Sunday, June 28, 2009

TELOQ!


ari ni hari ahad.ari minggu.tapi sama je dgn hari2 biasa yg lain.Specky bee tetap pegi keje.aku tetap dok kt umah.si honeybee je yg xgi skolah.boring ya amat2 aku rasa.Tapi aku tetap bersabar.aku kan baik..tihihihi!
Hum,smlm aku nk goreng telur.menggelabah dan kelam kabut sebab dh lewat time tu.specky bee nk balik.hehe.ketuk2 telur tu,pecah ,jatuh smpai ke lantai pulak!hinsss!org nk cepat,tambah kije pulak!

smbil aku lap2 kan baki2 telur yg meleleh ke lantai tu,tiba2 pulak aku terpikir.hum..telur ni,kalo ketuk kuat2 sgt,pecah kt tempat lain,xdpt makan.kalo xketuk,xpecah,lglaaa xdpt makan telur goreng.hummm...

aku rasa sama jugak dalam mendidik anak.kalau xmarah,xpukul sgt,nnti xde hasil.sama cam telur tadi,kalo xketuk,gitu ajelah rupanya.nk ngeramkan,xmungkin ler.aku bukannye ayam.lgpun aku xde mesin2 nk ramkan ayam tu.duduklah dia dlm tu.lama2 jadi telur busuk.

kalo marah sgt2,pukul sangat2 pulak,jadiklah mcm telur yg aku kasi pecah tadi.hasilnya jadi ke lain.meleleh ke lain.mungkin anak kita akan jadi jauh dari kita.cuba bayangkan anak kita yg duduk dlm perut kita,yg kita susah nk lahirkan dia,besarkan dia,sayang dia ya amat2,tapi menjauhi kita.sebabnye,kita garang cam rimau.

dulu time aku form 5 dan kene ikuti kursus kepimpinan pengawas kt skolah,setiap org diberikan telur.kene jaga baik2 telur tu.kira amanah lah kan.sapa yg kasi pecah itu telur,heheh,cikgu gantikan telur tu dgn batu besar.berat siot.so,nk pegi mandi,nk pegi solat,pegi makan,sumer kene bawak telur tu.ade jugak sorang member aku yg kasi pecah telur.puh,siksa beb aku tgk dia ngusung batu besar.nk bersukan sumer,camno nk usung batu besar tu??


cuba tgk mak-mak ayam.dorang jaga telur dorang baik2.mmg garang mak2 ayam kalo dia tgh mengeram.walaupun dia tau,xde hasil yg dia dpt pon kalo anak ayamnye netas.last2 kene smbelih ugak.tapi dia tetap jaga baik2 telur2nye.bila dh netas,dia sungguh hepi ya amat.tengok,ikhlas betul ayam dlm besarkan anak dia kan??xde harap balasan.


hurm...itulah hikmah yg aku dapat lepas pecahkan telur ayam tadi.kih,kih.sebagai seorang ibu yg duduk sorang2 kt sini,xde org tua yg nk guide aku dlm mendidik anak,mmg betul2 cabaran besar buat aku.seriously,aku mmg xde sapa2 kt sini.jadi,otak imaginatif aku telah membayangkan bahawa aku sekarang terdampar kt pulau yg xde org ni,bersama2 suami dgn anak aku.jadi perlulah aku dan speckybee berusaha nk penuhkan keperluan keluarga kami.specky bee carik kayu api,aku gosok2 kayu tu supaya kuar api.speckybee pegi tangkap ikan,aku masak ikan.specky bee tebang pokok buat rumah,aku duduk dlm umah,tido. kekekekeke!mana de, aku kemas rumah laaar! haaa..begitula perumpamaan hidup ktorg kt sini.kalo xde salah sorang dari kami,rasa lumpuh separuh badan.sama jugak kalo main game2 puzzle,kalo aku xde kt sebelah,konfem dia kalah.kekeke!

apepun aku cuma memohon pada Allah supaya meng guide aku dalam kehidupan ni.semoga aku dan speckybee berjaya mendidik anak kami menjadi insan yg berguna utk agama dan
masyarakat..amin.. :)

Wednesday, June 24, 2009

Pelajar UKM maut JatuH Bangunan

AL~FATIHAH BUAT ARWAH WAN SITI FARIHAN

Terlebih dahulu,aku nk ucap salam takziah kepada keluarga arwah,seorang pelajar UKM yang dikatakan terjatuh dari bangunan kolejnya di UKM.

