah..saya boleh tergelak2 masa nk bersalin.Allah permudahkan segalanya...masa dlm pantang, jaga Uyin masa kecik2 pun, alhamdulillah...saya mampu kendalikan seorang diri.Oleh kerana anak2 saya ditakdirkan lahir pada bulan ramadhan, saya harap, anak yg kedua ni pun begitu. Walopon mengandung kali ni, benda yg paling saya malas nk buat adalah iron baju kerja Speckybee. Sy rasa benci tgk seterika, dan rasa nak termuntah bila start mengiron baju. Itu menyebabkan Spekybee berhangenn je dgn saya.Kadang2 saya rasa nk kasi terbakar je baju dia. Biar dia pegi keje pakai t-shirt.Kakakakka! Tp malaikat di kiri kanan saya kata, tabaik buat cenggitu. Besok sy kena bakar kt api neraka baru tahu. Maka saya pun insaf dan redha je lah mengiron baju keje Spekybee.

Walopon nampak mcm saya tak de achivement dalam hidup, bila saya pikir2 balik, sebenarnya ada laaaa!! Malah byk rupanya yg Allah bagi kt saya, yg saya xperasan atau dlm erti kata lain, kufur nikmat. Saya ada sorang anak dara, dan nk bertambah lagi sorang yg tgh tergodek2 dlm perut ni. Saya ada suami, yg saya rasa, ehem, dia sayang sy sangat2. Dia pun xpernah pukul saya.Walaupun sy tak naik pangkat, tp saya selalu doa2 supaya keluarga kami murah rezeki. Alhamdullilah, suami saya dipermudahkan dalam kerjanya. Org kata, disebalik kejayaan seorang lelaki, mesti ada pompuan kt belakangnya. Ehee.. salah sorang pompuan kt belakang speckybee, saya laa tu.Lagi sorang, dah tentulah emak Speckybee.Sebab tu bila org lelaki, buat jahat dekat bini, atau dengan mak, yg duduk atas pun boleh tunggang langgang jatuh. Sebab dia dah kecikkan hati org yg berdoa utk dia siang malam.

Saya rasa, kehadiran Speckybee, Uyin dan baby ni, adalah lebih dari yg saya harapkan selama ni. Masa saya kerja dulu, saya ada target2 utk challenge diri sendiri dlm tingkat gaji saya. Saya pernah pegang gaji 4k sebulan, tapi saya tetap rasa mcm tak cukup. Ada je laaa benda2 nk jadi yg menjahanamkan gaji saya bulan tu. Kejap ekon keta rosak la,kejap tayar botak la, roadtax la,eksiden la, mekap habis la..eeiii!! tensen betuiii!!! Sekarang, saya langsung xde gaji. Tak payah sakit kepala. Saya pun xpernah mintak pun Speckybee masukkan bulan2 duit kt bank saya.Apa keperluan saya, dia yg belikan. Topup henfon kt sini, lebih kurang RM15 ringgit je sebulan.Tu pun smpai berdarah telinga saya boleh call bercakap dgn mak ayah saya kt Malaysia.Kalo kt Malaysia, xde org heran topup 15hinggit.Heh! Duduk kt sini, betul2 ajar saya erti perkataan sederhana. Sy rasa syukur sbb dapat peluang belajar benda2 mcm ni, yg tak diajar di sekolah.Semakin saya rasa kekurangan, semakin saya belajar hormat pada Speckybee sebab dia beli makan pakai saya.

Oh, berbalik pada angka 29 tu, ehem! Pagi2 lagi Speckybee dah hantar msg love2 dan hantar sejambak bunga kt saya. Hihi! Saya rasa hepi walopon saya bukan minah bunga. Dia ajak saya kuar dinner mlm tu, tp saya kata xpayah sebab sy menyampah mkn kt hotel2 sini.Dah la tak sedap, mahal pulak tu.Itu menambahkan amarah saya.Lagipun sy majuk kt Speckybee sebab ari minggu haritu, dia ajak saya temankan dia training takraw kt Colombo.Dia janji nk belanja ABC lagi. Dah la saya baru lepas kena cucuk. Badan saya sakit2 teman dia pegi Colombo.Alih2, kedai ABC tu bukak pukul 7mlm.Speckybee pulak nk balik Galle cepat sbb nk tgk bola, MU bangang tu.Tah bape puluh kali final entah. Minggu lepas ckp dah final.pestu minggu ni final lagi.Final kejadahnya.Entahlah, saya pun bukan paham sangat bab2 bola ni.Maka saya rasa mcm nk berdoa agar MU sentiasa kalah di masa2 hadapan, dan xpayah wujud lagi dah dlm segala liga yg ada kt muka bumi ni.Wakakakaka!!

