Wednesday, June 20, 2012

"Ibu, don't Cry.."

Tajuk mcm hati pecah kan... Tapi tak la pecah sgt. Cuma titik graf dlm hidup aku skang tgh merudum ke bawah. Apapun aku tak ingin nak buat. Benci! bosan! benci! bosanggggggggggggg!!!!

Sepanjang 5minggu woh tak update, byk benda yg berlaku. Aku point kan je lah.

1. Kenduri adik perempuan bongsu aku.
Dah selamat jebaok tu kawen.hihi! Tahniah tahniah! So, kiranya, semua anak2 pompuan mak aku, semua kawen umo 25. Tu maksudnya,bukan gatai, tapi hot. Sangat laku.Kahkah!
The pengantin. Aku xde pun gambo kawen terliuk2 camnih. Bila nk pegi buat gambo kawen tah.

 Untuk tatapan yg merindui kami sekuarga.kahkah!
2. Birthday aku.
Yes. Aku dah 30 dan semakin jelita. Terimalah hakikat. JELITA.Sangat jelita. Satu2nya manusia yang paling appreciate kejelitaan aku, tak lain tak bukan Speckybee. So, bila dah jelita, hadiah birthday pun sangat jelita. Ya, kami nak dapat anak lagi.Kih!kih! Sekarang dh  9minggu. Alhamdulillah.Tapi aku malas nak berharap sangat, sebab tahun 2010 hari tu pun hadiah besar ni aku terima. Tapi, baby tu dah xde. So, sekarang ni, apa jadi pun, aku terima saja. Betullah org kata, pengalaman mematangkan. Kalau aku xde pengalaman dulu, kalau jadi apa2, mesti aku terlalak2.

 Jelita tak aku? Jelita takkkk????Ckp jelita cepatttttttttt!!!!! *meroyan*

3.Tangan Cantik aku
 Sudah lah jatuh,ditimpa tangga.Sudahlah hati pecah, tangan pulak terpeleot. Sebelah tangan aku dukung Najlaa, sebelah lagi, aku nk tahan badan aku dari jatuh terduduk, kang baby dlm perut ni terkeluar pulak. Dah jari aku yg sampai dulu. Krakkkk! bunyinya. Huwaaaaaa! Patah keeee??? Aku xtau. Tak boleh xray sebab mengandung. Itupun aku boleh lagi drive laju2 dari Kulim sampai ke Baling. Pegi spital, inilah hasilnya. Dia ckp seminggu baru bukak. Tak koser aku. 3-4hari aku bukak, xboleh bengkokkan lagi. Tapi, oleh kerana aku kebulur nk makan nasik dgn tangan jugak2 baru puas, akhirnyaaa boleh jugak bengkok. Alhamdulillah. Ya, demimu nasik.

4.Titik Graf
Berbalik kepada titik graf hidup aku yg merudum tu. Sebenarnya, aku rasa mcm dah terlampau lama sangat jadi ibu tinggal ni.Kira punya kira, dah 7 bulan. Sampai si bam2 Najlaa dh nak masuk setahun dah. Anak2 aku mmg ada perangai pelik. Perangai 'Peghak buih' org kedah kata. Never ever nk duduk dgn org lain. Ko cuma boleh pandang, lambai2 ja kt dia. Kalau nk dukung, No no no! Dia punya melalak mcm kena culik. Uyin dulu mcm tu, tp bila umo dia 1 tahun 9 bulan aku paksa dia pegi Montessori, dah terover sosial lah pulak. Si Najlaa ni, laaaaagi teruk. 24jam kena tengok muka aku. Aku pegi dapo, dia melalak. Aku pegi jamban dia melalak. Ko bayang mcmana stressnya aku nk makan, nk berak, nak mandi segala. 

 Bambam Najlaa yg baru cecah 11bulan 3hari lepas.

Ni tambah pulak nk dpt adik,lagila menjadi2. Aku dgn alah, dgn takde daya segala. Pestu bila preggy, emosi mcm nak sasau tak sasau pun timbul. Tapi, aku bolehlah control diri sendiri. Ada 2 sebab yg aku rasa aku tiba2 boleh harung semua ni. Pertama sebab aku Islam. Aku boleh menangis semahu2nya kt tuhan sebab aku sangat pasti, mmg Allah dengar dan akan tolong. Kedua, sebab anak sulung aku yang bijak dan baik hati tu. Uyin tu umpama tulang belakang aku bila Speckybee takde. Bila aku menangis, dia akan pujuk aku. Bila aku sakit, dia yg akan urut2 aku. Ya Allah.. umo tak sampai 5 tahun, tapi semua dia boleh buat.Tak ada tempat lain melainkan syurgalah untuk dia.

