Friday, July 31, 2009

dam dida dida~lalala!

arini tahap tekanan ke atas diri aku tidak mampu dibendung lagi.aku perlu keluar dari kepompong ini!!! heheh!
aku xnk ckp bnyak kt entry ni.kejap agi aku nk gi masak.pastu aku nk bawak honeybee kuar.
sesungguhnya shopping itu satu terapi emosi.kekeke!
stujuu????
sengihnampakgigi

Thursday, July 30, 2009

haru...aku terharu...

hari ni aku antar uyin the honeybee pegi school naik tuk2.ade bos dari malaysia dtg.jadi driver ke colombo anto-ambik bos tu.bagus jugak driver xde.boleh la aku berlama2 skit kt skolah honeybee.nk tgk perkembangan dia cmne.

pukul 8.30 pagi,dorang mmg ade senaman,menari kt school hall.wah!honeybee dah pndai buat semua movement yg ckgu ajar.terharunyee akuuu.aku ddk kt tepi pintu je.oleh kerana dia paling kecik kt school tu,jadi dia duduk kt tgh2 bulatan.buat butterfly,bird,elephant,hopping like a rabbit,jump like a frog.hehe!sume dia boley buat.air mata aku bergenang aje tgk dia.si kecik comel yg dulu dlm perut aku tu skang,dh pndai berdikari,mengikut arahan dan mature.suma aktiviti dia dpt buat walaupun umurnya xsmpai 2tahun.alhamdullilah.aku mmg surprise dan sgt terharu.agaknye,mcm nilah kut perasaan mak aku time aku naik stage ambik ijazah aku dulu.agaknye laa..hehe....ihikhik

Monday, July 27, 2009

UjUnG MggU yg MenGeNyaNgkan...BurrPPP!! alhamdulillah...

hari minggu lepas,adalah hari minggu yg paling sempoi aku rasa.aku berjaya menggoda memujuk speckybee supaya xyah pegi keje ahad tu.kikiki! ihikhik jadi bergoleklah kami 3 beranak atas katil smpai ke pukul 10pagi.hehe.bukan senang nk dpt time2 camni.kalau dpt pun bila speckybee betul2 cuti iaitu time balik malaysia.kalau tak,hari minggu ke,hari xminggu ke,kelam kabut la aku pepagi siapkan bekal utk speckybee & honeybee,siapkan honeybee nk pegi skolah sumer.sungguh best ari ahad lepas.hehee!

lepas bersarap roti bakar,scramble egg dgn chicken ham,kami pun memulakan perjalanan ke Welligama.nk cari ikan dan makanan laut yg lain.mlm smalam,si honeybee memunggah kotak cd aku.dia kuarkan vcd citer 9September tu.yg fasha sandha dgn piere andre blakon tu.time dorang tertinggal kt pulau tu,ade bakar2 ikan.terliur pulak aku.itu pasal aku ajak speckybee carik ikan.nk buat ikan bakar.laparuiii..sedapnye kalo dpt!!

kat matara,kawasan paling selatan sri lanka.ombak kt sini giler baban kuat.angin pun.


dulu tempat ni bekas kene tsunami.bgunan yg mcm kt pulau tu,temple dorang.nk pegi kene lalu ikut brige tu.xboley pakai kasut.(aku rasa ler,sbb suma jinjing ke kasut memasing!)dikatakan temple ni dulu xterusik time tsunami melanda.wallahualam..

smpai aje,ktorg pun belilah ikan dgn udang.murah jugak kt sini.lagipun mmg fresh.maklumlah,tepi laut.lepas tu ktorg pegi ke habaraduwa,tempat tinggal lama kitorg.si speckybee nk potong rambut katanya.kedai tu mmg dia biasa pegi.walaupun kecik dan buruk,tapi service tip top!sengihnampakgigi

iniler barber shopnye.klasik giler kan.teringat citer hindi Billu barber.errk,korang tgk tak?tihihi!

lepas tu kitorg masuk ke kampung ktorg yg lama,kampung vikumpura namanya.cewah!sungguh best time kt situ.sbb jiran2 sumer best.aku rasa cam victoria beckham bila kuar umah nk sidai baju ke,bawak honey bee jenjalan ke.mmg jadi perhatian ramai.femes siot.hehe!