Apepun, ari minggu nanti, insyallah ktorg akan ke Colombo lagi sebab Speckybee ade perlawanan takraw. Sy tak kira! Sy nak jugak makan ais kacang dgn cendol yg Speckybee janji minggu lepas. Kalo tak, bunga yg dia bagi tu, sy nk rejam2 dalam air, kasi dia mandi. Moga2 dia kesian kt saya.Selagi saya tak dapat mkn ais kacang dan cendol tu, mood sy sekarang adalah separa bengang.Sekian, terima kasih.


Oh, terima kasih Speckybee kerana memberi bunga kt saya.Tiba2 saya rasa mcm dalam drama pulak.keh3x!

29 comments:

Atiqah Amran said...

hehe..usia dh bertmbh tp maintain muda la akak..happy belated birthday...teruja sy tgk akak nk dpt baby..x sbr nk dukung baby sndr nnt..

liyana said...

hepi birthday kak anis! seronok nye dpt munge. kite x penah dpt munge, hiho

hjg thn ni sy pulak kena ke dubai ikut encik hasben, adeh xtau la mcm mane kehidupan kt sane, boleh ke segigih akak? hehehe

Kancilbiru said...

hepi besday anis...betul, berada di tempat orang mengajar kita lebih dewasa dan matang...

nak p dok sri lanka gak la...hehehe

mast@work said...

happy birthday anis,

moga sentiasa dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah selalu..

weh, dapat bunge n dinner ok.. kak mas tahun lepas habuk pun tarak.. tahun ni 3 series wajib nak yg best.. tak kira!!

cik_ah82 said...

wah, selamat 29 tahun na!aku bulan 11 nnti..hehe..

Rasmuna Mun said...

syurga di bawah tapak kaki suami...derrr....

ejan sara said...

hepi bday anis...moga mudah segala2nya..

Pnut said...

Happy birthday next year masuk 30 tadapapapapapa...

akak baca pengalaman awak kat sana pun best dan menarik, sesuatu yang tidak semua org dapat lalui,.

saza said...

happy b'day makcik..upanye date bday kita lebih kurang laaaaaaaaaa

Che Mid said...

Selamat panjang umur Anis. Bagus curahan hatimu itu.. akak yang surirumah ni pun sama macam tu gak

ibu syafiq said...

happy belated b'day weh!!!

- GC - said...

selamat hari tua... tua dan tua.. haha

aS_c0mei said...

happy belated birthdayyyy!semoga sentiasa dilindungi oleh Allah,murah rezeki & panjang umur....:)

aku pun sama,kdg2 terpk tahun depan masuk 3 series dah.dah la blom ada anak.huahuahau....lagik la serammssssss.tp takpe,kita enjoyyyy!

|| NaFiRaa || said...

muahahaha..*gelak guling2

memang best baca jawapan u nih.. complete..x de yang boleh di persoalkan lagi..

happy birthday to u~ moga semua impian akan jadik kenyataan..

take care k~

aNiS tHe BumbleBee said...

tiqah~maceh...haaa!cepat2x kawennn..jgn lupa jemput akak yeee...hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~maceh..akak rasa nk tergelak kalau dpt bunga.ala2 jiwangss gitu.tp xpelah.dah tua2 cenggini,kena bykkan jiwang2.

jgn risau..bila dh smpai sana nnti,taulah apa nk buat.kuatkan semangat key..

aNiS tHe BumbleBee said...

KB~tocei2x!!..sila2...aku nk pass baton dah.cemuih gilaa woh dok kt sini.

aNiS tHe BumbleBee said...

mast~tenkiuu...waahh..wajibbbb!!dah 3siries,wajib request best2 punyaa!!

aNiS tHe BumbleBee said...

cikah~ambooii..mudanya hg.bulan 11 nu..nk panggil dik ah laa camni.kekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

Mun~seb baik aku ingat yg tu.kalo tak,aku seterika skali dgn tapak2 kaki paad skali.

aNiS tHe BumbleBee said...

ejan~maceh...aminn...harap2 suma berjalan lancar...

aNiS tHe BumbleBee said...

kak pnut~hihihi!tarapapapa!!

rasa mcm mimpi ja dah 4tahun kt sini.pas ni nak chalo dahh..

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~macehhh..cesss!mentang2 muda setahun,dan2 panggil aku makcikkk!

aNiS tHe BumbleBee said...

chemid~hihih..kalo tak mencurah kt blog,xde tempat dah nk mencurah perasaan ni kann..

aNiS tHe BumbleBee said...

suhair~macehhh!!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~kojaqqqq!!mentang2 dia muda.cehh!

aNiS tHe BumbleBee said...

as_comey~hahaha!alaa..apa nk kisahh..janji enjoyyy!!

aNiS tHe BumbleBee said...

ra~macehhh..tak sabar2 rasanya nk bersalin.adoyyy...

makdara TERdiva said...

hepi belated befday dear..ala..baru 29..akak dah 34 ni dah rasa macam 43 plak...sob..sob..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...