Thursday, April 30, 2009

MUFFIN IS NO MORE...

citer sedey dari aku,sekor rabbit aku,si Muffin dah xde agi..tak tau kenapa dia mati.pagi2 si specky bee jumpe dia da keras lam cage.dh la cage tu baru je specky bee buat utk dorang(thanks honey!!)rasa ralat sesangat sbb Muffin baru je 2hari duduk dlm cage yg baru tu.



pukul 11 pagi,aku letak honey bee main kt beranda rumah.temankan si Miffy yg kesunyian tu.aku memasak kt dapur smbil sembang2 dgn uyin jugak.(actually dari tingkap dapur aku dah boleh nmpak si uyin main).tiba2 aku dengar ade bunyik2 scracthy kt atas bumbung.actually bukan dekat bumbung pun,tapi ade cam ruang penyimpanan kat siling tu.mmg kitorg letak brg2 yg tak pakai kt situ.aku pon berlari lah keluar, jengok ape bende yg berbunyik2 tu.



MAAKKKKKKK!!!!! dia jengok aku balik.ade sekor biawak kt tempat tu.dgn lidah terjelir2.merayap2 kt atas tu.aku da menggelabah dah.aku takut biawak tu terjun je kt atas kepala si honey bee.aku pon angkat honey bee sambil berlari ke rumah owner aku kt sebelah.mana aku tak gelabahnye.biawak tu dah jenguk2 dekat lubang tempat letak aircond.merayap2 nk masuk dlm rumah.aku ni dh la geli dgn reptilia2 nih.



4okali aku tekan loceng,tak kuar2 jugak si owner aku ni.hiss!aku tepon lah si specky bee.mmphhh! barulah si owner aku ni kuar.tgh masak rupanya dia.heheh!dia pon bwk lah kayu panjang nk halau biawak tuh.smbil tepuk2 bahu aku ckp jgn takut.xde pape.pastu aku tunjuklah tempat biawak tu melepak.sekali biawak tu jengok kt owner aku.melompat owner umah aku tu.kah kah kah kah! tadi berani sgt.aku da mmg tentu melompat trus lari ke pagar umah dah.hahaah!masa tu terbayang2 biawak komodo tgh mkn org dlm citer siam Nang Nak tu.ngaaa!!!ngeri siot.

skang ni,dgr je bunyik2 plastik,kertas ke,aku start menggelabah.fobia weh.sbb masa kecik2 dulu aku dgr bunyi camtu.aku bukak pintu & melangkah ke luar nk tgk bende apa yg berbunyik tu.tgk ade biawak besar dpn pintu aku.sikit lagi je kaki aku nk cecah bdn biawak tu.eeeiii...geli tol!

sebenarnya,post ni patutnye aku publish pepagi tadi.tgh aku tulis2 kt blog ni,bunyi tu dtg lagi.NGAAAA!!.aku terus melarikan diri ke dlm bilik bersama honey bee utk menyelamatkan diri ktorg yg tercinta ni.huhuhu!aku tak kisah le korang nk kata aku penakut ke ape.tapi serius takut weh!

p/s:kt ruangan ni aku nk ambik peluang nk buat ucapan kt seseorang(annie,ko taukan sape?kekeke!) dgn ucapan KAH!KAH!KAH!KAH! dan KAH! KAH! lagi.serius aku hepi dan terhibur dgn berita itu.huhuhuhu!

Thursday, April 23, 2009

AnisShop.com is launching!!!

wahh,rasa lama sgt tak update blog ni.sebenarnye aku bz dgn blogshop aku ni.hihihi!

akhirnya berjaya jugak aku capai cita2 nk bukak bisness.aku harap kawan2 sumer turut sama menyokong usaha murni aku ni. ni aku nk jemput korang ramai2 datang melawat ke kedai aku.
Pomot2 ler skit produk2 aku ni.hehehee...

Taraaa!!!



Saturday, April 18, 2009

HePi BuZZdaY aNNiE !!!