lepas tu pegi hidayath,kira cam supermarket ktorg la kt sini.carik tmpat bakar ikan tu.nk bakar atas dapo gas aje.xkuasa aku nk pakai bara2 bagai.ade dulu pernah sekali ktorg pakai bara2 tu,pukul 3ptg baru boleh makan nasik.maw pitam aku!blur

pastu,smpai je umah,aku mulalah bersilat kt dapur.siang segala ikan dan simpan lebihan ikan dlm fridge.specky bee sungguh baek hati,tolong aku simpankan barang2 yg dibeli tadi.lega lah sikit.bolehler aku buat ikan bakar cecepat.menarithen,tibalah saat yg dinanti2kan.time makan!!yeaa!!celebrate



inilah dia menu lunch+dinner ktorg harini.tomyam sayur,ikan bakar 3ekor,udang bakar,sosej bakar,1 air asam yg pekat punya(speckybee ske yg ni) 1 air asam yg cair punye(ni febret aku).air sirap limau+bijik selasih..perghh!layan!!

selepas 1 jam,inilah hasilnya selepas makanan2 tadi dibaham oleh kami berdua.tihihi!setan



itulah dia hujung mggu aku yg bagi aku agak sempoi.puas betul makan hari tu.rasa cam kt msia je.kalo mkn kt kedai menu cam ni,busuk2 2ratus jugak mesti liau.ni kt umah,makan ikut gaya bebas.nk makan cara tenuk xjumpa mkanan setahun ke,nk makan cara ikan paus ke,suke hati.kalo kt kedai,dh le mahai,kene pulak kontrol2.owwh!! i dun laik!

~smlm aku mimpi kene kejar dinosour.org yg aku selamatkan dari dinosour tu,last minit pengsan pulak.mcm nk mampus aku usung org tu.efek dari mimpi tu,aku letih nk mampus 1hari ni.bekal speckybee pun xbuat...ampon yang!!jelir

Thursday, July 23, 2009

TROUBLE IS A FRIEND OF MINE..

hehe..pernah dengar lagu ni??kalo xpernah dengar,xpe..kt bwh ni aku de letak lagunya skali dgn lirik.lgpun lagu ni bukan aku tujukan kt sapa2,melainkan diri aku yg tercinta ni aje.heheh!

video

Byk sungguh ler perkara2 yg terjadi yg xsempat aku nk story kan kt blog ni.hehe.aku kan sebok manjang.mggu lepas mmg minggu yg meletihkan skit bagi aku.nape tah.keje bertimbun2.byk software2 baru yg aku kene stadi,pastu byk pulak aplication2 utk blogger yg diexplore.jgn tak tau,aku mmg dah tahap maniac dah kalo bab2 edit blog dgn software2 ni.kalau jantan2 kt luar tu boley meleleh air liur tgk citer blue,aku pulak mmg meleleh air liur nk test software baru,blog secret baru,game baru...huhu! lapar kalo tak,xberanak 8 la blog aku ni.so,aku mmg dah ade 8 blog,termasuk blog omputeh yg baru diwujudkan.hehe!kalo aku dah terer bahsa sri lanka nnti,mgkin aku akan wujudkan blog bahsa srilanka lak.hahahahaha!jakun giler kata wak iwan kat aku.

mcm yg aku ckp,mggu lepas mmg memenatkan.mcm2 benda nk kena urus.hari sabtu malam pulak,aku tdo pukul 4 pagi.padahal besoknye pepagi buta aku kene berangkat ke colombo bagi memenuhi undangan majlis harijadi anak salah sorang kenalanku.on the way,aku da start pening2 meloya.busuk pastu anak aku pulak muntah dlm keta.nasib baiklah dia xpakai lagi baju princess dia tu.kalo tidak,huh,jadi tukang kebun ajelah anak aku haritu.aku ni bangsa yg xboleh lapar.perut masuk angin.pasal masa mengandung dulu,aku lgsung xboleh mkn.perut dah masuk angin.lepas bersalin pulak,xde berurut ke apa.smpai sebulan,baru terbang balik malaysia.barulah berurut suma.itupun selepas aku hantam segala spageti,mee dan bende2 yg kena pantang.camne lah nk berpantang kt sini???kt sini mmg xde makanan.nak cari ulam2 pun payah ler.dah tutup cita bab tu.okey,smpai je colombo,baru ktorg nk menggelabah carik adiah utk besdei girlnya.carik2 jmpa lah yg aku berkenan.amek ajelah.pastu lompat masuk keta balik,bagi si honeybee pakai baju princessnya.tocangkan rambut dia lebih kurang,tempek bedak sket.udah.ni lah hasilnya.


