Saturday, April 11, 2009

Suba aLuth aVuRudHu!!!

PuhHH!! letih betul hari ni. aku baru je balik dari kedai.beli brg2 groceries.punyalah ramai manusia.kt sumer kedai ramai.ape yg dorang beli pon aku tak tau.cam ulat taik.aku pon salah sekor ulat taik tu jugak laaa.ekekeke! nk buat cmna.brg dapur dh abis.kalo aku tak beli karang, dh dorang raya nnti tutup sumer kedai.makan ikan masin je la aku nnti.so,aku gagahkan jugak diri naik tuk tuk dgn my HONEY BEE (uyin ler tu..). sebenarnya malam smlm ktorg dh pegi dah,tapi oleh kerana xde parking dan ramai sgt org dlm kedai tu,ktorg pon balik je la rumah.
Sebenarnya org2 sri lanka ni tgh sibuk buat preparation utk sambutan tahun baru dorang.macam nak rak dorang punya preparation tuh. cuti pon kenmain lah byknye bulan ni. padahal tiap2 bulan pon mmg ader cuti poya dorang. ape poya tuh??haa,menurut wikipedia,poya ni adalah nama public holiday org buddha kt sri lanka neh.tiap2 bulan ada.utk lebih memahamkan korang lagi,silalah baca info yg aku amek dari wikipedia nih:
"Poya or Poya Day is the name given to a Buddhist public holiday in Sri Lanka which occurs every full moon day. The Full moon is important to Buddhists all around the world, who have adopted the Lunar Calendar for their religious observances. Owing to the moon's fullness of size as well as its effulgence, the full moon day is treated as the most auspicious of the four lunar phases occurring once every lunar month (29.5 days) and thus marked by a holiday.
Every full moon day is known as a Poya in Sinhala; this is when a practicing Buddhist visits the Temple for the rituals of worship. There are 12 Poyas for a year. The term poya is derived from the Pali and Sanskrit form uposatha (from upa + vas: to fast) primarily signifying "fast day". Generally shops and businesses are closed on Poya Days, and the sale of alcohol and meat is forbidden. "
List of each poya day:
January : Duruthu Full Moon Poya Day
February : Navam Full Moon Poya Day
March : Medin Full Moon Poya Day
April : Bak Full Moon Poya Day
May : Vesak Full Moon Poya Day
June : Poson Full Moon Poya Day
July : Esala Full Moon Poya Day
August : Nikini Full Moon Poya Day
September : Binara Full Moon Poya Day
October : Vap Full Moon Poya Day
November : Il Full Moon Poya Day
December : Unduvap Full Moon Poya Day
huh,punyalah byk cuti kt sri lanka ni.in fact,sri lanka adalah negara yg plg bnyak cuti di dunia.tapi aku rasa lagi byk cuti,lagilah malas manusia kan.dulu malaysia ada gak ura2 nk kurangkan cuti.nk buat keje lebih masa,sbb nk ikut jepon.jepon tak byk cuti.keje,keje,keje.org jepon mmg rajin pon.sbb tu dorang boleh maju.aku prnah tnya maid aku dulu.asal korang asyik cuti je.cuti new year pon ni ha smpai berbelas hari.blom campor cuti poya tiap2 bulan.itu baru cuti org buddha,yg cuti aidilfitri lah,good friday lah,raya haji laa.pastu hari sabtu,nk keje separuh hari.ahad tak keje.blom pulak campur amek cuti sendiri.atok sakit,kucing sakit,kura2 bersalin.macam2 lah!huhu.terlampau byk cuti. dgn bangganya si maid aku jawab,sbb sri lanka ni negara buddha.majoriti rakyatnye agama buddha,alim2 belaka kunun.so kenalah cuti hari2 poya tu utk sembahyang. aku tembak ler dia balik. "beb,thailand tu pon buddha jugak,tapi tak der lah pulun mcm ko.sbb tu lah ko malas, lembab, baloq liat org kedah kata." hahahahah!!padan muka maid aku. sbb dia suka sgt bangga diri.macam bagus.nntila,ader masa free,aku buat satu post khas utk maid aku yg sengal tuh.
lantak ko lah sri lanka oi.bukannye negara aku.janji cuti ni,aku ade projek dgn specky bee.nak buat sangkar baru utk rabbit2 ktorg.da besar dah.dh tak muat sangkar yg lama.

Specky Bee- attention ye...dh seminggu tunggu sangkar rabbit ni.tak jadi cuti ni,SIAPPP!!aku ngamuk nanti.hahahahah!!


ade jual mercun..nak rayer katakan...


tuh,dlm kedai tu,berasak2 cam org kuar dari stadium bola.


puh,dah sampai umah.kenmain si driver tuk2 ni posing dgn HONEY BEE.har har har!!


So, Suba Aluth Avurudhu!!! (mksudnye,slamat tahun baru sinhalese)hohoho!!

3 comments:

Kanti said...

Suba Aluth Avuruddhak Wewa madam...hahahaha

Your Beloved Untie

annie said...

hehehehe..pdn boss ak bkn maen mgelabah lg nk g colombo sebelom 9hb..upenye dorg nk cti pjg..cuti melampau weh!!nk proceed kje pn susah..dorg ni da la jnis cuti xnk cek email, jgn kte cuti laa...xcuti pn kemain pyh tggu reply email....so...berbngga la jdik org msia yg lebeh rajin dr org2 sri lanka nie...hehehehe

sya said...

SALAM ZIARAH DARI MALAYSIA...TERIMA KASIH KERANA MENGIKUTI PERKEMBANGAN BLOG SYA....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...