Send a Teddy Bear Note at WiddlyTinks.com
aku nk khaskan ruangan blog aku hari ni utk seorang kawan aku yg best.hehehe! Aku kenal dia time keje kt worldwide,shah alam. dia ni selalu support apa saje yg aku buat,sama ada yg baek,maupon yg burok.hahahah! (beb,ko ingat tak ade sorang mamat citylink yg ajak aku dating kt tmpat ct nurhaliza perform?ko ckp,bila lagi aku dpt pegi.seb baik joe halang,kalo tak mampus si specky bee aku tuduh aku traitor.hak hak hak!)
Then,aku nk kasi adiah special kt ko.....Taraaa!!
Keta ni aku beli khas kt ko.pastu aku dah catkan dgn gambo uyin.no plat tu pon aku tempah khas utk ko.heheh.nnti bila ktorg balik msia nnti,ko bolehlah bawak uyin jenjalan dgn keta mewah ni.hohoho!musti uyin bangge naik keta yg ade muka dia.hahahha!
Dikesempatan ni,aku nk ucap hepi besdei kt ko.semoga ko sihat2 slalu,hepi manjang dan cecepat dpt jodoh.kepada pembaca2 blog aku ni,kalo ade sapa2 yg tgh mencari bakal isteri,bakal menantu,kakak ipar,adik ipar ataupun mak tiri,elok sangatlah berkenalan dgn kawan aku yg best ni.dia ni sopan santun orgnye,berbudi pekerti mulia,hormat org tua,sumer yg bagus2la anak pakcik hasnan ni.heheheeh!ni ade aku masakkan spageti daging sempena menyambut besdei ko.

Uyin pun buat fesyen rambut baru khas sempena besdei ko.hahaha!Well,my friend,enjoy your birthday!!!

Thursday, April 16, 2009

AnD tHe LoNeLy eNgULf Me....

Ati kecik aku tiba2 tersentuh hari ni...

Honey bee hari ni punyalah nakal.kacau rabbit lah,tumpahkan nasik laa,tuang sabun lah,macam macam.nk terkeluar anak tekak aku terjerit2 marahkan honey bee.eeeiii,geram betul.
aku dh la sibuk nk masak pulak nih.then,aku bawaklah dia ke playroom dia,suruh dia main2 kat situ.dia pegi ke rak buku,ambik buku fav dia,Noddy.dah pulak suruh aku baca.yg aku ni berpeluh2 nk buat keje umah,nk memasak,time ni pulak dia suh baca kt dia.kesian pulak.aku pujuk dia,aku cakap,"kejap lagi ibu baca ye..ibu nk buat keje kejap,ok sayang?"
dia diam aje.aku tinggalkanlah dia sensorang dlm bilik tu sebab aku nk berjuang kt dapur pulak.kejap lagi si abahnye balik,nk makan nasik.

sambil2 aku sibuk kt dapur,aku jenguk2lah dalam bilik tu.takutlah dia buat benda2 yg bagi aku melontarkan lagi suara nyaring aku neh.alahai....anakku nurin hannani....sedih pulak hati aku tgk dia...



Dia baca buku tu kuat2 kt kawan2 dia.kawan2 dia?honey bee mana ada kawan.itu aje lah kawan2 dia,mr frog,bebe,miau...(patung2 yg ada lam gmbar tu..)kesian dia..kalau kt malaysia,honey bee ada ramai kawan.sepupu pun ada 2 org,kak wani & adik wafi.tak lah sesunyi sini.

aku pun serba salah dibuatnya.nk hantar tadika,honey bee baru umur 1thn setengah.kurang2 2tahun baru boleh diterima.dia pulak tgh aktif dan lasak,dah tentu mcm2 aktiviti dia nk buat.takkanlah nk ngadap tv,baca buku aje.kesian anakku.atau....mungkinkah honey bee kepingin adik??? OOOOOppppSSSSSS!

Wednesday, April 15, 2009

Suba aLuth aVuRudHu!!! Part 2

Dah cuti2 ni..internet lembab pulak..tak dapat pulak nk update blog ni haa..cuti kali ni aku & family tak kemana2. sbb feel baru balik dari malaysia masih ada.so,ktorang abiskan masa dgn aktiviti keluarga je laa.Specky Bee ndak masak laksa hari nie..hehee..bagus2..boleh aku buat keje lain pulak.hehehe.bersungguh2 si Specky Bee msk makanan kegemaran dia.hahaha!



Inilah antara aksi2 si Specky Bee memasak dan hasilnya.

Si Honey Bee pon berselera nampak..nyum nyum!

Lepas menjamu selera,ktorg pun rancang nk buatkan sangkar arnab yg baru.tapi,jaring yg dibeli tu tak cukup panjang pulak,so terbantutlah rancangan tu.main2 ajelah dgn si miffy & muffin.