masam giler muka honeybee. letih + xsihat + annoying dgn sri lankan boy yg suka peluk2 dia.hahaha!

ni gambo puteri2 yg hadir dan mak2 puteri tersebut.yg pakai cam princess aurora tu lah besdei girl nye.comel kan?esha namanye.yg comel pakai baju putih tu,princess qaira namanye.yg pakai gown dgn kasut sport tu,haaaa..anak aku lah tu.ekekeke!kelolo org kedah kata.

xpelah,yg penting hepi.ramai2 jumpa org2 malaysia yg lain.suke aku!xdelah terperap sorang2.buat pengetahuan korang,aku lah 1-1nya pompuan melayu terakhir kt galle ni.sungguh bosan,sungguh lonely,dan bermacam2 perasaan yg bergelodak dlm ati aku.nasib baik ada tenet.2tahun yg lalu,aku xde tenet.jadi korang boleh bayangkan lah idup aku kt sini mcmana.mcm nk kene pegi pakar psikitari je rasanya.

time kasih kepada puan liza yg menjadi host party ni.gambar2 nipun hasil ehsan beliau.memandangkan camera canggih aku lingkup,mmg xdptlah nk ambil gambar.tapi xpe,balik malaysia nnti,aku akan pegi lempang 2-3 das cine yg jual kamera ni.barulah puas hati aku.hahahaha!

balik dari party,cam biasa,makanan lah yg ktorg pikir.nk beli fresh mee &kuetiew yg mmg xde jual kt galle.pastu aku jumpa bekas buat muffin utk microwave.rembat 2.supaya muffin aku jadik rupa muffin,bukan rupa kasut lagi.pastu pegi mcD,beli burger,sbb kalo xbeli,mmg xmerasalah nk mkn burger.pastu beli beriani kambing.mmg sedap.padahal seblm ni aku mmg benci daging kambing.dtg sini,pandai dorang masak ilang bau2 tu.pastu singgah beli manggis.harganya 7 bijik,3ringgit.mahal siot.xpe,demi tekak sndiri jugak kan?

smpai umah.kasi hantam nasi beriani dulu.pastu terbongkang 3-3 beranak.letih ya amat!esoknya,start balik keje aku.modem aku buat hal lagi.ade wayar tercabut kot kt dalam tu.naik tuk2 pegi jmpa pakcik hensem.repairkan.dia ckp xyah bayar.tapi aku malu kt dia.jadi aku beli microfon kt kedai dia.gamak tensen,boleh aku melalak karaoke mlm ni.

tetiba pulak no celcom aku xley pakai.hish,nape nih??tensionmember aku kt msia tlg tipon celcom centre.cilakak!dah kene terminate.sengal betul!kalo ye pon,kasi la notis ke ape.senyap2 je.aku call centre balik,tnye,dia ckp xley buat ape dah.kene beli no baru atau pegi centre tukar ke postpaid.grrr!dh la segala transaction bank aku pakai no ni.

hari tu pulak aku ade nk hantar delivery baju kt sorang customer ni.tgk alamat dia,celcom.hum,baik aku tnye.tup tap,dia ckp,sejam lagi dah boleh guna.yahuu!selamat!tima kasih ye maz!!hum,inilah bagusnya buat bisness ni.dpt kenal ramai org.kalo tidak,msti skang aku tgh terhegeh2 nk tukar no baru bagai.puh,syg siot no ni.dh lama pakai.tepuktangan

harini pulak,supplier aku kasi tau ade stock yg aku order yg xde pulak.tension adeh,sakit jantung aku!tapi xpe.suma trouble mable ni mmg perlu.kasi rencah kt kehidupan aku.kalau tidak,hidup xsesedap nasik beriani kambing yg aku makan mggu lepas.hehehe!sengihnampakgigi

Wednesday, July 22, 2009

Award dtg Lagi!!




