Wednesday, July 17, 2013

Birthday Otai rumah ni.



Hari ni birthday budak paling otai dalam rumah ni. Sebab apa otai? Sebab dia xheran langsung kt org. Selamba dia gedebuk kakak dia, adik dia, abah dia. Mak dia je dia xgedebuk. Sebab mak dia ada buah sakti. Hahahahaa!

Dalam 3-3 org anak, dia ni lah yg aku bersalin tengahhari. Hazab jugak. Xpernah aku sampai menangis2 beranak. Dekat dia ni sampai menangis2. Pestu dah besar skit, dari umo 4bulan sampai ke umo 2 tahun, cengeng ya ampun. Masa Speckbee kt SL dulu, aku kt Kedah, cengengnya menjadi2. Sampai aku nk pegi dapo, pegi jamban pegi memana lah, xboleh sebab dia tangkap leleh. Melalak mcm nk pecah rumah. Mak aku cakap, kalau penculik culik dia ni, konfem pulang balik sbb tak tahan dengar dia punya lalak. 

Sumer org xpercaya kalau aku cakap, dia ni kaki buli dalam umah ni. Suma melt dgn muka dia. Dia pandai gila buat muka comel bg org tak marah kt dia. Sumpah tak mampu nak marah dia ni. Sekali dia senyum, konfem mak bapak cair. Gila bahaya.

Dia lah satu2nya yg berambut kerinting dalam umah ni. Tapi dalam cengeng, kepala angin dia ni, ada byk benda positif yg aku nampak. Dia ni sangat organize. Kuar rumah make sure pakai selipar. Masuk umah, susun selipar, lepas buat keja melukis ke apa, simpan suma barang balik. Lain sangat la dari Uyin. Si Uyin main cammmmpakkk je suma barang dia. Sampai aku rasa nak campak dia skali dalam tong sampah. Rumah ni, 5min je berkemas, pestu dh mcm medan perang balik. Sakit jiwa aku.

Lagi satu aku perasan, dia ni fokus. Kalau nak tu, nak.Tak payah nk buat2 alih perhatian dia. Degil pun ya jugak. Sebijik bapak dia. Nampak lebih kepada kidal jugak.Heran jugak apasal semua anak aku kidal2 belaka nih? mak bapak xde yg kidal. Nenek dia je lah pun yg kidal. Tapi kadang2, aku tgk makan pakai tangan kanan jugak. Eh, entahlah. Janji kau bahagia nak..


 Ini gamba masa bulan puasa tahun lepas. Umo dia setahun. Kami baru pindah johor waktu ni. Org sahur, dia pun sebokkk.

Ni gamba pagi tadi. Tetappp sebookk time org sahur. Pukul 5pagi riang ria melantak nasi ayam sampai 2pinggan.

 Adik tak adik, kalau tido, mcm bergusti. Abah dia pun dia terajang jatuh katil.

 Walopon selalu belasah kakak dia, tapi dia la jugak yang paling manja dengan kakak. Split personality betul.

Kak Long kata muka najlaa mcm Gargamel dlm citer smurf.Haha!


 Nak suruh tengok camera, suh pose mcm ni, kira once in the blue moon. Again, Smurf!

Dia sayang adik.Kiss cakap, mangi adik! pestu geram, pelepuknya adik.Tarzan la aku dlm rumah.



 Ni kalau merajuk. Dia ingat muka dia cantik sangat kalau merajuk. Mulut juih2, pestu nanti tangan 2-2 kepit bawah ketiak, sambil ckp, "Anak awan!!" (xnak kawan) Haih!


Ni permandangan biasa. Kadang tengah gelak2 dia boleh tido, tengah makan dia tido. Sesuka hati. Otai katakan!

Umo tak cecah 2 tahun, tangan smooth gila main game kt tab. Aku jugak yg mcm beruk jari tertonjot2 kt screen tab. ceh! 

Anak kedua kami, Najlaa Hannani....happy birthday sayang!


Lain anak, lain character masing2. Ni lah harta aku pun. Nak harapkan harta dalam bank, mmg debu2 kotaraya je lah yang tinggal.







