Friday, March 5, 2010

SingLe tu BeRmaKsuD Tak Laku Ke??

"Ibu ibu bapa siapa yg punya anak
bilang aku, aku yg tengah malu
sama teman temanku kerna cuma diri ku yg tak laku laku

Pengumuman pengumuman
siapa yg mau bantu aku tolong aku
kasihani aku
tolong carikan diriku kekasih hatiku
siapa yg mau"



Tadi aku tgh melepak2 kt dapo, bunyikla lagu ni kt iPod aku...sblm ni aku xprnah pon dgr.Kesian pulak bila aku dgr liriknya. Dulu aku pon pernah la merasa senasib dgn lagu ni larr..Aku tade boifren2 ni..masuk teknik, form 4, sume kwn2 kt dorm aku ade pakwelah, abang angkat lah..aku je tade...huk! huk! Mulala terasa diri aku buruk ya amat. Nape org xngorat aku??? nape? nape?? arrghhhh! huekekekee! bunyi desperate gila! Sib baik la pestu ade gak yg sudi..Tapi korang ingat bila dah ada pakwe, best ke? Best tu adelah jugak kan.Cam time2 besdei tu adalah org kasi adiah,pestu dpt la surat2 jiwang,ade org caring2..ko sakit demam ke,ley la mengada2..pestu xdela tensen gelabah sgt bila tgk member2 gi dating kan...

Tapi ade gak xbape best.Ko xley buat tu, xbley buat ni, ko kene dgr ckp dia je, ko xley nk bergelak lebey2 sgt dgn org lain, kang jeles ke plak kan..Selalu kalo yg lelaki tu, duit ko byk abis kt die aje lah.beli topup, blanje mkn, beli adiah, beli baju sndiri (mstilar jga penampilan,xkan asik ulang baju tu je kan!) So, ade pro and con.

Tapi bagi aku, yg single2 tu, xyahla sesedih key...Memang la cam perit bila tgk org lain kuar dating..tgk member2 sume da kawen..tp lagi perit bila putus cinta.Ko tgk aje lah member2 terdekat, yg meraung2 melalak2, pestu siap kantoi paper, ulang semester lah segala tu...haaa..tak ke haru tu????

Dan bagi yg ramai pakwe, makwe...bangga ke???? Ko lawa sgt ke???? Hensem sgt ke???? Ko sure ke dorang tu syg gile kt ko??Heh! Please laaaa...xyah berlagak kalo ko tu ramai awek/pakwe, bekas2 awek @ bekas2 pakwe....Kebarangkalian ko tu jenis spesis miang dan perasan adalah sgt tinggi.Dan kalo dah jumpa cinta baru@ dah kawen, xpayah la nk ungkit2 cerita lama...nak banding2kan...Ko patut bersyukur ade jugak nk kt ko lepas ko putus dgn bekas awek/pakwe ko. Hargai la apa yg ada.Xpayahla ko menggelabah cerita kisah2 lama ko...Ko ingat awek/pakwe/isteri/suami ko yg sekarang ni akan kagum ke dgr cerita ko?? Boleh belah boleh bertangkup daaaa!!

Jadi single bukanla bermaksud tak laku.Tp belum ada jodoh.Ko perlu dan MESTI pilih org yang akan sehidup semati dgn ko nanti.Sebab hidup time bercinta adalah sgt tak sama dgn hidup time dah kawin...Muke tu lah ko nk tgk bila nak tido, muke tu la ko nk tgk bila bangun tido, muke tu la ko nk ketawa, muka tu la jugak ko rasa nk marah,...Jadi tak kira laki ke pompuan, ko mesti pilih betul2 dan kemudian serahkan pada Allah...sebab ape kena pilih? sebab dari dia nnti terhasilnya zuriat2 korang...Kalo dah perangai cam penyamun, tak mustahil la zuriat ko nanti lebih kurang...nauzubillah kan...Pilihlah pasangan dari melihat segi agamanya, keturunannya, kecantikkannya, dan kekayaannya.Kalo dah jumpa dan rasa tu lah jodoh ko,kawin aje cecepat.Supaya ko boleh syg dia lelebih sebagai org yg mempunyai hak utk syg dia.Xguna ko mcm nk mati syg die tp xkawin2 jugak.