Ade 2 org rakan blogku yg baik hati telah bermurah hati bagi 2 award diatas ni kat aku..
1. watie
2. kak ainiayu

hehehe..tenkiu sooooooooo much!!!!! award ni dh lama terperam kt dlm draft sebab aku xnyempat2 lagi nk publish.minta maaf byk2 sgt...sibuk cam cipan nk beranak anis nih!

kat bawah ni pula..award lagi,dari watie..wahhh...byk sungguh award ye.







Terharu sungguh aku..walaupun tak pernah bersua muka..tapi...aku rasa rapat sgt dgn dorang ni.magic betul kan internet connection ni??lagi magic dari magic2 dlm cita harry potter yg aku minat mcm nk mati dulu.sejauh mana kita berada,still dpt keep in touch.sesunyi mana aku sensorang kt sini,still ada teman penghibur duka lara dlm tenet ni..kadang2..ada satu masa,aku nk sgt2 jumpa dorang.nak peluk cium,nk nyatakan betapa berharganya diorg utk aku.kadangkala terasa nk menangis di bahu diorg bila ada masalah melanda diri.smua kwn2 aku di alam maya ni cukup berharga bagi aku...aku yg keseorangan...kesunyian di pulau ini...sob!sob!sob!

Tuesday, July 14, 2009

TiGa CeRiTa...........

RuJuK BaLiK

hehehe..arini dgn rasminye,aku dah jadi ahli gliteratti nuffnang balek.hepi!hepi!

aritu aku cam boring2 je nuffnang nih.time org ramai2 dtg blog aku,xde nak letak iklan.time tetengah maalaammm tuu baru nk ade.cih sgguh!

jadik aku pun try la advertlets.kununnye,bley beat nuffnang ler agaknye.kekeke!tp lagik hampeh.dah dekat 2mggu,3kupang je kasi??lagi ceh!hahahha!jadik aku amek keputusan nk rujuk balik dgn nuffnang.kekeke!

**************************************
PuaSa

Aku dgn Specky Bee puasa...hehehe..thanks sayang!temankan bumblebee puasa.berbuka simple aje.masak lemak soon dgn telur,kurma ayam,sambal belacan & pucuk jangguihh org kedah kata.(pucuk gajus ler tu) humm..masakan kampung lak rini.maklumlah,ktorg kan org kampung.hehehe.

**************************************
Tsunami

Hum,de pulak ura2 sal tsunami.aku malas nk komen byk.sbb donno whether it's fact or hoax???tp smlam dah ade tanda2.kat new zealand dgn papua da kene gempa.so,ape aku boleh buat,berdoa semoga semua selamat dan berserah sahaja.xde byk preparation yg aku buat.cuma uyin tak pegi school hari ni.sbb aku berat nk lepaskan dia jauh2 dari aku.speckybee terpaksa pegi keja.aku iringi dia dgn doa semoga allah lindungi dia dari segala bahaya.utk pengetahuan korang,time entry ni ditulis,hujan tgh lebat gila2.kt laut tu mmg konfirm ombak bergulung2 sakan.that's normal kt sini.ombak dia mmg gila2.aku kt rumah tgh caj henpon.takut2 kang kalo emergency phone padam pulak.walaupun aku tau,kalau time dekat2 tsunami tu,coverage henpon mmg weak gila2 atau langsung xada.......

++++napa byk sgt perkataan gila2 kt entry tsunami tu?oo..penguat ayat ler tu.hahhaha!++

Saturday, July 11, 2009

TeRiMa KaSiH MaSaLah PrObLem!!

