Friday, July 22, 2011

Kami Sudah Berempat! (Catatan kelahiran Najlaa Hannani)

Malam Nisfu Syaaban...

Baca Yassin...kenang balik amalan yg tak seberapa pada buku lama..kenang org2 yg dah pergi meninggalkan kami.. Doa aku untuk tahun seterusnya, biarlah lebih baik dari catatan dari buku lama. Terselit juga doa aku malam tu pada Allah semoga baby keluar cepat..Harap sangat aku dapat balik beraya di Malaysia.. Kalau ikutkan minggu pregnancy, sudah 36minggu..Cukup 9bulan.. Kalau baby lahir, insyallah xde masalah...

Lepas seketika, sakit2 mulai datang. Alah, ni mesti acah2 je. Aku baring. Tengok jam. Pukul 8 malam. Speckybee tak balik lagi dari office. Humm..Golek2 baca buku pasal baby. Contraction makin kerap. Isk!

Speckybee balik keja. Dalam pukul 9 malam, decide nk pergi hospital.Isk, kang xde pape, malu je.Xyah laa.. Speckybee ckp, nnti kalau lewat2, nak keluar rumah susah. Kang kena kejar dgn anjing gila owner rumah ni. Aku pikir2, betul jugak.Nanti dah sakit teruk, susah pulak. So, aku siap2 dgn grab bag yg tak berapa siap kemas lagi tu.

Sampai hospital, check CTG. Admit masuk ward. Doktor check bukaan 3.5cm. Maksudnya,kemungkinan aku nk bersalin hari ni makin cerah. Masa ni baru la aku start takut.

Nurse check setiap 2jam sampai pagi. Langsung aku tak boleh nk tido. Hish...nak bersalin ke tak ni...??Dah la hari minggu ni. Plan ktorg nk pegi picnic kt swimming pool Galle ramai2. Kang xbersalin, rugi je. Baby xdapat lagi, picnic pun xboleh pegi. huhuhu...

Pagi Ahad, 170711, 10 pagi...

Ready untuk masuk labour room. Masuk ubat, bermula laa azab sakit nak bersalin. Doktor pecahkan air ketuban. Kali ni punya sakit, bukan cobaan lagi dahhh... Lain betul rasanya dari sakit bersalin Uyin. Speckybee tunggu depan pintu labour room. Uyin pun sekali. Kalau boleh, aku tak nak jugak Speckybee masuk kali ni. Kang aku mengada2 pulak. Mulala nk buat sound efek lebih2 kan..hahaha!

Tapi kali ni memang betul2 sakit.Aku yang payah nak menangis depan2 org ni, boleh menderu2 kuar air mata. Aku suruh nurse panggil Speckybee masuk. Rasa mcm nk mati pun ada jugak (over!) Speckybee usap2 kepala aku...pujuk aku..nanti kita dah nk berempat... Lagi la menderu2 air mata aku. Lepas salam2, minta ampun, aku minta dia kuar. Aku nak meneruskan perjuangan 'mengempat' kan kami.

12.30 p.m..
Sakit nak bersalin yg paling dasyat aku rasa.Nak speaking omputeh dgn nurse pun dah xmampu dah. Kepala otak aku kosong. Mulut aku hanya dapat sebut kalimah Allah. Masa ni, datang balik flashback2 kenangan dulu2. Start aku masuk skolah, jumpa Speckybee, bernikah, bersalinkan Uyin.. semua tu bersilih ganti. Wajah ahli keluarga aku kt Malaysia datang sorang demi sorang...Lepas tu semua pecah berkecai-kecai. Aku tolak semua yg hadir dalam kepala aku. Aku fokus 1 benda. SAYA MESTI BERSALIN HARI INI! SAYA MESTI GEMBIRAKAN HATI SPECKYBEE DAN UYIN DGN BABY BARU. SAYA MESTI GEMBIRAKAN HATI AHLI KELUARGA SAYA BILA BALIK BERAYA DGN BABY BARU NANTI.MESTI! MESTI!MESTI!!
Bila sakit tu datang, aku push sekuat tenaga. Sakit mcm nk tercabut nyawa dari badan. Suhu aircond yg sgt dingin membuatkan seluruh badan aku numb. Jeritan kalimah Allah aku dengar dari mulut aku sendiri. Oh, bley tahan jugak suara aku. Lebih kurang suara puntianak harum sundal malam yg lawa tu..keh3x! Speckybee cakap Uyin takut dgr suara aku dari labour room. Menangis2 dia ingat ibu mati.. Speckybee pun first time rasanya dgr suara aku mcm tu. Selama ni suara sopan santun je kuar..(kakaka! sangat laaa)

12.57 p.m ~ 4kali push, aku dengar suara lain...suara yg paling aku nak dengar...Suara baby yg selama 9bulan aku kandung..Alhamdulillah....!

Dari jauh aku nampak rambut dia.Amboi...lebatnyaa..Tak macam Uyin dulu. Badan dia cenonet sangat..Tapi suara mcm nk pecah bangunan. Proses mengeluarkan uri...sakit ya amat2. Tapi mata aku pandang baby yg sedang diperiksa oleh paed. Kurang sikit kesakitan tu. Kemudian proses menjahit. Walaupun kebas, tetap jugak terasa. Speckybee masuk iqamahkan baby. Sampai 3 kali. Speckybee ckp, baby senyum2 masa tu.Speckybee dtg usap2 kepala aku.Senyum. Dan...wah......leganyaaa...perut sudah kempis...selamat kembali wahai pusat! hihi!

