Wednesday, June 3, 2009

HoneyBee @ ScHooL - Day 2

~MINGLING WITH OTHERS~
Yeaaah!! akhirnya setelah berbincang & mengambil kira segala pro & con tentang kedua2 sekolah yg dilawati oleh aku smlm,akhirnya persetujuan antara aku& specky bee tercapai.
dan kami memilih sekolah yg pertama!kenapa??
1. Budak2 kt sekolah tu aktif dan byk bertanya.
aku puas hati tgk attitude budak2 kat situ.kebanyakkannya petah bercakap.dan nmpak lebih berdisiplin.

2. Kelas agama Islam pada hari jumaat
hum,yg ni pun bagus.oleh kerana kawasan playschool itu di galle fort,iatu pertempatan org islam,so,kebanyakan pelajar kt situ adalah muslim.jadi pada hari jumaat akan diadakan kelas agama bagi pelajar muslim.aku xbapa berkenan skolah yg lain tu sbb berada sebelah@dekat dgn gereja.ianya akan effect A'KIDAH anak aku.sungguh bahaya!

3. Don't judge a book by its cover.
Walaupun skolah no 1 xsegah skolah no.2 tu,(xde lantai kilat2!) aku tgk budak2 kat skolah no.1 tu lagi bagus.xguna kalo skolah lawa,tapi student xbest.yg scorer2 SPM&STPM kt msia yg dpt result berdentum2 bagusnya tu pon asal dari kampung aje..skolah pun mcm nk runtuh.yg skolah mcm hebat tu,takle hebat mana resultnya.jadi,xpayah aku nk persoalkan sekolah hebat ke tidak.as long as bersih& selamat for honeybee,itu sudah cukup bagus.
Jadi,semalam,bermulalah hidup honeybee sebagai seorang student.cewah!
Pagi ni,pukul 8.30pagi,specky bee balik umah kejap dgn driver.nak anto honeybee ke skolah katanya..maklumlah..firstday..lebih berkat..jadi aku dgn speckybee pun pegilah ke skolah honeybee.
Mula2,kena attend assembly dulu.Cikgu akan pasang muzik.semua berdiri buat circle..ya,mula!first gerak2 tangan,buat bird,pastu butterfly,pastu letak tgn kt hidung,buat elephant..pastu suma kena lompat2 buat rabbit..yeahh! senaman pagi tuh!lepas tu kena kira 1.2.3 dlm english & singhales.sok2 tererler kut anak aku ckp bahse dorang.
video
~sorry ye,visual kureng memuaskan.ckgu lupe psg lampu agaknye time tu~
lepas tu,ckgu suruh honeybee main 1 permainan.nk test kecekapan honeybee mengenal bentuk..hehehe....kacang je tu....(kata honeybee)hahahaaa!

honeybee pun menunjukkan kebolehan dia menyusun bentuk2 yg disediakan.no prob at all!



KRIIIINNNNHGGG!!!! Yeaayy!!dh pukul 10.30pg.waktu rehat..honeybee pun makanlah bekal sandwich dgn french fries yg ibu bekalkan pagi tadi.Nyum!Nyum!sambil minum susu..then,pegi main kt playground dgn kawan2.ada slide,see-saw,swing....hepi!hepi!hepi!
Lepas tu,sambung main lagi...honeybee dah ada ramai kawan sekarang.semuanya besar2 dari honeybee.tapi dorang baik.sumer tolong honeybee main..


mmg nmpak sangatlah honeybee hepi...this is what she needs,F.R.I.E.N.D.S!


KRINGGGG!!!Loceng bunyi sekali lagi...dah pukul 11.30pagi...masa utk balik!!!jenguk2 kat luar tingkap, uncle Guna(driver) dah sampai nk jemput honeybee..honeybee pun pergi bersalam&cium tangan suma cikgu2..berkat hormatkan guru..lepas tu,honeybee pun heretlah beg sekolah dia smpai ke kereta..yeaayy...besok datang main lagi..!



Inilah hasilnya setelah setengah hari berada disekolah...Wah..letih sungguh honeybee..sian....itu belum cikgu kasi keje skolah agi tu..camne ni...?
Jangan tak tau,aku pon letih mcm nak mati jugak.setengah hari tunggu si honeybee kt skolah.aku mmg bz tahap cipan nk beranak skang ni.dgn melayan si honeybee yg kadang2 tercarik2 jugak aku kt skolah tu,tambah lagi dgn online business aku.balik dari skolah tu,nak kena masak lagi.jadi,nasi,lauk2 yg berat2 skit,suma aku masak pagi2 lagi.mmg keletihan aku bertambah2 jadi 14kali gandalah.tapi itu adalah pengorbanan aku dan kasih sayang aku utk si buah hati kami,honeybee..dia mmg hepi betul.setiap senyuman&gelak tawa dia tu yg jadi penawar&semangat aku.Hum..ramai org tnya,tak awal sgt ke anto g skolah?sian honeybee..
Yeah..aku akui...awal le jugak aku hantar honeybee sbb dia baru 1thn lebih.tapi ini adalah tanda kasih syg aku&speckybee pada dia.
Kami nk dia happy..ada kawan..
kami nak dia pandai bawa diri,berdikari..kalaulah ditakdirkan aku,atau speckybee,atau kedua2 kami diambil oleh Allah,jadi honeybee diharapkan boleh berdikari sendiri,pandai bawa diri,berani dan kuat semangat.kita tak tahu perancangan Allah.Jadi ini sebagai beringat2.sebab kami terlalu sayangkan honeybee dan xmau dia terkontang kanting jika ditakdirkan kami berdua tiada lagi.
jadi,selagi ibu dan abah masih bernyawa,honeybee akan sentiasa diberi dorongan dan diiring dgn doa..kerana HONEYBEE adalah lambang CINTA kami suami isteri.....

4 comments:

vivavogue said...

omak aiiiii....advance nya ibu uyin.....bravo!

wahhh...ni yg semangat jugak nak anta ajmal p skool nih....tapi..tapiiiii takut mummy yg nangis nantiiii...huhuhuhuhu

aNiS tHe BumbleBee said...

anis to vivavouge- hahahaa!!mummy yg nangis ye..bukan ajmal..kekekek!ala..kasi si uyin main2 ja dulu.bersocial.kiki..ni anis ni pon tggu kt skolah dia smpai abis.bwk laptop2 skali.hahaha!kalo tak mau diserang kerinduan sensorang kt umah.

Qistina said...

hihi..oklah anis pun ikut sama..so xlah riso n rindukan..mummy qaira pun nanti qaira dah 3tahun nak anta jugaklah..
sebab qaira pun suka berkawan,kalo kat rumah sorg2 dia xreti sgt nk bermain..
pehtu dkt rumah langsung dia x nak belaja..
haissh ni satu hapa pun x tahu lg..sebut ayah jer lah manjangnyee..hihi

Anonymous said...

huhu...sedih baca part akhir tu...tiap parent mmg harapkan yg terbaik utk anak2 kerana itulah lambang cinta mereka...huhu...touching touching

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...