Tuesday, April 7, 2009

aNgiN + bAtU

Hari minggu lepas, my Specky Bee kene keje. tapi tetiba je dia call, ade kt spital, sakit perut. aku pon bersiap2 lah dgn si uyin utk ke spital, sbb dia suh temankan dia jumpa dr. dah tu, rupanya dia balik pulak umah.katanya, doc kasi dia minom air, tunggu 30min baru boley scan perut dia. balik2 je dia,dia throw up. pastu barulah rasa lega. dah sah,angin lah tu. mana tak nye,mlm tu dia hantam 2pinggan besar keropok ikan yg aku goreng. aku goreng nk buat stok,dia pegi makan sumer sapa suruh. sambil layan MU kt tv,tak sedar agaknye abih 2pinggan. aku pun sapukan lah minyak angin kt perut dia.dia cakap dh tak sakit dh.tapi aku suh jugak pegi scan sbb alang2 kan.bukan senang sesaja nk g scan.so,ktorg pon pergilah ke spital. cam biasa lah,on the way ke spital tu,jalan kenmain jam.bukan jam sbb byk keta ke ape,tapi oleh sebab kebangangan org2 tempatan yg xreti nk guna jalan raya.tkde tolak ansur,main redah je,janji smpai.kalo korang nk tau,jalanraya sini tak mcm kt msia walopon kt msia tu dgr mcm2 eksiden jadik.ni antara bnda2 pelik tentang keadaan/peraturan jalanraya kt sini.


1. HOOOONKKK!!
budaya hon2 ni mmg jadik kebiasaaan kt sini.kalo kt msia tu,jarang skali nk dgr bunyi hon,tapi kt sni mmg dah jadik rutin.kira perkara no.2 lepas rutin mkn nasik kot.nk belok,hon,nk potong,hon,jmpe member hon,jumpe musuh hon.sumer hon laa.so,hon tu xde menunjukkan marah ke ape.cam kt msia,slalunye hon tu,kira marah lah jugak kan.so,aku cadangkan kt my Specky Bee,kita letak speaker khas utk maki org. sebab dorang xfhm asal kiter hon dorang. @%&#!!!

2. EMERGENCY LIGHT
kalo kt msia kita gunakan emergency light tu utk waktu2 kecemasan je kan,(dh nama pon EMERGENCY kan) kt sini,dorang perluaskan lagi penggunaan lampu kecemasan tuh.contohnye, ko ade kt simpang 4,kalo nk ke kiri,bg signal kiri,kalo nk ke kanan,bg signal kanan. kalo nak terus, ko kene bagi 2-2 signal. (cmne nk buat?aaa,gunakanlah lampu kecemasan tuh).aa,gituler caranya.

3. HORMAT YG KECIK
kt sini pejalan kaki lah yg paling dihormati. kalo ko jalan kaki,ko lintas je.mesti keta akan benti tunggu ko smpai ke seberang. so,kalo nk drive kt sri lanka ni,kenalah sentiasa alert.dorang xde papan2 tanda awas,lembu melintas ke,monyet melintas ke,sebab sama je kalo org dgn lembu ke monyet melintas.in fact,lembu lagi berhati2 ndak melintas jalan dari manusia kt sini. lagipon,undang2 kt sini,beskal langgar org,beskal salah,motosikal langgar beskal,motosikal salah,camtulah seterusnya.

4.60KM/H
haa,ni adalah hadlaju utk keta kt sini.kalo ko lebih,siaplah kene tembak dgn polis kt sini.polis kt sini suke nyorok tepi2 pokok.pastu tembak guna alat pengesan laju tu.pastu dia akan lompat depan keta ko,tahan supaya ko benti.kalo ko benti,ko kenelah saman dgn dia.kalo ko tak benti,dia tembak ko dengan pistol pulak.hahhaaha!

itulah serba sedikit keadaan jalanraya kt sini.kalo ade yg nk tambah,boleylah tambah kt ruangan komen tu.hihihi.





sampai je ktorg kt spital, my Specky Bee kenalah scan,alah,scan mcm utk pompuan ngandung tu.hihi..aderlah pulak batu kt kidney dia,tapi taklah besar.1batu,5mm,satu lagi 6mm.so, kena balik mkn ubat utk pecahkan batu2 permata lam perut Specky Bee.hihih.

Then,aku sempatlah jugak rakamkan keadaan hospital kt sini.actually, itu adalah hospital dimana aku lahirkan uyin ke dunia..heheh!saksikanlah GALLE COOPERATIVE HOSPITAL..


video

2 comments:

Anonymous said...

kelaka lah diaorang yee!!

hasni.hasnan said...

xsangke tol ek gelagat org2 sri lanka ni pelik2 upenyer...haa...
tp bgs gak ad org cm ko kt sri lanka ni...
so org yg xpnah smpi get some knwledge la bout this country...hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...