Sunday, June 28, 2009

TELOQ!


ari ni hari ahad.ari minggu.tapi sama je dgn hari2 biasa yg lain.Specky bee tetap pegi keje.aku tetap dok kt umah.si honeybee je yg xgi skolah.boring ya amat2 aku rasa.Tapi aku tetap bersabar.aku kan baik..tihihihi!
Hum,smlm aku nk goreng telur.menggelabah dan kelam kabut sebab dh lewat time tu.specky bee nk balik.hehe.ketuk2 telur tu,pecah ,jatuh smpai ke lantai pulak!hinsss!org nk cepat,tambah kije pulak!

smbil aku lap2 kan baki2 telur yg meleleh ke lantai tu,tiba2 pulak aku terpikir.hum..telur ni,kalo ketuk kuat2 sgt,pecah kt tempat lain,xdpt makan.kalo xketuk,xpecah,lglaaa xdpt makan telur goreng.hummm...

aku rasa sama jugak dalam mendidik anak.kalau xmarah,xpukul sgt,nnti xde hasil.sama cam telur tadi,kalo xketuk,gitu ajelah rupanya.nk ngeramkan,xmungkin ler.aku bukannye ayam.lgpun aku xde mesin2 nk ramkan ayam tu.duduklah dia dlm tu.lama2 jadi telur busuk.

kalo marah sgt2,pukul sangat2 pulak,jadiklah mcm telur yg aku kasi pecah tadi.hasilnya jadi ke lain.meleleh ke lain.mungkin anak kita akan jadi jauh dari kita.cuba bayangkan anak kita yg duduk dlm perut kita,yg kita susah nk lahirkan dia,besarkan dia,sayang dia ya amat2,tapi menjauhi kita.sebabnye,kita garang cam rimau.

dulu time aku form 5 dan kene ikuti kursus kepimpinan pengawas kt skolah,setiap org diberikan telur.kene jaga baik2 telur tu.kira amanah lah kan.sapa yg kasi pecah itu telur,heheh,cikgu gantikan telur tu dgn batu besar.berat siot.so,nk pegi mandi,nk pegi solat,pegi makan,sumer kene bawak telur tu.ade jugak sorang member aku yg kasi pecah telur.puh,siksa beb aku tgk dia ngusung batu besar.nk bersukan sumer,camno nk usung batu besar tu??


cuba tgk mak-mak ayam.dorang jaga telur dorang baik2.mmg garang mak2 ayam kalo dia tgh mengeram.walaupun dia tau,xde hasil yg dia dpt pon kalo anak ayamnye netas.last2 kene smbelih ugak.tapi dia tetap jaga baik2 telur2nye.bila dh netas,dia sungguh hepi ya amat.tengok,ikhlas betul ayam dlm besarkan anak dia kan??xde harap balasan.


hurm...itulah hikmah yg aku dapat lepas pecahkan telur ayam tadi.kih,kih.sebagai seorang ibu yg duduk sorang2 kt sini,xde org tua yg nk guide aku dlm mendidik anak,mmg betul2 cabaran besar buat aku.seriously,aku mmg xde sapa2 kt sini.jadi,otak imaginatif aku telah membayangkan bahawa aku sekarang terdampar kt pulau yg xde org ni,bersama2 suami dgn anak aku.jadi perlulah aku dan speckybee berusaha nk penuhkan keperluan keluarga kami.specky bee carik kayu api,aku gosok2 kayu tu supaya kuar api.speckybee pegi tangkap ikan,aku masak ikan.specky bee tebang pokok buat rumah,aku duduk dlm umah,tido. kekekekeke!mana de, aku kemas rumah laaar! haaa..begitula perumpamaan hidup ktorg kt sini.kalo xde salah sorang dari kami,rasa lumpuh separuh badan.sama jugak kalo main game2 puzzle,kalo aku xde kt sebelah,konfem dia kalah.kekeke!

apepun aku cuma memohon pada Allah supaya meng guide aku dalam kehidupan ni.semoga aku dan speckybee berjaya mendidik anak kami menjadi insan yg berguna utk agama dan
masyarakat..amin.. :)

11 comments:

vivavogue said...

sama2 lar kita besarkan anak penuh kasih sayang penuh teladan....chewahhh

dude said...

wahh bestnyer...all the best untuk korang..

Watie Aziz said...

wah ...gambar last paling tak tahan tuh ..hehehe

samalah kita ...kena kreatif yerk! hehe

en_me said...

kreatifnyerrr.. ehehe, salammm

Qistina said...
This comment has been removed by the author.
Qistina said...

Setuju sgt..mmg bukan mudah membesarkan anak bila jauh diperantauan nie..tambahan pulak muda remaja mcm kite2 nie kan..suami isteri mmg kena byk2 bekerjasamakan..sama2 lah kita menjaga amanah Allah ini sebaik mungkin...

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to vivavogue~cewaahh.tihiihi..

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to dude~ hehe..xle best mana pun.biasa2 je..thanks dude..all the best to u too..

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to watie~haha!tu gambo org amatur pakai photoshop tu.keke!hurm,tuler,kena la kreatif jugak nk jg budak2 ni.budak2 zaman skang ni lagi ler bijak pndai.mcm2 soklan kuar dari mulut beliau.

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to en.me~thanks..salam kembali..thanks juga sudi lawat blog sy ye.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to qistina ~hum..betol2.mmg betul2 memerlukan kerjasama suami isteri.tp bagus juga,dpt mengeratkan kasih syg suami isteri jugak kan,kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...