Tuesday, January 31, 2012

Kisah Kehidupan aku di Malaysia...

Lama sangat rasanya aku tak online. Bz uruskan hal2 hidup dan ada jugak disebabkan TM yang sgt efisyen dan bijihsana. Korek bijih ajelah keje kauorang TM kt Baling nih.





Minggu pertama aku start duduk kt Baling which is rumah parent aku, adalah minggu yg paling mencabar aku sbg seorang pengurus rumahtangga. Uyin aku dah registerkan kt skolah lama aku dulu, SJK(C) Yeok Chee. Sbb menurut pengalaman aku, environment kt skolah cina ni lebih disiplin skit. Cikgu2 suma strict usung rotan kulu kilir.Keh3x! Lagi pulak, dekat sgt dgn rumah aku. So, pagi2 pukul 7.30 aku hantar dia pegi skolah. Balik pukul 12tghari. Najlaa aku usung ke mana saja aku pegi. Sbb kt rumah aku, xde sapa. Ktorg bertiga ajelah. Balik je antar Uyin skolah, aku singgah market, beli brg2 nk masak, balik rumah, suap Najlaa mkn, mandikan, tidokan. Pukul 9pagi aku dh start bersilat kat dapur masak utk lunch. Minggu tu pulak, adik ketiga aku nk bertunang. Menggelabah la pulak aku buat hantaran, kemas rumah segala. Tup tap2x dah 12tghari. Start keta, ambik Uyin, bg mandi, sumbat nasik kt dia, siap2, pegi mengaji pulak. Ptg ambik, mandikan lagi, main2 kejap, sumbat lagi nasik, tgk dia buat keja skolah, pukul 8.30 aku tidokan 2-2 budak kecik tu. Mlm skit, barula aku boleh online kejap, bercinta dgn abah depa.Keh3x. Punyalaaa penat tiap2 hari. Ni yg tiba2 rindu kt maid sri lanka aku ni....huwaaaaaaa!!!



 First day, ready nk pegi school. Aku rasa baju skolah dia cute sgt!

 
Ya Allah...kejap je dah besar anak aku ni rasa...


 Ready nk pegi mengaji petang pulak..

Sehari sebelum majlis pertunangan, suma bertungkus lumus bersihkan rumah.Budak2 kecik ni pun kena paksa rela gak.

 With Ana, adik aku yg bertunang ari tu..tema api neraka, merah hitam.kahkahkah!


Semua yg aku lalui ni, semuanya ada rahmat yg sangat2 besar. Aku belajar berdikari, handle 2-2 anak aku, urus segala2 pasal rumahtanggan sorang diri. Walaupun penat setengah mati,aku rasa hidup aku rockkk sgt! Bab driving, celah gigi je kut sekarang.Tak rasa mcm drive keta besar dah. Rasa mcm aku tgh handle robot pintar.kakakah!

Kerja...hum...setakat ni, aku mmg tak boleh nk kerja lagi. Pasal budak super genius Najlaa tu tak nak kasi aku keja. Kalau boleh, sehari suntuk nak melekap kt badan aku. Jadi aku decide, aku nak bukak balik butik online aku. So that aku boleh jaga anak2 aku, dan aku boleh kerja dari rumah dgn gembiranya. Maybe mmg aku dilahirkan utk jadi bos.Hihihi!