Hum..perkara ni benar2 mengejutkan aku. Semalam specky bee bukak online newspaper malaysia.aku baru je pas mandi time tu.Si Specky bee ckp,siannya ade budak UKM jatuh dari kolej.comel pulak tu. aku pun tgklah berita tu. tapi...nama dia...mmg aku rasa familiar sgt...tapi...xkan lah....

Jadi utk memastikannya,aku pun mencari2 buku nota aku.Tangan aku dah start menggeletar bila baca buku nota aku tu....

WAN SITI FARIHAN ..........
C1-.........................................
KOLEJ PENDETA ZA'ABA,
UKM
013-xxxxxxxxx

Ya,allah...An!! An adalah salah seorang customer aku.Selalu hubungi aku melalui email.Walaupun baru kenal,aku tau dia seorang yang baik.

Apa yg aku boleh buat ialah,doakan agar rohnya dicucuri rahmat,dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.

Monday, June 22, 2009

inilah rupanya...

hum...lama aku tak hapdet blog aku ni.huhu.aku sibuk giler.kalo ade korang perasan,blog aku skang da ade 3columns.heheh.sila kagum muntah ye! tihihi!

hum,aku sebenarnye ya amatlah segan silu nk letak gambo muffin a.k.a kasut aku tu.sbb,rupanya mmglah xcun.dah ramai gak yg tnye,nk tgk gambo kasut muffin aku tu,jadik aku terpaksa lah tebalkan muka letakkan gak.hihi.nasib baik aku jauh dari rakyat malaysia yg lain.kalo x,xkuar umah aku gamaknye.
1.gambo satu.
ini adalah muffin yg mula2 sekali aku buat.ini adalah choc with cheese muffin.huhu.aku hantam je ingredient ikut tekak aku.cuma aku ikut kt internetlah guideline dgn tips2 dia.rasanya boleh tahan walopon rupanya xcun.yg putih2 kt atas tu adalah gula icing.kunun2 nk tabur cam kt kedai tu.tapi oleh kerana tgn aku mmg langsung xde kreativiti,maka camtulah rupanya.

2.gambo dua
muffin kedua aku.ini adalah bukti yg muffin aku mmg dibakar menggunakan microwave.hehe.pakai mikrowave mmg kejap aje.5minit aje letak,dh siap.aku mula2 takutlah kan nk pakai.tp aku der jumpa 1 laman web omputeh,dia kata buleh pakai microwave ni.jadik aku gagahkan diri jugak membuat eksperimen tersebut.


3.gambo tiga
gambo kt bawah ni pulak adalah muffinku yg telah siap.sebaik sahaja mikrowave mengeluarkan bunyik "keting!!" aku pun bwk2 bersabar,tunggu kejap 2-3minit,dan baru bukak.wahh! da siap,naik kembang.aku cucuk2 dulu nk pastikan masak ke idak.ye,seperti yg dlm blog tu ckp,kalo lidi yg kita cucuk tu bersih,maka masaklah muffin tersebut.aku terpaksa gunakan bekas aluminium foil yg gabak itu sbb itu je yg sesuai utk masuk dlm microwave.ini pun yg paling kecik.yg metal2 mmg dilarang.jadi,sbb tulah sebabnye rupa muffin aku jadik cam besar kasut!

4.gambo pat
huhu! inilah dia.strawbey jam muffin.aku letak strawberi jam kt dlm tu.jam tu bukan jam yg biasa2 yg pakai pewarna tu.jam ni cam homemade punya.yg der lagi buah2 strawberi ketul2 dlm tu.nyam!nyam!




5.gambo lima
ini adalah banana muffin pulak aku buat.kira dlm masa seminggu lebih ni,dah 3 jenis muffin aku buat.tihihi!
6.gmbo nam
2 gambo kt bawah ni adalah wajah2 anak aku yg tgh menikmati muffinku itu.sungguh hepi nmpaknye.aku xpastila dia buat2 hepi demi menjaga hati ibunya ini ke ape..hehe..xpelah,janji aku ley buat muffin pakai mikrowave!

itulah kesahnya mengenai muffin aku tu.babai..