So, lebih baik ade sorang aje kekasih hati dalam hidup, yg betul2 syg ko, yg ko pon bebetul syg die, yang sanggup susah senang dgn ko, yg sanggup sehidup semati dgn ko,yg sanggup terima buruk ko, dari ramai2 yg mengabihkan beraaassss jeeee....tol tak?

renung2kan dan selamat beramal.... :B

16 comments:

Suhana Shahril said...

Hanya ada satu, dari awal hingga akhir...takdak bekas2..tupperware ke,mangkuk tingkat ke...ahaks!

|| NaFiRaa || said...

sokongggg!!!!!menghabiskan borehhh jo!!!

Wanie Azeera said...

salam.. heee~~ kalau boleh di'like-like' post ni, lame dah buat hehehe.. sokong 100% (buat muka x tensen bila org lain belagak ade pakwe cehh!)

@sm@lin@ said...

weeewit...kakak anis begitu lantang menyuarakan pendapatannye :D
hehehe~

seswai ngn tagline kt header blog tu..

-bercinta biar sampai mati-

*tp jgn la smpai mati plak..pandu cermat jiwa selamat.ingatlah yg tersayang :E *

:: butterfly :: said...

Anis, smlm sy dok menganyam ayt buat pasal ni tok entry sy alih2 anis dah post dulu hahaha

chop!! nak komen ayt @sm@lin@ :
pandu cermat jiwa selamat.igtlah yg tersyg

klu nak selamat, jgn igt yg tersyg time memandu..bley masuk gaung tu hehehe

aNiS tHe BumbleBee said...

suhana~ wah..!bagus2! tp kalo der tupperware okey gak kan.yg set cute2 tu..huikikiki!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ haaaah! betul..ujung tahun undi ai jadi wakil wanita..huakakakaka!

aNiS tHe BumbleBee said...

wanee~ buat bodoh je dgn org yg ade pakwe tu..nikmatilah hidup single sepuas2nya sblm kawen..yessszzza!

aNiS tHe BumbleBee said...

asmalina~ hahaha!sempat juge ko bace kt header tu ye..

maksudnye kene cintakan suami kita hingga ke hembusan nafas terakhir..bukannye bercinta smpai eksiden..huekekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

butterfly~ wah,pandai menganyam rupanye..tihihi!laaa...ye ke..isk2..6th sense laa..walopon jauh kan..maklumla kan..kitakan 'educated housewife'..hihihihi!

NURUL IZZA said...

ececece..mcm pengalaman je nih.hahah

dulu skolah form1 - form 5 sume pompuan, jd mmg xde boypren pon.masuk matrik mulala takut dgn laki.mcm laki tu hantu je..msk usm ok skit..2nd year ade boypren.hehehe kdg xok gak ade poyfren ni..sshla..xbebas.tp kwn2 yg xde boyfren mula sdih sbb diorg xlaku gitu.hahahha

tapi 3rd year tu dh tunang, sem last kwin..xnyempt sgtla nk boyfren gefren lama2..hahah

sebenarnya...enjoy before segalanya akan berubah.whahahaha

dude said...

yela2 aku kawen sok gak.

ainiayu said...

baeekkk cekgu...hahahaa....

tk pernah merasa berboipren satu skolah sbb skool sume pompuan...hehehetp ada boipren skool lain yg dh selamat jd teman sehidup semati insyaallah....

tk heran dgn org yg duk suka tayang boipren masa skool @ u sbb depa tk merasa nikmat single...masa tu la leh wat gila2 tanpa pikir takut ada yg jeles @ halang kita ....asalkan mak bapak tk marah kira ok la tu....

leh kata cam ni sbb boipren tk penah skool @ u sekali....hahahaha....gelak jaat....(klu ada skandal lain pn dia tatau...opsss...akk tk penah wat keje tu yeee...hehehe...sila jgn salah paham.....

aNiS tHe BumbleBee said...

izza~ ya!! betul2!!nkmati hidup single yg indah dulu..kekeke!

aNiS tHe BumbleBee said...

dude~ kawen ajak aku eh..da lama xmkn nasi minyak org kawen neh...hehehee!

aNiS tHe BumbleBee said...

kak aini~ wwwoooo!! pecah rahsia!! hahahaa! de bf tp duduk tmpat xsama ngan kita pun bagus gak.ley ler test power tekel pkwe lain lak ye?..huekekekee!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...