So, sekarang ni, ktorg tengah dlm deal untuk rumah sewa kt Nusajaya. Mudah-mudahan dipermudahkan. Mengikut perancangan, insyallah, hujung bulan ni, kami sekeluarga akan bersatu kembali. Itu yg aku harapkan. Terseksa ktorg anak beranak jauh dari abah diorang, Allah aje yg tau. Malas aku nk cerita kt sapa2. Uyin menangis rindu abah dia, aku pujuk. Kang aku yg menangis pulak, dia pujuk. Si bam2 mmg keje dia melalak. Tak payah kira.

Kalau sesapa yang baca entry aku ni, aku minta, aminkan lah doa aku..Mudah-mudahan, kalau ramai yang aminkan, Allah permudahkan kami dapat rumah sewa kt sana.

22 comments:

FatihaNur said...

amin....moga Allah permudahkan semua jalan...

marinahunny said...

ya alla, sabarnya awak berjauhan dgn suami. Sy doakan Allah makbulkan doa awak :-)

miss said...

amin..mudah-mudahan cepat la hg & anak2 dok ngan paad...

*aku teringt kat uyin aritu, "ibu, jgn ckp banyak time mkn" huhuhu, bijak betoi dia noh...

Arena said...

Moga Allah mudahkan urusan korang dan tahniah atas your new pregnancy. Sabar banyak2 ok. Insyallah all will get better nanti.

Liyana said...

amin...tahniah kak... smg dipermudahkan segala urusan... yeay! dpt bby lg.. :)

cik_ah82 said...

anis, hg ni ekspress sangat..aku ingat anak no 3 ni nak la sebaya ngan anak ang lagi..wuaaaa...si najlaa dh jalan lom?si adam dah ligat 1 umah, jenuh aku nk ligan, penat gila, membantutkan hasrat nk bg adik lagi, tp aku ni dh gatai nk pregnant balik!hahaha..weh, laki ang kat jb ang kt kedah ka?aku ingat laki ang kat SL lgk..hehe
wah, ang dh mencecah 30.aku lagi 5 bulan.hihihi
p/s: rasanya baru hr tu baca blog pas ang beranak ang kata ang xmau dah..hahha

MissPolaris said...

amin kak.. sy pun merasa seksa bila PJJ nih.. PJJ-perkahwinan jarak jauh... semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga sntiasa dlm rhmat dan lindungan ALLAH dunia akhirat akak sekeluarga..

NenetPenne (NP) said...

sedih pulak baca entry ni
i faham bila kita tak ada suami bersama kita dikala kita amat memerlukannya
tapi at least, dia akan pulang juga...
sabar yer...
menangis pada tuhan adalah lebih afdal...

|| NaFiRaa || said...

AMINNN.. moga semua dipermudahkan k~

sedih plak baca n3 nih.. tapi i tau u memang kuat kan~ terus kuat semangat k~

tahniah atas berita gembira itu.. moga ibu dan baby sihat k~

MrsYusofhussain said...

sedih aku baca entry ko...insyaAllah dipermudahkan sume..ko sabar je k...uyin tu kan ada.....very the clever...peluk cium utk uyin

aNiS tHe BumbleBee said...

fatihanur~amin...thankss :)

aNiS tHe BumbleBee said...

marinahunny~mudah2an...amin..thanks:)

aNiS tHe BumbleBee said...

as~kihkih!mulut dia mmglah.pengawas skolah tuh.

aNiS tHe BumbleBee said...

arena~thanks babe .")

aNiS tHe BumbleBee said...

liyana~yeay!!haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

cik ah~haha!dan lagi weii..jom2!kan?padahal tahun lepas dlm labour room terlalak2 xmau beranak dah.kahkah!

aNiS tHe BumbleBee said...

misspolaris~thanks dear..hanya allah je lah yg tau seksa PJJ ni kan..sobss!

aNiS tHe BumbleBee said...

np~hukhuk!itulah,menangis je pada tuhan..insyallah allah tolong.

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~amin...eh,xmo join skali ke?tihihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

lia~ko doa2kanla aku ye lia..

abby said...

semoga dipermudahkan segala urusan, amin.... nway, happy belated birthday..welcome to 3 series!

wani johari said...

hi,
lama x new entry kt blog n x bw blog kwn2..tup2 dh confirm pndh jhr ye..tahniah...n tahniah lg coz nk dpt new bby... semoga dipermudahkan olehNya...aminnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...