Hi5 Emoticon

Sunday, June 14, 2009

aKu daN GeMoK





AkU buKanLah inGin MenYentUh teNtang DiriKu Dan PenYakIt KegeMukan yG aku aLaMi sekaRang.SeBab aKu PasTi aDa HiKmah diSebalikNya.MuNgkiN tUhaN sunGguh sAyaNg PaDaku SeBab DIA nk SuRuh aKu tutuP aUraT.KaLau BaDan aKu LaWa,KonfeM aku aKan PaKai BaJu sEnDat MeNdaT utk MenuNjukKan KelaWaaN bOdY aKu Nih.BiaSaLakan..MaNusIa.....

Hum,en3 kali ni,aku Nk ceRita pasal seoraNg Kwn sPeckyBee,yg diPanGgiL GEMOK oLeh kawan2.Ms muLa2 traNsfer ke Arau Dulu,aku je SoRanG ade tipon.SpeCkybee pnya henpon rosak.JaDik,Dia Kata ape2hal tiPoN kawan dia.naMa KawaN dia GemOk.Jadi,hari2 aku akan tiPon En.Gemuk Lah utk beRcaKap dgn SpeckybEE.SatU HaRi...

aKu: "Hello.."
ade sorang maKcik pULak dah yg jawap tipon En.GeMuk.Mak En.GeMuk aGakNye..

aku: "Hello,erm,makcik....boleh saye cakap dgn geMuk..?"tnya aku dGn begitu sopan santun Dan LeMah LembuTnye..

Mak En.GeMuk: "errkk??ermm..kejap ye..."
mak en.gemUk pun memanggil la en.gemuk.ruPanYa en.GeMuk baLik kg aritu.Jd xdptlah aku bercakap dgn SpeCkybee.

KeeSokKan haRinya,SpeckybEE ciTer kt aku.En.GeMuk haNgen seBab Mak en.Gemuk gelakkaN dier.Mak dia Kata,ada ke awek panggil Gemuk.haha..dgn suara manja lak tu.Hahahaaha!!!

Ya AmPun...!AkU Mmg xtau nama Betol en.Gemuk tu ape.Kalo aku tau time tu,sumpah aku PanggIL nama Betul dia. iNi SmUa SaLah SpecKy Bee!!!!!!Grrrrrrrrr!!!!

tp xpe..perkara itu,dh lama berlalu.tapi smpai sekarang aku still ingat lagi nama dan no tipon en.Gemuk.En.Gemuk skang pun denGar citer dah jadik Lecturer & nk Jadi DaDdY dah..aku ucapkan tahniah dan selamat maju jaya Dlm meNgharUngi keHidupan ini.. :)

Saturday, June 13, 2009

MuFFiN ku.... kO bUaT kU TeRsEnYuM..

aRi nie,aku xmo tulih byk2.sebab aku letih.
aRi nie aku nk menumpukan pada keja umah aku.
apepun,aku sungguh heeeppii!
sebab aku dpt mkn muffin yg aku teringin mcm nk mati smalam.
UjiKaji aKu Dh seLeSai.
RuPanYa Mmg Kita buLeh Buat MufFin pakai MICROWAVE.
Aku SunGguh hEpi Mkn MuffIn tu waLopon MufFin itu BeSar KaSut!!


The he he!

Thursday, June 11, 2009

UTANG~ TAG FROM WATIE

Ngaaaaa!!!!ampun puan watie..ampun!!!
dah lama aku kene tag oleh watie,tapi ari ni baru aku buley menjawab.sbb aku super duper bz.aku kan bee...bee da buzzzyy...tambah pulak si honeybee yg domam+batuk+selsema...adusss...kejang urat sarap aku ni terkejar kesana kemari.
jom aku nk jawab tag nih:

1. Apakah hubungan anda dgn si dia (org yg mengetag anda??)
Humm...aku kenal watie time aku tgh sesat2 kat alam maya nih..tiba2 ade 1bau wangi2.aku ingat aku da smpai kt alam bunian,tp tidak..aku tersesat kt kedai perfume dia rupanya..hehe..aku ym dia sbb nk beli perfume kt dia.tp smpai skang xbeli2 agi sbb aku yg amatlaa sibuk.nnti dekat2 nk balik msia ler aku beli,sbb kalo aku bli awal,pastu dia pos smpai umah aku,dh confirm kene rembat dgn adik2 aku.huh!aku sgguh kedekut!hahahaah!