Dalam pada tu, ada jugak masalah2 yang aku hadapi bila sorang2 mcm ni. Masalah utama bila ada panggilan alam (nature call) . Contohnya, time aku bawak budak2 tu pegi shopping. Kalau budak Uyin yg nature callnya, okey lagi. Ni kalau aku ni. So, masa ni lah skill2 dan kreativiti sorang mak tu penting. Sekarang ni, bakat aku dah masuk toilet sambil kt badan bergantung dgn anak dah excellent. Prektis make perfek. Cuma baru2 ni, time on the way aku balik dari umah MIL aku kt Guar Cempedak tu, aku singgah Sg Petani kejap sbb nk pegi Celcom centre. Cun2 aku nk masuk situ, tiba2 dtglaaa pulak dah panggilan alam yg besar.xbuleh control! Mayday!Mayday! Lompat masuk keta balik, cari petronas. Tp Uyin tido pulak. Tinggal bam2 Najlaa je yg tgh pisat2 baru bangun. Haihlaaa camno nih?? Aku tak penah2 tinggal budak2 tu dlm keta sblm ni. Last2 aku bukak 2 tingkap skit, off keta, kunci dgn henbag aku bawak masuk toilet. Berak laju2. Time ni aku rasa mcm Ya Allah..jangan laa jadi apa2 kt anak2 aku. Ya Allah...cepatlaaa Speckybee balik. Lepas tu tiba2 aku jadi insaf ya amat2. Aku terpikir, mcmanalaa org2 yg suami dia dah xde. Aku at least mlm2 boleh la mengadu, cerita itu ini jugak. Ini baru ujian kecik, aku dah mengada2 komplen kt tuhan.

Mula2 aku nak balik Malaysia, aku sebenarnya paranoid. Sebab kt SL aku rasa aman je. Bila baca online news kt Malaysia, budak kena colek, budak kena rogol, org simbah asid, dan mcm2 benda lah lagi, aku jadi risau. Mcmana aku nak handle 2org ni nanti? Kalau kt SL, pegi supermarket, aku rilex je. Sebab org2 kt situ semua akan layan ktorg tip top. Main2 dgn Uyin. Maklomlaa jadi foreigner time tu. Skang sapa nk layan ko? Ko usung laa 2-2 anak ko. Terkejar sana, terkejar sini.

Apapun sekarang, aku perlu tunggu kehadiran bulan march.Insyallah, Speckybee akan balik. Ya Allah, kuatkanlah semangat kami berempat. Semoga kita xterpisah lagi lepas ni..

13 comments:

Lelord said...

hmmm betul kalau balik mesia mcm2 perasaan ada, cam kat doha ni kalau g mall biar aje anak jalan x pimpin tangan selamba je. cerr buat kat mesia aduhhh sekejap aje gaknya

Chik Att said...

CA dah lalui semua tu ..... insaffff lah kejab heheheheh ...

- GC - said...

gheja berakkkkk ja..

|| NaFiRaa || said...

Hehehe.. Lamanye x baca citer u~ bz rupernye.. Moga tabah menunggu bulan March k~

p/s: Geramnye tengok pipi najla.. nak teom2 jek rasa!!

cik_ah82 said...

weh, ang dok ngan parents ka dok umah ang sendiri?mcm aku la ni la, penat gila oo..kan2

MrsYusofhussain said...

bulan march abg balik ek? xpela, xlama dah...bertabah yea...aku selalu salute ape yg ko buat....take care, aku bz skang...slalu nk borak ngan ko, tp xsempat...

aNiS tHe BumbleBee said...

Lelord~kan?smpai skang rasa tak selamat..makin menjadi2 pulak skang ni.

aNiS tHe BumbleBee said...

CA~kena berguru dgn CA nih...hihi!insap sekejap...nnti dia balik,buat lagi perangai lama.kih3x!

aNiS tHe BumbleBee said...

GC~kadar metabolism tinggi maaa...haha!

aNiS tHe BumbleBee said...

nafira~ape pun tak sempat buat ra..hari2 rs mcm nk pengsan uruskan budak2 ni..hihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

Cik Ah~umah parent aku,tp ayah aku ja la yg ada.mak aku minggu2 baru balik.Umah sndiri tah bila tah nk duduk.kih3x!

Penat xtau nk ckp dah.tiap2 hari kul 8mlm dh terbongkang.

aNiS tHe BumbleBee said...

Lia~march..ujong2..aku pn br dpt online weh.tenet br msk.ni dh ada tenet,bz semedang pulak dh.

NenetPenne (NP) said...

haaai..lama tak jenguk sini.
bila u sorang2 u terpaksa buat... tak manja kan..
i pun kena buat semua tu sorang2 cumanya tak ada anak ler... hiksss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...