Humrmmm...dah bersawang berhabuk blog aku ni.smlm kena pulak sound dgn puan dalia,huhu!terasa tebal le jugak muka aku ni.hahahah!hah,lia..ni aku update lar ni..

sibuk benar aku ye??hahahah!serious aku mmg bz sejak 2mggu lepas.sbb uruskan shipment stock2 aku.dan jugak adelah masalah2 yg tak terduga timbol.

masalah 1
mula2 tenet connection aku jadik slow ya amat.sungguh menggeramkan smpai nk bukak email pon xbley.cis sungguh!dah tu,rupanya mmg dialog(nama syarikat telekom kt sini) sdg buat upgrading.jadi aku kne lah setting2 semula.

masalah 2
masalah ni mmg agak menggelabahkan aku seketika.huhu!barang kene tahan kastam.aku pun sibuklah menelepon segala org yg kenal dan tak kenal utk menyelesaikan masalah problem nih.

masalah 3
si pej.kastam tu xde email pulak dahhh!ya ampun!kena fax pulak invoice.mana aku nk carik fax???nasib baik dikala kemuka-hijauan aku tu,tiba2 aku teringat kt first ex-boss aku,hj wan.time tu kt ofis mesin fax rosak.kurang2 2mggu ambek masa utk dibaiki.boss aku suruh aku fax jugak2.dengan makian berantai beliau,telah mengaktifkan saraf2 otak aku utk mencarik altenatif supaya telinga aku tidak lagi disumbat dgn makian.huhu!jadi aku gunakan tenet utk fax.cmno caranya tu?haaa,nntilah aku buat entry baru pasal tu.pnjang citanya.jadik,dgn penuh konfidennya,aku pun berjayalah fax ke pej.kastam.

masalah 4
belum sempat aku nk kembangkan hidung sebagai tanda bangga kejayaan aku tadi,tiba2 tenet aku terus jadik 0.00 speed dia.hinssss!nape pulak nii???aku dgn penuh amarahnye,telah mencabut modem dgn harapan modem tu rasa sakit,dan takut pada aku.huhu!tp sugguh malang!modem tu terus lingkup!mampos aku!aku terus mencapai tudung dan berlari2 anak ke tepi jalan utk menahan tuk2.aku pegilah ke pusat service dialog.tapi,jawapan yg diberikan oleh staff kat situ telah menghijaukan balik muka aku.



"sorry ma'm,it's physical damage..u need to buy a new modem.it'll cost u rs9,900."

memang mampos ler aku!ngaaaa!!camne ni??hum,xpe2.aku pegi kt galle town kejap.carik pakcik elektronik tu.harap2 dia bley fixkan modem aku balik.smpai je kt kedai pakcik hensem tu,aku tunjuk kt dia.dia buat dengan muka seriusnya,hangguk2,ckp boleh buat.yessszaaa!slamat 10ribu aku.huhu!


then aku tinggalkan je lah modem tu utk di ambik petang karang.smpai je rumah,aku still xpuas ati sbb xde tenet.hummm,cmne nih???haaa!aku kan der telepon.walopon talipon aku burok,tapi agak canggih jugak.jadik,aku masukkan simcard tenet tu,sambung wayar.lorhhh!xnak detect pulak cable henpon tu.huuurmmmm!!camno nih??haaaaa!!GIGIBIRU! yeaahh!!aku pon cuba2 lah connect via bluetooth pulak.yuhuhuu!berjaya.jap,seting2 dulu,wokey!suda boley connect internet.yabedabedu!!!rasa cam berwifi je rumah aku tihihi!

haa..itulah serba sedikit masalah yg aku alami yg menyebabkan aku xdapat nk update blog.hikmah yg aku dpt dari masalah2 tersebut adalah,otak aku rupanya akan bekerja sibijak mungkin kalau dlm keadaan kecemasan.kalau time biasa2,tidooo je otak aku.sama jugak,kalau suruh aku jogging smpai depan umah pun,konfim aku xlarat.tapi kalo kene kejar anjing owner aku yg garang giler babi tu,aku rasa dari galle ke kandy pun aku buleh larik.akakakakaka!

jadi kt sini aku nk mintak ampun sgt2 pada pembaca2,pengomen2,pelanggan2,pemberi2 award kt blog aku ni sbb aku sonyap jeee...jgn risau,pasni aku balasler komen2,dan email2 korang suma wokey.utk 2mggu ni,sementara menunggu kapal selam aku tu smpai menghantar stock aku,bulehler aku rilex2,jalan2 kt blog,balas2 komen,main game,tido,smua2 aktiviti santai lah.hehehe!
cau cin cauu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...