2. 5 impression terhadap si dia.
#1.die wangi..sebab der kedai mnyak wangi..hehehe.
#2.dia rajen cari maklumat mengenai baby..jadi aku refer pd blog dia aje..
#3.dia peramah walopon br kenal aku,tp potpetnye setahap dgn aku..err..ke lebih??hehe
#4.die mak yg baik.kalo akuler yg jadik anak dier,msti pipi aku kejang ketawa sbb mak ske acah peek-a-boo!!
#5.dia ade bb genius,qarissa namanye..sungguh comel bbnya itu.

3. Perkara paling memorable pernah dia lakukan untuk awak?
dia sudi jemput aku ke blog bbnya..ade mcm2 info utk membijakkan anak.pastu sudi letak link blog aku yg xseberapa ni kt blog die,pastu dia sudi mengetag aku..kikiki.

4. Perkara paling memorable pernah dia cakap kat awak?
die kata muke aku comel,cam student.muahaha!Itew muke time student,muker jadik mak org ni..dusss..susah nk ckp...bercahayeeeee...cam iklan jamban tu..kakakakak!

5. Kalau dia kekasih awak, awak akan??
kalo jadik kekasih??ish,xdpt byglaa..aku bukannye les...kikiki

6. Kalau dia musuh anda, anda akan??
doa kat tuhan..."ya,Allah,jadikkanla dia kawan aku..dia best!"hehehe!

7. Kalau dia jadi kekasih anda, dia perlu improve dalam??
napelaa der soklan kekasih2 ni...

8. Kalau dia jadi musuh anda, mungkin kerana?
sebab aku curik byk2 perfume dari kedai dia...hahahaha!aku giler pefume!aku gila perfume!

9. Overall impression tentang dia.
Cherish & creative mummy

10. The most desirebale thing to do to her?
aku nk kasi honeybee kwn dgn qarissa..thehehe.

11. Apakah anda rasa tentang pandangan org terhadap anda?
entah,aku rasa pandangan org terhadap aku ialah pandangan serong,bukan dari garisan selari.jadi pembiasan cahaya akan menghasilkan cahaya yg serong jugak..hahahah!dah,merapik!

12. The character of you for yourself.
Character aku...terpulangler kepada yg menilai...hum..yg penting adalah penilaian dari Allah s.w.t....cewah!

13. On contrary, the character you hate about you.
perkara yg aku benci mengenai diri aku ialah:AKU MMG XBOLEH DIET!Ya,Allah!!!tolonglaah aku!!

14.The ideal person your want to be with?
mr.specky bee...ape ke malang nasib dia dpt aku..tapi xpe..yg penting dia tau aku best.kekeke!

15.For people who like you, feel something about them
aku rasa syukur sgt2 sebab dlm hidup aku,aku der kawan2 yg sungguh best!(walopon yg xbest tu ade..ahhh..tolak ketepi!pikir yg besh2 je..huhu).time kasih byk2 pada sape2 yg sudi mengawan eh silap,berkawan dgn aku.kih kih kih!

16. Nak tag?
sape aku nk tag nih....haa,,mula2 org yg mengetag aku smalam;
1. kak yani ~seorang makhluk allah yg terdampar kt kepulauan ini
2.aby~sorang lagi makhluk allah yg senasib jugak dgn aku & org no.1 itew.hahaha!
3.kak ainiayu~yg rajin betol singgah ke blog aku..mekacih...
4.kak yatie~org yg memula aku kwn dlm dunia bloggers ni,dan yg kasi aku 1st award
5.semua2 yg baca blog aku nih....ade masa kalu,buat ler..xde paksaan pun...hehe.