Perit sangat rasa jadi surirumah bila aku terlampau letih melayan karenah ketiga2 ni. Pernah sampai menangis sebab rasa down, bila tiba2 Uyin degil xnak solat, Najlaa menjerit2 nak itu ini, Nasuha pulak melalak nak menyusu. Kadang2 sampai aku bukak jobstreet, nk apply keje. Dalam hati berkata, lantak korang la, kalau ibu keja nanti, korang duduk lah dgn maid. Sampai mcm tu sekali.

Tapi fikir2, ini ajee lah harta aku..satu2nya harta yg boleh selamatkan kami suami isteri dari seksa kubur. Dekat 3 org ni lahh yg aku harapkan doa kalau aku dah terkaku dalam tanah besok. Apa salahnya aku korbankan hidup aku, tatang dengan cinta 3org yg aku harapkan bakal berdoa untuk aku nanti?Selagi xde panggilan kerja, aku stay je lah enjoy the moment dgn cinta hati aku ni. Masa yang paling berharga dan untuk di kenang2 sampai tua.

Bila malam, 3-3 ni tido berderet, dalam hati aku cakap, ya allah....besarnya nikmatmu Allah. Sebab apa aku xboleh nak sabar skit pun untuk besarkan 3org budak comel ni.Allah bagi aku permata hati yg cukup sifat, comel, bijak, aku lagi nak mengeluh. Muka tak malu kan?

Anak2 ibu, ibu minta maaf atas segala kekurangan sepanjang ibu mendidik kamu. Ibu pun manusia biasa. Pompuan pulak tu. Emosi xberapa nak stabil. Hormon pun tak tentu arah. Oleh itu, mari kita salahkan implanon kt lengan ibu ni. Wakakaka!

okey, bai.

16 comments:

Cik Puan Rara said...

lahaiiii~ happy birthday syg! mmg gengster lah u ni.hehe.eh adiknya tu umur berapa.dh tindik telinga eh.dh boleh eh?

aNiS tHe BumbleBee said...

cik puan rara-maceh..adik umo 6bulan.tindik ms umo 2bulan.sj buat awal, sbb pengalaman 2 kakak dia, adelah menggelupor ms nk tindik.yg adik ni bwk tindik kt klinik.solosai masaelah.hihi.

NenetPenne (NP) said...

akak suka sikap positif dia tu..pengemas dan fokus...

babybugmumshop said...

happy bday najlaa...ikut cakap mak :)

Nafira usof said...

Happy Birthday Najla cayang..
Moga jadik anak solehah yer.:)

terggelak baca dan tengok gambar comel dia.. hahahaha.. anak2 nih mmg macam2 ragam kan~ lain anak lain cara dia.. kalo ade 10 anak mau pitam maknye..hehehe

ziha said...

erm tula kite yg baru sorang anak ni pon rs mcm sush nak jg..moga kita sm2 kuat ye kak. :)

cik_ah82 said...

weh..bila aku baca ni kan, perangai si najlaa ni reflection perangan si adam la..ka sebab depa kuaq beza brp hari ja ek?hahaha..mmg otai ar..pastu selalu buat muka tak bersalah kan..grrr...

btw, happy birthday najlaa!!

- G C - said...

happy birthday bam!!!!!!!

ned said...

Hehe.. Comel je lah perangai anak2 ni kan.. Sama lak ngan nama anak saya, Najlaa jugak.. :)

aNiS tHe BumbleBee said...

NP~hahaha! harap2 smpai besar la dia rajin mengemas.

aNiS tHe BumbleBee said...

zati~tq aunty... :D

aNiS tHe BumbleBee said...

Ra~maceh...mmg ra...ya allah..yg 3 ni punnn mmg nk pitam dah..hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

ziha~itulah dia...sama2 lah kita menjaga amanah ini sebaik2nya...hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

cek ah~aku rasa laa..mmg anak tengah perangai lebih kurang camni..slamberr tak heran kt org.kihkih!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~ macehhh....raya nnti jumpa na?

aNiS tHe BumbleBee said...

ned~ yeke sama? yeay! high 5!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...