Tuesday, August 23, 2011

Pengorbanan Abah kamu, Najlaa..

Sengaja ibu catatkan di sini..semoga bila kamu dewasa nnti, kamu boleh tahu, betapa ibu dan abah sangat menyayangi kamu dan kakakmu.

Semalam abah pegi Colombo.Senyap-senyap.Tanpa bgtau ibu. Dia nak beli tiket flight kamu untuk balik raya. Tiket abah, ibu & kak long Uyin sudah kami beli awal2 secara online sbb ada promo.Oleh kerana kamu baru lahir, maka tiket kamu hanyalah boleh dibeli di pejabat Air Asia di Colombo.

Selalunya, tengahari abah akan balik rumah kejap, solat zuhur dan main2 dengan kamu dan kak long Uyin. Tapi semalam, ibu tunggu, abah tak balik2. Tapi ibu malas nak call sebab..credit hp ibu dah nk abes.Tihihi!

Pukul 4 petang, abah call..Abah ada kt Colombo.Kereta pulak rosak. Abah terpaksa balik ke Galle naik bas. Iye, bas. Jangan kamu bayangkan bas mcm kt Malaysia,atau kt Jepun, atau tempat yang lapang dan wangi2. Bayangkan bas yg mcm citer hindustan tu okey. Dengan bau ketiak kepam, dengan driver yg mcm pelumba F1.

Isk! Ibu dan abah pernah naik bas dari Galle ke Colombo masa ibu mengandungkan kak long uyin 6bulan. Tapi lepas tu, ibu rela bergolek kt rumah aje dari diajak abah pegi Colombo naik bas.Serik!! Jadi ibu faham keadaan abah kamu di dalam bas semalam.

Pukul 10 malam abah masih tak sampai2.Ibu susah hati.Nak call pun tak boleh sebab bateri henpon abah dah flat (pasal dia gatal2 main intenet pakai henpon).Tak lama kemudian, ibu dengar bunyi tuk tuk depan rumah. Alhamdulillah...penantian ibu dah berakhir di situ.

Abah selamat sampai rumah dengan bau kepam tak hengat.Sambil jinjit beg laptop,dan plastik McDonald (kak long uyin pesan) dan jugak samosa yg dah kembang terendam dengan air Coke McD. Kesian ibu tengok abah. Dah rupa bangla dah.

Lepas mandi, abah makan nasi. Oleh kerana dah lewat, ibu bawa masuk kamu dan kak long Uyin ke dalam bilik untuk tidokan.Abah kamu seorang yg gagah, Najlaa. Walaupun dah lewat malam,penat berjam2 naik bas balik rumah, abah masih tetap berjaga. Oh,bukan berjaga menjaga anak-anak.Tak lain dan tak bukan, sebok nk tengok setan merah lawan bola semalam.
Sambil tengok TV dgn mata pejam.

Ceh, nk tengok bola konon! Last2 bola yg tengok dia. Buat rugi letrik je bukak lampu,tv, kipas kt hall. Ibu dengan mata merah, bangun dan bertukar jadi setan merah pula. Bangun tutup suis semua.Dalam hati ibu berkata-kata, "Heh, tunggulah nnti marka lama ibu main. Kalau betul si Sneijder jadi masuk setan merah, makan hati laaa abah kamu. Ibu kamu plak yg akan mengadap tv besok2.Abah, sila masuk bilik jaga anak-anak!"

WAKAKAKAKA!!!
*gambar hiasan*


Potret keluarga ketika kamu berusia 14hari.. sebagai kenang-kenangan ketika mengambil gambar kamu untuk dibuat passport..


Passport kecemasan kamu, Najlaa. Sampai ke sudah tak bukak2 mata. Last2 itulah hasilnya...Gambar tido!

12 comments:

Noor Hafirdaus said...

aku dah lama nak cakap tapi diam jela......pad'ad memang macam bangla pon hahahahahahahaha......

Kancilbiru said...

hang ni....anak hang baru nak insaf hang buleh buat lawak pulak hujung2...hahaha...

Lelord said...

huhuhu terbayang dh bas dgn manusia2 yg bau ketiak x hengat....adehhh demi kamu najlaa

kat doha ni pun kalau lalu sblh warga pakistan ke india ke adoiiiiii mau cam nk muntah dh le sini panas bau mmg menyengat

pB said...

boleh diimajinkan...

kesian tul

Chik Att said...

Tabah betul abah Najla yee....

CA pun dah jadi setan merah ka.. biru kaaa tapi ...Alhamdulillah ... astro sport dah cancel...padan mukaaaa

julietchun said...

kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa :D

saza said...

last2 najlaaa tido..haha..adoiiiiiii.. raya kt melesia la thn ni yerkkk..best2..ehh kedah ehhh???

makdara TERdiva said...

tersengih jer si uyin tu :D

MumMe said...

salam ramadhan anis...dah berempat ye raya ni...tahniah...

アヌム ちゃん said...

akhirnya seorang made in sri lanka..heee..comel nama die..kecik2 dh ada passport.comel :)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ko kata kat speckybee yang dia macam student u !


hahahaa...




*ko kat sini sampai bila ? ada turun kl tak ? aku tak sempat kirim barang tu nis. Sibuk sangat skang ni sampai kerusi aku tu kempes dek pungkuk aku ni..

nanti roger2 ha...

|| NaFiRaa || said...

hahahahaha... x dapat bayangkan kalo kena naik bas kat sana.. teringat plak pada bas yang u kena naik masa gi lawatan sekolah uyin dulu.. hehehe

tu lah kasih seorang ayah.. sanggup korban ape saja untuk anak2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...