Wednesday, June 3, 2009

HoneyBee @ ScHooL - Day 2

~MINGLING WITH OTHERS~
Yeaaah!! akhirnya setelah berbincang & mengambil kira segala pro & con tentang kedua2 sekolah yg dilawati oleh aku smlm,akhirnya persetujuan antara aku& specky bee tercapai.
dan kami memilih sekolah yg pertama!kenapa??
1. Budak2 kt sekolah tu aktif dan byk bertanya.
aku puas hati tgk attitude budak2 kat situ.kebanyakkannya petah bercakap.dan nmpak lebih berdisiplin.

2. Kelas agama Islam pada hari jumaat
hum,yg ni pun bagus.oleh kerana kawasan playschool itu di galle fort,iatu pertempatan org islam,so,kebanyakan pelajar kt situ adalah muslim.jadi pada hari jumaat akan diadakan kelas agama bagi pelajar muslim.aku xbapa berkenan skolah yg lain tu sbb berada sebelah@dekat dgn gereja.ianya akan effect A'KIDAH anak aku.sungguh bahaya!

3. Don't judge a book by its cover.
Walaupun skolah no 1 xsegah skolah no.2 tu,(xde lantai kilat2!) aku tgk budak2 kat skolah no.1 tu lagi bagus.xguna kalo skolah lawa,tapi student xbest.yg scorer2 SPM&STPM kt msia yg dpt result berdentum2 bagusnya tu pon asal dari kampung aje..skolah pun mcm nk runtuh.yg skolah mcm hebat tu,takle hebat mana resultnya.jadi,xpayah aku nk persoalkan sekolah hebat ke tidak.as long as bersih& selamat for honeybee,itu sudah cukup bagus.
Jadi,semalam,bermulalah hidup honeybee sebagai seorang student.cewah!
Pagi ni,pukul 8.30pagi,specky bee balik umah kejap dgn driver.nak anto honeybee ke skolah katanya..maklumlah..firstday..lebih berkat..jadi aku dgn speckybee pun pegilah ke skolah honeybee.
Mula2,kena attend assembly dulu.Cikgu akan pasang muzik.semua berdiri buat circle..ya,mula!first gerak2 tangan,buat bird,pastu butterfly,pastu letak tgn kt hidung,buat elephant..pastu suma kena lompat2 buat rabbit..yeahh! senaman pagi tuh!lepas tu kena kira 1.2.3 dlm english & singhales.sok2 tererler kut anak aku ckp bahse dorang.
video
~sorry ye,visual kureng memuaskan.ckgu lupe psg lampu agaknye time tu~
lepas tu,ckgu suruh honeybee main 1 permainan.nk test kecekapan honeybee mengenal bentuk..hehehe....kacang je tu....(kata honeybee)hahahaaa!

honeybee pun menunjukkan kebolehan dia menyusun bentuk2 yg disediakan.no prob at all!



KRIIIINNNNHGGG!!!! Yeaayy!!dh pukul 10.30pg.waktu rehat..honeybee pun makanlah bekal sandwich dgn french fries yg ibu bekalkan pagi tadi.Nyum!Nyum!sambil minum susu..then,pegi main kt playground dgn kawan2.ada slide,see-saw,swing....hepi!hepi!hepi!
Lepas tu,sambung main lagi...honeybee dah ada ramai kawan sekarang.semuanya besar2 dari honeybee.tapi dorang baik.sumer tolong honeybee main..


mmg nmpak sangatlah honeybee hepi...this is what she needs,F.R.I.E.N.D.S!


KRINGGGG!!!Loceng bunyi sekali lagi...dah pukul 11.30pagi...masa utk balik!!!jenguk2 kat luar tingkap, uncle Guna(driver) dah sampai nk jemput honeybee..honeybee pun pergi bersalam&cium tangan suma cikgu2..berkat hormatkan guru..lepas tu,honeybee pun heretlah beg sekolah dia smpai ke kereta..yeaayy...besok datang main lagi..!