Aku ditolak ke wad...dan bermulalah hidup aku sebagai ibu beranak dua...semoga kelahiran ahli baru di hari 'buku' baru dibuka menambahkan lagi kebahagiaan kami sekeluarga.Semoga bayi ini sihat2 hendaknya dan menjadi anak yg solehah, penghibur hati kami semua.. :)


Najlaa Hannani
170711
12.57 p.m
2.06kg


Orang yg paling happy dgn kehadiran baby ni dah tentula kakaknya, Uyin. Hari2 tanya bila baby nk keluar,


Tido pun nk sama2 masuk net adik.Mengkerekot+berpeluh2 dlm tu pun xpa janji dapat tido dgn adik..



Oh, jangan risau..saya tetap berpantang baik2 di sini..Kali ni lebih cukup kelengkapan lepas bersalin berbanding masa Uyin dulu. Tepel pilis semua complete saya pakai.

Tak sabar nk balik beraya kt Malaysiaaaa!!!!

:)

25 comments:

Lelord said...

tahniah2...bestnya balik raya berempat....

mamanajlaa nk gak baby, najlaa pun nak adik baby

Rasmuna Mun said...

besday sama bulan ngan aku weiii!!!!ho yea...ho yea....beraya di mesia...

Anonymous said...

tahniah2..!!!! hoyeayyyy..


-GC yang menanti hari nak beranak-

~mrs azmi~ said...

congrats!! dapatla raya kat malaysia kan?

mast@work said...

waaaahhhhh.. tahniah..

bestnya dah ada 2 girl..

selamat berpantang..

liyana said...

wah tahniah kak anis, dh berempat dah... uyin dh jadi kakak, yeay!

nama baby sgt cumil. pgl ape? najlaa eh? :)

julietchun said...

tahniah.
dah beli tiket belum?

Mario said...

wah....tahniah...

cik_ah82 said...

Lahaulawala...
ish2..xsangka aku ang dh beranak..biaq btoi?!3 hari lepas aku beranak ja..wah, marilah kita sama2 berpantang weh!pastu kita habis pantang elok2 ja nak raya..pastu kita bedal no..ang kalau raya kt kedah mai la jalan sini weh..
p/s: psst..nnti nk ganti posa jom sama2 jugek?heheh

Chik Att said...

Tahniah 3x...

hahahah ... tak yah riso dah .... boleh balik raya sakan ....

Arena said...

Tahniah sis. Insyallah by the time nak balik raya, dah nak abis pantang kot ye. Tang uyin tido sama dlm kelambu memang tak tahan hahahhaha..hugs to both mummy and baby.

Che Mid said...

Salam, Alhamdulillah semua dah selamat! Kalau kt hospital sg petani tentu akak da berkejo ke sana!! Ok, selamat berpantang, bukan pantang nampak tau!!

norashikin said...

Hi.. I'm your silent reader... congratulation...so cute..

|| NaFiRaa || said...

tahniah anis!! tumpang gembira jugak dengan kehadiran orang baru..

terharu plak baca saat2 kelahiran nih.. rasa cam ai plak yg beranak..mueheehe..

insyaAllah...kalo ade rezeki.. kita ketemukan puteri2 kita.. 2 2 sama umur kan~ hehehehehe

zuar said...

tahniah mak cik!!!hehe.bwk blk mand sg baling nnti.hehe

miss said...

tahniah.....anis...sempena buku baru dibuka...& anak baru hg dapat...means najlaa hannani..semoga sihat hendaknya ibu & anak...
(nangis kejap aku bca wei...xble tgk bby...teringat segalanya..)

CouLeur de Chiqu3 said...

TAHNIAH k,anis !!
semoga akak..ngn bby najla hannani sihat walafiat..

penyayang betol ci akaknye tuh..boleh la mintak bantu masa pantang yer....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Anissss !!

Alhamdulillah. Tahniah.Comelnya Najlaa.


Dah suspen + best2 baca tengok Uyin dok dalam net tu ...gelak aku !


Kak Long Uyin jaga adik tau !


* Mana alamatnya wei.....berjanggut aku tunggu email ko..

Nurul Izza said...

Laaa dh kluar! Alhamdulillah. Jeles Plak. Pdhql bru je bersalin! Hakhakhak ngade plak :) tahniah kqk anis!!!! Muah kt baby skit

cintahati said...

TAHNIAHHHHHHHHHHHH....
sempat la raya nnt korang blk sini berempat,n insyaallah dptlah aku jumpa korang nnt....take care erk!!!

cc said...

congrats anis! sedap nama baby, i'm sure makna pun sedap jugak :D

Diela Zaimi said...

tahniah kak anis...sebaya la dgn baby pija kan? bestnya...ape2 pun semoga kak anis & baby sihat sentiasa...aminnnn... ;)

saza said...

babe..baru terbaca..terharu aku smpai ternangis..rasa tak sabar lak nk tggu baby kuar..hehe..ocngrats dear!!baby comel bangettt

mrs.spicy said...

aku dah lama giler wey tak masuk sini. kenapa entah kat reading list aku blog ko dah berapa bulan xupdate.naseb baek tergerak hati tekan jugak

walaubagaimanapon congrats wehhh

アヌム ちゃん said...

wah tahniah..dh lama x jenguk sini..rupanya dh ber4 dah..comelnya baby..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...