Lepas tu,ktorg keluar ke bandar Galle,nk melihat suasana sebelum tahun baru diorang. Aikk!!! lengang pulak! Slalu kalo kt malaysia,sehari sebelum raya,kenmain ramai org kt bandar.tambah2 kalo mlm raya,ade lelong2 kt pasar malam.hahahah!so inilah permandangan bandar Galle yg paling aman damai aku rasa.





Emm,kalo korang nak tau,bandar Galle ni antara tempat yang paling teruk dilanda tsunami tahun 2004 dulu.inilah dia stesen bas yg menghubungkan Galle dgn pekan2 kecil yang lain.masa tsunami dulu,ramai yg mati kt sini.Aku ambil gambar ni dari tingkat 2,banggunan P&J City.Masa kejadian,ombak besar tu sampai ke tempat yg aku berdiri ni.aku pernah tgk gambar2 yang diambil selepas 10minit kejadian tsunami tu.tangga yg nak naik ke tingkat 2 pun penuh bergelimpangan dgn mayat.kedai emas kt tingkat 1 pun habis di rempuh sampah sarap,kenderaan,dan mayat2.agak ngeri jugak bila aku tgk gambar2 tu.Jalan2 ke hospital pun penuh dgn mayat2.Nauzubillah...apa saja kejadian tuhan,ada hikmah di sebaliknya..melihat gambar2 kesan tsunami cukup menginsafkan aku.cukup mengingatkan aku,bila2 masa nyawa kita akan ditarik Allah..

Dan kemudiannya,kami bergerak ke Habaraduwa,sebuah pekan kecil di sini.aku nak melawat seorang kenalan warga tempatan di sana.seorang pemandu tuk2.inilah dia gambar aku bersama family si tushara,pemandu tuk2 tu.dia xde dlm gambar sbb dia kena ambik gambar nih.hihihihi!!

Saturday, April 11, 2009

Suba aLuth aVuRudHu!!!

PuhHH!! letih betul hari ni. aku baru je balik dari kedai.beli brg2 groceries.punyalah ramai manusia.kt sumer kedai ramai.ape yg dorang beli pon aku tak tau.cam ulat taik.aku pon salah sekor ulat taik tu jugak laaa.ekekeke! nk buat cmna.brg dapur dh abis.kalo aku tak beli karang, dh dorang raya nnti tutup sumer kedai.makan ikan masin je la aku nnti.so,aku gagahkan jugak diri naik tuk tuk dgn my HONEY BEE (uyin ler tu..). sebenarnya malam smlm ktorg dh pegi dah,tapi oleh kerana xde parking dan ramai sgt org dlm kedai tu,ktorg pon balik je la rumah.
Sebenarnya org2 sri lanka ni tgh sibuk buat preparation utk sambutan tahun baru dorang.macam nak rak dorang punya preparation tuh. cuti pon kenmain lah byknye bulan ni. padahal tiap2 bulan pon mmg ader cuti poya dorang. ape poya tuh??haa,menurut wikipedia,poya ni adalah nama public holiday org buddha kt sri lanka neh.tiap2 bulan ada.utk lebih memahamkan korang lagi,silalah baca info yg aku amek dari wikipedia nih:
"Poya or Poya Day is the name given to a Buddhist public holiday in Sri Lanka which occurs every full moon day. The Full moon is important to Buddhists all around the world, who have adopted the Lunar Calendar for their religious observances. Owing to the moon's fullness of size as well as its effulgence, the full moon day is treated as the most auspicious of the four lunar phases occurring once every lunar month (29.5 days) and thus marked by a holiday.
Every full moon day is known as a Poya in Sinhala; this is when a practicing Buddhist visits the Temple for the rituals of worship. There are 12 Poyas for a year. The term poya is derived from the Pali and Sanskrit form uposatha (from upa + vas: to fast) primarily signifying "fast day". Generally shops and businesses are closed on Poya Days, and the sale of alcohol and meat is forbidden. "
List of each poya day:
January : Duruthu Full Moon Poya Day
February : Navam Full Moon Poya Day
March : Medin Full Moon Poya Day
April : Bak Full Moon Poya Day
May : Vesak Full Moon Poya Day
June : Poson Full Moon Poya Day
July : Esala Full Moon Poya Day
August : Nikini Full Moon Poya Day
September : Binara Full Moon Poya Day
October : Vap Full Moon Poya Day
November : Il Full Moon Poya Day
December : Unduvap Full Moon Poya Day
huh,punyalah byk cuti kt sri lanka ni.in fact,sri lanka adalah negara yg plg bnyak cuti di dunia.tapi aku rasa lagi byk cuti,lagilah malas manusia kan.dulu malaysia ada gak ura2 nk kurangkan cuti.nk buat keje lebih masa,sbb nk ikut jepon.jepon tak byk cuti.keje,keje,keje.org jepon mmg rajin pon.sbb tu dorang boleh maju.aku prnah tnya maid aku dulu.asal korang asyik cuti je.cuti new year pon ni ha smpai berbelas hari.blom campor cuti poya tiap2 bulan.itu baru cuti org buddha,yg cuti aidilfitri lah,good friday lah,raya haji laa.pastu hari sabtu,nk keje separuh hari.ahad tak keje.blom pulak campur amek cuti sendiri.atok sakit,kucing sakit,kura2 bersalin.macam2 lah!huhu.terlampau byk cuti. dgn bangganya si maid aku jawab,sbb sri lanka ni negara buddha.majoriti rakyatnye agama buddha,alim2 belaka kunun.so kenalah cuti hari2 poya tu utk sembahyang. aku tembak ler dia balik. "beb,thailand tu pon buddha jugak,tapi tak der lah pulun mcm ko.sbb tu lah ko malas, lembab, baloq liat org kedah kata." hahahahah!!padan muka maid aku. sbb dia suka sgt bangga diri.macam bagus.nntila,ader masa free,aku buat satu post khas utk maid aku yg sengal tuh.
lantak ko lah sri lanka oi.bukannye negara aku.janji cuti ni,aku ade projek dgn specky bee.nak buat sangkar baru utk rabbit2 ktorg.da besar dah.dh tak muat sangkar yg lama.