Inilah hasilnya setelah setengah hari berada disekolah...Wah..letih sungguh honeybee..sian....itu belum cikgu kasi keje skolah agi tu..camne ni...?
Jangan tak tau,aku pon letih mcm nak mati jugak.setengah hari tunggu si honeybee kt skolah.aku mmg bz tahap cipan nk beranak skang ni.dgn melayan si honeybee yg kadang2 tercarik2 jugak aku kt skolah tu,tambah lagi dgn online business aku.balik dari skolah tu,nak kena masak lagi.jadi,nasi,lauk2 yg berat2 skit,suma aku masak pagi2 lagi.mmg keletihan aku bertambah2 jadi 14kali gandalah.tapi itu adalah pengorbanan aku dan kasih sayang aku utk si buah hati kami,honeybee..dia mmg hepi betul.setiap senyuman&gelak tawa dia tu yg jadi penawar&semangat aku.Hum..ramai org tnya,tak awal sgt ke anto g skolah?sian honeybee..
Yeah..aku akui...awal le jugak aku hantar honeybee sbb dia baru 1thn lebih.tapi ini adalah tanda kasih syg aku&speckybee pada dia.
Kami nk dia happy..ada kawan..
kami nak dia pandai bawa diri,berdikari..kalaulah ditakdirkan aku,atau speckybee,atau kedua2 kami diambil oleh Allah,jadi honeybee diharapkan boleh berdikari sendiri,pandai bawa diri,berani dan kuat semangat.kita tak tahu perancangan Allah.Jadi ini sebagai beringat2.sebab kami terlalu sayangkan honeybee dan xmau dia terkontang kanting jika ditakdirkan kami berdua tiada lagi.
jadi,selagi ibu dan abah masih bernyawa,honeybee akan sentiasa diberi dorongan dan diiring dgn doa..kerana HONEYBEE adalah lambang CINTA kami suami isteri.....

Monday, June 1, 2009

HARI PERTAMA HONEY BEE KE CEKOLAH.. :)

Hehehe...setelah berbulan2 mencari sekolah yg seswai utk honeybee,harini buah ati kami,si honeybee pergi sekolah...sebenarnye bukan pergi betul2 lagi pun.pergi tengok je dulu.sebab aku nk compare mana sekolah yg lagi bagus. Smlm petang dah pegi dgn specky bee.tapi ari ahad,skolah tu tutup.just chit chat je lah dgn cekgu besar skolah tu.then,hari ni aku dtg lagi dgn honeybee aje naik tuk2 sbb nk tgk persekitaran dan aktiviti dorang kan.

Mula-mula.....UWWWWAAAAA!!!!

honeybee terkezut agaknye tgk ramai sgt budak2 kat situ.sebelum ni kan sesorang aje.dah tu,cikgu2 kat situ asik cubit2 pipi dia,nk dukung2 dia.konfem la member hangen.



ni persekitan sekolah yg first ktorg pegi. tidaklah gah sangat.tapi not bad.asalkan persekitaran dia bersih,selamat...should be no worry.cikgu2 pun ramai. 6 org semuanya.


ni antara bakal kawan2 honey bee..suma ramah2..


Si honey bee asik tunjuk2 kat luar.."see-saw!!see-saw!!!"

dan mula dah...aku pon bawak ler dia keluar main kt playground situ..then, ramai pulak budak2 nk main dgn uyin.pastu ade sorang boy,tawfik namanya...tersangatlah ramah....dtg main dgn honeybee..pastu dia tnya honeybee..
"are u come by bus??""
hehehee..aku ketawa..
cikgu dia jawab,
"It's not that far to come by bus..why not u ask aunty?"
then budak kecik comel tu tnye aku.
"well, we came by auto.."jawab aku senyum2 kt budak kecik comel tu.(auto tu,autorickshaw,(bahasa org sini.)tuk2 ler tu.kikiki)
budak kecik tu baru je umo 3tahun...tapi sungguh ramah mesra..then,kami pun berborak2lah dgn budak kecik tu.uyin pun dh mcm comfort dgn budak tu gak.jadi ada tanda positif lah kan.hehehe.




Lepas tu kami pergi ke skolah yg lain pulak.british college.nmpak cam highclass dari luar..mmg highclass pun..persekitaran sumer ok..spacious...not bad jugak lah kan..lagi lawa dari skolah rendah aku pon sebenarnya..hehehe..
mula2 sekali dia terpa ke playground..nk see-saw gak...!
then,lepas bincang2 dgn pengelola kt situ,aku pon dibawaklah berjalan ke sekitar kelas2 disitu. semua ada 5-6 kelas yg dibahagikan dgn partition. umor budak2 situ sumer 4 tahun ke atas.suma tgh sibuk2 menulis,membaca..wah...bagus!bagus!
Then aku dibawa terus ke playroom,tempat budak2 sebaya honeybee.bukan sebaya pun sebenarnya..suma lebih 3tahun dah..ada 4 org je dalam kelas tu..semua lelaki..tapi budak2nye cam 'mandommm' je..tak aktif mcm skolah yg first tadi.
wah,honeybee tanpa segan silunye pegi amek permainan kat situ..acah-acah kat budak2 yg lagi 4 org tu..sumer takut jee..wah..kat sini ko samseng ye honey bee..!



hummm..itulah dia kesah hari ini...kejap agi..aku akan bincang dgn specky bee skolah mana ktorg nk hantar..maybe ade gak pilihan2 lain yg datang...so,kami tunggu aje..
yang penting honeybee ade kawan dan tak sunyi lagi....

MALAYSIA PELABUR TERBESAR SRI LANKA

UTUSAN MALAYSIA,1JUN2009.

COLOMBO 31 Mei - Malaysia merupakan pelabur asing terbesar di Sri Lanka untuk empat tahun berturut-turut dengan syarikat Malaysia menerajui peranan penting dalam sektor utama ekonomi negara kepulauan itu.
Sehingga tahun lepas, terdapat 18 projek komersial Malaysia di Sri Lanka, yang bernilai RM3.2 bilion (AS$910 juta).
"Malaysia kekal sebagai pelabur asing terbesar di Sri Lanka empat tahun berturut-turut. Ini seiring dengan dasar memakmurkan jiran dan selatan-selatan," kata Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Sri Lanka, Rosli Ismail kepada media.
Tanpa mengira perang saudara selama tiga dekad yang baru tamat baru-baru ini, syarikat Malaysia merupakan pelabur yang berminat dalam sektor telekomunikasi, pembuatan, infrastruktur, pembangunan hartanah dan pakaian.
Perdagangan dua hala juga meningkat, dengan eksport Malaysia ke Sri Lanka berjumlah RM1.4 bilion tahun lepas berbanding RM1.3 bilion pada 2007, manakala eksport dari negara kepulauan itu ke Malaysia pada RM124.73 juta (RM110.6 juta pada 2007).
Aliran perdagangan dua hala antara kedua-dua ekonomi terutamanya terdiri daripada getah, bahan kimia, peralatan pengangkutan, pakaian dan makanan yang diproses.
"Melihat kepada struktur perdagangan dan pelaburan antara Malaysia dan Sri Lanka, adalah jelas bahawa komuniti perniagaan kedua-dua negara masih belum meneroka sepenuhnya potensi yang ada.
"Dengan kekalahan keganasan di Sri Lanka minggu lepas, tahun 2009 akan memberi peluang yang lebih lagi untuk penggalakkan pelaburan dan perdagangan dari Sri Lanka ke Malaysia dan sebaliknya," kata beliau.
Rosli berkata demikian kepada media semasa taklimat mengenai Anugerah Perniagaan Kelima Sri Lanka-Malaysia 2009 yang dijadualkan Ogos ini. - BERNAMA




Yeaaahhh!! itulah malaysiaku yg tercenta...mmg kt sini byk barang2 dari malaysia.Syarikat telekomunikasi & siaran tv berbayar pun adalah dari malaysia,DIALOG TELEKOM.barang makanan pun bykle jugak dari malaysia..mcm kopok meow2,corntos,sardin ayam brand,mayonis,dan xlupa jugak...BELACAN.hehehe..jangan terkezuuut.aku jmpe belacan ni kt salah 1 supermarket yg paling gah kt galle ni.kekekeke!
so,kalau ade rakyat malaysia yg dah kehabisan stok belacan dan tak mampu dh nak tunggu balik malaysia...skang xde masalah lagi..hehehe!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...