Specky Bee- attention ye...dh seminggu tunggu sangkar rabbit ni.tak jadi cuti ni,SIAPPP!!aku ngamuk nanti.hahahahah!!


ade jual mercun..nak rayer katakan...


tuh,dlm kedai tu,berasak2 cam org kuar dari stadium bola.


puh,dah sampai umah.kenmain si driver tuk2 ni posing dgn HONEY BEE.har har har!!


So, Suba Aluth Avurudhu!!! (mksudnye,slamat tahun baru sinhalese)hohoho!!

Friday, April 10, 2009

Tipu kANan TiPu KiRi

pagi tadi,sambil aku tgh menyumbat roti bakar kt mulut aku, aku bukak lah email,saja je nk check2.tiba2 ade pulak email dari maybank.aku pon bukak lah tgk.ade lah notification dari maybank supaya aku request TAC pulak.sbb dia ckp aku dh kene phishing attack.

wah wah wah..siap mukadimah..nasihatkan org hati2 dgn phishing kunun.memandai2 aje.memula aku cuak gak sbb dia nk suspend akaun aku.tapi,baik aku call maybank buat report.hai,mcm2lah dunia skang.kenmain nasihatkan org,selamatkan diri dari penyamun,tapi dia pon penyamun jugak.heheh!!

Tuesday, April 7, 2009

aNgiN + bAtU

Hari minggu lepas, my Specky Bee kene keje. tapi tetiba je dia call, ade kt spital, sakit perut. aku pon bersiap2 lah dgn si uyin utk ke spital, sbb dia suh temankan dia jumpa dr. dah tu, rupanya dia balik pulak umah.katanya, doc kasi dia minom air, tunggu 30min baru boley scan perut dia. balik2 je dia,dia throw up. pastu barulah rasa lega. dah sah,angin lah tu. mana tak nye,mlm tu dia hantam 2pinggan besar keropok ikan yg aku goreng. aku goreng nk buat stok,dia pegi makan sumer sapa suruh. sambil layan MU kt tv,tak sedar agaknye abih 2pinggan. aku pun sapukan lah minyak angin kt perut dia.dia cakap dh tak sakit dh.tapi aku suh jugak pegi scan sbb alang2 kan.bukan senang sesaja nk g scan.so,ktorg pon pergilah ke spital. cam biasa lah,on the way ke spital tu,jalan kenmain jam.bukan jam sbb byk keta ke ape,tapi oleh sebab kebangangan org2 tempatan yg xreti nk guna jalan raya.tkde tolak ansur,main redah je,janji smpai.kalo korang nk tau,jalanraya sini tak mcm kt msia walopon kt msia tu dgr mcm2 eksiden jadik.ni antara bnda2 pelik tentang keadaan/peraturan jalanraya kt sini.


1. HOOOONKKK!!
budaya hon2 ni mmg jadik kebiasaaan kt sini.kalo kt msia tu,jarang skali nk dgr bunyi hon,tapi kt sni mmg dah jadik rutin.kira perkara no.2 lepas rutin mkn nasik kot.nk belok,hon,nk potong,hon,jmpe member hon,jumpe musuh hon.sumer hon laa.so,hon tu xde menunjukkan marah ke ape.cam kt msia,slalunye hon tu,kira marah lah jugak kan.so,aku cadangkan kt my Specky Bee,kita letak speaker khas utk maki org. sebab dorang xfhm asal kiter hon dorang. @%&#!!!

2. EMERGENCY LIGHT
kalo kt msia kita gunakan emergency light tu utk waktu2 kecemasan je kan,(dh nama pon EMERGENCY kan) kt sini,dorang perluaskan lagi penggunaan lampu kecemasan tuh.contohnye, ko ade kt simpang 4,kalo nk ke kiri,bg signal kiri,kalo nk ke kanan,bg signal kanan. kalo nak terus, ko kene bagi 2-2 signal. (cmne nk buat?aaa,gunakanlah lampu kecemasan tuh).aa,gituler caranya.

3. HORMAT YG KECIK
kt sini pejalan kaki lah yg paling dihormati. kalo ko jalan kaki,ko lintas je.mesti keta akan benti tunggu ko smpai ke seberang. so,kalo nk drive kt sri lanka ni,kenalah sentiasa alert.dorang xde papan2 tanda awas,lembu melintas ke,monyet melintas ke,sebab sama je kalo org dgn lembu ke monyet melintas.in fact,lembu lagi berhati2 ndak melintas jalan dari manusia kt sini. lagipon,undang2 kt sini,beskal langgar org,beskal salah,motosikal langgar beskal,motosikal salah,camtulah seterusnya.

4.60KM/H
haa,ni adalah hadlaju utk keta kt sini.kalo ko lebih,siaplah kene tembak dgn polis kt sini.polis kt sini suke nyorok tepi2 pokok.pastu tembak guna alat pengesan laju tu.pastu dia akan lompat depan keta ko,tahan supaya ko benti.kalo ko benti,ko kenelah saman dgn dia.kalo ko tak benti,dia tembak ko dengan pistol pulak.hahhaaha!

itulah serba sedikit keadaan jalanraya kt sini.kalo ade yg nk tambah,boleylah tambah kt ruangan komen tu.hihihi.





sampai je ktorg kt spital, my Specky Bee kenalah scan,alah,scan mcm utk pompuan ngandung tu.hihi..aderlah pulak batu kt kidney dia,tapi taklah besar.1batu,5mm,satu lagi 6mm.so, kena balik mkn ubat utk pecahkan batu2 permata lam perut Specky Bee.hihih.

Then,aku sempatlah jugak rakamkan keadaan hospital kt sini.actually, itu adalah hospital dimana aku lahirkan uyin ke dunia..heheh!saksikanlah GALLE COOPERATIVE HOSPITAL..


video

Sunday, April 5, 2009

HoUsEWifE LiFe

Me as a housewife?? never dreamt b4..but now, here I’m! Post ni bolehla diklasifikasikan sebagai post kegemaran aku gak..ye la..saper xndak..dok umah..suke ati nk buat ape pon..tapi oleh kerana aku tak ndak mencalarkan jawatan housewife ni,aku ader kan jugak keje aku..bikin blog.mueheheheh!
tapi..saper ckp housewife xder keje??(erk,tadi aku yg ckp!) actually,housewife lah the busiest job in the world. ni lah keje yg xde cuti langsung.hari2 kene masak,kene jaga anak,kene basuh baju,bla bla bla bla..(aku tanak tulis kt sini sebab tulis keje2 tu pon dh memenatkan aku). cuma aderlah masa sendiri kan..tu je..pandai2 lah bahagi masa..
so,kepada smua housewife,CAYALAHHH!!! selagi urusan rumah korang teratur,anak terjaga,korang adalah SURIRUMAH YG BERTAMADUN!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...